Wednesday, March 21, 2012

Ujian datang lagi

Malam selepas makan di Old Town White Coffee, selsema Nurienne bertambah teruk. Pagi itu hubby terpaksa mengambil cuti untuk membawanya ke Hospital. Aku bekerja seperti biasa. Baru seketika di pejabat aku mendapat panggilan dari hubby mengatakan doktor menyarankan agar Nurienne menjalani pembedahan segera. Selsema yang dihidapi bukan selsema biasa tetapi adalah sinusitis - betul kata Daddy Ziyyad. Tetapi oleh kerana sebelum ke hospital dia telah bersarapan, pembedahan terpaksa dilakukan di waktu petang. Mendengar keadaaan itu segera aku batalkan semua appointment/kerja sepanjang Jumaat hingga Isnin. Aku mengambil cuti segera. Hati tidak tenang. Sungguh ujian Allah datang tidak mengira waktu dan perancanganNya diluar minda kita, kena redha.

Petang itu Nurienne telah dimasukkan ke dalam bilik operation. Anggaran aku dalam satu jam setengah berada di bilik operation Nurienne telah dibawa keluar untuk masuk ke wad. Aku, hubby dan adik sudah sedia menanti. Tidak sampai setengah jam di wad dia telah sedar kerana bila aku panggil ada airmata meleleh dari pelupuk matanya, hanya mata masih tidak mampu dibuka lagi.
Sementara Nurienne tidur aku membaca buku Dajjal 2012 yang Yasmien beli tempohari. Biasalah aku jadi pembaca terakhir selepas anak-anak tamat membaca. Hubby melayan adik yang kian resah berada di dalam wad dengan game dia.

Hidangan makan malam untuk pesakit. Tetapi Nurienne tidak mampu makan kerana tekaknya sakit - bubur nasi mama lagi sedap. Perkara biasa bila operation ada saluran dimasukkan melalui tekak dan kesannya ada perit dan sakit.

Align CenterAda nasi putih+ sayur batang saleri, sayur bening kobis+karot, ayam rebus+lemon dan puding custard jagung.


Hubby menasihatkan adik yang tidak mahu makan nasi itu betapa kita kena bersyukur kerana ada ramai orang yang tidak punya makanan untuk dimakan. Tidak mahu membazir aku makan sebahagian dan memang tekak aku pun tidak lalu bukan kerana tidak sedap tapi hati aku yang tidak 'sedap' melihat anak terlantar.

Syukur Nurienne telah keluar dari wad. Hingga hari ini Nurienne masih berada di rumah. Surat cuti telah aku hantar ke sekolahnya. Hari Jumaat hingga Ahad minggu ini pula dia akan menghadiri kem motivasi perwakilan pelajar di Tanjung Piai Resort. Kata-dua telah kami berikan padanya andai ada melibatkan aktiviti lasak kami tidak benarkan tetapi kalau sekadar duduk mendengar ceramah tidak menjadi masalah buat kami.


~~ Sesekali menjadi penjaga kita pasti diuji. Dalam kita ketawa-riang bersama dan menikmati kehidupan keluarga yang bahagia ada kalanya senyuman kita direnggut seketika untuk kita kembali muhasabah diri - hidup tidak selalu indah tapi kena redha dan tabah.~~



84 comments:

kakcik said...

Kakcik telah dua kali menjalani pembedahan membuang folip2 sinus itu. Rasanya tak akan ada kali ketiga lagi... :(

Anak buah kakcik masih di hospital. Di usianya baru 7 tahun (asalnya dia demam sahaja), dikesan ada asid dalam urine, ada batu dalam hempedu dan tekanan darah juga tinggi! :(

ajumohit said...

semoga nurienne selamat menjalankan pembedahan ni, hubby saya buang tonsil and sinus pada 2007, kesian mereka ini mengalami selsema yang kronik dan susah nk bernafas sebab hidung blocked, semoga semuanya baik2 belaka

:: Mrs.Eady :: said...

semoga semua urusan dipermudahkan & nurienna kemabali sembuh seperti biase :)

~ yus ~ said...

semoga nurienne segera sembuh ya kak.

Kazman / Sue said...

semoga Nurienne cepat sembuh... siann laa tengok dia terlantar....

Tiramisu Fatiema said...

semoga adik nurienne cepat baik..

QueeN TerataI said...

ujian dan dugaan tu salah satu lumrah kehidupan untuk kita menjadi lebih kuat dan lebih dekat denganNya kak.. Setiap manusia akan diberikan ujian.. barulah kita tahu apa itu makna sebuah kehidupan... semoga adik nurienne cepat sembuh.

mama irfan said...

ala kesianny nurienne.... hope nurienne cepat sembuh...amin

cheqna said...

alhamdulillah...semoga nurienne cpt sembuh....

Lia said...

harap nurienne sihat seperti sedia kala ye.. :)

nabilah_2908 said...

alahai...kesian Nurienne..

moga cepat sembuh....

fieda said...

moga2 cepat sihat seperti biasa..

Pok Amai-Amai said...

Sinusitis tu ade kaitan resdung ke kak? Semoga cepat sihat. Sian die...

Alin Marlini said...

Semoga cepat sembuh..Sesungguhnya org yg diberi ujian adalah insan yg disayangi Allah. Mudah-mudahan ada hikmah membahagiajan selepas ini

miloais milo said...

ohh,..... kesiannya nurienne... get well soon my dear!

intan_blur said...

smoga nurin cpt sembuh ye...
haritu ank intan masuk wad pun..betul2 menginsafkan intan.. ;(

sisdee said...

anak saudara saya 3 org pnah kena mcm nie..mmg siksa kita tgk..

betul kak..dlm gmbira pasti ada skit sbanyak duka..itulah lumrah kehidupan kita..sama2 kita sntiasa tabah dan sabar mghadapinya ;)

cepat smbuh ek nurin ;)

Hanis Azla said...

semoga cepat sembuh hendaknya.. semoga setiap ujian yg kita berjaya hadapi dengan redha mendapat keberkatan dariNYA..

AriF FaZDiLaH said...

subhanallah.....

-Sara- said...

oo bahaya jugak selesema ni ye kak..leh pandang ringan jee..to nurrien, get well soon dear :)

Aine Ainun said...

Stiap org ada ujian msing2 kak zakie..

Smoga nuriene cepat swmbuh, n kak zakie tabah hadapi ujian ini..

Nini D.. said...

moga Nuriene cepat sembuh..moga akak sekeluarga tabah dgn dugaan nih

Santri T.P.I.N.I said...

banyakkan bersabar ye kak, ujian yg datang tandanya Allah sayang pada kita... moga nurin cepat sembuh. amin...

Rai said...

takutnya bila baca komen kakcik tu..budak2 kecik pun dah kena penyakit pelik2 sekarang ni kan..

norhidana said...

aduhla kak...dgr operate2 nih serem... teringt masa duk kene operate nk kuarkan aiyan dulu...
(dsr penakut dana nih)

semoga nurienne cpt sembuh ye...

ct rahani said...

semoga nurienne cpt sembuh ye kak.. amin..

aliesha kirana said...

mujur sgalanya dh selesai. sabarlah kakk. smoga nuriene cpt sembuh hendaknya. amin!

noor said...

nor doakan cepat sembuh yer...AMIN. nor tak tahu psl sinus nih br tau..

Liza said...

salam kak...semoga semuanya selamat dan dipermudahkan yer kak...sama2 lah kita berdoa agar dia cepat sembuh...

Mamamya said...

semoga nurienne cepat sembuh yer...w'pun dah balik ke rumah kene bykkan berehat....

ieja amieja said...

assalam kak zakie..
seb baik la cepat dibwk g hospital..syukur jg selamat menjalani pembedahan..moga cepat sembuh hendaknye..sabar ye kak..masing2 ada ujian yg ALLAH berikan pada setiap hambanye..

mama ju, said...

Salam.

Moga nur kembali ceria dan bahagia!

aanie said...

betul la kak, ujian yg datang tanpa diduga....

dah ok ke nurienne lepas dibedah?

moga cepat sembuh....

adarnadzmie said...

semoga anak akak sihat sepenuhnya...
ujian dtg kdg tanpa diduga...moga kita tabah menghadapinya...

fazrulnoor said...

ish mmg x boleh la bila anak sakit..mmg x sanggup

::NureeN:: said...

moga nurienne cepat sembuh AMIN

zue said...

syukur alhamdulillah segalanya dah selamat. sbagai ibubapa mana sedang duduk bila dgr anak x sihat...smoga nurienne cepat sembuh.

S..U..D..@..I..S said...

ya kak diri diuji ,kita berusha kuat dan tabah menghadapi, tapi menjadi penjaga kepada yang diuji kita lagi perlu kekuatan memujuk diri dan memberi harapan kepada yang dijaga.....semoga kita terus diberi kekuatan menghadapi apa2 bentuk ujian

Ati Masrif said...

semua urusan menjadi cepat kalau
pergi hospital pakar...nasib baik!

semoga nurienne cepat semboh

mama maman aka yana said...

risau gak psl mama pun ada sinus.. skrg sekadar telan ubat anti-histemine je.. huhuhu.. takut lak bila bc kena operate2 nih..

Mama Ema said...

semuga nurienne cepat sembuh yea kak

cIk JanNah said...

alah kak nie yang jannah takut nie nak g sepital. takutnya nak kena bedah. huaaaa. get well soon untk anak akk.

Cik Ecah said...

huhuhu ecah pun risau la...

sbnrnyer kan...
ecah selsema dah lama sangat...
rasenyer ader la lebih 6bulan kot...
kalau nak tau suara ecah mcm biasa...
kalau bercakap dgn ecah org akan ingat ecah demam or x sihat,,,
sbb suara mcm org demam....

memang ecah kerap selsema...
kalau dtg time teruk tuh...
bersin bersin dan bersin....
idung berair....
idung sumbat...

kalo x selsema..
pun still ader ckit2 selsema tuh...
kalo dtg batuk dgn demam pun lg la...
full pakej...

memang ecah ader masalah jerawat...
kdg2 idung gatal...telinga gatal...

nk kata mkn seafood selalu pun xjugak...
belacan pun sama...
huhu....

now kalau dah xtahan mkn jer la ubat selsema...

Sufia Mahzan said...

Get well soon, adik..

sahromnasrudin said...

assalamualaikum kak

kami doakan kesejahteraan beliau ya..semoga cepat sembuh dan berada dlm lindungan Allah SWT

Zie said...

apa lagi simtom ni yer sis? emm Anak saya tu selalu bersih bukan bersin biasa .. kira kerap sangat... pagi2 tu berhinguslah...

Hari tu ada amik ubat bila makan ubat ok lah bila ubat dah habis.. bersin lagilah....

emm risau gak.. jadi cam anak akak ni...

Cik SHiNJU said...

Yun doakan Nurienne cepat sembuh...
X sama dgn luka yun yg ntah bila sembuh....

Akma_cikyong said...

semoga cepat-cepat sembuh yer..jaga diri..
takot membayang bilik operation n jarum2 kt sepital..huhu

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

moga semuanya dipermudahkan ya kak... insyaALLAH~

Zaitun said...

Alhamdulillah Nurienne telah selamat membuat pembedahan, semoga cepat sembuh.

Wiyah said...

salam k.zakie...bahaya juga selsema ni yer,, alhamdulillah semua dah selamat..k.zakie tu pon bawak2 la berehat..;-)

Amie said...

Salam peluk cium buat Nurienne... alhamdulillah sudah selamat menjalani pembedahan, kena rajin makan ubat dan berehat, moga cepat sembut... Kak Zakie pun kenalah jaga kesihatan juga ye, faham sangat.... kadang2 bila jaga orang sakit, yang menjaga tu pulak yang terlebih rasa sakit....:)

L said...

semoga cepat sembuh yer.. =) urmm.. siannyer..

jom tambah ilmu sikit..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/turunnya-nabi-isa.html

HeNRieTTa JoSe said...

semoga nurienne cepat sembuh....

@cu SaYaNg said...

semoga nurienne cepat sembuh

Diana @ bilakukatacinta said...

sabarlah kak... Kita pon pernah kena warded dulu. phm rasanya bila duduk spital.. Penah jugak jaga mak yang sakit.. Ujian ni dtg tak kira masa..nak tengok kita pasrah dan berserah padaNya. Alhamdulillah..semua dah OK

Ibu Lala said...

saya memang fobia kalau anak anak sakit nih. nak nak pulak kena operate. simpang malaikat 44. semoga nurianie cepat sembuh ye kak. kami sume mendoakan..

Ibu Lala said...

saya memang fobia kalau anak anak sakit nih. nak nak pulak kena operate. simpang malaikat 44. semoga nurianie cepat sembuh ye kak. kami sume mendoakan..

Admin P@P said...

Salam.
Dengan iringan doa agar anak cepat sembuh dan menjalani kehidupan dengan gembira.

Sesungguhnya kita manusia hanya dapat merencanakan, tetapi ketentuan adalah dari Allah.

TQ

~~zAnAfAhMi~~ said...

Betul tu kakzakie, masalah dtg tanpa kita duga. Harap anak dara kakzakie dah ok skrg.

Pasal kerepek tu, ada cikgu dari Benut yg bagi zana sb dia tinggalkan motor balik Johor baru2 ni. Zana ni nama je org Johor, satu hape pun tak tau. Taunya Pontian je...

MOKCIK AZWA said...

semoga cepat sembuh ya nurienne..aminnn

Acik Erna said...

kakzakie..alhamdulillah nurienne telah selamat dibedah..semoga kakzakie tenang semula.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

nurienne kena jaga makan lps ni kak terutamanya seafood, belacan, ais..ni antara jenis makanan yg boleh buat alahan kpd org resdung..


sy just bg suggestion utk supplemen:

i-food : utk pertumbuhan sel baru dan elok utk org lps operation


propolis : utk kuatkan imuniti badan drpd alahan dan memulihkan luka


i-kids : utk minda dan juga antibiotik semulajadi


akak, sy bkn promote ya sy just bg cadangan :)

Nieza said...

assalam kak,alhamdulillah dah selamat yer. sabar lah kak...didoakan semoga adik Nurienne kembali sihat..insyaAllah.

pB said...

semoga cepat sembuh

Temuk said...

KAKZAKIE
Didoakan semoga Nurienne segera sembuh. KPJ tentu bagus servisnya, ya kakzakie. Seng sabar akeh-akeh, yo kakzakie!

Papa Mifz said...

semoga adik Nurienne cepat sembuh lopas nih...amin...

Syira Qahira said...

salam


semoga semuanya dipermudahkan...

eelobor said...

saya pun kena selsema teruk gak minggu lepas.... nasib baik masa ari isnin minggu nie dah beransur baik. kena pegi keja jugak.... huhuhu

Pn Kartini said...

assalamualaikum my dear kak Zakie..:)

Moga dik Nurienne kan cepat sembuh..
Untuk ibunya pula..Jangan susah hati yaa kak..
InsyaAllah..dik Nurienne beransur pulih..:)

redza said...

semoga nurienne cepat sembuh. amin

dhiera said...

semoga nurienne cepat sembuh. boleh tak akak cerita details sikit pasal sinus ni.

1. macam mana doktor diagnos dia kena operate?
2. apa yg di buang atau dirawat dengan operation tu?
3. apa simptom yang nurienne hidapi sebelum dia operate? nurienne kena selesema yang teruk ke? berapa lama ea dia alami selesema tu?

cerita pengalaman akak sekali. just nak dapat kan lebih informasi je

Maya Mayana said...

semoga nurienne cpat sembuh...kdg2 kesusahan itu mengeratkan lg kasih syg sesama kita...

Puan Kutu said...

sungguh ujin dtg tak mengira waktu.smoga akk sekeluarga tabah dan semoga Nurienne cpt sembuh.

Werdah said...

Assalamu'alaikum kakZakie

Semoga segala kesukaran yang dialami segera berakhir dan Nurienne cepat sembuh.. semasa bekerja di JB dulu anak ke empat kak ada juga membuat pembedahan sinus ni di hospital ini juga.. masa tu dia berumur 6 tahun.. alhamdulilah sembuh sepenuhnya..

azieazah said...

Aminnn... syukur dah semakin sembuh. Banyak bersabar.

Cik Ina Do Do Cheng said...

syukur Alhamdulillah, semuanya dah selamat. biasalah tu kak zakie sesekali kita diduga cam tu, cam tulah rasa cik ina masa yuyi kena operate ependix dulu, sebagai ibu kita rasa sedih sangatkan.kak zakie suruh nuriien rehat sampai dia betul-betul sihat ye, sabar ye kak zakie.

LadyBird said...

smg cepat sihat... kembali ceria...

Kakzakie said...

Tiada apa yg mampu kakak katakan selain ucapan terima kasih atas segala doa, nasihat, perangsang dan apa juga komen diatas ujian yg keluarga kakak terima.

Kakcik (kakcik sekarang ok tak?), Ajumohit, Mrs Eady, yus, Kazman/su, Tiramisu Fatiema, queen teratai, mama irfan, cheqna, Lia, nabila_2908, fieda, Pok Amai-Amai, Alin Marlini, Miloais milo, intan_blur, sisdee, Hanis Azla, Arf Fazdilan, Sara, Aine Ainun, Nini D, Santri TPINI, Rai, norhidana, ct rahani, aliesha kirana, noor, Liza, Mamamya, ieja amieja, Mama Ju, aanie, adardadzmie, fazrulnoor, Nureen, Zue, Sud@is, Ati Masrif, Mama maman aka yana, Mama Ema, Cik Jannah, Cik Ecah, Sufia Mahzan, sahromnasrudin, Zie, Cik Shinju, Akma_Cikyong, eeiyss, Zaitun, Wiyah, Amie, L, Henrietta Jose, @cu Sayang, diana @ bilakukatacinta, Ibu Lala, AdminP@P, zanafahmi, Mokcik Azwa, Acik Erna, Rina Avail, Nieza, pB, Temuk, Papa Mifz, Syira Qahira, eelobor, Puan Kartini, redza, dhiera (nanti kakak elaborate diN3 dhiera ye), Maya Mayana, Puan Kutu, Werdah, Azieazah dan cik ina DDC.

Terima kasih sekali lagi buat semuanya.

Kakzakie said...

@ Ladybird: Terima kasih doakan. Amin.

Nazayiena said...

Semoga Nurienne cepat sembuh...

munna said...

salam kak...

semoga Nurienne lekas sembuh dah ceria semula ye ...

eiela said...

moga adik nih cepat sembuh dan bleh happy-happy lg.

Adylia Qarissa said...

dkna doakan anak akak cepat sembuh dan sihat sokmo..