Thursday, June 7, 2012

Beli yogurt sebentar

Perjalanan sewaktu bercuti yang tidak panjang mana itulah kami penuhi kehendak mereka. Ikut selera mata mereka mana hendak berhenti kami berhenti. Makan asam pedas, makan durian, makan burger, makan yogurt asal saja tidak membazir. 

Ini kisah selepas solat asar minda masing-masing sudah set kalau ada tutti fruitti mereka mahu berhenti.


Adik dulu - Dalam apa jua pemilihan mesti adik diberi peluang dulu.
Tunggu kakak - Mangkuk sudah berisi yogurt tapi belum ada fruits.
Pilih sendiri - Masing-masing jengah buah-buahan yg disediakan

Lagi dan lagi - Selagi belum puas bukan dia tidak tahu harga ikut timbangan

Semangkuk - Kak Mien punya
Adik punya - Mesh-mellow besar tapi ringan

Satu lagi - Kak Nurienne punya paling berat sebab mangkuk dia besar

Berat - Lihatlah mana tidaknya  terus isi lagi..lagi... dan lagi
Papa? -  Hihi... anak-anak  sudah siap menimbang papa teringin pula. Anak-anak yang sibuk memilih untuk papa.

Eh... belum puas hati lagi kalau Nurienne ni.

Empat mangkuk - Kiri papa punya, atas Yasmien, kanan adik dan bawah Nurienne. Mama makan kongsi dengan papa sebab papa makan sikit saja.

ANAK-ANAK GEMBIRA BERJALAN-JALAN DI ALAM REALITI. KAKAK JALAN-JALAN DI ALAM MAYA JUGA GEMBIRA SEBAB DAPAT INI:-

Award dari Puan Kartini - Bunga yang cantik dan tulisan bling-bling tanda kesyukuran 3 tahun blog berada di alam maya. Tahniah dari kakak dan terima kasih sudi memberi kakak bunga cantik ini.

~~ Perjalanan kalau berhenti-berhenti ada baiknya juga sebab tidak memerlukan dua pemandu. Cukup buat mama terus rehat duduk di sebelah hingga ada kalanya dibuai mimpi.~~


64 comments:

norhidana said...

heheheh seronok betul lah 3 bradik tu, beria2 time mkn kt tutti fruti tuh... sampaikn papa pun nk try...

suke tgk ke akraban 3bradik tu... pastu dana suke nengok anak2 akak... tak tau naper, kata org jawa `guyup tenan`

Granny Hani said...

nak tutti frutti yg ada mashmallows tu..

Acik Erna said...

assalam kakzakie..seronok kan anak bila kita ikutka aje apa yang mereka nak..kalau acik makanan je..nak makan apa pun ok..kalau lain2 kena fikir dulu..ikut kemampuan..

azi said...

Seronokkan kakak jalan-jalan bersama keluarga...dan layan telatah anak-anak ...kadang-kadang tak terlayankan...lagi dilayan...macam-macam yang diorang inginkan...ha...ha..

Gen2Merah said...

hehehehe, anak2 kalau diberi peluang untuk memilih memang membalun habis... dorg tak tau kita yang kopak duit utk membayar..

tapi yang penting kita tetap berpuas hati kan tengok anak2 gembira macam tu... nice sharing (",)

Pn Kartini said...

Assalamualaikum my dear Kak Zakie:)

Aduhaii..seronok benar anak2 akak tu yaa....Yang ptg dia org happy bersama mama&papanya gi jalan2..;)

Thanks yaa kak..sudi ambil award tak seberapa tu...terharu!;)

Nini D.. said...

wah..best tu kak kalo dapat duduk sblh tanpa memandu...

Saya Disini said...

sedpnyer

oya said...

sedap tu..teringin la plak..lama x mam itu yogurt

mummY daniSha said...

sy selalu x dpt tido kalau hubby bawak kete huhu..sebabnya sy risau...

:: Mrs.Eady :: said...

hari yang menyeronokkan kan :)

Huda said...

memang seronok anak kakak cuti sekolah ni kan..saya pun sama kak, kalau suami drive bukan main saya tido haha, tapi suami dah suruh renew lesen saya ni, sebab saya dah naik lemak lama tak bawak kereta..

nur anis said...

seronoknya jalan-jalan macam tu...best..:)

kakcik said...

Bila anak2 gembira, ibuayah turut gembira walaupun terpaksa mengeluarkan belanja. :)

Aju Mohit said...

Hehehe brp rm kene kak? Sedap kan makan tutti-frutti ni

pena rozie said...

x pernah rase nak g lg kak....

IntaNBerliaN said...

kalau dpt peluang pilih camni, mmg syoklah kak.. :-)

sy xpnh lg mkn.. duk bc blogger je gtau sedap tp xpnh try.. hihi

Zie said...

Seronok boleh bawa ank jaln2 mkn2 ...
Dok rasa suatu hari nnti zie pun cam kakak jgk... bila cuti sekolh ank2 balik mesti akn keluar bersiar2 dgn ank2..hehe

eira eixora said...

kakak mahal tak tutti fruti. sy tak pernah makan sebab takut mahal tp teringin

ainnoraini said...

sama la jugak dgn anak2 saya kakzakie...suka sangat dia kalau dpt makan mcm tuu...beli jer laa..kalau tak beli tak sampai hati la pulak...

miloais milo said...

tutti-fruitti memang sedappppppp!~

mummY daniSha said...
This comment has been removed by the author.
Pok Amai-Amai said...

Heee~

Sy suke lyn Aydin mkn TF. Ms sy ngandung die dulu pun, asik ngidam mende alah nie. Plg suke, Tf original flavor. Cmpr lak dgn berries, peaches, kiwi. Yummeh!

Tapi kan kak, lagi suke klu kite dptttttttt award tu kan kak? Ahhh! Terase lebih bermakne bile berblogging nie. Heee~

Rai said...

seronok dapat memenuhi permintaan anak anak kan kak..tapi tutti fruity ni boleh tahan kan harganya..pernah bawak anak anak makan dulu..lama tak pegi..hehe..

~~zana@pb~~ said...

kita orb belum merasa lg tutti fruity, manis ye?

Ekmi Rabat said...

Kak Zakie, saya tak pernah makan lagi tutti fruiti nih,kata org mahal. Tak mmpu kita student lg

Aien Alien said...

seronok anak2 akak...isi je apa nak isi, mama & papa bayarkan...hehe

ct rahani said...

sedapnya tutti fruitti.. smpai skrg lum penah merasa lg.. huhu.. adik yg plg excited yer.. :)

syiela said...

amboi leka memilih 3 beradik tu... tak pandang kiri kanan dah

kalau saya ada mesti sama naik hehehehehe

** kak saya kalau jln jauh mesti sembang je sepanjang jln.risau nak lelap takut driver terlelap sama :)

Cikli said...

Kalau anak-anak tahu, nak juga depa ni.

QueeN TerataI said...

bestnya akak dpt award! tetiba teringin lak nk mkn tutti fruitti ni... smlm husband kata nk belanja sya arini rasa nak tuntutlah janji tue.. hehehe

HeNRieTTa JoSe said...

Dh lamer nk try trutti frutti...,tapi blom jmpa lgik......cumanye kena hati hati lew, sbb timbang....hehehe....

POSH76 said...

yummynyer....

Kasih Salina said...

sedap semua bila tengok tu..sy belum pernah makan lagi..

Daddy Ziyyad said...

saya tak sempat lagi makan tutti fruti ni kak..ekekeke...

makchaq said...

Seronok layan anak2 kan.. tapi selalunya banyak duit habih la..

Anak2 makchaq pun suka benda2 baru ni..sushi la.. korea la.. semua nak cuba..
makchaq n pakchaq org2 lama jamah2 saja.. tak kena selera selalunya..

sis intan said...

..bestnya kak mkn2 kat tutti frutti ni...pilih je mana yg berkenan kan :)

-Sara- said...

wahh akak berjalan sakan yee..gi mana tu? hehe

My Little Diary said...

brape puluh hinggit lah kena tu ye kak..!
takper..sekali sekala mkn dgn anak2...mahal pun takper janji hati gembira..

lamanya x mkn tuti fruti
:)

gadisBunga said...

saya hantu froyo. walau tutifrutti mmg sedap dan byk outlet, saya suka nak cuba froyo tempat lain jugak. :D

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

saya minggu lepas rasernyer baru jer makan ngan anak2..tapi anak2 jer yang makan hehe..

aizamia3 said...

tak pernah try lagi.. teringin tapi sebab masa en. suami terhad kat rumah, tak merasa lagi.. ;)

ieda said...

seronok mereka dilayan oleh papa .. sure mahal tuu bila bekas besar .. x perlah sesekali kan .. kalau saya selalu macam nie , kering kocek .. tapi kak .. saya x pernah cuba sbb risau mahal tuu ..
maklumlahhh anak 3 org kan .. tekak 3 org tuu besar2 semua ekeke ;)

Ummi Iman said...

Jd budak2 mmg seronok. Ambil je.. Abah tolong bayar ;)
Belum lg cuba TF ni..

m.u.l.a.n said...

kena pi kuantan baru dapat ni..

sisdee said...

saya dah bosan kat tutti fruiti suka ke snogurt lak..tht day kat tmn u ada 30% till 11hb nie..best gak kat sana ;)

nabilah_2908 said...

bahagianya anak2 akak...huhu... :)

family sy..kalau jalan2 dalam melaka..boleh la relax..cuba keluar dari melaka...

balik JB contohnya...haih...tekanan...yang lain2 kena tengok semua sign kat jalan...sebab ayah tak biasa dgn jalan2 kat situ walaupun tiap2 tahun raya balik JB..huhu...

anitadiana said...

ita tak pernah bawa anak-anak gi sini kak..mesti mahal...

Rinna said...

Cuti2 cam nie laa dpt bawa anak2 gi jalan2 kan.. Sedap tuh makan tutti fruiti. Saya gak tak pegi2 lagi ke situ.. :)

Cantik awardnyaa..tuh.. :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kat perlis xdak tutti fruti tu.. wawawaw (T___T)

aimaniman said...

swdapnya... teringin nak p kidzania biar budak2 buat semua sendiri tp x sampai lagi... kalau p tf ni kna mama yg ambilkan sbb nanti kecah..

SumeSakan said...

Sedapnya kak...plg sedap mangkuk bawah skali tuh...nyum2...

Yaya Azura aka Naz Azra said...

happy kan bila dapat berjalan-jlaan dengan anak-anak..
belum pernah lg bawak anak pergi tutti frutti..

Fatin Mraz said...

fav spot mereka ek tutti frutti nih...

Nur-nba said...

Salam.. Hi Kak Zakie,
Wahhhhh sedapnya.. Memang kegemaran anak2 ni.. :)

Award tu memang cantik.. Kak Kartini memang kreatif. Nur pun dapat award ni..

Papa Mifz said...

memang feeling habis makan yogurt nih...Mifz kalo makan kak dio sorang jer nak kongker sorang...hehe

eelobor said...

huhuhu....mesti boleh tahan harga untuk 4 mangkuk tu kan?

Citarasa Rinduan said...

kak, di senai kat mana tu?

~ yus ~ said...

oo, macam tu ya caranya kalau nak makan aiskrim di tutti frutti. Saya tak pernah jejak kaki dalam tu kak, tak pernah rasa, teringin nak rasa...huhu

nadz said...

Assallamualaikum Kak Zakie,

Tiba-tiba teringin sangat dengan tutti fruitti pulak..Di sini tak pernah jumpa pun lagi..nak kena merantau mungkin dapat merasa ..Salam sejahtera buat kak zakie dari mama nadz..sangat lama tidak menjenguk halaman kak zakie.

Kakzakie said...

Masa bercuti inilah mereka dapat bergaduh/bermesra/bertukar cerita. Kakak dgn abang sekadar mengharap mereka jadi yg terbaik. Memenuhi apa yg kami termampu.

Terima kasih kakak buat semua yang memberikan komen:-

norhidana, Granny Hany, Acik Erna, azi, Gen2Merah, Puan Kartini, Nini D (letihlah Nini), saya disini, Oya, Mummy Danisya, Mrs Eady, Huda, nur anis, kakcik (apa yg termampu bolehlah kakcik), Aju Mohit, pena rozie, IntanBerlian, Zie, eira eixora (utk 4 mangkuk hari itu lebihkurang 60 ringgit eira), ainnoraini, miloais milo, Pok Amai-Amai, Rai, zana@pb (ala... yogurt yg dibuat macam aiskrim pada kakak zana), Akmi Rabat, Aien Alien, ct rahani, Syeila, Cikli (anak-anak memang suka Cikli), Queen Teratai, Henrietta Jose, POSH76, Kasih Salina, Daddy Ziyyad (ahh... kena cuba doc dan kakak rasalah Ziyyad/Zayyan suka), makchaq (betullah makchaq mereka suka kalau ada menu baru), sis intan, Sara, My Little Diary, gadisBunga, Lizz@Mummy cute, aizamaia3 (mesti dak kakak dan dak adik suka kalau dapat), ieda, Ummi Iman, mulan, sisdee, nabila_2908 (JB memang jalan selalu upgrade itu yg kena concentrate kalau sesekali lalu), anitadiana (sesekali boleh juga kalau nak mencuba ita), Rinna, eeiyss, aimaniman (boleh beli tapi makan di luar outlet), SumeSakan, Yaya Azura, Fatin Marz, Nur_nba, Papa Mifz (budak-budak memang sukalah), eelobor, Citarasa Rinduan(Ayu kat Senai tak adalah tapi kalau nak ke Jusco Taman U ada), Yus (dekat BP adalah Yus di Bukit Pasir) dan nadz (sekarang cuti sekolah mama relexlah sikit ye).

Buat semua yang memberikan komen kakak ucapkan terima kasih sekali lagi.

MamaEma said...

salam kak, macam suami ema..tak suka berhenti-henti kalau balik kampung..sebab nak cepat sampai dan nak potong lori...kalau berhenti terpaksa potong lari yg sama sekali lagi..ngeh3x... bila suami mengantuk..ema pula yg jadi mangsa untuk driver...kalau siang bolehlah..malam memang tak dapat nak drive...dah lama tk makan trutti fruitti...sedangkan si kakak nak sangat2...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

seronoknya mereka..hehe.ops papa dah siap sedia dgn note 100 dia ye kak?hehehe

Hidayah Bach said...

satu lagi entry tentang TF ,
dan dayah adalah antara org yg xpnh rasa TF lagi..

sbb pnh terbaca satu blog entry kata ianya agak mahal..
hehe...