Thursday, June 21, 2012

Makan di warung tepi jalan

Kisah ini ketika pergi menjenguk kakak-kakak di asrama pada hari Ahad lepas kami singgah disatu warung.

Pandai dia pilih nama - Makan dengan penuh kasih dan sayang. Nama kampung pembuat sos ini Kampung Parit Sayang di Benut.
Kwee teow goreng - Masuk warung sudah lewat. Nasi campur pun lauk tinggal sisa. Order ini sebagai pengalas perut makan curah sedikit sos sayang itu. Sedap...

Adik punya - Biasalah adik kalau masuk warung makanan yang dia suka mee/beehoon sup.

Bukan dua pinggan - Mama keluarkan dari mangkuk dan masukkan ke dalam pinggan sebab panas sangat. Adik sudah lapar lalu mama asingkan kuah sup yang panas dari isi-isinya. Masakan orang kampung terasa sedap. Licin adik makan.

~~ Makan di warung begini kuantitinya banyak tetapi harga sangatlah murah. Kalau ikutkan segala isi dan perencah pun boleh setanding restro yang berganda-ganda mahal harganya.~~

*Agak sibuk dari semalam petang hingga hari kini - maaf andai blog anda tidak dapat saya jejaki.*

86 comments:

Saya Disini said...

sedp plak tngk keow tiaw tu

gadisBunga™ said...

saya suke je lepak kat warung bawah pokok. malah ada satu warung bawah pokok jambu kat taiping yang mi hailam dia sedap giler, tak dapat kat tempat lain!

Lynn said...

Lynn suka makan kat warung yang sediakan makanan kampung berbanding makanan ala-ala thai...tapi..susah nak cari warung melayu kat shah alam..Kat penang nie ade banyak jugak..

Nini D.. said...

nini dgn cikmat suka makan mee sup!

sis intan said...

Kak, tak kisah makan katne pun asalkan bersih dan sedap :)

:: Mrs.Eady :: said...

sedap pulak tgk adik mkn bihun suppp!!!huhuhuuuu...

Kesuma Angsana said...

jalan2 sambil makang2 ye... best2

Aien Alien said...

kat tampat saya pun ada warung macam ni...kuew teow goreng super sedap, rencah banyak tapi murah. berbaloi-baloi kak....minum coconut shake. hehe..

Aliesha Kirana said...

nampak sedap! yer btol! makan kt warung kampung mmg murah, tp berbaloi sgt! sedap!

sisdee said...

adoiii cam teringin gak tetiba..hehehhehe..tiba2 nk cari gak sbb slalu lalu bnut klu balik kg ;)

Mamamya said...

penah dgr nama kg.pt.sayang ni...tp x penah pegi.. :) makan kat warung mmg best kak, jimat n sedap...

Rai said...

besar nampak udang tu kak.. kalau di sini..udang dah la kecik.. kadang2 dipotong potong lagi.. macam tak nak bagi orang makan..

nur anis said...

makan kat warung ni memang sedap..murah pula tu..:)

fieda said...

sedap nampak mihun sup tu..

mama aini said...

assalam ehem..warung kat malaysia masih terjamin kebersihan dan kesedapan masakannya !!!..ya KZ..kadang2 masakan warung lbh sedap dr restoren mewah.. :)

peparidsign said...

Benut?? Kampung arwah abah saya tu.. Lama gak tak jenguk sedara mara di sana.

Makan di kampung memang terasa sangat keaslian masak dia kan kak.. Murah pulak tu.. Baru ni balik Kota Tinggi beli bekpes murahnya lahai. Masa nak bayar siap tanya akak tu 2 kali sbb tak percaya murah sangat. Yg akak tu pulak ingat dia charge mahal, sampai tanya eh betul tak akak kira ya? Hehehehe.. Saya sampai suh dia up kan harga mehoon dia sebungkus.. sbbnya penuh satu polisterin besar tu dia charge RM1 je...

ieda said...

alahhh tekak org pose macam saya nie .. kuehtiaw macam tuuu pun dah sampai ke tekak dahh ekekeke ecehhhhhh exsen sikit kan ;)

aah kak warung2 di tmpt saya pun masih kekalkan kebersihan , leh kira yg x sedap mata memandang tuu kak ;)

wahida said...

betul tu kak, masakan kat kampung mmg sedap, murah2 pulak tu...

kalau kat KL ni mmg tak dpt lah..huhu...

kakcik said...

Kakcik pun agak sibuk hari ini, tapi curi2 gak singgah kat rumah kawan2. Semalam tak sempat langsung. :)

Norzie hany said...

Sedapnya nampak kwee teow tu.saya pun suka makan di warung2 dan biasanya akan order yg goreng2.

cinnamon.com said...

saya suka mkn di warung,suami pula,memilih sikit..macam2, habuklah..

santai ajekan..

Manan Qayyim said...

sedapnye makan....

Irfa said...

masak dgn kasih sayang tu psl sedap.nak pulak bersama sos SAYANG tu
hehe

JunAina said...

Masakan kampung lagi sedap kak, lagi murah kena dengan selera dan puas hati membayarnya tapi tak der le kita makan dalam econ...

miloais milo said...

nampak sedap aje adik makan bihun sup tu...

Daddy Ziyyad said...

1st time saya dgr nama Parit Sayang kat BP ni kak..hehehe

aimie amalina said...

huuuu
jelesssnyeee
bile la nk merasa makan di warung di kepong ni kak
aihhhhh ;(

ct rahani said...

sedap kak nampak beehon sup yg adik makan tue.. sy pun x kisah mkn kt warung2.. kdg2 rasa lg sedap dan harganya memang murahkan.. berbaloi2.. hehe..

cikceriacorner said...

a'ah la kak..nampak mcm bestkan..ala restoren mahal tu xsemestinye best kan..hehhe

HeNRieTTa JoSe said...

yummy...btl tu akk...warung kecik kecik pown ada yang sedap...setanding retaurant besar....tp harga sangat murah....

syiela said...

betulkan kak... even kat warung tetap ada ump... kwee teow tu nampak sangat sedap

yana-feehily said...

kasih ibu tiada tandingan :)
*asingkan kuah n isi sbb adik lapar sgt-nak bagi ceoat sejuk ^__^

Cik Jannah said...

akk betol lah, makanan kat warong memang sedap. kena dengan tekak jannah. mungkin salah satu sebab diorang tumbuk bahan tak pakai blande kot? hehe.

Amie said...

Ikut rasa berselera pulak tengok adik makan ru...

Kazman / Sue said...

aduh.... terus terasa lapar perut ni.... huuu3x...

makchaq said...

Makchaq sekeluarga pun jarang sangat makan kat restoran hebat, tak kena citarasa...

balik kampung ada kicap cap lembu berlaga dan sos cap bangau..

QueeN TerataI said...

kuew teow tu mmg nampak sgt sedap...

~ yus ~ said...

saya kalau masuk warung pun suka order kuew teow goreng, anak2 pula suka order soto ayam...

izla said...

menggugat iman orang yang tengah puasa tengok gambar meehon sup tu. huhu

mama maman aka yana said...

sedapnyer... dua2 mama suka.. hihi

redza said...

mee/beehon sup tu fav sy juga tu..xmakan nasi pon xpe dah

Zie said...

patutlh tgk bihun sup adik tak berkuah... emm sedapnya tgk dia mkn

Aina Adam said...

Terliur saya tengok gambar adik makan mee tuh.. huhu. boleh cuba audition jalan2 cari makan next season nih.. ;)

eMMe said...

ade warung yg masak cam kite sendiri yg masak kan! tapi tak byk dah jumpe gitu... nasib la Kak Zakie dpt chef yg masak sedap! hehehhe~

@cu SaYaNg said...

kue teow goreng feveret acu :)

Qhaifa Nur said...

makan kat warung memang murah...
sedap pun sedap juga...
sedapnya kue teow...

Acik Erna said...

adik tu sama ngan acik..mana2 pi suka order beehoon sup..

Rinna said...

Sedapnyaa tgk keuyteow tuh..

Kedai2 kat kampung selalunya memang murah..dan sedap.. tu pasal.. duduk kat kampung jimat..kan.. :)

mama ju, said...

Salam KZ

berselera betul adik makan...nyem2
Salam shabaan,

Cikli said...

Kak Zakie setiap kali makan, mesti meriah hinggakan saya terliur la pulak.

Nazayiena said...

Sedapnya beehoon sup yg adik mkn tu,terliur Nurul(mode:puasa)

norhidana said...

setuju ngn akak, kadang2 mkn di warung lbh sdp dr mkn di hotel 5bintang

Cinta Misteri said...

Makan kt warong ni lg best, coz cik-cik yg masak tu ikhlas..
{sory tk ckp pun yg msk kt rest tu tk ikhlas}

nabilah_2908 said...

ada kalanya warung2 mcm ni memang sedap masakkannya...

sama juga kalau yg jual di tepi2 jalan...kadang2 sedap..

tapi cuma satu saya perhatikan..bnyk juga yang berlaku,contoh terdekat dekat di taman perumahan saya..perniagaan tu susah tuk kekal lama...bila dah ramai orang membeli...tiba2 dia tutup..tak lama lepas tu..dia buka balik...

kawan sy suka gunakan ayat ni..

" bila dah kaya..macam ni la..bila dah tak ada duit...dia buka balik.."

hmm...ada logik nya juga kan..? huhu...

rATu kEBaYA said...

selalu makan kat warong2 macam ni kak.. tak sesak sangat.. cuma panas sikit jelah..

L said...

hehe.. nama pun dah penuh kasih syang kalau buat mesti dalam keadaan kasih syg. mesti sedap.. hehe..

jom singgah sekejap..=D
http://lolz-l.blogspot.com/2012/06/still-jahat-walaupun-dah-solat.html

Mrs.R said...

makan kat warung rasa bebas dan jadi diri sebenar :)

kasihibu said...

gerai tepi jalan pun sedap masakanya
tp kekadang bila kita mengulang makan, rasa kureng pulak agaknya ikut mood kot?

anitadiana said...

bagus warung mcm ne tak kedekut...kita yg makan merasa puas..lain kali boleh singgah lagi ...

Aju Mohit said...

Mmg puashati makan diwarung begini Dari makan restaurant mahal kan kak, puashati

Syira said...

salam..

pilihan makan kat warung tu ada dlm 1st list saya..selain murah, jimat bahan pun banyak..hehe

Tihara said...

saya lagi ske makan kat warung kak..ske awaung yang open air, bersih dan nyaman walopon usang.. :)

saffiya_aleesya @ echa said...

salam kenal yer..saya singgah dan follow sini..jom jemput singgah ke blog saya

Syira said...

salam kak,

sedikit bicara utk akak ;)

http://www.sissyira.com/2012/06/kak-zakie-titisan-nurani-sebaik-budinya.html

aizamia3 said...

puas makan.. isinya pelbagai.. ;)

Salmiza said...

kite pun suka mkn kt warung2 je kak..janji bersih... kdg2 lg sedap mknan kt warung...

Sufia Mahzan said...

Suami saya dlu tak berani mkn kt warung tepi jalan mcm ni..skrg dia yg sibuk nk mkn kt warung.
Biasanya kalau warung tepi jalan mcm ni, nasi goreng kampung dan mee goreng mmg sedap kan?

*terima kasih doakan kesihatan anak saya ye, KakZakie*

teratak hati said...

Mmg sedap mkn kt warung..sedapnya kuew teow tu..

TF said...

sayang sos cili rare tuh..hehe..betul makan kat warung sedap n murah..tetapi kena tengok jugak kebersihan..

m.u.l.a.n said...

geramnya tengok semua makanan tu..!!

Nur-nba said...

Anak begitu menikmati bihun sup tu.. Rajin Kak Zakie bawa anak2 makan di luar... :)

Lia said...

lia lebih selesa mkn diwarung.. Dan selalunya diwarung kita dpt jumpa makanan sedap2..

IntaNBerliaN said...

a'aa betoi tu kak.. kalu kat warung mmg kuantiti dia byk n murah.. sedap pulak tu :-)

IntaNBerliaN said...

a'aa betoi tu kak.. kalu kat warung mmg kuantiti dia byk n murah.. sedap pulak tu :-)

Adylia Qarissa said...

muncung mulut2 ;p

Citarasa Rinduan said...

setuju.,.

nak tambah lagi..
layanan pekerja atau owner warung lebih baik hati

YATZAKIE said...

lapo saya kak nengok adik mkn meehun sup tu.. =)

Kakzakie said...

Bukan tidak suka makan di warung tapi ada kala kita kena berhati-hati terutama sumber air yg mereka dapati. Warung ini melekat dengan rumah tuan empunya. Warungnya bersih dan cantik, itu yang menarik minat kakak.

Terima kasih buat semua yang memberikan komen N3 kakak kali ini: -

saya disini, gadisBunga (itulah yg menarik kan), Lynn, Nini D, Sis Intan, Mrs Eady, Kesuma Angsana, Aien Alien (itu yg selalu teringat nak dtg selalu), Alisha Kirana, Sisdee, Mamamya, Rai (udang/sotong dia pun fresh Rai), nur anis, fieda, mama aini, peparidesign (dekat Benut tu banyak kampung dia bermula dgn parit kan), ieda, wahida, kakcik, Norzie hany, cinnamon.com, Manan Qayyim, Irfa, JunAina, miloais milo, Daddy Ziyyad (ini di Benut doc bukan Batu Pahat), aimie amalina, ct rahani, cikceriacorner, Henrietta Jose, Syiela, yana-feehily, Cik Jannah, Amie, Kazman/Sue, Makchaq (mesti org tempatan situ juga yg buat kicap&sos itu ye makchaq), Queen Terati, Yus, izla, mama maman aka yana, redza, Zie, Aina Adfam, emme, Acu Sayang, Qhaifa Nur, Acik Erna (adik memang suka sup acik), Rinna, Mama ju, Cikli, norhidana, Nazayiena, Cinta Misteri, nabila_2908 (kalau jenis yg tak bersungguh memang ada jadi begitu - tapi sayanglah kan), Ratu Kebaya, L, Mrs R, kasihibu, anitadiana, Aju Mohit, anitadiana, Syira, Tihara, Saffiya-Aleesya, Syira (oh... kakak dah baca dik dan terima kasih dari kakak), aizamia3, Salmiza, Sufia Mahzan (moga segalanya kian baik dan bertambah ceria), Teratak Hati, FT, mulan, Nur-Nba (ini sebab kelaparan masa jenguk di kakak di asrama), Lia, IntanBerlian, Adylia Qarissa, Citarasa Rinduan (Ayu mesti lagi maklum sebab pengusaha kedai makan)dan Yatzakie.

Terima kasih sekali lagi buat semuanya. Mohon maaf semalam banyak blog yg tidak dapat kakak jejaki.

::NureeN:: said...

aduss tergugat plak nureen tgk... perghhh

Aishah Jahirah said...

sedapnye tgn bihun sup tu...ckp bahan dia..mahal sikit pn msti rasa berbaloi....;)

oya said...

berselera tgknya

LubLy said...

kak..5star hotel xleh menandingi warung tepi jln kak..mostly..

Solihin Zubir said...

koteaw dgn bihun tu nmpk sedap.. nmpk jela.. rasa belum tahu.. hehe.. ;-p

Laila KPAS said...

saya memang minat Kwee teow goreng ..sedap pulak tengok...malam ni nak p cari lah..hehehe

Kakzakie said...

Terima kasih juga buat: -

Nureen, Aishah Jahiran, oya, Solihin Zubir (rasa dia pun ok dik) dan Laila Kipas.

MamaEma said...

terus teringin nak cari utk berbuka puasa hari ni..hehehe