Wednesday, June 27, 2012

Bunga kenangaku dan penyeri pasu




~~ Sibuk setiap kali cuti - sudah tidak terurus semaknya pasu bungaku~~

74 comments:

aizamia3 said...

walaupun tak terurus tapi cantik dikelilingi bunga-bunga kecil tu.. ;)

Aju Mohit said...

emmm wanginya bunga cempaka itu, cempaka kan kak? hihihi

Huda said...

kak bunga yang kecik2 tu bunga apa ek?

Zie said...

cantikbunga tu, dulu rajinlah dok tanam, la ni dah tak berminat, mgkin kesibukan dgn ank2 yg kecil ni. Hu huk

Acik Erna said...

tak terurus pun tetap cantik dengan adanya bunga berwarna warni tu

kakcik said...

Dah lama tak tengok bunga2 yang comel tu.

~ yus ~ said...

ni kira satu pasu adan banyak pokok bungalah ya kak zakie...hehe.

Saya punnya pasu2 kat rumah ni pun sama, kadang2 cepat je naik pokok2 lain kat dalamnya, yang utama tak besar2 juga...huhu

Adylia Qarissa said...

bunga kenanga ni memang saiz kecik ey?

Masya said...

hihihihi.... masih segar bugar ok lagilah walaupun sibuk dia pandai hidup sendiri pokok mcm ni.. kalau layu mesti sedihkan.. musim sekarang pun tak menentu..

Nini D.. said...

kemian berseri laman akak dgn pokok bunga pelbagai kaler..

My Little Diary said...

saya juga ada pokok2 yg ditanam dlm pasu...kdg2 tak terurus jugak, busy lah konon..hehehe

Yaya Azura aka Naz Azra said...

bunga kenanga..suka bunga yang bau harum nie..yg lagi satu tu ros jepun kan..yaya kalau mak pesan siram pokok mesti tak pernah nak ingat..keje jarang buat kan..hehe..

anitadiana said...

suka bau nya..dulu rumah mak ada kat tingkap..bila malam seram juga bau wangi..masa kecil-kecil takut lah kan..bila buat rumah dah kena tebang...susah nak jumpa sekarang ne kak...

pena rozie said...

cantik....

pok amai-amai said...

Klu sy, mau layu bunga2 nie.

=D

ct rahani said...

suka bau bunga kenanga.. wanginya.. dulu2 masa zaman sekolah suka letak kelopaknya dalam buku teks.. bg wangi.. hehe..

Acik Erna said...
This comment has been removed by the author.
Eye_nee said...

Di rumah saya pun sama lah juga kakzakie...rumput lebih tinggi dari pokok bunga....

hajar said...

salam kak zakie... sukelah dgn bunga comel yg warna warni tu....

nur anis said...

saya suka bunga kecik-kecik tu..sebab bunga-bunga dia warna yang meriah..:)

:: Mrs.Eady :: said...

cantik nyer kak :)

syiela said...

wangikan bunga kenanga tu kak.. mak saya suka ambil dan letak kat sanggul dia pastu terus pakai anak tudung means bunga tu kat dalam rambut dia la.. bila dia kat sebelah wangi jer.. tetiba rindu mak sangat2.. tak sabar tunggu esok nak balik kg ^_^

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sedapnye bau bunga kenanga...nak2 time malam kan kak

Tihara said...

rajin akak gardening..cantik bunga rose jepun ni :)

K.Nor said...

dulu banyak bunga ni kat rumah lama,apa namanya ye kak..?oo kenanga


segar aje kan pagi2 tgok bunga..dkt blog kak zakie pun jadilah..

mama aini said...

assalam KZ..cantiknya bunga tu..kat rumah mama ada bunga tiruan je..hikk2x..

are_lin@yu said...

cantiknya warna nak pink purple,kekwa kek kak..huhu..bab bungatak pandai sikit..hehe

Deru Ombak said...

Assalamualaikum kakak..

Bunga kenanga indah berseri
Hiasan indah disanggul ibu
Dua hari tidak kemari.
Rindu tetap membuku dikalbu

*** rose jepun tu cantik tu kakak. Anggap saja semak berselerak itu seni.. :)

Kakya baca juga ceramic israk Dan mikraj. Terima kasih atas berkongsian yang boleh di ambil iktibar oleh Pemba Anya.

Kakya intai juga kegembiraan di hari lahir Adik Yasmien yang ke 13. Moga menjadi membesar menjadi kebanggaan ibu Dan bapa. Insyaallah.

Sekian. Kakya sayang kakak. :)

Deru Ombak said...

Adeh banyak typo error tu kakak. Lain di keyin lain kluar perkataannya. Maaf ye kakak.

Kesuma Angsana said...

ist time tau tentang bunga kenanga ni but bunga yg kecik2 mmeng menarik tau lagi klu penuh keliling rumah

aanie said...

asalkan dia hidup kak...hehe.....

L said...

hehe,. depan umah L naik lalang dah nih.. nk kene cantas nih.. huu

IntaNBerliaN said...

rajin akak tnm bunga :-)

azi said...

Salam ..
Kakak, bunga-bunga kecil tu cantikkan....saya pernah tanam jugak dulu, tapi bila saya patahkan batangnya untuk semai pokok baru, semuanya mati....

HeNRieTTa JoSe said...

suka bunga kenanga...wangi....selalu amek kat tepi masjid klu blk kampung...tapi dulu tewcik tewcik, arwah pak imam selalu usik rietta...dia kata baw bunga tuh, t vampire datang....

akk bunga kecik2 tuh name aper yea...bunga tu la yang rietta amek gambo yang macam bunga ros tu....chantek...rietta suka...

saffiya_aleesya @ echa said...

suka tengok bunga pink tu..comeiiiii

QueeN TerataI said...

kak.. rumah Queen togel lg mcm padang jarak pdg terkukur sbb kosong aje.. blm beli bunga lg.. ingat hujung minggu ni baru nk tgk2 bunga.. hehehe

izla said...

sama macam mak saya, suka berbunga.
tapi anak dia ni tak suka sangat.huhu

Qhaifa Nur said...

merajuk dah bunga tuh Kakzakie sebab tiada belaian dari tuannya..

ieda said...

rajin akk bercucuk tanam .. suke tgk warna yg pelbagai tuu ;)

miloais milo said...

adalah jugak pasu bunga dan berisi pokok bunga...
rumah iols - nan hado....

eelobor said...

hehehe....sekejap jer tu kalau nak di uruskan.

Afasz said...

subhanallah...cantik bunga tu....

makchaq said...

Makchaq tanam pokok yg boleh dimakan saja.. serai, kunyit, cili, kari, pandan etc.

Pernah beli sepasu rose jepun sebab cantik sangat.. tapi tak berjaga mati.. tapi dlm pasu tu ada benih pegaga agaknya.. tumbuh pegaga.. dpt la makchaq makan ulam pegaga..

Aien Alien said...

suka sangat bau bunga kenanga...dan bunga ros jepun tu memang cantik, berbunga banyak2..senang hidup.


#saya pun buat entry pasal bunga kak...tapi bunga plastik je.hehe

Rinna said...

Walaupun tak terurus tapi masih lagi berbunga cantik..tuh.. :)

Tentang Kita said...

tu bunga carnation ...lini ada tanam bunga tu ada warna putih, pink, purple tp xde warna oren la....nak sikit kak bunga kaler oren tu.....bunga nie senang nak hidup..campak jer dlm pasu pun leh hidup....

Azian Elias said...

suka bau kenangan.. ada satu pasu kat rumah..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

cantik je mata is tengok (^___^)

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

bila la saya nak bjasa pada tanah tei umah ni.. huhuhu

cik lala said...

bunga kenanga wangi..
dlu kat umah makcik ada,pokok dh besar pun..tp sekarg dh kurang berbunga sbb xberjaga..

rajin kak azie menanam...

Kunang-Kunang said...

Salam Kak Zakie,

Cantiknya bunga ros jepun tu, warna warni. Tanam ros jepun ni kena rajin menanam semula untuk dapatkan bunga yang cantikan kan.

Bunga kenanga tu mesti harum mewangi terutama waktu senja.

Ati Masrif said...

pokok2 ni mmg cepat naik rumputkan
ati ni memanjang bersemak..sat je naik

lani sibuk dgn kucing asyik berak
atas laman rumput nan cuit ati :(

Aliesha Kirana said...

semak2 pun cantik la kak. nampak berseri bila ada rumput2 tu. heheeh

CheNamNam said...

Bunga aper yg kecik-kecik tuh kak...cantik,sy suker tengok kadang-kadang tuh kat tepi-tepi jalan ada tumbuh segar jerk..cantik sangat,dah tuh diyer macam-macam kolor ader kannn...

Daddy Ziyyad said...

Org yg minat gardening, sanggup luang masa setiap petang melayan bunga2 dan hasil tanamannya kan kak..saya ni idok ler..ehehehe

TF said...

rajin menanam akak ek..cantik bunga2 nya..huhu..ayah sy suka jugak tanam pokok nie...

Syira said...

salam

suka juga pokok bunga, tp setiap kali tanam pasti tak hidup. tangan panas kata org.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy sama dgn syira..tanam pokok x brp nak jadik hihi

Hidayah Bach said...

penyeri pasu ti bunga carnation kan namanya..?

dayah suka tanam masa kecik2 dulu..

jeles pulak tetiba..

dah lama umah sendiri takde pasu bunga..

hehe...

yana-feehily said...

yg atas skali tu bunga kenanga ke? saya panggil bunga pisang..hihi

Lia said...

bunga kenanga tu wangi je klu letak dlm keta. :-)

Rozita said...

Bunga kenanga tu kalau letak dalam handbag...harum jer baunya kak

dwaty said...

oh bunga ~

Kazman / Sue said...

itu tandanya subur kak... heee3x...

m.u.l.a.n said...

suka nya bunga2... sejuk mata tengok..

LYAfrina said...

bunga kenanga wangi..n semerbak baunyer

Papa Mifz said...

mak papa mifz sgt suka menanam bunga...papa mifz tukar dirus nyer masa kecik2 dulu...hehe

jemput baca kak

http://www.papamifz.com/2012/06/kopi-teh-koteh-formula-ini-tidak-betul.html

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak zakie...gambar bunga yg no 2 & 3 tu atie pon ada tanam.
Klu pg2 mmg meriah dgn bunganya..bila masuk jer petang...semua bunga jadi kuncup :(

mama ju, said...

Salam

Mama pun ada kenanga, tapi nampk merekit je....

ROZILA said...

Salam kakzakie,

Bunga yg kecil tu cantik,suka sangat melihatnya....
Bunga kenanga tu pasti berbau harum

aimaniman said...

pasu pokok cekor dan limau purut yg mak bagi bukan semakin semak tapi semakin kering, betullah telahan mak,... pokok ni mesti 'mati' bila bg eko, tapi suami kata, x mati cuma kerriiinngg... pemalasnya....

Ummi Iman said...

Yg penting semuanya sihat2 lagi. Kalau saya kering lah jawabnya ;)

Kakzakie said...

Sejak cuti sekolah hingga minggu lepas kakak tidak punya waktu di rumah setiap sabtu dan ahad. Kalau tidak kenduri kahwin kakak pergi jenguk anak di asrama. Akibatnya semua bunga terabai. Siram-jirus juga tetapi tidak diurus sempurna.

Terima kasih kakak pada: -

aizamia3, Aju Mohit (bukan cempaka Aju bunga kenanga), Huda (biasa org sebut ros jepun), Zie, Acik erna, kakcik, Yus (kakak banyak pada bunga raya dan pokok puding yg daun dia warna-warni), Adylia Qarissa,Masya, Nini D, My Little Diary, yaya azura, anitadiana, pena rozie, pok amai-amai, ct rahani, Eye_nee, Hajar, Mrs Eady, Syeila (dulu masa kecik kakak campur pada minyak kelapa buat minyak rambut tau Syeila), Lydia Miza, Tihara, K.Nor, mama aini, are_lin@yu, Deru Ombak (kakak maklum Kakya terlalu busy walau retire sebab freelance tu lagilah memerlukan perhatian - typo error biasalah kakak pun sama), Kesuma Angsana, aanie, L, IntanBerlian , azi, Henrietta Jose, Saffiya_aleesya, Queen Teratai (baru pindah kena pelan-pelan Queen), iza, Qhaifa Nur, ieda, miloais milo, eelobor (betul ee tapi itulah kena ambil masa), Afasz, makchaq (kakak tanam juga pokok kari, cili, pandan, kunyit semua dlm pasu juga), Aien Alien, Rinna, Tentang Kita (itulah sebab cepat membiak kalau tak cabut dan tanam semula jadi semak), Azian Elias, eeiyss, Hairul Hakimin, Cik lala, Kunang-Kunang (itulah Kak Ani sebab tak jaga jadi semak dan tak besar bunganya), Ati Masrif, Aliesha Kirana, CheNamNam, Daddy Ziyyad, TF, Syira, Rina Avail, Hidayah Bach, Yana-feehily, Lia, Rozita, Dwaty, Kazman/Sue, mulan, Lyafrina, Papa Mifz (dah baca hihi... jadi N3 pulak ye malu kakak), azatiesayang, Mama ju, Rozila, aimaniman (sibuklah tu) dan Ummi Iman.

Terima kasih semuanya sekali lagi dari kakak. Saja suka-suka ada masa kakak buat N3 bunga kakak yg lain pula:)