Friday, June 8, 2012

Kolam Air Panas Gersik

Perjalanan balik ke JB hari itu kami singgah di sini. Walaupun tidak jauh dari Muar dan Batu Pahat yang selalu kami lalu-lalang tapi belum pernah sekali pun kami singgah. Ini kali pertama kerana membayangkan boleh mandi-manda. Baju-baju mandi memang biasa ada bila kami bercuti.  Tetapi bila menjejak kaki baru kami tahu tempat ini sekadar untuk rendam-merendam kaki. Adik saja tukar baju mandi. Kakak-kakak tidak tukar baju mandi sebaliknya sekadar memakai t-shirt dan track-suit. Boleh pakai apa saja. Kebanyakan yang datang sekadar merendam kaki.

Papantanda - Ini terletak di tepi jalan

Lagi signboard - Menunjuk arah masuk, hubby memandu pakai redah saja sebab tidak ada simpang dan merupakan jalan kampung. Kereta pun tidak banyak . Ada ejaan Gerisek ada yang Gersik tapi biasa kami sebut Gersik.
Pintu Masuk - Inilah pintu laluan untuk masuk ke dalam. Tidak ada bayaran dan aku juga tidak nampak sebarang kakitangan yang menyelenggara tempat ini.
Dari jauh - Sebaik kami tiba kelihatan sudah ramai yang duduk mengelilingi kolam sambil merendam kaki masing-masing.

Adik - Selalu kalau mandi adik suka tapi di sini adik kurang sikit. Cuaca hari itu sangat panas. Mestilah dengan air yang hangat dicampur dengan cuaca panas adik lebih suka ke pool biasa di sebelah. Tetapi ada bau yang kurang senang. Aku & hubby pula yang duduk di tepi kolam bagaikan dalam sauna dan itulah yang membuatkan kami tidak lama di sini.
Kak Yasmien - Dia ceduk dengan dua tapak tangan air di belakang yang panas itu untuk mencuci muka.
Ini kaki papa - Tak apa boleh tunjuk bukan aurat pun buat papa.

Hangat - Telaga di belakang Nurienne ini kelihatan wap panasnya. Kepanasan juga lebih tinggi. Tapi aku nampak ada satu pakcik cuba mencelup kakinya ke situ kemudian dia sengih. Ramai juga yang melihat keberanian pakcik itu.

Surau - Selain taman permainan, bilik air, ruang untuk bersantai, ada juga surau untuk mendirikan solat. Kami tidak bersolat di sini sebab belum masuk waktu lagi kami sudah meninggalkan tampat ini . 


~~ Aku membayangkan sedang enak merendam kaki tiba-tiba kolam berasap itu memuntahkan lahar gunung berapi. Itu yang aku asyik bertanya pada anak-anak "dah puas belum? nak balik tak".Ada perasaan takut dan tidak selesa.~~



60 comments:

Aju Mohit said...

memang lega rasanya dapat berendam dgn air panas ye kak, hilang rasa lelah, kalau pegi malam mesti lagi best tp yang tak best mesti orgnya ramai hehehe

kakcik said...

Di Selangor dan Perak pun ada kolam air panas. :)

ckLah @xiiinam said...

Yang ckLah cerita dlm entri ckLah kelmarin tu pun di Hotspring juga, di Felda Sg Klah Trolak. Tengah tengah panas begini, ke kolam air panas perginya kita ya....hehehe

Hanis MY said...

Salam kak zakie pertama kali th tempat ni, menarik lah...

hajar said...

kak kalu nk g sini kena pagi2 lps subuh... org x ramai & selesa sikit...

@cu SaYaNg said...

mesti terasa "lega" je kan lepas rendam kaki dalam air panas nie??

kasihibu said...

Dekat rembau pun ada kolam air panas, tp sya tak pernah masuk pun, tak berkesempatan

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

mandi air panas nie mandi malam2 baru syokkk...hehhe

Zie said...

Pernh sekali berendam kolm air panas... rasa lega badan... hu hu...

~~zana@pb~~ said...

kakzana suka jg berendam gitu tp selalunya tak tahan....
Sini ada air panas kt Poring Hot Spring.....hehe....lg tinggi gunungnya, bygkan dia turun lahar yg panas? Sempat ke lari?

ieda said...

memang best sini kak
saya kalau balik muar , sedara mara sure akan ajak kesini , pagi2 kami kuar .. sbb x ramai org layie ..

seronok sesekali release laing2 roma bulu kaki ekekek ;)

SumeSakan said...

Orang ckp bagus kan kak rendam2 dlm kolam air panas nih...tp mak sy x tahan...mungkin sebab diada darah tinggi kot...trus haba naik kepala katnya...huhuhu

QueeN TerataI said...

Queen pernah juga g kolam air panas ni tp di melaka kalau tak silap.. dah lupa la plak.. tp mmg syokla dpt rendam kaki dlm air panas nie.. :)

::NureeN:: said...

kat baling pon ada 1 kolam air panas mcm ni tp nureen x pernah pegi hehhe

Chik Na said...

betul jugak kan.. maybe lahar gunung berapi boleh memuntahkan laharnya

anitadiana said...

kalu gi malam sedap kot kak...kalu siang lagi panas...rendam kaki tu yg syok..tu..

ct rahani said...

dh 2 kali sy ke sini kak.. last tahun 2009 kot.. masa tu tpt nih x secantik skrg.. tgk dr gambar akak nih dh byk perubahan jugak..

norhidana said...

eheheh takpe kak, kt melesia takde gunung berapi... ptt lah mama dia tkamo duk lama2 kt situ yek

eMMe said...

syoknye Kak, kalo dpt rendam kaki kan, kaki saya ni cam tak selesa je... bile la dpt gi kolam air panas ni, heeee~

mummY daniSha said...

sy kalau gi kolam air panas,mesti gi malam ehehhee..sebab x tahan kepanasannya huhu

farizah zin said...

memnag bagus kan dapat berendam kat air panas..kat batang kali pun ada satu..kolam air panas ulu tamu..

jemput gi blog saya..www.obsesikraf.blogspot.com
www.farizahzin.blogspot.com..be my followers!!

sis intan said...

Kalau kat Selayang, tak tergamak nak rendam kaki dah....geli...byk sgt kaki2 berpenyakit direndam kat situ hehe

nur anis said...

dulu waktu rumah dekat dengan kolam air panas, selalu pergi waktu malam..seronok..sejuk, mandi pulak air panas..:)

MamaEma said...

siapa yang ada angin dalam badan..konpem akan keluar angin melalui mulut atau bontot kan kak..hehehe..bagus dapat rendam kaki dalam air hangat...tapi kalau ada yg jaga..pasti tahap kebersihannya terjamin kan kak

LiYa HaNiF :: said...

lama tak pergi kolam air panas.. teringin lak nak pergi...

salam kenal... i followw...

aanie said...

sy x minat sgt kolam air panas sb x tahan panas....berendam dlm tab mandi air panas kat hotel pun x tahan...hehe...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam kak..tak pernah gi pun sana.wahh boleh mandi ye hangat2 pun.hihi..adik tak tahan air kalau panas sgt kak..nnt pas mandi peluh2

Cikli said...

Ambik air semayang dgn air panas best juga

amirah said...

akak ni mcm amie la..selalu imejin benda yg bukan2 kata suami..hahaha..

Saya Disini said...

wow bestnyer

Rai said...

orang kata kalau selalu rendam badan dalam air panas kulit jadi cantik..macam orang jepun..hehehe...

khairul onggon said...

bulan lepas saya lalu ke sini, ajak kwn2 singgah tp dorang taknak.. jelesnye.. :)

HeNRieTTa JoSe said...

dah lame juga xmndi air pnas....

ps...haah...rietta dah pkai...sangat wangi akk...kebetulan rietta punya tommy girl dah abis...

JunAina said...

Aian belum pernah pergi kemana2 kolam air panas lagipun kalau bawak anak2 macam tak best pulak pergi situ. Bukan apa nanti depa tak boleh kuak lentang...

miloais milo said...

penat2 jalan - memang best rendam kaki dalam air panas... rasa lega aje....

Rapunzeel Cikilolo said...

adik tak rasa hangat ke berendam? hebat tu...

inazamri said...

kalau siang2 saya suka rendam kaki je..kalau malam barulah best rendam satu badan

Ummi Iman said...

Kelakar lah k.zakie ni.. bayangan yg tinggi tu. Musim panas mandi air panas mmg rasa tak selesa sikit. Tapi best dapat rendam kakikan? Mmg kalau rendam kaki dah mcm bersauna. Kulit pun rasa cantik je lepas tu ;)

Hebat lah adik. Siap berendam :)

eelobor said...

bila kali terakhir saya ke kolam air panas yer. kalau tak salah cuma 2x iaitu kolam air panas di machang pada tahun 1988 & kolam air panas di langkawi tahun 1989. itu jer kut..... hihihihi

Deru Ombak said...

Assalamualaikum kakak..

Baru 2 hari rasa dah lama sgt tak jenguk kakak di sini.
Maafkan kakya ye. Selalu saja tak berkesempatan.

Sambil bermain air panas, kakak cuak juga ya.. Keselamatan keluarga kan kakak. Sentiasa diutamakan.dah diminggu terakhir cuti sekolah.lusa mula sebok anak2 kesekolah eh!!! Take care!

Ati Masrif said...

salam kak,

fikiran akak tu sama je dgn ati ni
selalu fikir yg bukan2 tapi demi
kebaikan...hehe

pena rozie said...

KAt terengganu pun ade jgk akak...

pok amai-amai said...

Sy pnh ke sini. Hehehehe~

dwaty said...

saya tak tahan rendam kaki... kejap jer dah merah...

Rinna said...

Pernah ke Sungkai aje..tuh pun sekali tak pernah pergi lagi.. Mmg panas laa.. mandi manda kat situ..

sisdee said...

my nephew dulu ada pgi sini dan dia kata part bau yg tak tahan tu..yelah dah ramai2 kan ;)

saya hari tu pgi pulau dalm feri boleh terpkr nie klu jadi apa2 mmg hanya berserah pada Allah sbb tgh2 lautkan huhuhu

SumeSakan said...

Singgah sebelum maghrib...huhuhu

Papa Mifz said...

dapat berendam sekali sekala mmg seronok kan kak...paling seronok budak2 la...

Gieyana said...

salam kenal..bestnyer g mandi kt sini..:-)

Nur-nba said...

Salam.. Apa khabar Kak Zakie?
Seronok dapat berjalan2 dengan anak2.. Biasalah kalau budak2, seronok mandi manda, walaupun cuaca panas pun mereka tak hirau.. :)

aizamia3 said...

tak pernah try lagi.. dulu teringin tapi mak tak pernah bawak tapi kali ni nak mintak en. suami pulak bawak.. hehehe.. bukan jauh dari area kampung.. at Gadek on d way nak pergi ke Tampin dari arah Alor Gajah..

Aine Ainun said...

camane la rasenya....
xpenah cuba pun....

Maya Mayana said...

Ini dah dekat sgt dgnn tempat yana ni..mcam mana org jauh boleh sampai sini dulu nih..hehe


free of charge yerk kak? boleh la pergi nanti...

Mrs.Yie said...

kat terengganu pun ada kolam air panas ni :)

Ainn Hazwany said...

bestnya. Dah lama tak pergi kolam air panas ! :)

Kakzakie said...

Nama pun tempat riadah untuk mengelakkan dari tumpuan ramai memang susah. Tetapi dek kerana mahu melihat dan merasai buat pertama kali itulah kami singgah.

Terima kasih kakak kepada: -

Aju Mohit (kakak tak berendam sangat Aju sebab org ramai dan rapat-rapat- tak selesa), kakcik, ckLah@xiiinam (oh ye ke cikgu), Hanis MY, Hajar, Acu Sayang, Kasihibu, Be Simple Beb, Zie, zana@pb (itulah kakak membayangkan gitu takut jadinya zana), ieda (kakak ni sampai selepas Zuhor ieda bayangkan punyalah panas), SumeSakan, Queen Teratai, Nureen, Chik Na, anitadiana, ct rahani, norhidana, emme, Mummy Danisya, farizah zin (terima kasih followed here and kakak has follow you too), sis intan, nur anis, MamaEma (rasanya gitulah ema), Liya Hanif (kakak follow you too), aanie, Lydia Miza (ada org tu siap mandikan baby dia dik dan baby tu suka betul - suka kakak), Cikli, amirah, saya disini, Rai (kakak pun yg beritahu supplier kakak dia org Korea tapi dtg sini just nak ke sini Rai), Khairul Onggon, Henrietta Jose, JunAina, miloais milo, Rapunzel Cikilolo, inazamri, Ummi Iman (adik mandi tempat yg suam je Rose), eelobor (kakak ini yg pertama kali tak pernah pergi sebelum ini ee), Deru Ombak (patutu jgn fikir -ve ye Kakya tapi itulah kakak selalu fikir tak baik), Ati Masrif (dah jadi ibu gitulah agaaknya ati), pena rozie, Pok Amai-Amai, dwaty, Rinna, Sisdee (masa tu mesti apa ayat pun dibaca kan Dee), SumeSakan, Papa Mifz, Gieyana (terima kasih sudi bertandang, kakak pun follow gieyana juga), Nur-Nba, aizamia3 (adik Nuha pun boleh mandi sebab ramai yg mandikan baby mereka suka akak tengok), Aine Ainun, Maya Mayana (oh... dekat dgn kg Yana ye), Mrs Yie dan Ainn Hazwany (kakak pun tak pernah dan ini kali pertama ain).

Buat semua sekali lagi kakak ucapkan terima kasih.

mama aini said...

ehem baru tahu ada kolam air panas kat situ..hb tak pernah cakap pun..dia org johor..he2x..

IntaNBerliaN said...

kalu ari pns mmg air pun jd mkin pnslh kan... kita pun jd xselesa kan kak..

mimie.. said...

kolam air panas macam ni sangat bagus sebenarnye taw..sebab air dia boleh dijadikan ubat..tp untuk penyakit ape, sy pun tak pasti..ngee ^_~

Hidayah Bach said...

gulp..

rasa cam kena dush...dush ..
bila baca ayat
"xpe bole tunjuk kaki papa bkn aurat pun"

hehehe..

pasal dayah tak pnh ambik kira pun hal tu selama nih..

sayu pulak rasa dlm hati..

hurmm..