Tuesday, June 12, 2012

Buat cobler peach sebelum mulakan persekolahan

Tarikh: 10-06-2012
Masa: Selepas mama selesai masak di dapur

Tiba-tiba singseng lengan dan membuka cabinet dapur. Mama dan Mak Zah sibuk mengemas mana yang patut untuk mereka bawa bekal balik asrama. Hari itu mama masak nasi bukhari, gulai kari ayam, daging masak merah, paceri nenas, sedikit timun+carrot dan buat juga salad+mayonis. (gambar pasti tidak ada kalau mama yang masak tapi anak-anak bila masak ada camera di sebelah mereka). Lihatlah...


Lappy masuk dapur - Nurienne punya kerja. Bila resepi dari N3 blog yang tidak boleh dicopy-paste-print dia akan bawa masuk ke dapur sekali.
Renyuk - Sampai renyuk dikerjakan bendalah ini olehnya.
Cobler peach - Sebelum dibakar cair kelihatannya mama mula pun tidak sangka boleh jadi. Dia gunakan tepung gandum biasa, butter, bikarbonat, peach dalam tin dan serbuk kayu manis. Resepi ini mama pun tak pernah buat hihi...
Siap - Sedap juga mama rasa. Bolehlah tahan sebab mama pun tak terbuat.

~~ Bawa bekas ini dan tutup dengan aluminium foil ke asramanya. Masuk dapur sudahlah lewat, selesai masuk oven baru mahu iron baju balik asrama. Aku memang tidak benarkan Mak Zah buat - biar mereka belajar buat sendiri. Mujur juga mama telah selesai membaking kek untuk Kak Yasmein sebab hari pertama ada makan-makan bersama teman satu dorm. Kek mama biasa saja tidak ada solek-solek cuma campur dengan parutan buah oren saja.~~



64 comments:

Zie said...

emm bagus anak2 didik buat sendirikan kak... anak zie pun kalau disuruh buat sendiri.. kadang keluar jgk dari mulut dia tak laratlah.. penatlah..
macam2 akal tu baru 5 tahun... mudahan akan berubah bila besar nanti...

kakcik said...

Alhamdulillah ada anak2 dara yang baik dan pandai macam mereka. Senang mama mereka nanti. :)

Yaya Azura aka Naz Azra said...

banyaknya akak masak!fuh..yaya kalau masak banyak gitu lepas masak tak lalu nak makan sebab kepenatan..hehe

ct rahani said...

untung akak ader anak dara yg rajin.. :)

ainhany said...

salam akak zakie,

amboi sedapnya menu tengahari tu....mantop nasi bukhori lagi.. ..kecur air liuq w/pun tanpa fotonya...:)

Ehemmm boleh lee cu rasa air tangan anakkanda Nurienne nanti...maklumlaa kemana tumpahnya kuahkan...) mesti sedap tuuu....order satu!!!

alhamdulillah dan selamat kembali ke sekolah ye anak2...jalan raya kembali meriah dan suasana sibuk kembali menghias jalan...muga ALLAH beri ketabahan untuk kita mnghadapi hari2 ini dgn tenang, sabar dan selamat.

Ati Masrif said...

ini untungnya ada anak dara

ati pun dah mula ajar farah buat kek :)

~~zana@pb~~ said...

Yeay..'mama' dah boleh goyang kaki lps ni!

anitadiana said...

sedap aje menu akak walaupun tanpa pic..rajinya anak dara akak buat ..nampak sedap..ita pun tak reti..he..he..malu lah pulak..

Rai said...

bagus anak anak akak..da rajin ke dapur memasak walau pun masih di sekolah..zaman saya dulu memang tak berpeluang..mak tak berapa nak bagi..maklumla..kita baru nak belajar..mak pulak da expert.. dia yg penat tengok kita terkedek2 nak menyiapkan bahan..

HeNRieTTa JoSe said...

wah...bestnye....look so yummy....


PSSS....xde lew akk...Dr Seremban ke Penang Jew...dah lamer xtrun JHR...klu kesana pown...paling2 segamat ngan tangkak ataw muar jew...

ckLah @xiiinam said...

Boleh hadir uji bakat master chef....


:-)

nur anis said...

saya pun pernah bawak laptop masuk dapur..hehe

cinnamon.com said...

boleh jamu kawan2 nti..

mimie.. said...

sedapnye kak....terliur pulak rasenye hihi

Acik Erna said...

assalam kakzakie..seronoknya anak2 dah pandai but sendiri.sedap pulak tu kan

Afasz said...

sedap nye kak...ajar la sy gak :D

JunAina said...

Jun terbalik pulak...anak lelaki dan anak perempuan lebih baik mengharapkan anak lelaki. Anak pompuan mungkin sebab dia tu sorang je mengada2 lebih.

izla said...

ada anak perempuan, leh duduk dapur sama2..best sungguh!!

Kazman / Sue said...

heee3x... bawak laptop ke dapur tu yg tak tahan gelak tu kan... bagus2x... sedap nampaknya tu...

Nini D.. said...

uisshh...rajin btol!

sisdee said...

bgus nie..dia ada usaha sndiri ;) syabas diucapkan ;)

nmpk cam yummy gak hahaha

~ yus ~ said...

Wah! Lepas ni akak dah boleh goyang kaki di dapur. Semua dah mula belajar masak dan tak takut mencuba resepi baru. Pasti seronok kan kakzakie.

Munnafendy said...

dasat la akak pndai buat nasi bukhori. sy kalau nk makan terus teringat kedai je..tak terfikir nk buat sndri :p

eMMe said...

wow! looks delicious, rajinnye.. kalo saya pun, tak tau le bile nak buat, yea yea je salin resepi, heeeee~

Cik Ecah said...

cobler peach...:)
sedap buah tu...ecah sukaa

m.u.l.a.n said...

sedaaapppp nya... kalo dekat mau saya mintak sikit..

redza said...

lappy masuk dapur..memang dia bersungguh-sungguh tu

fieda said...

anak dara akak ni mmg rajin betul la..

Eye_nee said...

Fuh!!!..pelbagai jenis laukpauk kakzakie masak yer...saya bagaikan tak mampu kalau byk begitu...

miloais milo said...

iols terliur lah masuk blog akak pgi ni..
baca dua entry2 - dua2 ada sebut pasal makanan

adehhhhh!~ lapar lah rasanya!

Huda said...

Wah apakah cobler peach ni, kek ke kak? boleh dicuba nanti ni..style nurienne bawak lappy tu kadang cam saya je kak sampai suami tegur, masak pun kena bawak laptop ke

aanie said...

kek ke apa ni kak? sy x penah try or tengok pun....hahaha...malu je...

pok amai-amai said...

Amboi, setiap kali abis cuti sekolah...tiap kali tu kenyang kwn2 anak Kakzakie. Hee~

Mamamya said...

alhamdulillah...anak2 dara kak zakie rajin masuk ke dapur... :) x kisahlah remuk mcmana pun foil tu janji makanan yg di masak tu sedap n mesti nurienne bangga tunjuk kat kawan2 dia hasil air tangan yg di masak sendiri...

kak..lia x penah tau resepi cobler peach ni... (lps ni nak google) mcm nak try lah kebetulan kat umah ada 1 tin buah peach..angan2nya nak buat peach cheese cake tp x t'buat2..hehee

Syira said...

salam..

melentur buluh biar dari rebungnya...betul dah ni.. baru mereka tahu memasak ni x susah sebenarnya...

Aju Mohit said...

Apa tu yasmien? Auntie tak pernah tau kewujudan kek ni hihi, rajinnya anak2 Dara kakak ni, boleh berdikari itu yg penting, duduk asrama pulak tu, mmg semua wajib dilakukan sendiri

syiela said...

alamak kak malu kat anak dara kak ni.. hehhehehe saya tak pernah masak pun benda alah ni...

*** lepas ni kak dah boleh goyang kaki dah (mula terasa mcm nak buka kilang balik ni hehehhe)

MamaEma said...

pandainya anak akak masak memasak yer..bertuah sangat.

siti comot said...

ct pun pernah try buat, tp x berapa nak menjadi..boleh mintak nurin ajar nanti ni..

amirah said...

terernya kak..anak dara akak buat keje2 baking ni. saya lnsung tak reti dn tak pernah. errmm..bila la agaknya lappy saya nk masuk dapur mcm nurienne...hehehe

Rinna said...

Rajinnyaa anak2 dara..nie buat kek sendiri.. iye laa.. dah ada resipi ikut jerk..

Daddy Ziyyad said...

bagus tu, anak akak rajin nak mencuba resepi..Insya Allah pandai memasaknya..senyum bakal suaminya nanti :)

Hanis Azla said...

nampak sedap.. berbakat anak dara k.zakie.. anak dara saya pun dah mula tunjuk minat memasak.. waktu kami pergi umrah, macam2 menu yg sebelum ni saya buat dia dah take over..

Salmiza said...

hi untung ada anak dara yg dh blh tolg menolong...
Pasni blh cuba yg lain plk...

Akk punya laptop sama dgn kite pny la...:-)

eira eixora said...

pandainya anak kakak buat,. kalau saya buat pun belum tentu jadi lagi =)

gadisBunga said...

nanti saya nak gi umah. nak try! hahaha!

IntaNBerliaN said...

bagusnya anak akak.. pandai + rajin :-)

QueeN TerataI said...

MAK BOREK ANAK RINTIK LA NI.. BAGUS2.. :)

Qhaifa Nur said...

lepas ni mama bole gantung apron, anak-anak bole ambil alih...seronok ada anak pompuan kat Kakzakie...nur kena tunggu aeish besar lah...

pena rozie said...

siap bwk lappy masuk dapur tu....

Papa Mifz said...

bagus yer...dah pandai buat tuh semuo...dah besar esok sonang la kan...bagus2...

inazamri said...

skrg semuanya mudah..malas dgn rajin je nak buat.Ada anak dara dah besar ni mcm senang la skit keja kt dapur ni hihi

Cho Zila said...

lepasni mak boleh rehat... anak2 dah boleh diharapkan.. tapikan kita kalau balik kampung nak gak mak masak.. dapat masak yang simple baru terasa balik kampung...

sal said...

tulah naluri emak..
anak2 nak gi asrama..
sibuk betul memasak.,.
saya pun camtu..
kebetulan ank sambut hari jadi..
berplastik2 makanan dan lauk pauk dibekalkan kpd anak2 di asrama..
dengan tujuan dptlah si anak makan dengan kawan2nya..

Kancil 8349 said...

wah...bestnya...

aizamia3 said...

saya tak pernah lagi bawak lappy ke dapur sambil masak.. lepas ni mungkin ye sebab dah ada oven baru.. hehehe..

dwaty said...

SAYA BAWA HP JER MASUK DAPUR KAK...

LEPAS NI MUNGKIN TEMAN SATU DORM MINTA DIBUATKAN LAGI... :)

Cikli said...

Cuba masukkan laptop tu dalam microwave...

Nur-nba said...

Rajin anak dara akak.. Bila dah besar nanti, Kak Zakie boleh berehat je..

Tihara said...

menjadi la saya tgk..pandaia dia...nampak sedap..sebenarnya tk pernah rasa lg peach dalam tin waima yg real pun kak :)

Maya Mayana said...

untungnya ada ank dara yg rajin :)

Kakzakie said...

Anak kakak masuk ke dapur sebenarnya bukan kerana rajin tapi kakak rasa ianya bagaikan hobby ditambah lagi disebabkan resepi/gambar yg terpapar di skrin computer/lappy membuat dia tempted dan ingin merasa itulah yang membuat dia mahu ke dapur.

Terima kasih kakak buat semua yg memberikan komen: -

Zie (tunggulah dalam 6-7 tahun lagi zie), kakcik (anak perempuan kalau tak suka menjahit biasanya suka memasak kakcik - ini bukan kes rajin), yaya azura, ct rahani, ainhany (Bilalah Ucu nak merasa airtangan anak-anak nie agaknya ye. Kena tunggu cuti sekolahlah Cu), Ati Masrif, zana@pb, anitadiana, Rai (dulu masa kakak remaja keluarga miskin nak mencuba memasak tak ada bahan sebab itu kakak menjurus kepada menjahit), Henrietta Jose, ckLah@xiiinam, nur anis, cinnamon.com, mimie, Acik Erna, Afasz, JunAina, izla, Kazman/Sue, Nini D, Sisdee, Yus, Munnafendy, Emme, Cik Ecah, mulan, redza, fieda, Eye_nee, miloais milo, Huda (kakak rasa bukan kek lah Huda), aanie, pok amai-amai, Mamamya (bukan rajinlah Lia tapi dia suka memasak), Syira, Aju Mohit, Syiela, Mama Ema, ct comot (kalau ikut sukatan mesti jadi ct sebab cikzakie tengok senang sangat tak perlu guna mixer bagai kan), amirah, Rinna, Daddy Ziyyad, Hanis Azla, Salmiza, eira eixora, gadisBunga, IntanBerlian, Queen Teratai, Qhaifa Nur, pena rozie, PapaMifz, inazamri, Cho Zila, Sal (dah jadi ibu macam itulah kan Sal), Kancil 8349, aizamia, dwaty, Cikli (hihi...), Nur-nba, Tihara (keluarga kakak memang setiap bulan mesti ada membeli buah-buah tin ini) dan Maya Mayana (bukan rajinlah Yana tapi hobby dia sebenarnya).

Buat semua teman sekali lagi terima kasih dari kakak.

Chik Na said...

chik na pun selalu bawa lappy ke dapur bila nak cuba resipi baru :D

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

dah lama is xmelawat sini..... windunya
ada penyakit xbopa ajin skit 2,3menjak ni... hehe (^___^)