Friday, September 27, 2013

Besarnya!!

Ikan pertama besar - Terkejut sebaik buka kotak polystyrene yang hubby bawa balik. Tidak pernah membeli ikan ini. Mungkin pernah membeli tapi yang telah dipotong tidak nampak yang seekor begini. Alhamdulillah... orang memberi kita merasa. Dapat dari kawan hubby.

Menyiang  - Sementara hubby menyiang ikan yang besar aku membantu ikan yang kecil-kecil. Nelayan sudah biasa makan ikan besar, ikan kecil begini mereka campak saja. Tapi buat kami janji fresh kami suka. Sisik pun masih membalut penuh seluruh ikan-ikan. Puas!

Ikan pertama - Memenuhi ruang kedua-dua sink di dapur. Biasalah kalau siang-menyiang ikan biasa hubby yang buat sebab hubby tidak pandai memasak. Kalau serah pada aku ikan ini mahu aku kapak-kapak semacam.

Ikan kedua besar - Tidak pernah membeli juga ikan Yu ini. Entah apa rasa aku pun tidak tahu. Tapi hubby sudah belajar dari temannya cara untuk menyiang. Leceh sebab ada kulit di lapisan luar. Siap sudah disiang belum aku sentuh lagi untuk masak. Kena menggoogle resepi yang boleh dibuat. Harap-harap aku boleh makan. Sayang sebab pemberian orang tidak baik ditolak.

 
~~ Betapa rezeki Allah berikan bukan sekadar di atas bumi. Dasar lautan dalam pun diteroka manusia untuk dijadikan habuan setiap hari.~~

102 comments:

mysha said...

Alhamdulillah bnyk rezeki akak sekeluarga..

Klo bg sha yang siang ikan tu kak alamatnye hancuss la ikan tu.. tak reti hehehe

Ikan Yu tu klo beli mahal akak kan? tak pernah mkn ikan tu.. teringin pulak nak rasa

Zee Suhaini said...

besarnya kak..ikan ape tu??kalo masak kari pon sodap ni...

yang kecik2 tu zee suka..goreng biar garing..makan plak ngan nasik panas, kicap cili padi..perghhhh itu pon cukup sedap..

ikan tu yang fresh gini tak pernah try lagi tapi yang dah jadi ikan masin tu pernah..memang sedappp..

Aisy Nasiha said...

haa, besarnya ikan.... pandai memaning nampaknya.. tak snagka saya..

My Little Diary said...

makkk....besarnya ikan!!!

Asyifa Mustaffa said...

sy pun...x berapa pandai siang ikan klau dah besar2 cmni kak...

ikan kecik dlm sinki tu kan...goreng...mkn ngan nasi panas...dapnya...:)

Chot said...

Sedapnya kalau dpt ikan fresh..maniss je

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Alhamdulilah rezeki akak sekeluarga. Besar ikan tu :-)

Sharifah Nadzarah said...

besarnye...bestlah dpt ikan fresh...
kak ikan yu sedap tau..anak2 sy suke...masak kari pon sodap kak...

adrianna syaz said...

Ikan yg sgt besar...sya x pndai siang ikan..huhu..

redza said...

besarnya..murah rezeki kakak sekeluarga

norhidana miswan said...

alhamdulillah rezeki kalu di kongsi lg berkat kan kak.... tu boleh tahan seminggu tuh kak jd lauk ikan2 tuh... ke lebih seminggu blh tahan...

ummuaidan said...

Besar kan ikan2 tuh kakak..kalau beli tuh mesti mahal..kalau buat sambal cili sedap jugak tuh kakak..
kalau kat sini mostly ikan2 besar jer yg biasa dijual..tp byknyer yg dah siap potong dan frozen..dl abuaidan beli ikan yg panjangnya nak penuh bilik air..berbulan jgk nak menghabes..

Cik Puan Rara said...

wow,ikan yu~ boleh buat sup sirip ikan yu ni.hehehe.suami sy pulak g mancing smlm.dpt ikan 2kg.hehe

selaseh said...

untung nye akak. Mana nak dpt ikan besar camtu free. Dah bleh buat resepi2 bess kat restoran2 seafood.

Nurulhuda Abdul Latip said...

wow, besarnya la ikan tu kak..Ikan apa tu saya pun tak tau..Siap ada ikan yu lagi, memang murah rezeki akak sekeluarga...

Zul Fattah said...

ikan yg panjang tu rasa mcam pernah makan.. nama x tahu. Masa kluar di jalan Allah, baru dpat merasa tu..

Nor Azimah said...

Orang memberi kita merasa, syukur banyak2 atas rezeki yang tak dihisab ni kan kakzakie

Knor said...

kak siang kat singki aje ke...

jenuh nak bersihkan sisik tu nti..

kalau dpt siang kat luar rumah ni baru puasa..pandai aje nor ni mengajar ye..

Dr Singa said...

tokojut nengok ikan besor gitu!!!!!
boleh buat kenduri ni kak!!

MaMa Rey said...

besarnya kak..ikan apa ni kak..

siang ikan besar mcm ni mmg tak pandai sy kak..

Mia Kassim said...

besarnya kak......alhamdulillah rezeki...klu ikan yu tu kena pandai memasaknya kak sbb baunya kuat sikit. Kat sabah ikan yu dimasak Sinagol. Akak boleh google resepi ni...sedap kak.. :-)

makchaq said...

Murah rezeki...mesti penuh peti ais sebulan..

Makchaq pernah makan ikan yu masak kari, isi dia berulas2 dan kenyal macam ikan tuna, kalau goreng rasanya sedap jugak kot

:: Mrs.Eady :: said...

Ikan tu tu masak ape??

hainom OKje said...

kandaaaaa.... ikan apa ke namanya tu...tengok gambar kat sinki yg tak de kepala mcm seramlah pulak dinda hehe...
Ikan yu tu dinda pernah rasa tau kanda...dia ada 'rasa' sikit, rasa apa? kanda kena rasa... kalau betul ada 'rasa' nanti kanda inform dinda yeh!
Shark fin le apa lagi hehe

Rapunzel Cikilolo said...

sedap tu...

dapat makan ikan besar

:)

Acik Erna said...

asalam kakzakie..ya allah beso nya ikan..acik tak pernah beli ikan2 beso ni..kot dapat free baru makan rasanya he he..kakzakie nak buat masak apa tu

Ayu azmir said...

wow memang besar..

Rai Ourkizuna said...

kalau ayah saya mesti kenal ikan apa yg panjang tu.. kalau saya teka ikan kacang je..hahaha..

ikan yu tu biasa mak saya buat masak kari..

izan mama mia said...

besaqnya ikan...ehe..mmg kalau hubby bw balik ikan...dia yg akan siang semua...sebab..kalau saiz besar kena gn pisau besar....ikan segar mmg sedap n manis rasanya

mala said...

yang atas tu ikan kacang -kacang (barracuda). sedap masak asam pedas, singgang, goreng taucu.

cik didiey said...

wah!!!! besarnya..fresh plak tu..puas mkn

eMMe said...

buat shark fin sup Kak Zakie, hehehe.. sunuk aih tgk ikan2 banyak.. suke makan ikan, dari ayam.. ikan lagi baik utk otak kan.. kan.. makan ayam, utk sihat kan badan, hehehee...yeye je, hehehe...

aTieYusof Family said...

Salam Jumaat Kak..besar nya Ikan..rezeki kan? Alhamdulillah..fresh lg.. samalah sy, klu bab2 siang ikan mmg hubby yg buat..:)

Ann Ishak said...

tengok rupa ikan yu macam takut pulak nak makan kak, teringat cerita josh hiksss

Bin Muhammad said...

Tu dia...penuh 2 singki! Boleh buat kenduri nih! Satu periuk besar kalau memasaknya ni. Kalau saya...memang tolaklah, siapa yg nak makan...
Menanti resepi apakahkah menjadi masakan akak nanti...

Haryati Faizal said...

alhamdulillah...syukur atas rezekiNya

nohas said...

Alhamdulillah, rezeki lebih di kongsi bersama, InsyaAllah, akan bertambah lagi rezeki dan mengeratkan silaturahim..

Kalau gi mkn Chinese course, tak nak ambik shark fin soup sbb ikut kempen Greenpeace..selamatkan ikan yu..tapi dah dapat free mcm ni, Alhamdulillah...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..

huhu..otometik bulu tengkuk meremang..
cma tak leh tgk ikan besaq2 ni.. ari tu hubby bwk balik ikan besar lengan pun dah juling mata.. eheh..*kejap je rasa mcm ni*

ape nama ikan besar tu kak? ikan yu ni pernah tgk & mkn,buat kari. tp cma tak gemar rasanye..pelik..

alhamdulillah..murah rezeki :)

Qhaifa Nur said...

geram tengok ikan yang besar ni kak..
pengalaman pergi kg nelayan tengok ikan memang terkejut...

ZalinZalina said...

Husben kakzakie suka memancing gak ye..husben saya rumah depan sungai tapi tak suka memancing lak..hehe..

ZazaMyMoon said...

hohoho mmg besar ikan tu kak.. rezeki kakzakie sekeluarga dpt ikan bosar hehe
ikan yu tu sll org buat sharksfin sup.. sedappp kalau mkn kat kedai sure mahal

QueeN TerataI said...

besarnya ikan... ;) kalo queen tu dh x tau nk buat ape.. hehehe

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

panjangnya badan dia kakak.. mesti susah nak siang tu..

JunAina said...

Kalau tempat Aina ikan yu tu buat kari je kak.

amirah said...

kalau amie kan kak memang mati kutu tak reti nak masak apa ikan besar2 camni. tp suka juga membeli - tapi yg dh siap potong la..huhu

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Tak pernah makan kedua-dua ikan tu kakzakie...

Ikan besar selalunya kerapu, merah dan jenahak jer pernah makan... citer nanti sedap ke ikan Yu tu :)

Ummu Madihah said...

Salam Kakzakie,

Murah rezeki dapat 2 ekor ikan besar! Teringat arwah mak Mak Aji ada nyebut ikan yu tu bau hancing sikit, ye ke??

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

waa besarnyer ikan tu kak...tak sabar nak tengok menu ikan akak ni..

Sarah Talib said...

Rezeki jangan di tolak...musuh jangan di cari...hehehe

harumankasehvee said...

sungguh banyak rezeki allah beri tu . ikan yu tu , masa kecik2 mak saya selalu masak sup . goreng pun ok gak ... stock sebulan tu ...

Zaitun said...

Alhamdulillah...rezeki orang bagi kita merasa.

Tentu sedap sebab masih fresh.

Puan Kutu said...

memang betul besar ni kak zakie,MIL suka sgt dengan ikan yu tu.sy tak berapa gemar baunya,entah kenapa

en suami sy meniaga ikan,jadi mmg hari2 merasa ikan fresh.yg lecenya bila bawak balik ikan beso2 macam ni la..hangin sy satu badan nk siang.bukan tak reti tapi malas.haha

pastu pesan,len kali nk bawak balik ikan besar2 siang or potong siap2..:)

Sura Mohd said...

alhamdulillah rezeki lagi..sy kalau ikan besar2 pun suruh En Suami yg siang..masak apa tu kak?

aizu's life said...

alhamdulillah, rezki.. byk lak tu.. segar2.. slamat memasak kakak! :)

Ako Si AiN said...

ikan yu tu nampak comel la pulak hehehe...

Hazmin Hamudin said...

Mesti sedap ni kan kak. Makan ikan fresh macam ni. Kalau kena dgn masakan mesti sedap ni.

Deqla Manjew said...

wahhh.... alhamdulillah... besar tu rezeki akak sekeluarga...

azi said...

kakak..sayapun tak pandai nak siang ikan besaq-besaq ni, makan pun tidak...murah betul reseki kakak sekeluargakan....seperti kata pepatah " orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasaaa...:)

Eye_nee said...

Hrmmm sedapppnya dapat mkan ikan fresh mcm ni....

Cinta Cinta said...

ikan Yu tu masak rendang sedap ka.

ros_reeza said...

besarnya ikan tu kak.. segar pulak kan.. Ros takpernah rasa pun ikan Yu.. apa rasanya gaknya?. nanti akak updated ek bila akak dah masak :)

Nafira usof said...

Alhamdulillah~
rezeki tuh kak~
bukan senang nak dapat ikan fresh kan~ ikan2 kecik tuh boleh lah wat ikan celop tepung.. hehehe

Qashmere said...

Ikan yu ke kak zakieeee.. takotttttttttt

Nastyna said...

BBesar nya ikann. Alhamdulillah rezeki akak sekeluarga. Tapi saya sendiri lagi suka ikan kecik2, hihihi. Tak reti nak masak pun jenis besar2 ni.

mama_ka0ri said...

besarnya ikan kak zakie..

kalau saya mesti tak reti nak bersiang..haha..

Alhamdulillah..rezeki..

Aku Bapak said...

kalu x silap ikan besar yang pertama itu ikan kacangkan. biasa tengok yang saiz sederhana & kecil kat pasar tapi x pernah beli pun.. Orang Rumah Bapak x reti masak. ikan yu lagilah dia menjerit..hehehe...

aby said...

salam kz ..
kira minggu ni makan ikan jer la yer ..agaknya mcm mana rasa ikan yu tu yer .. blm pernah cuba lg..

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum kak..wah besarnya..terkejut tengok kak..alhamdulillah rezekikan..isi laut yang tak pernah habis..bukti kebesaran kekuasaan Allah kan kak..

Mat Gebu said...

salam kak zakie....kalau ikan yu tu biasanya buat kari aje yang sedap.....

Temuk said...

Assalam kakzakie
Waduuh, mujur ada 2 sinki. Kalau tak, tak cukuplah ruang nak proses ikan. Tak ada bahagian yang dimasin-keringkan ke, kakzakie?

eira eixora said...

alhamdulillah kakak. orang memberi kita merasa. besar ikan tu. kalau saya tak tahu bila lah boleh abes

Syira Qahira said...

salam kak,

seramnya tengok ikan besar, suka makan ikan kecil2 je, ikan besar tak berapa lalu, suka fikir mcm2 masa makan.. haha..

untung, rezeki melimpah ruah ;)

nurbijen said...

besar dan panjang....
Alhamdulillah murah rezeki kak... kalau kami dpt byk tu, sebulan boleh makan lauk ikan jer :)

BUNDA a.k.a KN said...

nak masak apa ikan2 fresh tu....kalu panggang pun sodap..

ANIM said...

kakzakie...ikan (1) tu cam todak je..huhu..seminggu pun tak habis..

ikan yu tu biasa kat Utara. saya pun rajin beli, elok untuk kecacingan, haha.. biasa masak kicap@berlada. tawar je rasa isi ikan tu..

ummiross said...

Kakzakie..besarnya ikan tu, kalau ummi tak reti juga nak menyiang ikan besar2 macam tu.
Tentu sedap dan fresh tu Kakzakie, kena google resepi best2 ni.

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...alhamdullilah rezeki tu dpt ikan besar...:)

syuk shusuke said...

wah, kak zakie makan ikan yu ?

aizamia3 said...

saya amat jarang menyiang ikan..
dulu ayah yang siang.. sekarang en. suami yang siang + masak.. hehehe.. ;)

Papa Mifz said...

memang besar ikan tuh...!! boleh tahan untuk beberapa hari rasanya tuh...hoho

Lydia Miza said...

Uish besarnya ikan kak. Kalau ikan lain tu berani mkn tp ikan yu belum berani mkn lg. teringat jerung. Hahaha( abaikan imiginasi adik ni)

Dulu duk ganu byk org jual kat pasar mlm. Tgk ikan yu terkejut la jugak

Mizz ErMa said...

ikan yu? xsangka kat sini pon ade jgk rupanya ikan yu nie..hehe

Juhariah Johari said...

bAIK SUNGGUH KAWAN TU , diberinya ikan yg paling beso! Nanti jgn lupa tayang , masak apa dan mcmmana rasanya!

Juhariah Johari said...

bAIK SUNGGUH KAWAN TU , diberinya ikan yg paling beso! Nanti jgn lupa tayang , masak apa dan mcmmana rasanya!

Queenie said...

salam kak Ani...

bayangkan...camtu lah yg saya hadap sekali dalam seminggu, kadang2 seminggu 2 kali utk catering, nak uruskan setiap sekor tenggiri yg seberat lebih dari 3kg, mmg berat sgt kak Ani...tp terpaksa...kalau suruh org pasar potongkan, manjang tak kena sizenya...malah makin hancur pun ada bila kita kena "repair" semula, jadi saya terpaksa potong sendiri, buat kerja duduk atas lantai beralaskan suratkabar lama tebal2...pisau wajib tajam kdg sampai makan jari sendiri..

tiapkali menu berlaukkan ikan, mmg nak nangis sangat! tp takleh tukar ikan lain, mesti nak tenggiri jugak, maklum sekolah anak2 org kaya ni...terpaksalah.

Queenie said...

ooops lupa la kak Ani...dulu2 arwah mak saya akan siram air panas dulu pada kulit ikan yu utk bersihkan pasirnya...sedap dimasak kari atau digoreng kicap (letak rempah tumis - kayu manis & the gang tu)..

tp saya tak makan ikan tu hehehe...

inazamri said...

makoiiii besarnye ikan kak.memang murah rezeki akak sekeluarga.Best dpt ikan fresh mcm tu..Ikan besar2 selalunye bg asben yg siang.

Kakzakie said...

Kedua-dua jenis ikan yg diberi kakak tidak pernah membeli. Tetapi menurut abang yg no. satu ada beli tapi biasa beli yg sudah berpotong. Ikan yu kakak memang tak pernah membeli. Peluang ini akan kakak guna utk mencuba resepi baru. Ikan baracudda itu kakak sudah pun masak asam pedas 4 keping. Ikan kecik-kecik sudah 2-3 kali goreng dengan tepung tempura.

Terima kasih kepada yg sudi memberikan komen:-

mysha, Zee Suhaini, Aisy Nasiha, My Little Diary, Asyifa Mustaffa, Chot, Sharifah Nadzarah, adrianna syaz, redza, norhidana miswan, ummuaidan, Cik Puan Rara, selaseh, Nurulhuda Abdul Latip, Zul Fattah, Nor Azimah, Knor, Dr Singa, MaMa Rey, Mia Kassim, makchaq (kakak akan masak minggu ini makchaq), :: Mrs.Eady ::, hainom OKje (fin dia abang dah buang sebab tak tahu nak menyiangnya), Rapunzel Cikilolo, Acik Erna (kakak nak cuba masak kari seperti yg kakak dah google acik hihi...), Ayu azmir, Rai Ourkizuna, izan mama mia, mala, cik didiey, eMMe (shark aje yg tinggal Me, fin dia abang dah buang sebab tak tahu nak menyiangnya), aTieYusof Family, Ann Ishak, Bin Muhammad, Haryati Faizal, nohas, ♥ Cmª shIemª ♥, ,Qhaifa Nur, ZalinZalina (bukan abang yg memancing Lin, tapi kawan dia yg bagi), ZazaMyMoon, QueeN TerataI, Mizz Aiza (Dunia Kecil), JunAina (inysa-allah akak pun nak cubalah Aina), amirah (dah potong-potong dah ok Amie, sedap ikan yg pertama kakak dah masak pun), CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Ummu Madihah (betul Mak Aji ada bau kurang sedap), (Lizz) http://haslizalizz.com/, Sarah Talib, harumankasehvee, Zaitun, Puan Kutu, Sura Mohd, aizu's life, Ako Si AiN, Hazmin Hamudin, Deqla Manjew, azi, Eye_nee, Cinta Cinta, ros_reeza, Nafira usof, Qashmere, Nastyna, mama_ka0ri (samalah kita), Aku Bapak, aby, PeRdU cINta, Mat Gebu (kalau ikan ini beri CM macam-macam boeh diolah kan), Temuk (tak adalah Pak Temuk, semua dah masuk dlm fridge/freezer), eira eixora, Syira Qahira, nurbijen, BUNDA a.k.a KN, ANIM (ikan yu kakak tak pernah beli sebenarnya Anim, ini baru nak belajar masak - jakunlah ni hihi...), ummiross, Mas Zull, syuk shusuke, aizamia3, Papa Mifz, Lydia Miza, Mizz ErMa, Juhariah Johari, Queenie (kalau Q dah selalu menyiang ikan besar-besar ye - eh.. bila pulak nama kakak jadi Ani - tersasul ye hihi...), inazamri (kakak rasa ramai isteri kalau ikan besar suami yg buat Ina).

Buat semua terima kasih sekali lagi.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Salam, kakzakie. Sy pernah dapat ikan bersisik (taklah besar sangat) dari kawan yg memancing. Disebabkan kami dua2 sama naik tak pandai siang ikan, kami htr ke kedai mintak pembantu kedai tu siangkan. Upahnya RM5, oklah, ikan pun free, heheheh

shaliza said...

en.somi saya pernah dapat ikan tu..makan bulan jugaklah nak perabihkanya..buat kari mmg sodap...goreng kunyit pun besh:-)ikan yu tu..kami buat kerabu..sodappp

HeNRieTTa JoSe said...

Ngeri plak rietta tgk ikan ikan tu akk...besar...maw bergenang air mata klu mak suruh rietta siang nie...hehehe...

~ yus ~ said...

besarnya ikan. Sedap ke kak ikan yu tu? Takut yus nak makan...huhu.

azian said...

kak zakie...
amboiiiii....byknya iwakkkkk....
masak apa je kak ikan yu tu hahh????hihi

Izan Ishak said...

masyaAllah kak...panjangnya ikan2 tu. murah rezki akak dpt merasa kan2 yg fresh gitu. kalau izan pun mmg surrender nak siang ikan2 tu.

elly nadyra said...

besarnya ikan tu kak, kalau saya confirm tak reti siang dan tak tau nak masak apa

Ummi Alyaanas Life said...

uiks..gurlp...!telan air liur sekejap tgk ikan2 sihat ni..xreti sy nak menyiang..hihi.
rezeki besar tu..!

Kesuma Angsana said...

wah best dapat makan ikan yng fresh2 macm ni kak !

Ema Johari said...

org cakap sup ikan yu sedap kak.tp ema pun tak pernah rasa..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

besarnyaaa ikan....sy klu ikan2 besar2 mcm tu xpandai nak siang hikss

makcik tempe said...

kak zakie yang atas tu ikan kaci, masak kari atau asam tumis pun sodap : )

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

saye pon suke mkn ikan2 fresh cmni,,selalu abah saye mancing trus masak,,lain sikit kn rasenye bile ikan fresh ni, nk2 yg besa, lg smangat nk mkn,haha

Riedaffya ibrahim said...

wah,..murah rezeki akak..