Friday, September 20, 2013

Merah, rangup dan bersari

Merah menyala - Rangup dan manis rasanya. Anak yang mengaji dengan akau yang menghantar ke rumah. Malu-malu bila ditanya sebab lama sudah tidak datang mengaji. Tapi kena perintah ibunya untuk menghantar jambu ini terpaksa juga dia berkunjung ke rumah. Itu yang sengih tanpa jawapan.

Warna-warni - Kicap manis + gula + garam + asam jawa. Jangan lupa asasnya cili padi yang pedas meletops!

Siap - Gunakan pisau sendiri untuk memotong ketika hendak makan agar jusnya tidak hilang. Kalau potong awal-awal nanti disebabkan oxsidan warna lebam tidak cantik. Potong terus makan baru sedap!!
Syaitan itu menjanjikan (menakut-nakutkan) kamu dengan kemiskinan dan kepapaan (jika kamu bersedekah atau menderma) dan dia menyuruh kamu melakukan perbuatan yang keji (bersifat bakhil dan kedekut) sedang Allah menjanjikan kamu dengan keampunan daripadanya serta kelebihan kurniaan Nya dan (ingatlah) Allah mana luas limpah rahmatNya dan lagi sentiasa meliputi pengetahuanNya (Al-Baqarah:268).

 ~~ Melimpah-ruah rezeki buah-buahan yang ada di bumi Malaysia.~~

91 comments:

zana fahmi said...

Alhamdulillah rezeki org bagi ye kakzakie. Makan jambu ni mmg sedap dgn pisau ditangan. Tapi kakpb lebih suka makan tanpa cicah, sebab mkn tak bnyk..hehe..kalau cicah mau sebakul.

Zee Suhaini said...

alohhh sedap ni kak..kalo yang jual kat sini mahal ni tau..ikut kg tak silap..6 biji pon dah cecah ke 6hengget..aduhh
tengok pencicah akak tu kompen berdesing telinga kalo zee makan..zee ni jenis yang tak tahan pedas..lidah nipis..hihihi

Masya said...

tu dia.. pagi² dah tayang jambu madu ... lama x makan.. sedappnya...

HeNRieTTa JoSe said...

Look yummy to me...rietta lebih suka makan dengan cecah asam boi serbuk...sbb yg rojak tu, kurang kena pada tekak rietta....

ummuaidan said...

Ade sesetengah orang takut nak bersedekah..takut nanti yg haknya jd kurang..padahal makin memberi ..makin Allah lipat gandakan..
kami pun kalau makan jambu nie..makan colek gini jugak kakak..pedas2 tahan jer berair mata..:)

Ujie said...

Rupa cantik...manis pulak tu. alhamdulillah..

Sweetmama said...

sedapnya kak jambu air..
antara buah feberet eija jgk ni...

Rapunzeel Cikilolo said...

ketip pakai tangan pun boleh. hehe!

MOKCIK AZWA said...

aduhai terliur ambo hehehe...

syukur alhmadulillah ada jer rezeki orang beri kan kakzakie..

❤Kamsiah❤ said...

sedapnyaaa...cicah kuah rojak ok jugak tu..

Nor Azimah said...

murahnya rezeki kakzakie...rajin dhuha ni :)

Acik Erna said...

assalam kakzakie..acik suka jambu ni..sedap rangup..paling suka makan dengan serbuk asam

ummiross said...

Kakzakie..pagi-pagi dah kecur air liur ni, kalau boleh nak tumpang sekaki,hehe..

Indahnya ajaran Islam,perkongsian rezeki yang 'berada' dengan yang 'tiada', dua-dua dapat ganjarannya.

Sura Mohd said...

banyaknya cili padi..boleh berasap telinga ni...

Rai Ourkizuna said...

kecur air liur saya kak.. susah nak jumpa pokok jambu air dah sekarang.. yg dijual mahal sangat..macam lah di import dari negara lain..

che mid said...

Wah.. lotek (eh, macamana nak eja ni kak..)

Sarah Talib said...

tengok buah buah jambu tu dgn cabai kicap..meleleh air liur

redza said...

sedapnya kak..kecur air liur ni

Chot said...

Cabai tu tak menahan byknya..mau pedas berapi cicah dgn jambu. Tu jambu madu ke?

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Alhamdulillah! rezeki.. huhu terliurnya tengok kicap cili tu.. hehe nyam3! nak sikit kak? :)

Umi Qi said...

Akak zakie pandai ajar mengaji rupernya...syukur alhamdulilah...byk pahala akak dpt...murah rezeki akak...buah tuh sememangnya sedap

Fazleyatul Aini said...

aaaaa kak zakie dah bikin saya kecur liuran pagi2 ni

lieyalatif said...

fuh kak..pagi2 dah buat lieya kecur meleleh air liur nieh...lieya plak kak suke cecah kuah rojak mak bee...mmg sedar tak sedar berbijik2 masuk perut nanti...tau2 sakit perut sebab mencolet dah byk sgt kakakaakak

hepi weekend kak zakie & family...have a nice weekend...

eMMe said...

Kak Zakie, berkilat nye jambu tu.. akak sapu minyak ke? hurm.. dapnye la kak.. skrg ni musim jambu madu ke kat sana Kak? kakak, nakkkkkkk!!!!

Eye_nee said...

Aduhai sedapppnya...saya suka sgt kak..jambu air ni...mkn dgn pencicah pulak..pedas2 manis tu....sedappppp...

aTieYusof Family said...

Nikmat makan jambu ni degn sambal kicap tu Kak..dah lama tak jumpa dgn buah ni..apapun Malaysia kaya dgn buah2an tempatan..:)

Qhaifa Nur said...

sedapnya dapat cicah dengan kicap kakzakie...

nak beli sekarang pun mahal juga jambu ni...

Juhariah Johari said...

Semalam masa berbasikal di putrajaya, kak tgk byk buah jambu ni di tepi jalan, saya berhenti ,eeh boleh ambek ke buah di taman awam? dkt masjid selangor pun ditanam pokok buah mcm rambutan.
oh kak tak tau pun kicap cili letak asam! tk ya.

QueeN TerataI said...

sedapnya kak.. baru je mknkat rumah MIL last week... ;'0

norhidana miswan said...

alhamdulillah... rezeki kalu dikongsi makin banyak dpt bertambah2 nnti kan kak.... alahai sedapnyer cicah ngn lada+kicap tuh... kalu kt kg blh la mkn jambu nih sampai fengsan sbb umah atuk ada 2 pokok... kt kl kalu tingin jwbnyer cari kt psr lah

norhidana miswan said...

alhamdulillah... rezeki kalu dikongsi makin banyak dpt bertambah2 nnti kan kak.... alahai sedapnyer cicah ngn lada+kicap tuh... kalu kt kg blh la mkn jambu nih sampai fengsan sbb umah atuk ada 2 pokok... kt kl kalu tingin jwbnyer cari kt psr lah

eira eixora said...

meleleh air liur tengok. favourite ni kakak

lia said...

saya kalau makan jambu madu ni, x pekena dgn apa2 pon... makan gitu jer sbb da manis...

mama_ka0ri said...

aduh kak zakie!! terliur!!!

seb baik saya tak pregnant..kalau tak baby dah kempunan nak makan..haha..

JunAina said...

Kalau Aina cili+kicap+gula pun dah sedapppp...

My Little Diary said...

yummy....sedapnyaaaaa
dah lama tak makan cicah kicap cili tu....huwaaa teringin pulakkkk

azi said...

Kakak...rezeki Allah kalau dikongsi, lebih banyak jadinya.....

Buah jambu kalau dicicah dengan kuah rojak, sedap tu...aduh!!!pecah liur saya, kakak....:)

ZazaMyMoon said...

Ya Allah kakzakie, pagi2 ni menitik2 air liur saya tgk jambu air + kicap tu hehehe

Kesuma Angsana said...

aduhai terliur dah ni kak

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Sedapnya tengok buah jambu merah ni.. Lagi best cicah dengan kicap tu..

aizamia3 said...

sedapnya sambil makan sambil chit chat dengan akak sambil tengok kerenah dak Nuha kena gomol dengan akak2 besar kat sana.. ;)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

telan ailio saya nengok kak sedapnyer...kalo layan tu berbiji saya sorang jer makan tu...hehe
bertuah kita ker dapat makan buah-buhan segar macam ni..kan kak

Deqla Manjew said...

deqla penggemar jambu batu.. sedapnye dah lama x mkn...terliur tgk cicah dia tu.. nyum2.. ;)

Ain Noraini said...

terliur saya ni kakzakie...
mana nak carik buah tu sekarang sebab nak makan sekarang jugak nii...

Sayangku Zie said...

sedap tu kakak.. tiba2 teringat dalam peti ais ofice ni.. tak sempat pulak nak makan..

tenku butang said...

aduhh.. mak aiii..slurpppppp.. dah lama x makan jambu ni.. dulu masa bujang selalu gak makan jambu depan umah teman tu.. hu3

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

sedapnya tengok.. terliuq dah ni (^___~)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

sedapnya tengok.. terliuq dah ni (^___~)

hainom OKje said...

Sedapnya kanda lagi lagi tengahari panas panas gini kat KL ni....Free pulak tu emmm satu bekas gitu dinda makan sendiri pun habis kanda...

NEKCIK said...

asalam kanda..merah merah delima..amat mnggoda tekak...terliur doh nii

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Terliur sudah kakzakie ... nasib baik tak preggy hehehe :)

Mia Kassim said...

Alamak sedapnya jambu merah ni....lebih2 lagi cicah sambal kicap tu....cam nak meleleh air liur ni...hehe

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

sedapnya jambu tu kakak.. dah lama aiza tak makan.. nak kena cari juga la lepas ni..

cik lala said...

Dapnyer..kecur air liur...
kuah kicap pedas2,pastu jambu manis..hurm..mmg cara...

Nafira usof said...

sedapnyeeeeee..
selalu kalo otw balik kampung beli jambu madu nih kat R&R. sedapppp~

Bin Muhammad said...

Memang kecur air liur di buatnya...itu baru penangan gambar...huhu

Knor said...

nor ada pelam..boleh tiru mcm cicah kak zakie tu..sedapnya..ranggup jambu tu kan..

Zaitun said...

Menggoda betul kakzakie...kicap tu sedap dicicah dengan mangga atau apa saja buah.hihi.

Dr Singa said...

saya suka kalau cicah kicap+gula..

Aziela said...

Sedapnya dapat makan jambu2 yang elok nie. Dulu hubby tanam juga, tapi tak dapat makan buahnya. Kena berebut dengan burung, lepas tu habis diserang ulat. Lama2, kami tebang jer pokoknya.

Rissasyawirda said...

saya suka makan dengan kuah rojak mak bee.. sedapnya jambu nie

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam k.Zee..


aduhaiiii...mengiurkan sungguh selera..
*sambil lap air liur* hihi..
jambu bertih yg masam tu pun sdp cicah kicap cili ni..


alhamdulillah..rezeki allah turunkan dlm pelbagai cara :)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

pembetulan
*Kak Zakie*

hihih.. :p

izzah said...

Alhdulillah rezki k zakie....
Terliur tgk merah menyala jmbu tu dgn si colek yg mmg nmpak sedap...mesti xcukup sebijik mkn jmbu tu kn k zakie...

jaakechik said...

bestnya tengok buah jambu ni. rasa dia mmg sedap.... mabeles2x...

Aine Ainun said...

Rezeki Kak Zakie...
Allah, terliur...ada kicap lagi...=)))

Kak Zakie,
saya ada dua blog, kak zakie selalu komen yg "Anugerah terindah" tu kan..saya jarang update situ...
Kalo yang blog cahaya mataku, saya selalu update n banyak cerita Irfan kat situ...

Hilmirda Daud said...

Terliur tengok jambu ngan kicap tu. Sedapnya... dulu masa ada pokok jambu selalu cicah jambu ngan kicap skang pokok dah tak de nak makan jambu kena lah beli :)

Qashmere said...

Asalam kak zakie

Lama tak singgah sini ... dekat sebulan saya pon lama tak online. adoih sedapnya buah jambu ayor tu. Sedappppppppppppp

Leeza Eelza said...

bestnya kakzakie.. leeza bese buat pencicah garam+gula+kicap masin+belacan+cili hijau (tumbuk).. x pnh pulak letak asam jawa

makcik tempe said...

SubhanaAllah kecur air liur cik ina di sini : )

Puan Kutu said...

Ya Allah serius kecur liur.tgok jambu ni menggoda betul..klu makan macam tu tanpa sambal kicap pun dh best..ada pencicah lagi la heaven..:)

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...wah terliur tengok buah jambu tu sedapnya...:)

aby said...

Dgn warna mcm tu, mkn terus gitu pun ok, bnyak airnya

Hazmin Hamudin said...

Dah lama tak makan jambu cicah kicap macam ni kakzakie. Dulu antara fav jugak ni.

Kak Yon said...

kecurr air liur akk..

Delima Zamrud said...

Ya Allah Kak Zakie, terliur D@ tgk jambu ngan sambal kicap tu adehhhh mmg pebret D5 tu fuhhhh mmg mengancam..

Norzila Zakaria said...

menjejeh air liur kak zakie uittt nenegok buah siap dgn kicap bagai..aduh terbawa mimpi mlm ni..

suri solehah said...

aduh meleleh tengok kak,,..tak terkata

Ummi Iman said...

Sedap.. betul2 podeh ni :)

ANIM said...

feberet saya ni kakzakie. berpeluang beli dan makan kalau singgah rnr tapah. makan dengan kuah rojak mak bee sajalah..adooi..tengok pencicah kakzakie buat,ada cili api!!

p.s Allah beri nikmat makan kat kita di Malaysia. atas pokok, atas tanah, bawah tanah pun ada...Mudah2an kita tak jadi golongan yg kufur nikmatNya

Syira Qahira said...

salam,

buah jambu yang merah, kalau manis, kena dengan colek pedas memang feberet lah.. hehe..

MaMa Rey said...

aduh Kazakie..berliur pula..lama tak makan jambu merah.dulu masa kecik2 selalu makan jambu ni cecah dgn kicp

Ibu Lala said...

Waduh waduh kak. Bikin saya terliur pagi pagi ni.

Ssh nak bw la kak skrg ni. Nak komen pun ssh sbb pc kat opis tu x leh buka blog. Tensen betul.

Kakzakie said...

Begitulah betapa bersyukurnya kita tinggal di bumi Malaysia ini. Tanam pokok keluar buah. Atas dahan, ranting boleh keluar buah yg nikmat. Ada juga buah yg di bawah tanah pun ada nikmatnya tersendiri. Toleh kiri-kanan pun buah dijual merata-rata tempat, pilih saja mana yang mahu. Tidak membeli pun ada juga yg memberi. Syukur padaMu Ya Allah...

Terima kasih kepada semua yg teman kakak. Agak-agak teringin beli sajalah. Kakak beruntung sikit sebab dapat percuma hihi...

Maaflah kakak buat semua kecur ye: -
zana fahmi, Zee Suhaini, Masya, HeNRieTTa JoSe, ummuaidan (sampai sakit perut sudahnya ye Ummu hihi...), Ujie, Sweetmama, Rapunzeel Cikilolo (yelah kakak pun gitu juga Mas), MOKCIK AZWA, ❤Kamsiah❤, Nor Azimah (alhamdulillah...), Acik Erna (serbuk asam kakak dah habis acik tu yg makan dgn kicap), ummiross (kalau dekat kakak nak kongsi pedas dgn ummiross hihi..), Sura Mohd (memang berasap Sura, sampai kakak sakit perut), Rai Ourkizuna (jiran kakak ni dia tanam sendiri tau Rai), che mid (tak ada huruf ruminya CM pronounce kena betul hihi...), Sarah Talib, redza, Chot (yelah org sebut jambu madu chot), NURSHAKIRA ABDUL HALIM, Umi Qi (alhamdulillah.. amin), Fazleyatul Aini, lieyalatif (kakak tak jumpalah rojak mak bee kat sini - tak pernah rasa pun), eMMe (tak adalah Me, dapat terus cuci air aje), Eye_nee, aTieYusof Family, Qhaifa Nur, Juhariah Johari (habis siapa yg petik Kak Ju? Sayang pulak ye... letak asam kurang sikit pedas dia Kak Ju), QueeN TerataI, norhidana miswan (kalau 2 pokok mesti banyak Dana), eira eixora, lia (macam anak kakaklah Lia), mama_ka0ri (sorry...sorry...), JunAina, My Little Diary, azi (puas dah kakak cari rojak mak bee tempat kakak ni tak adalah azi), ZazaMyMoon, Kesuma Angsana, Pokok Manggis Depan Rumah, aizamia3 (dah kakak membayangkan suap Nuha dgn jampu pulak Ai ni tau..:), (Lizz) http://haslizalizz.com/, Deqla Manjew, Ain Noraini, Sayangku Zie, tenku butang, ✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽, hainom OKje (tapi jambu ni besar-besar dinda, tengoklah berapa biji aje dah penuh sebekas), NEKCIK, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Mia Kassim, Mizz Aiza (Dunia Kecil), cik lala, Nafira usof, Bin Muhammad (kalau dapat memang best BM), Knor (boleh Nor... kakak pun sama kalau makan mangga buat macam ini juga), Zaitun (betul kak zai sedap dan pedas berasap!), Dr Singa, Aziela (sayangnya kena tebang), Rissasyawirda, ♥ Cmª shIemª ♥, izzah, jaakechik, Aine Ainun (ohhh... lain kali kakak masuk blog lagi satu tu ye..), Hilmirda Daud, Qashmere, Leeza Eelza, makcik tempe, Puan Kutu, Mas Zull, aby, Hazmin Hamudin (cubalah sesekali berasap dik oiii!!), Kak Yon, Delima Zamrud, Norzila Zakaria, suri solehah, Ummi Iman (podeh mulut dan perut Rose), ANIM (tempat kakak rojak mak bee tak adalah Anim), Syira Qahira (lagi pedas lagi best kan Syira haha...), MaMa Rey, Ibu Lala (tak apa kakak kalau terjumpa N3 Ana pasti akan komen punya jgn bimbang).

Mohon maaf andai terliur dan kalau teringin beli sajalah sebab kakak rasa sekarang sedang musim kan.

Terima kasih buat semua sekali lagi:)

||aLeaSaRa|| said...

kak ni fav saya.selamanya he3...memang kebabomlah kalau cicah cili padi kicap,terangkat!owh letak air asam jawa?saya tak pernah buat ....nanti nak cubalah :)

Khairunnisa' said...

Allah, mengidam pula buah jambu air ni selepas tengok gambar di dalam entri. Saya memang penggemar buah-buahan!

Nisa'

wawa syaida said...

alhamdulillah...rezeki akak dan keluarga...jambu air ni memang sedap kalau menyicah :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

slurpppppp dapnyer jambu tu....nak sikit kak eheeee

elly nadyra said...

astaga, ngences saya dibuatnya, memang saya pun selalu makan gini, makan ramai2 berebut2 best

Deqla Manjew said...

pssttt.. semlm kan..deqla mkn jambu air cicah mcm tu la..haha.. teringat entri akak yg ni.. ;)

♥ ROS ♥ said...

aduhai...sibbaik xmembuyonggg..klu x, mesti ngidammmmm :P