Thursday, September 5, 2013

Selamat bertunang Nelly & Hazril

Majlis berlangsung pada hari Sabtu lepas di rumah abang Uda hubby. Anak keduanya mengikat tali pertunangan dengan pemuda dari Kedah tetapi bertugas di Kuala Lumpur.

Tetamu kami - Bila berbisik perlahan-lahan, upacara merisik sedang berjalan
Ibu lelaki - Bila begini tiada lagi madah, dua cincin tersarung sudah
Bapa perempuan (en hubby wakilnya) - Walau tersarung cincin di jari, ingat ikatan belum sah lagi
Balai makan - Risik sudah bertunang sudah, jamuan terhidang mari dijamah
Menu 1 - Nasi beryani dan pelangkap lauk-pauknya
Bukan kami masak tetapi order saja.
Menu 2 - Laksa Johor dan set pelengkapnya.
Bahagian hujung meja pelbagai kuih pun ada juga
Sehati sejiwa - Kiri dari kami buat mereka, susunan di kanan buat kami pula
Apa yang menggelikan hati oleh kerana terlebih dulang kami sembunyikan dulu bakul buah. Ketika mereka mahu balik baru kami serahkan bakul tersebut dan katakan sebagai hadiah sebab bimbang melanggar perjanjian tidak mahu lebih dari tujuh dulang. Al-kisahnya mereka pun sama juga terlebih satu juga bimbang melanggar adat juga lalu diberinya set kesihatan sebaik mahu balik. Sama-sama mahu menjaga adat konon beginilah jadinya. Ketawa kami berderai sebelum perpisahan petang itu.

~ Moga ikatan kekal hingga penyatuan yang halal.~~

60 comments:

Ummu Madihah said...

Salam Kakzakie,

He he, sama-sama terlebih dulang ya! Memang ya pun, pengalaman Mak Aji begitu juga. Lepas kira, kira lagi untuk pastikan bilangan dulang dan apa isinya, yang biasanya terlebih. Kadang tu terpaksa satukan dua benda pada satu dulang, pun dek kerana tak nak berlebih dulang!

Zee Suhaini said...

selalunya dulang hantaran mesti nak ganjil kan kak..kalo terlebih camtu la jadinya..hehe
tengok menu2 tu meriah sungguh..laksa johor tak pernah try lagi..

syuk shusuke said...

hehe, majlis bertunang proses awal nak berkahwin. lepas ni nikah pun kak zakie tulis entri tau :)

Fazleyatul Aini said...

wuih meriahnya nikah. macam kahwin dah hihi. laksa johor ! droolinggggg

ummiross said...

Salam pagi Kakzakie..

Meriah juga majlis meminang ni ye, tengok menu2 tu yang tak tahan ni, laksa Johor peberet ummi juga Kakzakie walaupun ummi orang Terengganu.

Hehe..lucu juga pasal terlebih dulang tu, tergelak juga ummi baca.

NM03 said...

laksa johor??? mmmmmm dapnyer... saya suker!

anteknye gubahan hantaran

selamat bertunang buat mereka, moga ikatan pertunangan kekal ke jinjang pelamin. amin

redza said...

selamat bertunang kpd mereka

Asyifa Mustaffa said...

Selamat bertunang....
Gitu le klau da ikut adat kan kak...apa pun...nmpk meriah majlisnya....:-)

BERT said...

rupenye! terlebih dulang pun sesame ehhee... cntik hiasan hantarannya... meriah! selamat bertunang untuk mereka ya.. moga sampai ke jinjang pelamin hendaknya :))

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..

meriahnye.lama cma ikut majlis tunang2 dan risik2 ni.. hhiihi..suka sbb tgk hantaran lawa2 dan makan!

tahniah bt pasangan..semoga ikatan termerai dgn ijab kabul & berbahagia hingga ke jannah :)

hainom OKje said...

Majlis bertunang sekarang pun dah cantik dan grand kan kanda...teringat masa dinda bertunang dulu...alahai dhaifnya .... hehe
Ni start nak mengimbau kenangan mengusik jiwa ni hehe

mama maman aka yana said...

cantik hantaran org sekarang kan kak.. hehe...

azi said...

Selamat Bertunang buat anak buah ye , Kakak.....

Nanti kenduri mesti datang ke kedahkan...bolehlah kita berjumpaaa ye...:)

nurbijen said...

hihihi, dua2 pihak ada sorok hantaran.. sweet jer rasa :)
amin.. moga cepat2 naik pelamin :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Meriahnya..... Selamat bertunang Nelly ;)

Ibu Lala said...

Ms sy bertunang dulu kak pihak lelaki bw 7 dulang je. Kami bg sampai 20 dulang. Over la pulakk

amirah said...

laksa johor?? sedapnyaaa..memang teringin sgt nak cari. susah sgt nak cari laksa johor kat melaka ni

Acik Erna said...

assalam kakzakie selamat bertunang buat nelly dan hazril..semoga sampai kejinjang pelamin

aTieYusof Family said...

Salam Kak..meriah majlisnya.. moga kekal hingga ke jinjang pelamin..
lucu juga bila sama2 rupanya terlebih dulang...hehe

Hanis Azla said...

As-salam Kak zakie..

Manis aje kedua2 bakal pengantin tu.. hantaran pun cantik.. makanannya lagilah tertelan2 liur melihatnya..

HeNRieTTa JoSe said...

meriahnya majlis....eeeh ditempat akk pown anak bujang disarungkan cincin..igtkan pntai timur jerr...di Penang anak bujang tidak menerima cincin...cuma anak dara saja...

Mia Kassim said...

Selamat bertunang ! meriah majlisnya dan makanan pun sedap2 nampaknya kak...

Qhaifa Nur said...

meriah majlis tunangnya kakzakie...
teringat masa Nur bertunang dulu..plan lain..tup.tup dapat dari makcik2 tambahan hantaran..hampir 15 rasanya...orang berhajat kita terima saja..yang seronok tentu pihak lelaki..

sedapnya laksa johor...

yan's cottage said...

meriahnya Kak....meriah ngan makanan & hantarannya...

fazilzura said...

salam kak ..

wahh meriah nye , cm majlis kawin

Deqla Manjew said...

tahniah..selmt bertunang buat mereka.. cantik.. ;)

Ema Johari said...

selamat bertunang utnuk mereka

aanie said...

meriah...

sy bertunang dulu xde hantaran...sb family dh pesan jgn bwk apa-apa...time kawin baru bwk hantaran....

cara lain-lain kan...

Rai Ourkizuna said...

terlebih la yang bagus..

selamat bertunang.. meriah majlisnya..

Haryati Faizal said...

catiklah deko hantaran tu, kaler pun cantik jugak...

Nafira usof said...

Tahniah buat mereka.
moga kekal hingga ke jinjang pelamin. amin~

Nisah Idham said...

Alhamdulillah, selesai sudah majlis pertunangan, semoga ikatan akan sampai ke jinjang pelamin InsyaAllah hingga ke Syurga nanti :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

semoga ikatan pertunangan ini berakhir dengan ikatan perkahwinan dan seterusnya kekal hingga ke syurga.. :D

ummuaidan said...

selamat bertunang tuk mrk berdua..
nampaknyer serasilah kedua2 belah pihak yer sebab sama2 saling menyembunyikan..heheh..baru tau kalau terlebih hantaran kita langgar adat yer..

harumankasehvee said...

saya ni kan , suka sangat tengok hantaran yg cantik - cantik ... alahaiii ...

eelobor said...

selamat bertunang kepada pasangan...

||aLeaSaRa|| said...

salam kak.owh laksa johor nak jugak rindu!!!

teringat juga masa saya bertunang dulu.dua2 pihak dah bersepakat nak berbalas berapa dulang.bila tiba majlisnya,family saya kelam-kabut nak tambah lagi dulang.sebab family belah husband,makcik2 dia tiba2 ramai pulak sponsor manisanlah,itu inilah he3...

Bin Muhammad said...

Memang sekarang ni bertunang macam ni ke...ada sarung cincin pd lelaki? Maklumlah...saya dulu, tak jejak pun rumah tunang masa majlis bertunang tu...dapat tgok kat gambar je

Kesuma Angsana said...

tahniah moga ikatan kekal hingga ke jinjang pelamin hendaknyer !

Knor said...

ada setgh org mmg beradat sungguh terlebih pun tak boleh..ikut hadis apa pun tak tahu..pernah juga terkena ..nak bt mcm mana ikut ajelah..

Wak Gelas™ said...

wahh dh mcm majlis kawen..ehhhEE

Lydia Miza said...

Wahh meriah mcm majlis kwen tgk bakal pengantin nya kak. Berseri2..

Kak.. Kalau la mereka serah dulang tu awal kalut gak sbb pihak perempuan akak kekurangan satu dulang lan? Hehehe. Bagusnya siap sorok dulang dulu. Lawak juga tu

JunAina said...

Mak Aina tunangkan abag baru2 ni pun sama ramai yang berkecil hati tak dpt nak sumbangkan apa2 utk hantaran. Mak kata masa nikah nanti jelah bawak, almaklumlah dah 12 tahun tak berkenduri...

Hazmin Hamudin said...

Meriah betul majlis bertunang sekarang ni kan kak.. Hehe.

maszmadi said...

alhamdulillah, tahniah buat mereka...

erm tunang sekarang boleh ye si lelaki dok sebelah si perempuan n disarung cincin.. hihi

mama_ka0ri said...

meriahnya majlis bertunang..

kitaorg dulu tunang pon tak ikut adat..main bagi je bape hantaran nak bagi..haha..

Tihara said...

alhamdulillah tahniah,
selamat bertunang..
saya paling suka tengok hantaran orang, cantikk :)

Puan Kutu said...

org sekarang mmg trend berjanji berapa dulang kak zakie ekk..sy dulu tunang, nah berpuluh2 dulang..

m.u.l.a.n said...

moga bahagia selamanya...

Nor Azimah said...

baru majlis bertunang dah camtu punya gren, sok kawin lagi gren.... moga gren yang diberkati Allah...

Papa Mifz said...

moga mereka kekal sehingga ke jinjang pelamin...

Kakzakie said...

Walau agama menjadi pegangan namun andai adat tidak menyusahkan kedua pihak kakakr rasa kenalah diambil perhatian juga. Apa yg penting hajat tercapai sudah dan semoga impian utk menyatukan dua insan akan menjadi kenyataan.

Terima kasih semua yg memberikan komen:-

Ummu Madihah (betul ada yg dua terpaksa dijadikan satu Mak Aji), Zee Suhaini (Entah kenapa mesti ganjil kakak pun tak tahu just ikut aje Zee), syuk shusuke (itu dah pasti insya-allah kalau panjang usia), Fazleyatul Aini, ummiross (tapi masa majlis kami tak tunjuk tau Ummiross),NM03, redza, Asyifa Mustaffa, BERT, ♥ Cmª shIemª ♥, hainom OKje (samalah kita... kanda pun tak ada macam ini semua), mama maman aka yana, azi (Insya-Allah azi mana tahu kan kita boleh jumpa hihi...), nurbijen (sorok dulu Nur, masa nak berpisah baru bagikan), CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Ibu Lala (dah janji bagi 7 dan terima 5 saja Ana), amirah, Acik Erna, aTieYusof Family, Hanis Azla, HeNRieTTa JoSe (ada juga yg tak bagi tapi keluarga kami nak bagi Rietta), Mia Kassim, Qhaifa Nur, yan's cottage, fazilzura, Deqla Manjew, Ema Johari, aanie, Rai Ourkizuna, Haryati Faizal (semua wedding planner yg buat Yati), Nafira usof, Nisah Idham, Mizz Aiza (Dunia Kecil,) ummuaidan (kakak pun tahu masa sebelum majlis ummu, bila susun terlebih terus sorok yg satu), harumankasehvee, eelobor, ||aLeaSaRa|| (sebab ikut adat perempuan kena lebih kan...), Bin Muhammad (masa kakak pun dulu macam BM... tak ada buat macam ni pun), Kesuma Angsana, Knor (tak ada nas pun Nor tapi sebagai menghormati adat budaya), Wak Gelas™, Lydia Miza (sebelum majlis dah pakatlah mereka ni dik, tu yg terus sorok bila dah terlebih), JunAina (mesti masa abang Aina kelak lagi ramai yg nak sponsor), Hazmin Hamudin, maszmadi, mama_ka0ri, Tihara, Puan Kutu, m.u.l.a.n, Nor Azimah dan Papa Mifz.

Terima kasih juga diatas semua ucapan diberi dan komen semua teman-teman kakak.

Sekali lagi terima kasih:)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

alhamdulillah tahniah,
selamat bertunang..

Umi Qi said...

Kak, hebat betul majlis tunangan sekarang...best tgk...umi Qi dulu tunang pun gan walid Qi hanya bersaksikan keluarga rapat saje. hehhe

ieda immi said...

semoga selamat ke jinjang pelamin .. cantik2 hantaranyee ;)

Cinta Misteri said...

adik CiM pun baru mengikat pertunangan 1 sept yg lalu.

ANIM said...

kakzakie, bila orang kedah buat majlis sambut tetamu untuk nelly, ada chance kakzakie ke utara ni...

Rinna said...

Wahh lelaki pun ada sarong cicin tunang yer..

Sedapnyaa tgk laksa johor tuh..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

selamat bertunang tuk nelly n hazril

meriah majlis!

Riedaffya ibrahim said...

selamat bertunang tuk anak buah akak...semoga kekal ke jinjang pelamin..