Monday, April 28, 2014

Kenny Rogers & Mahabbah IKIM fm

Sebaik dia bersalam dan mencium pipi sewaktu bersalam, mata aku sudah terperasan ada yang tidak kena. Boleh pula dia tersenyum-senyum. "Cermin-mata Reen tertinggal dekat Tanjung Piai Resortlah mama". Baru aku sedar apa yang lain. "Macamanalah mata pun boleh tertinggal" aku hairan. Menurutnya malam itu mereka yang mengambil bahagian ihtifal-ilmiah diraikan oleh guru mereka dengan makan malam di sana. Sewaktu berwudhuk untuk solat Isyak dia membuka cermin-mata dan lupa langsung cerminmatanya. Biasa kalau makan dan tidak membaca atau ke kelas Nurienne memang boleh jika tidak bercermin-mata, tidak seperti dua adik-adik memang tidak pernah lepas. Itulah akibatnya sehingga balik ke sekolah baru sedar cermin-matanya tertinggal. Balik rumah minggu ini semata-mata kerana mahu membuat cermin-mata baru. 

Papa & Mama punya sama - Selepas mengambil cermin-mata baru yang sudah di tempah sehari awal itulah kami keluar untuk makan malam sekali. Sambil itu juga meraikan sempena ulangtahun kelahirannya yg ke 18
Nurienne punya - Oleh kerana menanti cermin-mata yang belum siap, lama juga berada di Skudai Parade. Keluarga kami sesuai dan serasi membuat cermin-mata cawangan Focus Point di sini. Selesai dari Skudai Parade ini barulah kami ke Plaza Angsana.
Mak Zah &adik punya sama - Niat asal mahu makan di Secret Receipe tapi sudah mahu tutup katanya, masuk pula di Immano Restaurant sama juga. Akhirnya destinasi kami ke Kebny Roger. Itu pun kami menjadi pelanggan terakhir.
Tambahan - Ini juga diminta birthday girl. Selesai Papa membaca doa kami pun makan. Sayangnya Yasmien tidak ada sama kerana minggu lepas dia sudah balik
Ramli Sarip - Selesai makan baru kami semua menapak ke booth Mahabbah IKIM fm. Mendengar suara penyanyi ini kami sangkakan dari corong radio, sekali baru sedar live ada penyanyinya di atas pentas. Kira inilah kali pertama nampak penyanyi menyanyi di atas pentas secara live begini. Adik tetapi kurang berminat - maklumlah penyanyi dia tidak begitu kenal
Krew IKIM - Kami lalu di belakang krew ini untuk ke booth jualan yang banyak.
Membeli - Aku membeli sepasang blouse, adik sepasang jubah, Nurienne membeli tudung di butik Prof. Muhaya dan Yasmien aku belikan juga sepasang jubah. Motto di booth Prof Muhaya yang buat aku suka "Jangan jual mahal-mahal, nanti mak marah". Siapa yang ke booth ini mesti senyum melihatnya.
~~ Barrack Obama berkunjung ke Masjid Negara semalam. Mana tahu ada hidayah membuat hatinya mendapat Nur menjadi saudara Islam kita. Sajalah itu sembang antara aku dan hubby.~~


53 comments:

~ yus ~ said...

Macam manalah boleh tertinggal cermin mata dia tu ya kak.

Anak saya Aqil pun mcm tu, dia boleh kalau tak pakai cermin mata setiap masa, sebb power mata dia sikit je, lebihnya silau. Selalu juga tertinggal, tp kalau ibu dia, takde cermin mata, meraba tak nampak apa...huhu.

Fazleyatul Aini said...

alamak cermin mata kalau hilang/tertinggal mana2 mesti tak senang duduk dibuatnya. sedap nya makan kat KR. lama dah tak makan situ

Mila@Rimbun said...

tak pernah singgah karnival ikim.fm... ramai tak orang kak?

dulu2 masa mula2 pakai spek memang selalu jugak lupa, sbb bila nak tengok jauh n dalm kelas baru teringat(zaman2 belajar dulu). Now lepas dah setahun buat lasik, rasa sgt freedom without spec, alhamdulillah

Kniedaz said...

hehe..nampak sangat power cermin mata Nurienne tu tak banyak sangat...kalau Ida la kak..buka cermin mata boleh pening sebab tak nampak org...
lepas makan, dapat shopping memang best..hehehe

Ati Masrif said...

assalam,

budak2 sekarang ni mmg mcm gini..
anak ati, farah dah 3 kali buat baru cermin mata..mcm2 alasan...huhu


KR tu faberet ati no.1 ^___~

Knor said...

Ye ke, sedihnya..mcm en somi..asyik bt cermin mta jer..nor tetap satu stkt ni la...

Apa2 pun enak lauk semua tu..

dh beli bju raya la ni...

Ema Johari said...

kalau terbiasa pakai cermin mata, memang tak boleh tertinggal. Mudah-mudahan kak..lagipun ditengan nama barrack dan obama ada nama hussein.

t.a.t.a said...

Fida, sama macam aku. Kalau tanggal spek memang akan mengecil aje mata ni nak tengok orang. Naik lenguh mata.

Kalau pakai contact lens sebelah, lagi la pening. lebihb baik tak pakai dua-dua belah dari pakai sebelah aje. Huhu.

Tihara said...

saya tak pakai spekmata, jadi saya selalu tertinggal jam tangan..hehe :)

Ratu Hatiku said...

As salam kakak..lama dah tak jenguk blog nie....harap akk sekeluarga sht selalu.

Susahnya kalau xde spek kan kakak..
Sedapnya tgk mknan kat atas tu..hihih

Sarah Talib said...

Saya selalu kehilangan cermin mata...letak tang lain cari tang lain...sedapnya kakzakie dah la tgh lapar ni..

Abe Kie said...

salam. sy guna dua cermin mata..satu utk ke sek n satu lg utk sukan n kegiatan lasak..

Sura Mohd said...

sebab power x kuat lagi tu yg tak perasan..kalau sura bukak..memang x nampak apa2 la..kabur semua..jadi bila bukak mesti ingat..
dah hilang kena la beli baru ya kak..anak sura yg sulong pun dah pakai spek..tapi tak sepanjang masa la..:)

paridah said...

setuju dgn abe kie...perlu ada 2 cermin mata...satu utk kegunaan tika kerja2 kasar n satu lagi carilah yg lbh baik mnghias wajah...wah dpt tengok live penyanyi evergreean tu ya teringat allhyarham bapa minat sangat dgn ramli sarip.

Fiza Rahman said...

Laaaaa...benda dah nak jai kak kak. Alahaiii, kecur ailio sbb dah lama tak mkn kat KR.

Senyum gak ngan motto prof myhaya tu. Murah tak barang² nya kak ☺

Mar Mansor said...

yela..pakai spek masa belajar je kan..
sedap nye tengok ayam kenny rogers tu..

HijrahKuKeranaMu said...

yummy... ada voucher KR jugak RM50 nih... bila ntah nak g makan

hainom OKje said...

Lama dah tak makan kat Kenny Rogers kanda....teringinlah pulak hehe....
Biasalah cermin mata tu walau duduknya kat mata tapi kalau dah terlupa jugak tetap boleh tertinggalkan.... dinda pun pernah tertinggal sekali, nasib power ni bukan kuat sangat hehe

idzwa kamaruddin said...

semoga ada rezeki untuk spek itu..

sedap nyer mkn!terliurrr..huhuh..

barrack obama?hurmm...

Cinta Cinta said...

Thanks kak bagi advice makan brown rice.. memang nak kene belilah.. risau jugak ni...

Eye_nee said...

Dah tak ingat nak buat mcm mana kan...kena lah buat yg baru..

nadia rashid said...

akak...ayah sy selalu lupa..ini bkn sebab tua..tapi sejak muda memang lupa...jd untuk spek ni...ayah sy beli banyak2...yang murah2 lah..letak kt kereta satu..kt dapur...kt ruang tamu..kt bilik...sampai kan toilet bilik nya pun ada sekarang hihi...terliur pulak tgk macroni cheese tu haih

ummiross said...

happy belated birthday Nurienne, moga diberkati Allah SWT sentiasa.

Anak teruna ummi yang sorang tu pun selalu bertukar cermin mata, mau tidak, kadang2 tertidur denagn cermin mata, mulalah bengkok sana-sini.
Sedap-sedapnya hidangan tu Kak zakie, puas menjamu selera.

RDZ Z said...

Bestnya kenny Rogers KZ..kita dah lama tak makan..kena dating dengan Kenny Roggers soon..he..he

Mummydearie said...

Kalau saya tertinggal cermin mata, satu kerja pun tak siap. Langsung tak boleh baca!

Wah, kak... terliur saya melihat menu KR yang pertama tu dan terakhir tu. Memang favorite saya kalau ke KR. Laparnya alahai...

Nafira usof said...

hehehehe.. sama lah dengan zura kakak.. kalo x membaca memang malas nak pakai spek.. kadang2 lupa jugak mana letaknye..kikiki.

Aminnn.. mudah2an beliau dapat mengenali dan memahami islam dengan lebih dekat. Islam itu sangat indah.. islam bukan pengganas.

Mia Kassim said...

Tertinggal cermin mata.... mesti tak senang nak jln lagi2 klu degree nya kuat...

Makanan tu semua mmg nmpk menyelerakan

saniah ibrahim said...

La boleh pulak tak perasaan cermin mata tertinggal ya ...nmpknya anak2 kakzakie semua pakai cermin mata ya..

redza said...

sedapnya..alhamdulillah

Kesuma Angsana said...

hehehe kalau bab2 tertinggal ni kak, kita yg dewasa pun selalu begitu kan,, kenny rogers ni feveret en hubby, mmg x jemu dier dgn KR ni, wah sempat bersopping persalinan baru lagi yer kak !

norhidana miswan said...

dana pun suke bt spek kt focus point kak, mmg serasi pernah bt kt tmpt lain tp ada je masalahnyer...

sedap2 menu utk bday girl tuh...

msti sedap suara ramli sarip kan kak, serak2 basah gitu, tp merdu...

Mrs Little Voice said...

feveret alin kenny rogers tu...yum..yum...

alin pun terharu bl lihat masa Obama pi Masjid Negara tu....

BUNDA a.k.a KN said...

KN sendiri dah tiga cermin mata...satu rosak ..angkara orang lain... yang dua lagi anak2 buat kan...tapi selalu pakai yang terkini... lebih sesuai dan selesa..

Sylarius Yusof said...

Ramli Sarip tu. Hmmm.. Saya memang minat dengan karya Ramli Sarip ni. Baik dari zaman Sweet Charity dulu, sampai la ke dia mula bergerak secara solo.

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...mas pun pergi ke plaza angsana semlm ptg...jenjalan sambil menjamu mata saja...akak pergi mlm yer tu sebab ada artis menyanyi secara live...:)

@na said...

hehehe....mmg selalu jadi jgk mcm ni...apa lg kena leter la jwp nye...leceh betul la bercermin mata ni...naik jeles tgk org tk becermin mata tau kak...

Rinna said...

Sedapnya tgk makanan tuh..menyelerakan sungguh.. :)

che mid said...

He he tak pasal-pasal dapat spek baru.. rajin akak makan di rumah pakcik kenny tu ya..

Sayangku Zie said...

tq kak.. puji kek saya tadi.. hehehe lewat petang singgah sini.. adoi duit lagi kan nak buat spek tu..huhu

mysha said...

Cian dier tertinggal spek dia kak!!

iA suka makan kenny rogers kak!! SEdap ek kak suara ramli sarip sama jer record ngan live!!

Setuju ngan sembang akak ngan hubby akak!!

acik idah said...

Ohh.. shopping yer kak Zakie.. :D
Dalam hidup ini idah pernah makan kenny rogers nie sekali jer.. tak boleh terima... :D entah laa...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sanah helwah buat Farah.. cermin Mata baru tu kira hadiah besday buat Farah ye kakzakie ..

Nastyna said...

heee kalau dah nak tertinggal kan.. sayang pulak. also thanks kak bagi idea nak masak apa dengan peha ayam yang duk kejung dalam peti kami ni, hihihi lazattt harapnya.

Nor Azimah said...

nak ucapkan selamat ulang tahun buat anak kzakie, alamak apake namanya, malas lak nak skroll balik, moga jadi anak solehah permata hati ayah ibu, nanti sampaikan salam buat dia ye.

Kakzakie said...

Kakak dan abang bercadang untuk ke Tanjung Piai cuti ini. Manalah tahu ada lagi cermin mata itu disimpan pihak resort. Kalau ada rezeki adalah, kalau tidak bukan rezekilah.

Terima kasih kakak ucapkan kepada semua yang sudi menitipkan komen pada N3 kakak ini.

Terima kasih:)

QasehnyaRania said...

ala, tertinggallah pulak ye.
xpa kita buat baru.h ihi

selamat ulangtahun yang ke 18:

Kira Sakura said...

macam kira la kak. skang nie cermin mata mmg mcm bff tapi kalau duduk rumah tak pakai la. suami selalu marah bila nak tengok tv duduk dkt2 sbb x nmpk kihkihkih

Ibu Lala said...

Cam sedap je kak. Lama x makan krr ni. Kat sini servis dia slow sgt. Tu la mls nak pegi.

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

KR mmg sedap..huhuhu.. terliur tgk.. hehehe..wah sempat shopping lg yer.. moto dia terbaik la.. tp mmg btl murah ke akak?

n O e s u h a i m i said...

dah lama sangat tak pekena KR...

elly nadyra said...

uwaaaaaaaaaaaaaaaaa
nyesal bukak entry ni time pose
favourite saya nih

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..

huhu..sdpnya KR..
cma suka ramli sarip..suara serak2 bshnya memukauuu :)

nik ros said...

sedapnya mknan.dah la tgh lapar ni..huhu