Tuesday, April 22, 2014

Singgah Selalu tempat kami selalu singgah

Terlanjur mahu keluar membeli keperluan, aku tidaklah masak malam itu. Kami sepakat mahu mengisi perut di  tempat persinggahan kami selalu iaitu di Restoran Singgah Selalu. Selain dekat dengan rumah, menunya memenuhi citarasa kami sekeluarga.

Menu biasa kami - Air lemon ini papa kata tidak sama macam di rumah sendiri. Mestilah tidak sama sebab di rumah buat dengan madu di sini mesti dengan gula. Tapi yang pasti udang butter, sweet-sour kerapu dan brokoli ini mesti lagi sedap dari mama punya style. Butter prawn dia memang selalu menjadi pilihan kami sebab mama tidak pernah menjadi untuk buat begini.
Kenyang perut senang hati - Adik makan tidak seberapa. Boleh dia order Tokoyaki dan sate lagi. Shark-fin soup belum dijamah lagi tapi sudah sibuk untuk ke tempat permainan. Memang biasalah mesti ada baki yang dibungkus bawa balik. Tambahan pula kakak Nurienne tidak balik dan Mak Zah balik kampung. Makan berempat lagilah tidak meriah.
Berdua - Adik mengusik kakak. Semakin  kakak kata jangan ambil gambar dia lagilah adik kata "cepat mama, cepat mama".
Model - Konon mahu menjadi model coklat Pepero favourite dia. Yasmien kata model coklat mestilah coklat itu letak dimuka. Sebab biasa orang tengok muka dulu. Jadi tepekkan coklat di mukanya.
Pepero - Setiap kali masuk kedai coklat tidak pernah lupa membeli ini. Sekali beli 4 kotak. Nasib baik sekotak mungkin dalam RM5/-.
Kadang terasa letih mahu keluar makan malam tetapi kerana anak dilangkahkan juga kaki dan badan yang lesu. Makan pun bukanlah motif utama tetapi kerana membeli keperluan anak yang akan balik ke sekolah esoknya. 

 ~~ Mungkin kerana nama dia Restoran Singgah Selalu itu yang membuat kami selalu singgah di sini.~~

62 comments:

Mia Kassim said...

Bestnya bila dapat mkn beramai2 mcm ni kan kak... tambah2 lg bila menunya sedap2 belaka.... :D

Cik Puan Rara said...

huyooo nampak sodaaapppp!

Sylarius Yusof said...

Nama restoran pun Singgah Selalu, memang kena selalu singgah kalau menu sedap cenggini. Hehehe

Wafa Cw said...

prawn butter... interesting... macamana tu ya kakzakie? nanti boleh share sikit kut kat entri lain kali.. :D
kakak tu sama macam Aishah saya... tak mahu orang ambil gambar dia... malu... saya kata kalau malu bergambar, besok bila dah tua-tua macam kami... nanti tak ada gambar macam adik-adik lain... untuk jadi kenangan, buat senyum sorang-sorang bila tengok nanti kan?... alhamdulillah dapat anak baik-baik... kak zakie, buat baik kat anak-anak ni harapnya Allah akan buat baik kat kita ... kan..

Falsya said...

Last falsya jejak singgah selalu adalah dlm 7-8 tahun lps..lamanyeee..hehehe..

memmet lenggeng said...

saya paling suka butter prawn dan ikan masak masam manis..mmmmm

Petak Bunga said...

kat area rumah ni..x de lagi restoren yg sedp dari saya masak.

laki kata..hihi..

tp sungguh, tiap kali g makan luar mesti ma dgn laki kita komplen mcm2, x puas hati.

Fiza Rahman said...

Sesuai nama restoran ni yer kak. Memang selalu jadi tempat persinggahan akk & family ☺

~ yus ~ said...

Coklat Pepero tu yus baru kenal 2 minggu lepas, suami bawa balik, beli dari Perlis, kalau tak tak pernah makan kak....hehe.

Mummydearie said...

Kak, HD ke JB last week. Boleh saya terlupa nama restoran ni nak suruh dia singgah! HD kata, " I love KL more ...' huahaha....

Saya belum berkesempatan nak ke sini lagi. Kalau singgah memang saya bantai butter prawn mahu sepinggan dua :)

Baru lepas makan pepero sebagai breakfast pagi nih ...

t.a.t.a said...

PB, tahniah. Ucapan ikhlas dari suami kau tu. Kau kena sayangi dia okay?

Fazleyatul Aini said...

minggu depan saya ke JB. restoran ni kat mana kak zakie? saya nak ke wedding kawan di dewan kompleks belia dan sukan jalan sentosa kalau tak silap. bukan tau jalan, main redah je nanti hihi

saniah ibrahim said...

wah ...meriahnya banyak makanan yg sedap2 tu...
coklat tu lum pernah nmpak lagi...nk juga beli untuk Iman yang fanatik bab2 coklat ni.

aizamia3 said...

moment yang indah bersama anak2..
saya suka.. ;)

Ati Masrif said...

assalam kak zakie,

menarik tgk udang tu...yummi

kalau ikutkan mmg malas nk keluar mlm2kan
tapi psl anak...ikuttt kan jua

acara membungkus tu sudah semestinya..hehe

Zee Suhaini said...

meriahnya akak order..makan berempat memang tak kehabisan la tu..
udang butter tu menggoda tekak zee skang ni kak..huhu

redza said...

coklat pepero best!

lia said...

he3 teringt masa belajar d sana dulu, pernah singgah sekali d sini.. lps tu x kecukupan duit, iyer lah, masih belajar kendian order menda x masuk akal punya harga... kenangan sungguh...

Muja.. said...

sedapnya kak.. dah lm x pekena mkn sedap mcm ni..

Nk mkn mcm ni mmg kena ada bajet lebih..tapi sekali sekala xlah salahkan.. terapi slps pnt bekerja :)

hmm kak, psl pepero tu sy ada bc byk isu... tp tgk ank akk mkn mcm ok cikit dah..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Bila la saya nak singgah restoran singgah selalu ni..Asal g jb takdapat singgah..
Siang bukak ke tak kak?

Sura Mohd said...

wahh..semuanya nampak sedap2...
sangat menarik nama restorennya..memang kena singgah selalu kalau makanannya semua sedap..:)

Eye_nee said...

Sedapnya udang butter..saya suka kak..kalau kat tempat saya di sg.buloh ni udang butter pilihan saya adalag di Thai Base Restoran...cuba byk tmpt tp disitu hati kami terpikat...

Kak..maaf tanya byk sgt isu saya terbaca perihal coklat tu..rasa hati mmg nak cuba..tp was2 lah pulak.....

Kesuma Angsana said...

hehehe.. gitulah kita mak pak ni, kalau ikut rasa mmg malas dah nak keluar malam2 kan penat stu hal, tapi dek kerana anak2 ikut kan saja.. tapi menu2 tu mmg nampak sedaplah kak !

lieyalatif said...

biase mcm tu la kak...bile kuar beli keperluan rumah ke dapur mmg singgah makan luar sekali kan...ye laa sesekali dinner kat luar...syok jugak heheheeheh...kasi dapur rehat jap hehehehehe

pepero tu mmg sedap kak....kat langkawi murah sikit nak borong...tapi lepas isu halalnye di isukan was2 pulaa nak makan.....

betul kate akak, kalo tak cukup korum kurang syok nak makan kan kak...bile cukup korum tu sonok...makan pun rase sedap jek semuaaaaa....

Knor said...

hobi juga asal beli brg dapur,mesti nak menyinggah mkn...rela tak masak hari tu...

JunAina said...

Bila ada permintaan anak2 tak sampai hati nak menolak kak, letih pun gagahkan diri jugak...

Mar Mansor said...

senyapnye udang butter tu... walaupon di JB..saya tak pernah singgah kat situ..huhu

Bin Muhammad said...

Saya selalu dalam dilema bab makan ni, terutama makan malam dan hari cuti. Maklumlah...berdua. Nak masak macam2 makannye berdua, nak makan direstoren, balik2 menu serupa dan malas kluar pun ada.
Kalau berjiran dgn akak...boleh kami tumpang2 makan bersama, hehe...

:: idzwa :: said...

asyik telan air liur je tgk baca tgk baca..hehehe..

UmmuAidan-Arissa said...

kakak selalu promote butter prawn dia tu rs mcm kalau pegi mesti nak order jugak..
ingat dulu kalausinggah kat sini dengan big family poket pun mesti tebal jugak..hehe

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

nilah tempat yang tak selalu sy singgah.. hehehehe.

sy suka choc pepero tu, terutama yg hijau tapi skrg kecoh kata tak halal, hati is sakit.. apa kata Kakzakie???

Ujie said...

coklat tu..glamer kan. tapi saya blm penah mkn. mmg sedap katanya.

Nafira usof said...

Salam Kakak~
menu yang kakak sekeluarga oder adalah menu feberet zura sekeluarga jugak.. eh bukan semua.. shark fin x pernah zura oder.. hehehehe

selalunye kalo celebrate pape jer kami makan besar sket.. kalo hari biasa selalu nye bungkus tomyam n daging masak merah ajer.. hehehehe

Amanda Suria said...

nampak meriah makanan dan sgt2 tempting..SA x pernah pi sini lagi...

sud@is said...

ops kat sebelah sini pun ada juga restoren nama `singgah selalu'

RDZ Z said...

Wah meriah KZ..Butter prawn tu my favorite...Kalau dekat boleh singgah selalu..

siti alfakhishah aman said...

kite dok kat JB pon baru 1x jek singgah sini.. lame sudah.. tu pon tak sengaja nak lepak memalam.. harga memang boleh tahan jugak kan kat sini..

@na said...

bukan anak kak saja suka, saya pun mmg hantu pepero ni kak...tp ari tu saya ada terima wssp, kata pepero ni tk halal...jd tepaksa lupakan kegemaran ni...
Wallahuallam

Lydia Miza said...

Salam kak zakie, jika makanannya sedap rasa berbaloi takpe kak.. Hehe udang tu mmg nmpk sedap

Rai Ourkizuna said...

bila dah biasa makan ramai ramai rasa kurang seronok bila tak cukup korumnya kan kak..

PearlVelvet SueQys said...

salam singgah ptg membaca bila ada masa free2 ckit..

PearlVelvet SueQys said...

salam singgah ptg membaca bila ada masa free2 ckit..

norhidana miswan said...

restoren ni mmg femous kan kak... sbb masa dana duk skudai pun biasa ke sini n selalu suh kwn2 yg dr luar johor singgah ke restoren nih...

cemomoi said...

assalamualaikum

ih... krisis air ni memang kena makan kat kedai, takyah basuh pinggan

Fifi Nadhrah said...

teringinnye nak makan kat luar.. tak sabar tunggu habis pantang..

NzA said...

wah sedapnya....terliur tgk semua menu2 tu.....mengancam..lebih2 lagi mkn ramai2....

kak, pelbagai isu yg saya dengar ttg pepero tu.katanya xhalal.

aby said...

salam kz ..
masa kami kt sana hari tu ..
seorg kwn kami tanya tentang kehalalan tempat tu .. datang boss2 menjelaskan tentang kehalalan nya ..
khabar ray tokey restoran kuwi ..
sedolor karo artis keturunan arab, betty beneffe . opo yor ..

nadia rashid said...

Sama la kak famili kita suka prawn butter....cuba jugak buat kat umah tp hmmm malu nk describe rupanya

Ema Johari said...

macam pernah dengar restoran singgah selalu ni...tp bukan di johor..mungkin ada cawangannya di KL.. sedap ke kak coklat papero tu. tak pernah cuba pun.

n O e s u h a i m i said...

nampak meriah semua lauk2 tu kakzakie...especially prawn tu...mmm ... x pernah lak rasa pepero ni...nk cari gak la nanti

Myra Jay said...

Butter prawn tu kak menggoda jiwa betoi

Ummi Iman said...

Sedap2 menu yg d order :)

ros_reeza said...

ada jugak singgah ke singgah selalu tu. tapi tengahari lah :) dengan kawan2 satu office..

QasehnyaRania said...

nama kedai tu yg menggamit yu.hihi.

kakak, cuba akak cri entry kat blog maria pasai pepero ni.sbb saya ada terbaca dan pernah jga buat entri pasai coklat ni dulu dan byk dpt komen yg pepero ni tak halal.. hukhuk..

ni link entry saya
http://lobaksusue.blogspot.com/2013/12/harga-coklat-pepero.html

ini link status komen dari jakim
http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/2014/04/status-halal-coklat-pepero.html

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...wah seronoknya...:)

hainom OKje said...

Adoiiii..... kanda mengingatkan dinda dgn udang mentega sepatah kata mereka sendiri hehe
Yelah kanda mmg selala penuh kat restoren nikan....bila makanan sedap dan service yg bagus org pasti akan singgah selalukan...

hainom OKje said...

Adoiiii..... kanda mengingatkan dinda dgn udang mentega sepatah kata mereka sendiri hehe
Yelah kanda mmg selala penuh kat restoren nikan....bila makanan sedap dan service yg bagus org pasti akan singgah selalukan...

hainom OKje said...

Adoiiii..... kanda mengingatkan dinda dgn udang mentega sepatah kata mereka sendiri hehe
Yelah kanda mmg selala penuh kat restoren nikan....bila makanan sedap dan service yg bagus org pasti akan singgah selalukan...

Kira Sakura said...

tak pernah rasa udang butter tue kak. lepas nie kalau makan mana2 nak try la pulak rasa.

ANIM said...

sebab tu tak boleh kata "apa ada pada nama"..
nama beri kesan kan? heee

Kakzakie said...

Alhamdulillah dengan terpaparnya N3 kakak ini barulah kakak tahu yg coklat pepero ini menimbulkan banyak isu tanpa kakak dan keluarga sedari. Kami sekeluarga memang penggemar coklat tegar. Boleh katakan sebulan beratus juga duit kami keluar hanya untuk membeli coklat. Tanpa sedar coklat ini menimbulkan keraguan.

Terima kasih kepada semua yg memberikan komen N3 kakak ini.

Terima kasih juga atas information diberi tentang pepero dan kakak juga telah menggoogle sepenuhnya.

Apa pun juga yg ada syak, dzan dan waham sebaiknya ditinggalkan terus.

Terima kasih semuanya sekali lagi.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam k.zakie..
hehe..udang tu mmg terliur tau...
mabelessss.... ^_^