Friday, May 18, 2012

Hari ke tiga - Tengahari makan masakan mama

Ahad yang baru lalu - Niat untuk makan di luar tidak menjadi. Si kakak sulung menelefon minta singgah di asramanya bila menghantar si adik balik asrama (mereka tidak satu sekolah). Oleh itu gigihlah si mama ke dapur masak apa-apa yang patut. Entah mimpi apa boleh pula ada yang menjadi jurufoto masakan mama. Kalau mama sambil masak sambil jadi jurufoto bimbang lain pula jadinya.

Tidak ada nama - Kobis+carrot+mayonis+perahan lemon
Juga tidak bernama - Kacang panjang+bunga kobis+carrot+dried mushroom+suhoon+tahu kering.
Ikan goreng - Gaul dengan serbuk kunyit+bawang putih+sedikit tepung sebelum menggoreng
Sambal - Cili hijau+cili padi+bawang merah+ikan bilis (semua goreng kemudian tumbuk macam sambal belacan)
Masih dalam oven - Perap tidak lama sebab mula-mula perancangan hendak makan di luar. Menggunakan black pepper+pepperoni+bawang besar+bawangputih+halia+rempah herba+madu+kiub ayam sebagai perapan
Gelap - Anak-anak kalau mama yang masak walau gelap pun dia kata sedap. Buang semua kulit cerahlah jadinya. Tidak perlu hias bagai sebab anak-anak makan dengan salad mayonis dan kentang goreng (tidak ada gambar di sini - jurufoto sudah lupalah agaknya)


~~ Jujurnya aku bukan pandai memasak tetapi anak-anak tetap kata sedap juga. Samada mahu mengambil hati atau sebab sedari kecil sudah kena air tangan ini  walau tidak sedap mana pun tetap mereka katakan sedap - tiada pilihan hehehe....~~





64 comments:

Aju Mohit said...

air tangan ibu juga sedap ye kak, emmm macam ni mesti kerap si kakak nak balik makan bersama family, bagus dapat menambat hati anak2 dengan masakan sendiri...

Huda said...

Akak sedappnyaaa~ betul la kak, air tangan ibu mana ada yang tak sedap, kan? dah duduk sementara rumah mak ni, saya makan masakan mak, memang sedap je. berselera betul walaupun masakan tu simple je.

@cu SaYaNg said...

hasil air tangan ibu kak
walau macam mana rupa pun tetap sedap
even makan nasi putih yang ibu masak pun terasa sedap kak :)

fieda said...

air tgn mak mmg anak2 tak lupe dan tak blh tanding dgn sesapa..anak2 saya pun gitu la kak..kalau ada jer org htr makanan mesti dorang akan ckp mama punya lagi best..kdg tu saya marah jgk tak baik ckp mcm tu..org dah bagi rezeki tu..kak,sedapnya saya nmpk ayam dan sambal bilis tu..

Sharifah Nadzarah said...

bukan anak2 jer kata sedap..sy yg tgok pun dah telan air liur ni kak...
SELAMAT HARI IBU kak maaf lambat balas ucapan temph hari..sy & keluarga mil tengah dalam kesedihan.

ainnoraini said...

masak penuh kasih sayang kakzakie..semuanya sedapkann..buat dgn ikhlas..

noor said...

menu akak ni sdp2 semuanya..hebatlah boleh msk mcm2... terliur dibuatnya. air tgn ibu mmg yg terbaikkkkkkk!!!!

Gen2Merah said...

Wah, tgok gmbr pun da bole tau akak ni mmg pandai masak. Saya percaya.. Kasi syg ibu utk anak2nya

mummY daniSha said...

hehhee....samela kak.sy pun x pandai masak..tp danisha selalu kata sedap mama..nak lg...hehe..sejuk hati ni...buat kite makin rajin nak masak hehe

kakcik said...

Anak2 yang baik akan kata makanan masakan ibu mereka adalah yang paling sedap walaupun sebenarnya tak sesedap mana. :)

Cikli said...

Nampak memang sedap tu kak.
Masakan ibu memang the best.

Afasz said...

masakan ibu masakan yg paling sedap :)

mereka puji dgn seikhlas hati mereka...

Tentang Kita said...

airtangan ibu yang terbaik...masak simple pun jadilah.....sudah tentu kebersihannya terjamin...pandai akak masak....

Deru Ombak said...

Assalamualaikum KZ..
Makanan ibu juga yang paling lazat di tekak anak2..
Rindu masakan arwah bonda.. Kakya msk tak serupa rasanya.. :)

Daddy Ziyyad said...

Air tangan ibu itulah yg paling sedap..makan di serata dunia, tapi last last duduk di dapur makan masakan mak lah yg kita cari. :)

QueeN TerataI said...

salam kak.. dah namanya air tgn ibu.. lbh2 kalau dimasak dgn ikhlas.. yg x sedap pun jadi sedap kak.. kdg2 sya pun terharu bila sya masak sya suapkan ammar mkn secara spontan je dia ckp 'ermmmm sedapnya' anak yg sekecil 2 1/2 tahun tu pun pandai memuji diiringi dgn thumb up lg kak... tpkan kak.. sya tgk gambar ni pun sya dah rasa lapar.. sedap semacam je lbh2 lg tgk ayam tu.. hehehe

kasihibu said...

sya pun sama, tak pandai masak
tapi anak anak kata ibu masak sedap

tapikan sya percaya memang ibu ibu masak sedap, walaupun kita sendiri rasa macam kita tak pandai masak ,tapi bila anak anak yang makan memang tetap rasa sedap.

Citarasa Rinduan said...

kak...
ayu terliur..

\tang sambal tu, ayu gelar sambal totok..

sama resepinya..

ayam tu mmg nampak sedap.. tak lah gelap.. cuma garing jer

redza said...

boleh membuka selera ni

wahida said...

sedapnya sambal tu kak.....terliur saya dibuatnya...

mmg masakan ibu paling sedap kak...walau mak masak sesimple mcm mana pun, tetap jugak sedap...walau saya mintak resepi ngan mak, dan ikut resepi tu betul2 tak derhaka pun ngan resepi tu, tetap lah masakan mak jugak yg sedap....

eira eixora said...

kakak, sume anak pun macam itu. bagi saya sume yang mak saya masak mesti sedap. yang saya masak pulak mesti tak sedap =)

Acik said...

alahai, air tangan ibu ... sudah semestinyalah sedap!

Norzie hany said...

Salam kak.
Sedapnya masakkan kak Zakie.Semua anak2 mcm tu...suka masakan ibunya.

So Shy Lady (SSL) said...

jujurnya akkzakie pndai mmasaklah! hehehe... ank2 ssl pon sama - 'telur dadar ibu sdaplah' haha

Aien Alien said...

air tangan ibu + keikhlasan hati ibu yang menjadi perencah masakan jadi sedap... :D

miloais milo said...

masakan ibu - tetap sedap kak....
masaklah macam mana pun....

Cik Ecah said...

air tangan ibu kak...masak la apa saja pasti SEDAP!

amirah said...

masakan ibu memang paling sedap di dunia! maka memang tak hairan la kalau suami balik rumah mak dia makan macam dah lama tak makan...hehe

Cik SHiNJU said...

Pagi2 dah tergugat diet yun nengok gmbr ni..hehehe

mesti sedap neh...

nur anis said...

air tangan ibu memang sentiasa menjadi kesukaan anak-anak..:)

Munnafendy said...

hihi ayat last tu kelakar lah.. bkn tiada pilihan sbnrnya, tp pilihan yg ini tetap terbaik di hati anak-anak :)

akak, nak minta alamat boleh? sy nak post kad jemputan utk akak & famili ke majlis kecik sy nnti...kalau tak menyusahkan, sudi2kan la dtg eh.. :)

email kat saya poca_hontas87@yahoo.com

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam kak zakie...gn xcaya,airtangan ibulah yg paling sedap sekali!
Biarpon ibu hanya masak campak2 jer...tp berkat airtgn tu menjadiknnya sgtttt sedap!
Tingat kat sambal tumis Arwah mak..walaupon main campak2 gitu..tp kesedapannya hingga menilat piring!!
Rindu lak kat makkkk...

MamaEma said...

anak-anak akan bersikap jujur

nabilah_2908 said...

air tangan seorang ibu tu yg buatkan apa saja yg di masak oleh ibu sedap... :)

Irfa said...

meriahnya makan-makan

SumeSakan said...

kalau dah kata masakan ibu nih...makan akt ne pun dok kata masakan ibu tu jugak yg sedap...maybe sebab masak dengan penuh keikhlasan kot tu yg jd sedap lain macam tuh...sampai teringat2 n leh terbawak2 dalam mimpi...chewahhh

Pok Amai-Amai said...

Arghhh! Lapa nie! Sedapnye tgk juadah Kakzakie tu!!!

aizamia3 said...

bukan sebab nak amik hati tapi memang air tangan ibu adalah yang paling sedap.. ;)

cinnamon.com said...

sedap tu...

eMMe said...

amboi kak! mcm2 menu Kak Zakie kite ni masak utk anak2 nya... mmg kak! kalo masakan ibu semua sedap...coz kite dah biasa makan dri air tangan ibu kite sejak dilahirkan...masak tak sedap pun, sedap juga... tu la pengerat kasih sayang kan kak...

tetibe rindu masakan emak!
rindu mak skali la..hehehe...
hope weekend ni dpt jumpe mak!
InsyaAllah...

-Sara- said...

untung anak2 akak, nmpk sedap sumenye!

air tgn ibu mmg sape pon takleh lawan kak :)

gadisBunga said...

saya kalau kene outstesen kejap pun, bila balik terus nak makan yg mak masak. rinduuuu~

HeNRieTTa JoSe said...

masakan ibu adalah yang terbaik...xkira la klu ibu kata hri nie masakan ibu xmenjadi...ttap sedap rietta mam....

ct rahani said...

air tangan seorang ibu memang terbaikkan kak.. tetap x ader tandingan.. walaupun x sedap tapi kalau masak dgn penuh kasih sayang tetap rasa sedap.. :)

IntaNBerliaN said...

masakan ibu.. xdanya tak sedap.. ikan goreng tu pun sentiasa rasa sedap kak..

ayam akak tu mnggodalah..hihii

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

yang gelap2 tu sedap... garing (^___^)

ieda said...

sedapnyee ayam tuu kak
jadi lapoor saya nie .. ;))

eelobor said...

yang gelap tu lah yang best...ranggup. selalunya saya akan habiskan dahulu makan yg gelap, baru boleh beralih kepada yg putih lak

Ati Masrif said...

semuanya nmpak sedap2 kak
sayur kering soon tu ati suka sgt

norhidana said...

walaupun simple tp sedap dana tgk kak... sambal totok tu kasi limau skit lg sedap... perkh...
kite ni kak mana pun kite pg, sedap mana pun makanan kite mkn msti makanan mak kite paling sedap dlm dunia walaupun cume telur goreng kicap

Tihara said...

Alhamdulillah semua sedap2 kak
:)

Masya said...

jujurnya saya juga tak pandai masak.. tapi alhamdulillah hubby jarang komplen.. amir pun suke lauk yang saya masak.. walaupun telur dadr hiris bawang jer.. makan dgn nasi dgn kicap...

adarnadzmie said...

pandai kakzakie masak..semua sedap...tambah2 ayam bakor tu...hehe...sebab tu la dpt pujian anak2...:)

Nazayiena said...

Kakzakie sedapnya lauk2 yg akak masak nie....

Acik Erna said...

kakzakie..yang pnting air tangan mama..

hidayah said...

Wahhh..meriahnya.. tetiba teringat bulan puasa la kak.. hehe..
Lauk2 nmpk sedap.
Blog akak nih pun meriah.
Harus saya follow blog akak nih..
;)

m.u.l.a.n said...

tak tahan tengok semua masakan akak ni...!!! mestinya sedap tu..!!!

Kakzakie said...

Itulah penangan masakan ibunda tercinta walau ikan goreng tapi mungkin adanya aura kasih terpancar membuat yg kurang enak pun boleh membuat mereka berselera. Terima kasih kakak buat semua yang memberikan komen: -

Aju Mohit (kalau cuti kami makan luar Aju - tapi bila jenguk mereka kakak masak), Huda (ituyg tetiba jumpa dah besar je saiz ye Huda...), AcuSayang, fieda, Sharifah Nadzaarah (moga diberi ketabahan SN..), ainnoraini, noor, Gen2Merah, Mummy Danisya, kakcik, Cikli, Afasz, Tentang Kita, Deru Ombak, Daddy Ziyyad, Queen Teratai, Kasihibu, Citarasa Rinduan (oh ye ke Ayu - kakak baru ini dengar hihi...), redza, eira eixora, wahida (samalah kakak kadang mencuba resepi aruah mak tapi tak sama walau semua ingredients dah masuk), Acik, Norzie hany, So Shy Lady, Aien Alien, miloais milo, Cik Ecah, amirah, Cik Shinju, nur anis, Munnafendy (kakak dah email dik), azatiesayang, Mama Ema, nabila_2908, Irfa, SumeSakan, Pok Amai-Amai, aizamia3, cinnamon.com, emme (kena balik sekejap emme - nanti baby ngences), sara, gadisBunga, Henrietta Josw, ct rahani, IntanBerlian, eeiyss, ieda, eelobor, Ati Masrif, norhidana, Tihara, Masya, adarnadzmie, Nazayiena, Acik Erna dan Hidayah (kakak lama dah follow Hidayah - gambar tasbih itu kakaklah).

Terima kasih tidak terhingga dari kakak buat semuanya.

Ummi Iman said...

Kalau ikhlas memang sedap. Tapi tengok gambar pun dah tau sedap ;) suka juga makan yang mak & mak mertua masak. Sedap :) walaupun simple rasa sedap je..

Cik Ina Do Do Cheng said...

kak zakie melihat dari gambar juadah tu cik ina tahu pasti kak zakie pandai memasak cuma tak berkesempat je nak memasak. cik ina suka sangat suhun campur sayur tu , ada tempe lagi sedapkan.lagilah nengok ayam kak zakie perut terus jadik lapar.

Kasih Salina said...

semua tu nmpak menyelerakan la akak..sedap tu..camne kata x pandai masak lak..

Nur-nba said...

Wah banyak juadah enak2.. Kak, air tangan ibu memang ada keistimewaannya dan tak sama seperti makan di kedai.. Tentu anak2 akak beri komen seikhlas hati mereka.

aimie amalina said...

heeee
kalau dh nama masakan ibu
mesti sedap :D

Puan Kutu said...

wah kecur airliur tgok semua masakan akk.hebat juga dlm memasak ye..itulah dinamanya air tangan ibu.sepanjang zaman terbaik tau kak zakie..:)