Tuesday, May 8, 2012

Sejuk dan segar

Masuk pejabat hari ini lubang hidung aku tidak dapat menangkap bau segar seperti selalu. Baru sedar hari ini aku menggunakan penghawa dingin baru. Semalam sewaktu membuat 'servicing' tiba-tiba bunyi letupan kecil dari 'blower' kedengaran dan akibatnya satu pejabat putus talian elektrik. Bimbang perkara lain terjadi, aku panggil syarikat pembekal menukar unit yang baru. Mungkin semasa menukar penghawa dingin yang baru 'air freshener' yang selalu aku gantungkan terus dibuang sama dengan penghawa dingin yang rosak. Hari ini aku gunakan dulu yang jenis sembur sementara tunggu aku membeli yang baru sebagai ganti.

Sebenarnya aku tersilap membeli kerana unit yang lama hanya 1.5hp tetapi semalam aku order 2.0hp. Kena kurangkan sedikit suhunya. Tunggulah kalau boss datang kelak dan masuk bilik aku mesti menggigil (aku kini senyum sendiri).

Abadi - Kenalah aku guna yang ini sebagai pengganti bau yang kurang senang.

~~Dan Allah menjadikan bagi kamu sebahagian dari yang diciptakanNya benda-benda untuk berteduh dan Dia menjadikan bagi kamu sebahagian dari gunung-ganang tempat-tempat berlindung; dan Dia juga menjadikan bagi kamu pakaian-pakaian yang memelihara kamu dari panas dan sejuk, juga pakaian-pakaian yang memelihara kamu semasa berjuang. Demikianlah Dia menyempurnakan nikmatNya kepada kamu supaya kamu berserah dari kepadaNya dan mematuhi perintahnya - An-Nahl 81.~~


53 comments:

Aliesha Kirana said...

AK kalau suhu rendah sgt, mmg menggigill. kt ofis ni suhu 17 drjah dan econ btol2 kena AK dl. huishhh. mujur ada lemak byk di badan. kuranglah skit gigilnya. haha.

kakcik said...

Kita selalu tersilap menyebut penghawa dingin untuk pendingin hawa. Tapi kalau hawa tak dingin langsung, mesti kita berpeluh-peluh dan mungkin mengeluarkan bau yang tidak selesa di hidung orang lain, kan? :)

Nini D.. said...

2.0h?...mau sejuk mcm dalam peti ais!

Lynn said...

kat ofis nie tak harum sebab tengah renovate..huhu

cinnamon.com said...

sejuk2 best.

:: Mrs.Eady :: said...

mmg tak tahan kalo aircond xde kat office..

anitadiana said...

ita kurang suka spry ne..kak...jadi pening..kurang suka bau -bauan ne...kalu kat opis kawan selalu bakar lilin aromaterapi tu..ita akan pening kepala seharian...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

alhamdulillah sejuk bilik akak :)
nanti sape2 masuk tak duduk lama sikit.. sebab suhu dia sejuk..hehehe..

gadisBunga said...

saya tak tahan sejuk!

norhidana said...

dana lak kt opis nih pakai duk blik sorang2 n ada econ acson yg beso tu sorang2... sejuk nyer jgn ckp mmg tak blh nk ubah suhu sbb jenis yg centralize nyer tp kalu sejuk sgt dana off je abis cite... dana gune air wick yg jel tu best bau nyer kak...

mama maman aka yana said...

kat office nih.. sejuk yg amat.. tak tahan...:)

nur anis said...

sejuk-sejuk..wangi-wangi..memang best je rasa...

@cu SaYaNg said...

sama seperti GB, acu tak tahan sejuk walau pun lemak "tebal" menyelimuti badan acu :)

maya amir said...

ohhh... saya memang seorang yang kalah dengan sejuk2 ni..kdg2 air cond tak sejuk mana pun, tapi bile kawan pegang kaki & tangan, dah sejuk giler.. hehehe

wahida said...

kalau kat ofis ni mmg sejuk sgt kak...sbb dah centralised satu bangunan ni...huhu...saya siap pakai stokin kat ofis dah mcm org tgh berpantang pulak...hehe..

kalau kat umah, saya on ekon slow je kak...agak2 nyaman gitu...

tapi tgk akak punya air freshener ni, saya pun baru teringat saya tak ganti lagi air freshener baru...tengs utk n3 ni kak...

Nazayiena said...

Opis Nurul skrg nie ekonnya xlah sejuk sgt mcm sblm diorg servis dulu...

Kazman / Sue said...

uikk... sejuk tahap di pergunungan...2.0hp tu...

Kunang-Kunang said...

Kakzakie,

Sekarang ni air-cond seolah2 satu keperluan.

Malam tak dapat tidor lena kalau tak ada air-cond. Tapi balik kampung boleh pulak tidur dengan angin kipas saja. Pandai pulak bawa diri.

syiela said...

sejuk tu...lepas lunch mau mata pun kuyu semacam je.. saya la tu :)

noor said...

akak kt opis nor kesian sgt sbb aircond rosak terpaksa pkai air cooler srg satu..

Pok Amai-Amai said...

Kakazakie order unit baru, immediately diorang install ke? Bestnya....

Ros said...

Assalamualaikum kakzakie,

Nyaman ja kan Kakzakie bila duduk kat tempat sejuk dah tu wangi pulak tu he.he.he...nyaman jaaaaa.....

eira eixora said...

saya dulu2 kalau air cond sejuk sangat mahu ke tandas 3 4 kali. sekarang dah start get use to it. kira okelah takde lah ke tandas kerap sangat

Munnafendy said...

kt opis sy ni..dalam ekon pun merokok..habis tenggelam ape jenis freshner pun =(

Cik FaRiZaM said...

wangi baru smgt wat keje...cer busuk ...:P

kepala pening , keje tk menjadi :p

sahromnasrudin said...

ASSALAMUALAIKUM KAK


klu 4.0 mesti lg power baunya kan heheheheee

lyza said...

Assalamualaikum kakzakie..
Rindunya dengan coretan akak..lama betul tak singgah sini...:)

Bila dingin dan wangi..fikiran pun rasa tenang dan segar kan.. :D

azi said...

Kakzakie...
Saya pun suka kalau ada" bau" wangi gitu...sejuk dan wangi....baru syok...:)

dwaty said...

aircond kat ofice saya ni macam tak rasa... dari tadi rasa panas... kena letak pewangi juga kot... hehehe

ieda said...

akk .. skrg nie dua hari dah ujan lebat .. tapi arinie panas lain macam .. saya x senang kalau amcam nie .. cuma di office sejuk lah ;)

-Sara- said...

sara pon kesejukan kat opis ni kak ;)

TF said...

memang kena ada wangi2 sikit..terapi..kalau tak..bau macam2 dalam bilik ..hehee..baru selesa wangi ek..

LYAfrina said...

tmpat duduk lya btl2 bwh aircond.bibir jd kering..huk2

Masya said...

tak tahan acon asyik nak ketoilet jer...

ct rahani said...

opis sy suhu sedang2 jer.. klu sejuk sgt tutup satu ekon.. :)

izla said...

office saya centralized air-cond. sangat sejuk sampai pakai stokin dan pakai jaket pon tetap sejuk..
tu belum masuk server room lagi tuh

izla said...

office saya centralized air-cond. sangat sejuk sampai pakai stokin dan pakai jaket pon tetap sejuk..
tu belum masuk server room lagi tuh

SumeSakan said...

huuuuu jeles saya tengah peluh tapak tangan nih..x leh panas skit...adoyaiii

Kasih Salina said...

kalo terlampau sejuk pun sengal sampai ke otak jugak kak..saya kalo sejuk sgt pun tak boleh jugak..hihi..camtu jugak..kalo bau terlampau wangi sangat pun buat kita pening kepala juga..

eelobor said...

kat opis nie langsung tak terasa air cond.... dah uzur sangat dah.

eMMe said...

kat opis saya kan kak, kenkadang sejuk, kenkadang bahang... tah nape tak, sistem pengudaraan dia ade masalah kot..tapi takde la sampai berpeluh2, hehehe...

kak, dpt aircond baru best la... mesti sejuk sgt, kene pakai baju tebal la kan....

~~zana@pb~~ said...

Untung keje opis beraircon sepanjang masa, balik rmh aircon lg. Zana aircon mlm je.....nk demam kalau sejuk2 ni, biasa ler...org kampong..hehe

sis intan said...

kak, kat ofis sy ni, suhu y mencecah 15 darjah...sejuk betul...huhu

ikatankasihku said...

kalau xde aircond mmg byk bau2an yg kurang menyenangkan..huhuhu

Zaitun said...

Wangian dalam bilik tidur wajib ada hihihi....

HeNRieTTa JoSe said...

klu rietta sjuk sjk maw bawak simut..hehehe...

Tihara said...

kalau musim hujan aircond jd lagi sejuk kan :)

mama ju, said...

Aslkm KZ

tentu dh selesa nak bekerjakan!

sal said...

bau2an menyebabkan kita tak selesa..lagilah klu panas yek..moga dipermudahkan urusan memperbetul2kan econ itu ..

Kakzakie said...

Terima kasih buat semua yang sudi menitipkan komen buat N3 kakak ini.

Aliesha Kirana (huh sejuk tu AK... kakak set 20 aje), Kakcik (patutnya pendingin hawa ye kakcik hihi..), Nini D, Lynn, cinnamon.com, Mrs eady, anitadiana, Pokok Manggis DR, gadisBunga, norhidana, mama maman aka yana, acu sayang, maya amir, wahida (yg kakak guna nie sebenarnya di rumah kakak tak guna so bawa ofis), Nazayiena, Kazman/Sue, Kunang-Kunang, Syiela, noor, Pok Amai-Amai (supplier kakak memang ada contract every 3 months servicing so kakak order on the spot dia terus install tak ada masalah), Ros, eira eixora, Munnafendy, Cik Farizam, sahromnasrudin, lyza, azi, dwaty, eida, sara, TF, Lyafrina, Masya, ct rahani, izla, SumeSakan, Kasih Salina, eelobor, emme, zana@pb, sis intan, ikatankasihku, Zaitun, Tihara, Henrietta Jose, Mama Ju dan Sal.

Sekali lagi terima kasih semuanya:)

fieda said...

teringat zaman saya keje dulu..kalau time tu ujan kat luar..kitaorang kt dalam office mmg menggigil la jwbnya sbb aircond dorang pasang kuat betul..

nabilah_2908 said...

mcm sy..satu bilik ni share 3 orang...ada dua biji aircond...

tiap pagi..buka 1 je...yg bawah kepala sy...dibiarkan tutup..kalau dua2 buka...mau beku saya jadinya..hehe..

tapi bila naik ke tengahari...or sy ada kerja luar..sebelum pergi tu sy on aircond siap2...bila masuk office nanti dah sejuk... :)

Cik Ina Do Do Cheng said...

mengigil tu kak zakie 2.0 hp, tak pelah nanti kalau sejuk sangat boleh kurangkan suhunya.firs time dengar Abadi air freshner , kat tempat cik ina ni cam tak pernah jumpa je.