Friday, May 4, 2012

Berapa lama kita abadikan diri pada Allah

Sekadar renungan seketika....

Mari kita semak perbandingan waktu yang kita abadikan diri  kita kepada Allah dengan waktu makan yang kita lakukan setiap hari. Seandainya anggaran 15 minit bersolat untuk setiap waktu, bererti lima waktu adalah lebih-kurang satu suku jam sehari. Tetapi waktu makan kita pula, pagi bersarapan katalah 15 minit, makan tengahari 1 jam, minum petang 15 minit dan makan malam 1 jam. Tidak termasuk kudapan dan sebagainya lagi lebihkurang 2-3jam peruntukan hanya untuk makan sahaja. Itu belum lagi pergi ke majlis makan malam, kenduri-kendara dan sebagainya. Makan-kerja-tidur berjam-jam mohon berbagai-bagai kepada Allah dari masa yang sekadar satu suku jam. Alangkah naifnya. Mari kita tambah masa pengabdian itu lebih lagi mulai dari hari ini.


~~ Adalah sunat ketika makan duduk seperti tahiyat awal tetapi lutut kanan dinaikkan manakala punggung kita duduk di atas kaki kiri. Kedudukan cara ini memberi keselesaan pada perut dan menjaga keseimbangan komposisi dalam perut kita. Tapi majoriti kita sekarang makan duduk di atas kerusi hingga lupa hendak berhenti - Akulah orangnya itu.~~

62 comments:

aizamia3 said...

dah duduk atas kerusi siap bersila.. sayalah tu..

Zie said...

Betul tu sis... dunia hari begitu melekakan insan seperti kita....

Mudahan... saling mengingati antara kita akan memberi keberkatan kepada kita semua...

Adylia Qarissa said...

betul tu akak..sebelum nie dkna tak terfikir pon pasal waktu nie..

kalau nak solat kita mesti nak cepat2..tapi kalau nak makan, lelama kat kedai pon kita tak kisah kan..ermm..

norhidana said...

tq kak sbb share sama2... hehehe kadang2 kite ni kalu tak diingtkan mmg mudah lupa...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Alhamdulillah.. tips yg baik..
harap2 kat rumah kita dapat amalkan makan secara duduk mcm ni..
Betul akak, sikit sgt kita buat ibadat kepada Allah..
semoga Allah bagi taufik utk kita tambah&istikamah kan apa2 amalan ibadat yang kita buat.. AMIN..

SumeSakan said...

bagus share entry macam nih...sekurang2nya dapat menyedarkan kita yg semakin leka...thanks akak...

Kasih Salina said...

salam jumaat..betol tau kak..aktiviti makannya byk sungguh ye..tp betol la, zaman sekarang ni semua duk atas kerusi time makan..hihi..

ieda said...

alamak2 .. akkk
saya geng akk lahh huhuhuhu

@cu SaYaNg said...

ala...susah la kak nak duduk ikut sunat tu sbb size badan nie..

*erk..alasan je kan??*

ikatankasihku said...

yup, mmg duduk di kerusi..samalah..hehehe

Aien Alien said...

leka makan berlama-lamaan yang selalu dibuat tu...hmmmm

ainnoraini said...

tq kakzakie..saling ingat mengingati sesama umat..baru la ada kesedaran sikit..tak la ingat duniawi jer...

fieda said...

perkongsian yg baik kak..

Cik FaRiZaM said...

nice info.baru tahu sunat makan begitu..tq for sharing :)

Kunang-Kunang said...

Salam kakzakie,

Sebenarnya bukan adab makan saja yang ramai tak ikut sunnah termasuk kak ani tetapi juga cara 'membuang' kita setiap hari juga jarang yang mengikut adab yang disarankan dalam islam.

Kemungkinannya bilik air kita pun dah tak banyak yang dibina mengikut saranan agama kita.

Ros said...

Assalamualaikum Kakzakie,

Betoi tu kakzakie,kita selalu terlupa kan...sama2 lah kita ingat memperingatinya ya...terima kasih ya kakzakie..

Pok Amai-Amai said...

Kita terlalu sibuk kejarkan duniawi. Mcm ne pun, mst terlepas. Haih...

cinnamon.com said...

Agreed:)


The importance of everything is not only to know something but carry out what is known..

fazrulnoor said...

tapi masih lalai

are_lin@yu said...

nice akak..btpa bnyk masa kita terluang tp betmu Allah sangatlah sdkit..suka mkn duduk mcm tu..klu perempuan nampak sopan ;-)

maya amir said...

kak...actually kan.. i suke dok mcm naikkan kaki kanan tu.. kalau dok atas kerusi pun i suke dok mcm tu...tapi kan, i buat kat umah jeklah..kalau buat kat luar, mesti org kutuk i ..tapi mmg betul selesa kak...makanan tu rase masuk betul jek ke dlm perut...

HeNRieTTa JoSe said...

rietta piwn can itu juga kdg kdg....huhuhu...terima kasih ats perkongsian..

eMMe said...

Kak Zakie, kene beringat pas ni, makan n brenti sebelum kenyang kan...
pas ni kene spend lebih masa kite kepada Allah... InsyaAllah bahagia dunia akhirat...

HeNRieTTa JoSe said...

rietta piwn can itu juga kdg kdg....huhuhu...terima kasih ats perkongsian..

sisdee said...

ada yang marah duduk smbil makan camtu kak..dia kata sgt tak sopan :( pdhal kita ikut sunnah nabi :(

saya tak de kerusi makan kat rumah..makan stail jepun tu yg boleh duduk camtu hahaha

mmg!! kita terlebey sgt dunia smpai lupa akhirat..lupa pada yg ESA..wktu dengan DIA amat limit kdg2..peringatan tuk diri sndiri gak

Munnafendy said...

kalau sy bersila atas kerusi, aci tak? hihihi

bila buat pbandingan masa antara mkn ngan ibadat, mmg jauh sgt bezanya...tmbh lg, bila perut bunyi laju je cari apa2 utk isi perut..tp kalau azan, knp xselaju tu terus amik wudhu?
sy ckp diri sy...

akak, sy dlm dilema sgt skrg ni... =(

Mamamya said...

terasa kecilnya diri ini bila baca n3 kak zakie pagi ni...byk kekurangan diri yg perlu diperbaiki....

terima kasih kak...sejujurnya lia suka n3 ni...ingat mengingati juga satu ibadah....

noor said...

renungan di hari mulia..jumaat
masa byk dihabiskan utk mkn hehehhe..
ddk di kerusi pastu bergosip pulak klau kt opis lg lama kak...aduhaiiii

ieja amieja said...

assalamualikum kak..
satu peringatan yg bagus pada pg jumaat ni kak..klu nak dikira amalan yg kita buat mmg terasa sgt perbezaannya kak..itu br perbandingan dgn waktu makan je..lum lg nak compare waktu2 kita bershopping etc..

sissyira said...

salam

tazkirah hari jumaat ..terima kasih atas peringatan..

setakat ini mmg keluar sy amalkan makan di bawah lagi, sy lepas kahwin pun ajar suami mcm tu, mula-mula dia x biasa, tp sekarang dia dah ok. cuma bila balik umah mertua, bila saya dan suami makan kat bawah mak mertua ckp kotorllah, itulah dan inilah, sbb malas layan banyak songgegh, makan je atas meja..hihi...

♥ farhana ♥ said...

sikitnye la masa yang kita peruntukkan untuk ALLAH berbanding kerja lain y kite buat kan..masyaallah..huu

syiela said...

saya pun duduk atas kerusi siap bersila lagi pastu lambat nak berenti makan ngeee

Lynn said...

Demi masa..sesungguhnya manusia berada dalam kerugian...

-Sara- said...

akak, sara pon termasuk golongan mkn ats kerusi tu :D

MamaEma said...

auch..ema pun samalah ni...

Amie said...

Kita pun makan duduk atas kursi...

Salmiza said...

nmpk mcm x sopan tp itu la sunnah...dpt pahala...
Yg tersiratnya bila ddk mcm tu cepat kenyang...kan kt disaran mkn sblm lapar brenti sblm kenyang...
Jd mkn sderhana saje...:-)

izla said...

huhu
sikitnya masa mengadap Allah.
eken review balik amalan nih

eelobor said...

1. sayalah orangnya (waktu makan lebih lama)
2. duduk di kerusi sampai tak henggat (saya lah juga orangnya)

Tihara said...

terima kasih kak saling mengingatkan.. :)

sis intan said...

betul la kak, nak plak time ujan. asik nak makan jek...huhu

Hanis Azla said...

betullah kak.. kita minta macam2 dalam masa yg sedikit kita peruntukkan untuk ibadat kepada Allah.. untuk perkara lain, kita ambil masa yg lama pula.. lebeih2 lagi perkara yg tak mendatangkan manfaat utk kita..

aby said...

salam k zakie ...
islam tu the way of life ..
tk semestinya tumpu pd ibdat khusus ..ibadat umum pun mendatangkan pahala juga ..seawal celik mata dari tidor yg mana allah kembalikan roh kedalam badan kita dan kita berterima kaseh kt dia dengan membaca doa bangun tido dah mula ibadat, masuk bilek mandi ada doa nya juga ...

tp yg penting..
umpama kita mengumpul pahala dalam bakul, elakkan ketirisan ..
meaning tinggal kan apa yg di larang ...

[PCL] said...

duduk bersimpuh, kunyah 44 kali ..itu pun dah cukup lama utk habiskan makanan apatah lagi makan sambil bersembang2..

terima kasih mengigatkan utk lebihkan masa beribadat kpd Allah.

mama maman aka yana said...

mkn je tanpa sedar dah bengkak gumuk.. hehehe.. sy la tuh..:)

aanie said...

tq kak atas peringatan ini...


sy kat umah makan duduk atas lantai...tp bersila...sb xde meja mkn....

Santri T.P.I.N.I said...

entri yg sangat bermanfaat kak...

Cik SHiNJU said...

Segalanya kalau mengikut sunnah akan memberi kebaikan...

che mid said...

Sgt berguna info ni kakzakie.. jadi cina apek yang duduk kepala lutut sebelah kat atas ikut sunnah la kan.. rugi dia bukan Islam kan.. ha ha

Papa Mifz said...

bagus peringatan nih...tq kak...

Solihin Zubir said...

belum lagi kira waktu mengadap PC.. huhu..

laghonya kita..

Puan Kutu said...

betul tu kak,pun sy jenis yg makan cepat,rasanya waktu makan mengatasi waktu mengabdikan diri padaNYA.terasa kerdil betul diri ini..

Marya Yusof said...

As salam Kak,

Marya suka duduk mcm tu tp klau buat kat function mmg kena kutuk lah... protokol lah konon ;p

Kat rumah selalu gak duduk mcm tu even atas kerusi, klau org kat sini tgk mcm kurang sopan je kan but sbnrnye it's good to control our eating habit :)

Aju Mohit said...

kitaorang jarang makan kat kerusi, bukan sebab apa, anak2 kecik lagi so selesa bersila di bawah, nnti saya ingatkan anak2 tentang perkongsian yang baik ini kak ;)

sal said...

klu pikir2..kita ambik masa makan yg banyak..

tengok laptop pun lama..

time pengabdian kepadaNya amat terhad..
mari pelan-pelan kita perbetulkan yeekk..

m.u.l.a.n said...

ingat tu ingat... terkadang terlalai jugak.. tu sebab terpaksa memaksa diri pi surau kalau ada kelas etc... moga kita kekal teguh imannya hingga ke akhir hayat..

Fatin Mraz said...

bagus peringatan ni kak..

Kakzakie said...

N3 kakak ini lebih kepada peringatan buat diri kakak sendiri. Kalau diikutkan setiap pergerakan kita andai diniatkan kerana Allah maka telah ada ibadah di situ termasuklah tidur, bekerja, shopping, honeymoon dan apa jua kerana andai sesuatu perbuatan yg kita lakukan dgn tujuan baik itu juga adalah ibadah.

Terima kasih kakak ucapkan kepada semua yg sudi memberikan komen: -

aizamia3, Zie, Adylia Qarissa, norhidana, Pokok Manggis Depan Rumah, SumeSakan, kasih Salina, ieda, @cu Sayang, ikatankasihku, Aien Alien, ainnoraini, fieda, Cik Farizam, Kunang-Kunang, Ros, Pok Amai-Amai, Fazrulnoor, cinnamon.com, Are_lin@yu, Maya Amir, Heniretta Josa, Emme, sisdee, Munnafendy, Mamamya, noor, ieja amieja, sissyira, farhana, Syiela, Lynn, Sara, Mama Ema, Amie, Salmiza, izla, eelobor, Tihara, sis intan, aby, PCL, mama maman aka yana, aanie, Santri TPINI, Cik Shinju, Che Mid, Papa Mifz, Solihin Zubir, Puan Kutu, Marya Yusof, Aju Mohit, Sal, Mulan dan Fatin Marz.

Buat semua sekali lagi terima kasih dari kakak.

Masya said...

naifnya sayakan.. hanya suku waktu untuk mengambikan diri pd allah... mestilah dihargai sepenuhnya.. tkt2 esok x berpeluang lagi.... saya pulak makan selalu bersila jer... kecuali kat kedai makan huhuhuhu....

Aliesha Kirana said...

ya kak... skrg ni kita lebih byk masa utk diri kita, dr masa utk Allah, pemilik dr kita.

nabilah_2908 said...

hrumm...ada betulnya juga tu... :(

Nazayiena said...

Memang betul tu sis berapa je masa kita beribadah dan byk masa buat perkara duniawi je lebih...