Thursday, October 17, 2013

Allahuakbar Walillahilhamd - 10 Zulhijjah 1434H


Kami - Selepas solat sunat Aidil Adha. Kak Nurienne demamlah pulak penat tolong mama di dapur agaknya.
Puteri-puteri kami - Bersedia ke padang surau untuk melihat majlis ibdah qurban kami sekeluarga
Pasrah dan redha - Lembu yang sudah pasrah dan redha untuk diqurbankan bersama adik yang takut tapi mahu berposing dengannya.
Tumbang - Kerjasama kaum lelaki yang tidak boleh dipertikaikan. Sambil bertakbir sambil membuat kerja.
Leher dan lubang - Sudah bersedia untuk hubby melakukan penyembelihan.
Sembelih - Selesai doa dibaca dan disebut nama-nama serta doa penyembelihan dilakukan. Iringan takbir membuat airmata aku luruh tanpa sedar. Syahdu di pagi itu.
Alhamdulillah - Selesai sudah kelima-lima ekor lembu hubby sembelih.
Melapah - Kerjasama ahli kariah setempat. Tugasan telah hubby berikan kepada nama-nama yang telah tercatat. Masing-masing telah tahu tanggungjawab mereka.
Sebelum menjelang solat zuhor semua kerja-kerja selesai dilaksanakan. Menjadi tanggungjawab AJK yang dilantik untuk mengagihkan. Setiap jalan dari jalan Damai 1 sehingga Damai 9 di taman perumahan ada seorang wakil dilantik. Lebihan daging kami agih kepada taman perumahan sebelah taman.

~~ Semoga Allah menerima segala ibadah kami - Amin.~~

81 comments:

Zee Suhaini said...

insya'allah kak...semoga ibadah akak sekeluarga diterima..amin..

5 ekor setaman okey la tu..kira banyak jugak..kalo zee part yang paling suka perut muda..sedap tu wat cicah air asam..hehe

intanfirdaus247 said...

Salam Aidiladha buat kak zakie sekeluarga..maaf intan baru datang terjah...syukur Alhamdulillah dapat menjalani ibadah qurban dengan jayanya..Alhamdulillah..

kak intan ada satu soalan:

Kak, kalau kita solat sunat witir selepas isya ...kemudian kita bangun kul 4 pagi kita boleh buat solat sunat tahajud dan lain2 solat sunat x? sebab intan duk faham solat sunat witir ni macam penutup solat sunat..betulkan intan kalau salah ya...syukran jazilan

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

comel puteri2 akak...
Selamat Hari Raya Aidiladha kak...

Sherwieyna Muzzawer said...

aminnnnn. semoga akak sekeluarga terus mendapat kebahagiaan dunia akhirat..

Sura Mohd said...

Salam Aidiladha kak..alhamdulillah.segalanya dipermudahkan..dan In Sha Allah ibadah akak sekeluarga diterima...:)

NM03 said...

tahun ni tak tgk korban pun kak. kat banting ujan kekdahnyer

ummuaidan said...

Alhamdulillah..selesai sudah ibadah korban.tpt kakak tak dibuat macam sembelih dlm group ramai2 yer..cam ade kat 5 ekor lembu ker..
psst..teringin sangat nak tengok yang bertopeng tuh..kenapalah ditutup..hehehe

redza said...

Amin..

♥ ROS ♥ said...

Seronok tgk keluarga kak... Alhamdulillah selesai ibadah korban :)

Kniedaz said...

alhamdulillah... ^_^

Kisah Si Dairy said...

amin...selesai sudah niat akak tu....
insyallah lepas nie dipermudahkan segalanya..amin

aTieYusof Family said...

InsyaAllah..amin Kak...
moga ibadah korban kita diterima olehNYA...
manis2 anak dara akak ni...:)

adrianna syaz said...

Salam aidil adha akak

Muja.. said...

Alhamdulillah semua berjalan lancar..
Syukur dengan rezeki & nikmat yg Allah kurniakan..

Selamat hari raya kak :)

ZalinZalina said...

Salam Aidil Adha kak zakie..tahun ni tak sempat nak tengok lembu korban..dapat tengok kat blog kakzakie pun jadi la :)

acik idah said...

Alhamdulillah..
Semuga pengorbanan kita tahun ini diterima olehNYA dengan sebaik2 pengorbanan.. ameen..!

Sylarius Yusof said...

Salam kak Azie,

Syukur, Alhamdulillah. Selesai sudah ibadah korban yang dijalankan :-)

Nafira usof said...

Alhamdulillah~ selesai sudah ibadah korban. Tahniah buat akak sekeluarga.

zura x masuk korban pon tahun nih.. InsyaAllah, Kalo ade rezeki tahun depan nak joint.

Umi Qi said...

Syukur alhamdulilah....seronok tgk pengalaman merek ayg melakukan ibadah korban...family akak semua comel2...tingin nak tgk wajah akak sebenar...jgn lah buh gambor org lain hehhehe

My Little Diary said...

sy tak berani nak tgk lembu kena korban.....
takut dgn darah yang banyak

comel anak2 akak... :) alhamdulillah

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

alhamdulillah kakak.. semoga segala amalan baik ini diterima oleh Allah..

Time Traveller said...

Selamat Hari Raya AidilAdha.. moga kecerian seisi keluarga berkekalan hingga ke syurga .. amin :D

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Alhamdulillah dapat buat korban dengan rezeki yang Allah berikan.

ANIM said...

Alhamdulillah..mudah2an ibadah kita diterima.

p/s ayunya anak2 dara kakzakie berjubah putih...

Ati Masrif said...

assalamulaikum,

amin.

ati ni masih tak berani nak lihat binatang di qurban..hehe

anak ati syirah dan syahmi pun demam..terqurban solat raya mummy nya :)

Bin Muhammad said...

Alhamdulillah...Besar juga lembu tu. Semoga qurban diterima Allah.
Kulit lembu tu akak buat apa ye?

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Alhamdulillah. Amin semoga diberi keberkataan untuk ibadat korban ini. Seronok ramai-ramai buat korban.

diela nahar said...

Selamat hari raya Aidil Adha Sis :D...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

dulu kecik2 suka tngok org korban lembu.. hehe

HeNRieTTa JoSe said...

mmg shahdukan bila lihat darah dah mula mengalir....dengar dengkuran lembu....sambiltakbir...air mata hanya ALLAH yang tahu....

ismaliana sulaiman said...

as salam kak... masya'allah rindu sgt2 dgn akak n anak2... blm terlambat rasanya nak ucap selamat hari raya aidiladha dr lia n fmly...

eh..ehh..knp muka mama ada mcm muka ipin tu..hehehee... gurau je kak...

alhamdulillah tahun lps lia n adk2 dah buat ibadah korban..in sha allah klu ada rezeki nnti ingin buat lagi...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

salam aidiladha buat akak sekeluarga..

comel2 anak akak... tapi nape mamanya tutup muka... hehehe

Munnafendy said...

comelnya muka kak zakie...hehehehe

aanie said...

seronoknya tgk org sembelih lembu...sy masa kecik2 dulu rajin gak g tgk...skrg dah besar duk umah je tunggu daging...hehe...

inazamri said...

ina suka la tgk family akak semua pakaian serba putih camtu.cantik.heheh senyum ina tgk muka kakak.Alhamdulillah selesai sudah ibadah korban kakak sekeluarga

Ain Noraini said...

alhamdulillah..
ayu dan comey anak2 kak zakie berjubah putih..

YUS said...

Cantiknya akak sekeluarga.. tapi kenapa di tutup muka comel akak tu! hehe...

Sonok dapat buat kurban kan! YUS pun teringin nak buat.. ingat nk start menabung utk buat korban thn depan.. doakan YUS yer kak!

aizamia3 said...

Bilalah agaknya kita dapat jumpa ye kakzakie.. ;)
ntah2 dak Nuha pun dah besar masa tu..

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

InsyaAllah Kak, ibadah kita semua diterima Allah. Amin. Shakira pun sedih masa korban hari tu, mengalir airmata ni tiba2 :(

Queen Teratai said...

comelnya kakak... cute sgt tu.. hehehe berani adik ye amik gambar dgn lembu tu.. seb baik lembu tu dah pasrah.. kalau x jaga2 adik.. pakai tudung merah pulak tu.. hehehehe

Mizz ErMa said...

akak sekeluarga tema putih yer raya tahun nie..kitorang kaler pink..hihi raya tahun nie kitorang dk umah je, x p tengok pon proses sembelih lembu..

yan's cottage said...

Alhamdulillah.....ada rezeki tahun depan boleh buat lagi kan....

Ummu Madihah said...

Salam Kakzakie,

Elok2 muka yang lain Mak Aji nampak, muka Kakzakie sahaja yang berselindung di balik topeng! Pemalu eh!!

Admin said...

daging ada lagi tak?

nohas said...

Alhamdulillah..lembu pun pasrah menjadi korban..lima ekor, banyak juga, ramai yg dapat merasa..

Mia Kassim said...

Semua berseri2 di hari raya...serba putih.

Sarah Talib said...

Alhamdulillah...selesai sudah ibadah korban..semoga tahun depan dapat melaksanakannya lagi..cantik2 anak2 kak zakie...mesti mamanya pun cantik...walaupun tak dpt tgk wajah yang bertopeng itu..saya dapat bayangkannya..

Qhaifa Nur said...

alhamdulillah...selesai sudah kakzakie....lega daging korban dapat diagihkan sama rata...siap berlebih lagi tuh hingga taman sebelah pun dapat...moga selalu dimurahkan rezeki

Haryati Faizal said...

alhamdulillah....amin, pasal pe akak tutup muka tu...meh la nak tengok...

LYAfrina said...

salam aidiladha akak..
semoga ibadah korban kt di terimaNya

TiranaAduka said...

salam bakyu
Nape 1 gambr tu ada topeng.isin yo?

lia said...

Alhmdlh...

seronok tgk saudara seislam yg sama bermuafakat ni...

Riedaffya ibrahim said...

salam aidiladha kak...selesai satu ibadat korban akak ye..pic adik tu nakal skit...

International Directory Blogspot said...

Hello I'am Chris From France!!
You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
Blog Url
Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
Happy Blogging
****************

asyifa mustaffa said...

alhamdulillah....selesai sudah ibadahnya ye kak...moga diberkati ibadahnya kak...

Umiazah Mz said...

Selamat hari raya aidiladha
Kami sekeluarga pun buat korban juga.
Moga ibadat korban ini diterima..

syuk shusuke said...

berapa ekor lembu dikorbankan kat taman kak zakie ??

Angah said...

amin...mudah-mudahan sentiasa di berkati

Nurulhuda Abdul Latip said...

Mudah2an ibadah kita diterima ye kak...

❤Kamsiah❤ said...

saya tak berani tgk lembu disembelih...ayam,itik pun tak sanggup nak tgk...ngeri dan sedih...

norhidana miswan said...

alhamdulillah... dpt korban lg thn ni yek kak.... dana tgk anak akak no 2 lg tinggi dr kakaknyer yek...

mama_ka0ri said...

Alhamdulillah..selesai sudah ibadah korban..

selamat hari raya korban utk kak zakie sekeluarga..

insan marhaen said...

Melainkan ayam itik, IM tak pernah lagi sembelih lembu...

Puan Kutu said...

putih berseri satu family kak zakie..anak dara kakak semuanya comel2..:)

Amanina Mads said...

In Shaa Allah.. semoga ibadah korban diterima Allah. nina xsempat pun ambil gambar dgn lembu

Admin said...

tahun depan korban lagi ya

Papa Mifz said...

oh kira berani jugak si adik tuh...hehe

Lydia Miza said...

Cantik suci bersih semuanya berbaju putih

JaSSNaNi said...

cantek semua.. sesuci lebaran.. :) kitorang tak amik gambar family pun raya ni.. sbb baju yg sama dengan raya puasa.. so nanti kalau frame kan tak dapat beza.. hehehehe

eira eixora said...

salam aidiladha kakak. best baca citer korban yang lain2 ikut tempat masing2..

KY Atie said...

Assalamualaikum dan salam rindu buat akk, lama tak menyapa, apa khabar..

KY tak bolehlah lihat orang menyembelih, dan tak pernah lihat, seriau di buatnya hihih

Izan Ishak said...

alhamdulillah.. selesai sudah ibadah qurban buat tahun ni ye kak zakie.

Kakzakie said...

Berakhir sudah untuk menjalankan ibadah qurban tahun ini. Semalam merupakan hari terakhir tasyrik bermakna jika ingin membuat qurban kenalah tunggu di tahun hadapan pula. Moga ibadah diterima Allah.

Terima kasih semua yg memberikan komen di entri kakak ini:-

Zee Suhaini, intanfirdaus247 (kakak jawab di blog intan sudah), (Lizz) http://haslizalizz.com/, Sherwieyna Muzzawer, Sura Mohd, NM03 (tempat kakak hujan sebelum solat raya, lepas tu ok dah), ummuaidan (tiap tahun macam tu ummu sebab abang senang nak sembelih satu tempat dan org ramai dpt bantu-membantu), redza, ♥ ROS ♥, Kniedaz, Kisah Si Dairy, aTieYusof Family, adrianna syaz, Muja.., ZalinZalina, acik idah, Sylarius Yusof, Nafira usof, Umi Qi, My Little Diary (kakak pun tak tengok juga direct rima), Mizz Aiza (Dunia Kecil), Time Traveller, Mak Long a.k.a Kunang-kunang (alhamdulillah kak ani), ANIM (amin...), Ati Masrif, Bin Muhammad (kulit lembu ada org indon yg ambil BM), Pokok Manggis Depan Rumah, diela nahar, Seri Kandi Tanah Jauhar, HeNRieTTa JoSe, ismaliana sulaiman, C.M.A @ CikMoonAdnan, Munnafendy (comel kan Munn hihi...), aanie, inazamri, Ain Noraini, YUS (moga hajat tahun depan terlaksana Yus), aizamia3 (cuti akhir tahun ni turunlah JB), NURSHAKIRA ABDUL HALIM, Queen Teratai (dia sebenarnya takut-takur juga tu Miza), Mizz ErMa (ala ini jubah lama saja kami suka berbaju putih kalau di Aidiladha), yan's cottage, Ummu Madihah, Admin (banyak lagi dik), nohas (semua umat ISlam taman kakak dapat Noh), Mia Kassim, Sarah Talib, Qhaifa Nur, Haryati Faizal, LYAfrina, TiranaAduka (isinlah dik wes tuek), lia, Riedaffya ibrahim, International Directory Blogspot, asyifa mustaffa, Umiazah Mz, syuk shusuke, Angah, Nurulhuda Abdul Latip, ❤Kamsiah❤, norhidana miswan, mama_ka0ri, insan marhaen, Puan Kutu, Amanina Mads, Admin (insya-allah moga dimurahkan rezekinya), Papa Mifz, Lydia Miza, JaSSNaNi (ambil cepat sebab abang balik dah nak tukar baju utk semeblih itu ajelah yg ada Nani), eira eixora, KY Atie dan Izan Ishak.

Sekali lagi terima kasih semuanya:) Moga dipanjangkan usia kita utk berjumpa Aidiladha di tahun hadapan.

hainom OKje said...

Kanda ni suka Mr Benkan muka kanda tu tau! menci mak!!...hehe
Gemuk lembu korban kanda tu....
Baca entri kanda yg kanda luruh air mata tu pun buat dinda pun turut bergenang air mata

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam aidiladha kakzakie...
Alhamdulillah.. selesai sudah ibadah korban kakzakie.. ;)

Fiza Rahman said...

AMin...in shaa allah. Salam Aidiladha kak. Syahdu plak membacanya.

eMMe said...

Last year punye raya haji Me preggy, this year punye raya haji Me with twin, turn kampung Mr HuB... dok umah je Kak... kalo raya kg kite lain suasananya... tahun ni kak ipar kasi daging kurban skit, Alhamdulillah...daripada takde langsung...

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...semoga amalan kita akan diterima Allah hendaknya...:)

Kesuma Angsana said...

Adik sempat amik gambar lembu korban sebelum mula sakit2 ..

Cinta Misteri said...

amin......

semoga Allah menerima ibadah kita.

bukan pekerjaanygmudah utk menumbangkan seekor lembu.

Deqla Manjew said...

sejujurnya deqla cpt2 scroll gmbr lembu kena korban tu.. betul2 x leh tgk...