Tuesday, October 1, 2013

Jom makan roti tocang

Inti - Kentang+dagingcincang tumis bersama bawang putih+bawang merah+ketumbar+pepper+halia+daun bawang+cili yang telah diblendar. Masak sehingga empok

Doh - Bukan tangan yang menguli. Tuang saja semua tepung+yis+sedikit gula+minyak zaiton+garam+air  ke dalam bread maker. Setting untuk buat roti biasa. Sampai masa berhenti keluarkan. Kalau rajin menunggu settinglah lama sedikit atau kalau tidak rajin macam aku, sebaik mesin berhenti terus keluarkan.

Tocang - Lupa pula snap yang belum masuk kedalam oven. Sebentar di dalam oven bila sudah kembang/gebu bolehkan sapu sedikit butter di atasnya kemudian masukkan semula ke dalam oven bagi warna coklat sedikit dan lebih gebu. Ini belum disapu butter lagi.

Gaya lain - Orang lain buat sapu dengan butter. Ada pula anak dara yang menggubah dengan cheesdale. Gunting dan letak di atasnya. Kemudian masukkan semula ke dalam oven. Bila cheese mencair bolehlah keluarkan. Ikut sukalah, janji sudah masak boleh masuk ke dalam perut juga.
Roti tocang ini dibuat sebab kasihan dengan bread maker yang lama terperap tidak digunakan. Bimbang pula dia merajuk, sesekali gunakanlah juga. Sambil itu boleh disedekahkan kepada yang sudi.

~ Bersyukur kepada Allah betapa banyaknya rezeki diberikan kepada kita.~~



87 comments:

Aisy Nasiha said...

Alahai sedap nampaknya.. ramai lak yg rajin meroti sejak akhir ni. Ni yg buat saya teringin memiliki BM satu.. terliur tgk roti akak buat ni...

Sarah Talib said...

sedapnya nampak...inti kentang tu..sempoi

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Belum sarapan lagi ni.. bila tengok roti tocang ni ... terus lapar perut ni Kakzakie... bak satu roti tocang tu ehe :)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Lapar rasa tengok roti kacang ni. Sedapnya roti ni makan buat sarapan.

Masya said...

sy baru nak bancuh air.. glupp tertarik tgk tajuk entry roti tocang.. pertama kali sy tengok...

Mia Kassim said...

Walaupun tak pernah nama roti tocang ni, memang nampak menarik dan sedap kak.....:D

Zee Suhaini said...

sedapnya kak...nampak cam rumit tapi senang jugak rupanya..kalo ada bread maker lagi la senang..hehe
kalo dok dekat ngan akak ni..harus pi umah terjah..bau mesti semerbak kan??

Sura Mohd said...

wahhh..mesti sedap ni..nampak pun menyelerakan..:)

Nor Azimah said...

kena cuba ni, mintak-mintak menjadi, amin : )

amirah said...

uii...rajinnya akak meroti. tapi best la kalau ada breadmaker kan kak.kalau tiba2 rasa mcm nak makan roti boleh buat. tp masa rajin la...huhuhu

Asyifa Mustaffa said...

Dah meroti k.zakie...sy bru je smlm bli tpung roti...x tau nak buat bila ni...

redza said...

sedapnya kak

azian said...

amboiiiiii...resepi dr kak zakie nihhh.....hihi...rajin betulll....

inazamri said...

pestime dgr nama roti tocang tu kak.mmg nampak sedap banget.Ina ni tengah dok cicah biskut hehhe.

aizamia3 said...

saya pandai makan kak.. macam dak Nuha.. hehehe.. ;)

Rai Ourkizuna said...

bestnya ada breadmaker.. saya belum ada rezeki lagi nak melabur.. guna kudrat tangan je.. hehehe..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Akak ni tunjuk roti pulak,saya ni dahlah pencinta roti yang tegar, huhu..Serius sedap kak..Saya baru semalam survey2 breadmaker..

N.A.T said...

canot! I am on diet .. lps abis diet t nak try lah

lieyalatif said...

ooo akak ade BM yeak..senang la kak kerja..sukat2 bahan pastu campak jek kan...tau2 dah siap n cantik dohnyer....

menarik tgk roti akak....senang leh buat sendiri gini....boleh pelbagaikan rasa n jenis roti...

Sayangku Zie said...

Emm sedapnya kak... say baru je pi belajar minggu lepas... belom try buat lagi

Cik Puan Rara said...

wowwweee nampak sedap lah inti tu kak~

Sherwieyna Muzzawer said...

sedapnyaaaaa!!!! pagi-pagi aku dah terliur..huhu

Knor said...

wah pandainya kak zakie bt..kreatif lagi..nor tak pandai bt ni kak..makan je tau

ieda immi said...

OMG x leh tgk lamaa2 ..
laporrr

pandai akak dan paling penting rajin akak !!! ;)

Ujie said...

mmm..mesti sedap, inti dia sedap tu..

saya tak penah buat roti, sbb takde breadmaker...alasan!

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Senarai peserta 'Segmen Komen Berpantun By Shakira' dah keluar!
Jom tengok siapa yang sudi berpantun tu. Biar mood pagi ni berseni dan berbunga-bunga sikit :)

http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com/2013/09/senarai-peserta-segmen-komen-berpantun.html

ummiross said...

buat roti bab menguli tu yang tak tahan kan Kakzakie, kalau ada bread maker memang banyak membantu, ummi pun teringin nak beli. Sedap pulak tengok roti Kakzakie tu, ada cheese pula, lagilah sedap, kreatif juga adik ni.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

saya suka roti tapi tak pandai buat.. huhuhu

Acik Erna said...

assalam kakzakie..dari kasihan tu la jadi roti kan..mesti sedap ni..tengok inti pun dah tau..

Aziela said...

Kalau tak pandai uli macam saya, kena guna bread maker kan kak. Intinya tu yang menarik sangat tu.

nadia rashid said...

salam kakzakie...akak buat sy teringat BM yang duk dalam kabinet..lama jugak dh tak bekerja BM tu..rasa nak try resipi ni..:D

♥ ROS ♥ said...

Eh ade semalam tgk kawan post ni..entah2 kak yg buat kot.. Hehehehe.. :) 1st time tau knal roti tocang :)

hainom OKje said...

kanda ...dinda teringin nak beli bread makerJeles tau tgk org buat roti sendiri.... mcm best je... Agaknya berbaloi tak? hehe

Sedapnya tengok roti tocang tu

Bin Muhammad said...

Nampaknya BM popular disini hari ini...rupanya Bread Maker, hehe
Akak ni banyak kemahirannya...kalau sebelah rumah, mau menempah ajer saya ni :)

ummuaidan said...

wah ..resepi yg mesti dicuba..memang nampak sedap kakak buatnya..tambah2 posa nie..ummu kalau menguli takper..cuma oven yg adenie tak bezz sket nak buat roti..huhu

RedRose said...

kita takde BM. kalau buat roti habis lenguh satu tangan. tapi bau roti fresh from oven memang sangat best! so...letih tak letih...tetap nak uli jugak. hahaha

RedRose said...

kita takde BM. kalau buat roti habis lenguh satu tangan. tapi bau roti fresh from oven memang sangat best! so...letih tak letih...tetap nak uli jugak. hahaha

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

waa kak sedapnyerkak.1st time dengar roti tocang ni..nak try buatla..
macamana nak bentukkah doh bentuk macam tocang tu kak..

Haryati Faizal said...

wah....nampak sedaplah kak...senang pun senang nak buatnya...

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

nampak sedap roti tu kakak.. adik ke yang membuatnya?

Sue Bee said...

nak try buat..tapi foto first tu kalau dah potong2, tak keluar ke isinya,kak?

Eye_nee said...

tulis komen siap telan2 air liur lagi...hehehe

Cho Zila said...

tuler bestnyer boleh buat roti sendiri.. lebih enak dan sesuka hati nak buat cara manapun...

mysha said...

Sedapnye kak.. hurm tp sy takde breadmaker huhuhu...

Klo berjiran dah lama da sha anto pinggan umah akak hehehe

Dr Singa said...

sibb tak merajuk ... bersawang bread maker tu..

Qhaifa Nur said...

kat rumah ada BM kak...tapi kami tak pernah cuba...masa mereka buat demo nampak mudah...

sedapnya roti inti kentang...

Rapunzel Cikilolo said...

cheesedale kalo cair... memang mengiur kalo makan...

Delima Zamrud said...

Isk isk isk terliur tgk inti tuk roti tocang akak yummy yummy sungguh :)

Lydia Miza said...

Nampak gebu roti akak. Dah la dia punya inti mengancam

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...wah sedapnya ...;)

ZalinZalina said...

Kreatif lak anak dara kak zaki letak keju cheesedale tu..saya pun dah lama tak meroti..mixer punya la besar..he he..

aanie said...

senangnya ada bread maker...xde la lenguh2 tgn menguli....:)

ros_reeza said...

sedapnya. rajin akak buat :)

Nafira usof said...

pandainye akak buat~
nampak mengguirkan sgt!
zura nih memang penggemar roti. tapi selalunye bei jer. x tau nak buat~ :)

QueeN TerataI said...

pandai akak buat roti yer. kalau miza ntah jadi ntah tidak la ni.. hehehe tocang rambut tau la.. hehehe

Mat Gebu said...

Feeee weeeett....kak zakie sudah mula meroti...ehemmm...ni yang che mat nak meroti jugak...

NEKCIK said...

Askm kak...kalau meroti tu..ingat ingat lah nekcik ni kat sini...siaan nekcik makan roti bai jerk ni

Rizal Slaughterheart said...

dpt pekena petang2 ngan air kopi, mmg best.

Ibu Lala said...

X pernah mkn roti ni kak. Cam sedap je.

Ema Johari said...

sedapnyaaa....lebih puas hati buat sendiri...terpulang nak gaya mcm mana

Papa Mifz said...

wah terus lapar jadinya PM tengok gambar roti tuh...huhu

Rinna said...

Sedapnyaa rajinnya meroti yer..

Ati Masrif said...

assalamualaikum,

kak, intinya masuk mcm biasa then kita potong2 dgn hujung gunting ke..

menarik..macam nak cuba..buatlah n3 step by step :)

TiranaAduka said...

salam bakyu ku
1st time tau..nak try cri sekitar lembh klang. Kok kok ketemu.

ANIM said...

bread maker jenama kenwood saya rosak dah kakzakie sebab lama tak guna. bawa repair pun dah tak leh. barang letrik(ada time setting) memang tak boleh biar lama tak pakai..

p/s tergoda saya dengan roti tocang kakzakie nih..

syuk shusuke said...

oke sedap , kak zakie nak orderrr :D

Nastyna said...

sebelum nampak gambar, macam2 saya bayangkan rupa roti nyer. Hhihii

ibuintan said...

cheese cair atasnya, baunya, rasanya... roti tocang yg menggoda, pasti sedap ni kakzakie

PeRdU cINta said...

nikmatnya kak..nak satu boleh..alhamdulillah..idea,rezeki,keupayaan semua datang daripada Allah kan kak..bersyukur sangat..terlalu banyak nikmat Allah yang kita kecapi..moga kita menjadi insan yang tawadhuk kak kak..kak lepas ni buat karipap ulat gonggok pulak kak..comel..

Mysara Ab Rahman said...

nmpk cantik n sedap! waa..nak2..tp kte la xpndai nk wt cm tu

Kisah Si Dairy said...

nie nak kena rasa nie...rumah katne..nak datang ni..hehehe

Che Mid said...

Kalau benda dah ada kena guna sesekali kan kak.. kalu takde ada alasan utk tak buat .. mcm che mid ni he he

memmetlenggeng said...

oooo..ingat roti tocang yang macamana tadi

MaMa Rey said...

roti tocang..first time dengar kak zakie..mesti sedap ada cheesdale kat dalam

Aine Ainun said...

Kak Zakie...
sambail baca, sambil PK nak komen n kata
Saya pun dah lama tak guna Bread MAKER ni....hehehe
dan terima kasih sebab akak share ROTI TOCANG ni,
terus saya tergerak nak gunakaan Bread maker tu, takut jugak dia merajuk...hehehehe

Juhariah Johari said...

Salam,
Dahlah penat bekerja, buat roti tocang pulak! sgt rajin ni. Mama skrg tak buat apa2, kalau byk masak, heem sendiri pulak yg kena makan!

norhidana miswan said...

msti sedap nih kak.... bestnyer ada bread maker... mudah nk bt roti...

Kakzakie said...

Sekadar memenuhi masa terluang bila kemas-kemas terlihat pulak BM. Lalu bila anak kata buat roti itu yg kakak buat. Biasa-biasa aje sebab kakak bukan pandai pun. Apa yang ada semua just masuk dlm BM. Kalau tak ada BM agaknya tak menjadi juga.

Terima kasih semua yg memberikan komen:-

Aisy Nasiha, Sarah Talib, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Pokok Manggis Depan Rumah, Masya, Mia Kassim, Zee Suhaini, Sura Mohd, Nor Azimah, amirah, Asyifa Mustaffa (kakak guna tepung gandum aje Syifa), redza, azian, inazamri, aizamia3, Rai Ourkizuna, Nurulhuda Abdul Latip, N.A.T, lieyalatif (kakak kena ada Lieya sebab tak pandai menguli), Sayangku Zie, Cik Puan Rara, Sherwieyna Muzzawer, Knor, ieda immi, Ujie, NURSHAKIRA ABDUL HALIM (kakak dah tengok dah Sya), ummiross (itulah sebab kakak guna BM ummiross), Seri Kandi Tanah Jauhar, Acik Erna, Aziela, nadia rashid, ♥ ROS ♥, hainom OKje (ala dinda belilah satu tak mahal pun), Bin Muhammad (hihi.... BM dua makna ye.. satu kawan blogger kakak satu lagi penguli), ummuaidan (kakak ni bukan jenis rajin ummu, so kena guna BM), RedRose ( redrose rajin!!), (Lizz) http://haslizalizz.com/, Haryati Faizal, Mizz Aiza (Dunia Kecil), Sue Bee (kakak canai letak inti tengah kemudian potong serong kanan kiri, kemudian cantum. Masa masuk oven belum terbuka, bila dah gebu baru dia merekah sue bee. Jgn takut inti tak keluar pun), Eye_nee, Cho Zila, mysha, Dr Singa (memang lama tak guna sejak ramadhan lagi doktor), Qhaifa Nur, Rapunzel Cikilolo, Delima Zamrud, Lydia Miza, Mas Zull, ZalinZalina, aanie, ros_reeza, Nafira usof, QueeN TerataI, Mat Gebu (silakan.. silakan CM), NEKCIK (jauhlah nekcik), Rizal Slaughterheart, Ibu Lala (alahai Ana, ini idea kakak sendiri sebenarnya), Ema Johari, Papa Mifz, Rinna, Ati Masrif, TiranaAduka (cubala TA, bonda mesti suka sebab lembut kan), ANIM (itulah sesekali kena guna Anim), syuk shusuke, Nastyna (keluarga kakak panggil roti tocang itu yg kakak pun ikut sama Nas), ibuintan, PeRdU cINta (dtg rumah kakak boleh kakak buat, sekejap aje buat ni PC), Mysara Ab Rahman, Kisah Si Dairy (alahai kita ni dekat aje Eda), Che Mid, memmetlenggeng, MaMa Rey (ini nama yg keluarga kakak guna MR), Aine Ainun, Juhariah Johari (bukan rajin Kak Ju, tapi mesin yg menguli kakak buat inti aje - sekejap dah boleh siap), norhidana miswan.

Terima kasih sekali lagi buat semua teman-teman kakak:)

Ummialyaanas said...

uwaaaaaaa..nak nangis tgk akak meroti...
kalaulah saya ada BM tu..sy trs bikin arini jugak...
kena mtk en.suami beli nih..hihi

Mila@Rimbun said...

aduhai.. rasanya BM saya pun senasib ngan BM kak zakie

HeNRieTTa JoSe said...

yummy...rietta pown suka juga roti yang lembut....tpi blom maw bli lg bread maker....tunggu siap dahulu perkakasan yang laen...bukan apa,tkut terperap sj dia nnti...yg suka rti cumanya rietta saja...yg laen laen tdak gemar...

Kesuma Angsana said...

tetap nampak sagt sedap tu kak hehehe

Amanina Mads said...

sedapnya kalau dpt makan panas2.. mesti lembut ni

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

lahai kak dan2 saya pn rasa lapar tgk sedap isi kentang tuh

Cinta Misteri said...

aduhhhh kak....... kita mcm dekat je kannnn (cheewah) klau nguli lagi, ajak2 laaa

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

first time saye denga roti tocang ni kak,,sedapnye,hihihi

Riedaffya ibrahim said...

wah..pandai nye akak buat roti tocang ni kan..