Thursday, October 31, 2013

Masih ku ingat lagi - Kisah 7

Minyak rambut cap bunga ros berwarna hijau setia duduk di atas almari usang. Walau yang tinggal hanya setitik-dua tetap aku tonggeng berulang-ulang. Aku halakan muncung botol dan ketuk-ketuk berkali-kali di atas tapak tangan untuk mendapatkan bau harum minyak tersebut. Sebaik ada bau terhidu segera telapak tangan menghala sapu di atas kepala. Begitulah ketika zaman aku kanak-kanak dulu. Tidak ada hair-cream seperti anak-anak sekarang. Bila allahyarhamah emak balik dari majlis aqiqah, bertunang atau majlis yang menggunakan bunga rampai, pasti bunga rampai ini akan mengambil alih isi botol tadi kemudian mak akan campurkan dengan minyak kelapa hasil buatan sendiri. Tidak lupa kami tambah dengan bunga hasil tanaman mak seperti bunga kenanga, melur atau cempaka. Itulah yang kami adik-beradik gunakan untuk menjaga rambut agar kelihatan rapi.
 
Bunga kenanga aku - Banyak berkembang sebab musim hujan. Tetapi bunga ros jepun yang menjadi penutup tanah pada pasu pula tidak meriah bila hujan selalu. Meriah dengan dedaunan saja.

Hari ini bunga kenanga di dalam pasu bunga aku banyak mekarnya. Aku petik yang telah kuning dan masukkan ke dalam kereta. Boleh pula adik kata "bau kereta mama macam bau kedai aromatherapy". Bila aku cerita hal di atas semestinya dia senyum. Faham atau tidak akan kesusahan mamanya dulu entahkan tidak. 

~~ Kesusahan dulu terlalu pahit untuk dikenang tapi indah untuk dijadikan sebagai pengajaran.~~

85 comments:

asyifa mustaffa said...

klau kat umh sy dlu...adik beradik lelaki...guna mnyk aminah tu kut...yg mnyknya bau apa ntah...x brpa ingt plak...sy plk..mmg x suka guna mnyk2 rambut ni kak...x de pun x pe...hehe...

Marina Monroe @Nanie said...

Assalam,

Bunga Rampai sekarang dah tak saperti dulu, yang sekarang sudah dilumur dengan minyak wangi. Saya perhatikan sekarang jika menghadiri majlis nikah saja yang ada bunga rampai, itu pun utk hantaran saja tidak diberi kpd tetamu yg datang, zaman dah berubah

Bin Muhammad said...

Sungguh wangi bunga kenanga ni. Kalau waktu malam, ada yg tak tau...boleh menyeramkan juge...hehe

p/s: Maaf akak, saya minta izin copy sesuatu dari blog ini ye. :)

Kisah Si Dairy said...

ingat jugak dengan minyak rambut tu...bunga tu jugak orang buat untuk bunga rampai,..Suka dengan haruman bau bunga tu kak...
saya kalau bunga rampai rasa nak buat hari-hari letak dalam bilik...special bau dia...

Mila@Rimbun said...

emmm lamanya x mencium bau bunga rampai..

Puan Kutu said...

sebenarnya minyak aroma dulu2 tu kan lagi bagus dr yg ada jual kt pasaran sekarang ni..rasanya kak zakie patut buat sebotol bg adik pakai.hehe

Leeza Eelza said...

Kakzakie, leeza pnh guna minyak rambut tu masa zaman kanak2 dulu.. sekarang dah x guna la sbb dah byk sgt hair cream dkt pasaran:)

izan mama mia said...

bc entry akak ni serta merta ingat arwah mak...suka sangat selit bunga kenangan,bunga melur di sanggulnya...biliknya pun bau bunga...huhu...

Fiza Rahman said...

Saya ingat minyak rambut ros tu kak. Mak suka pakai.

Sura Mohd said...

mak saya suka bunga melur... saya pakai minyak rambut madubala jer zaman kanak2 dulu..baca n3 ni teringat zaman dolu2..zaman rambut selalu pakai minyak!

Zee Suhaini said...

bunga kenanga ni kalo mak tok nenek zee suka letak dalam telekung kak..wangi jer bau..
minyak ros ijau tu pernah guna..skang pon nenek still guna lagi..wangi kan bau dier??

ummuaidan said...

Kitorang guna minyak masa jer kakak ms kecik2 dulu buat minyak rambut..syampu tak mampu beli syampu ngan sabun basuh...heheh..semua kesusahan dl menjadi kenanganmanis bula dikenang balik..kalaulah tidak kerana kesusahan tiadalah kejayaan kan..:)

ahmad humairi said...

saya dulu pakai cap "cinta saya"....

Ummi Iman said...

Teringat bunga Kenanga MIL :). Harum baunya..

mokjadeandell said...

kita jadi resilent dgn pengalaman membesar semasa susah...la ni mailah apa pun membujur lalu melintang patah.Insha Allah.

::NureeN:: said...

ooo... ni turun temurunnyerr petua ni...
:)

Kesuma Angsana said...

lama tak tgk bunga ni kak. Anak2 sekarang tak kenal ke tidak bunga kenanga ni kan !

Acik Erna said...

kakzakie..acik memang jarang sangat nak tulis kenangan dulu..sebab lebih banyak yang sedihnya

Cik Puan Rara said...

hmm mmg sedap kan bau bunga rampai.rara pon suka!

Knor said...

Knor suka buga sgar ltk dlm, dr bga plstik...mmg dlm rmh ni satu bga plstik pun tak ada....kalau pg pasar dua minggu skli beli bga carnition tu...bga knanga payah nak jumpa kat sini...kena pergi nursery le jwabnya...dulu kt kmpung bga taik ayam melata di tepi jln....tak endah pun...skrh ni terhegeh2 nak plk...heheh

Rapunzel Cikilolo said...

minyak rambut buatan sendiri lebih semulajadi kan?

hehe...

aTieYusof Family said...

Salam kak..teringat plak mak sy masa kecik2 dulu suka bela rambut pjg..mak pula suka sapukan minyak kelapa kt rambut..indahnya bila dikenang..Jarang sy tgk bunga kenanga ni kak....

che mid said...

Tepi tangga rumah nyai dulu ada pokok kenanga ni. harum baunya sangat mengasyikkan tapi kalau malam jadi menyeramkan. budak sekarang dah tak tau bunga ni.. susah nak cari..

p/s. singgah 'umah' che mid dan tolong komen sikit ya kak..

m.u.l.a.n said...

mmg harum bau kenanga ni kan.. tapi kalo malam2 tak nak bau ni sbb seram.. tang buat bunga rampai mmg suka sgt hiris daun2 ramai2.. pastu tabur2 kat orang langsung kena sumpah seranah dgn tok nenek..

Pn.bayu said...

rindu hasil tulisan kakzakie...lama tak singah sini..

Ain Noraini said...

teringat kat arush nenek saya, suka buat minyak rambut dari buah kelapa...

lia said...

bunga kenanga ni... jadi kegilaan saya sampai skng sbb biler beli perfume, mesti nak cari iras2 bau kenanga...

:: Mrs.Eady :: said...

cantik :)

Fazleyatul Aini said...

terapi dalam kereta la hihi

redza said...

mak saya suka bunga kenanga ni

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Bunga dulu2 memang wangi kakzakie.. hendaknya bila malam hari harumannya kekadang menyeramkan ;)
Teringat pulak bunga rajawali mak di kg yg kembangnya diwaktu mlm aje, bila hari siang layu lah ia ;)

eMMe said...

jarang la dpt bunga kenanga ni.. kalo bunga raya mmg byk la kat umah.. tak tanam pun, dah mmg ada..kontraktor tanam...hehe.. kalo akak mai Putrajaya.. pokok2 sentiasa menghiasi jalan raya dan rumah-rumah...

Cikda said...

kak.. bunga ni ke yg org selalu tanam tepi kubur tu..yg bau wangi tu..
lagi satu yg org buat main capte tu bunga apa ek kak..?? saya dah lupa la.. hehhehe

Ujie said...

Kerap jugak kalau balik kg, kami amik bunga cempaka ni letak kat keta...saya suka wanginya.

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

akak ni bunga cempaka ker kenanga...saya panggil cempaka...memang dedulu pakai minyak rambut daun kelapa yang ader bunga kenanga ni...bau dia harum sangatkan...

hainom OKje said...

Betullah kanda.... kanda ni betul betul buat dinda mengimbau kenangan lama....Tapi yg dinda ingat mak selalu selit bunga ni kat rambut...Bunga ni pulak ada kat tepi rumah je dedulu...

Dulu dinda lagilah teruk rambut langsung tak berminyak dah ghupe anak apa tah dulu hehe

yan's cottage said...

nenek yan dulu2 suka letak dalam nminyak kelapa untuk bubuh kat rambut tu rambut diaorang dulu2 lambat beruban &lebat je....

Rai Ourkizuna said...

rambut mak saya jarang ada rambut putih sbb mak dulu rajin guna minyak kelapa.. masa kecik2 merasa la pakai.. sekarang takde dah.. tapi saya suka baunya..hehe

sud@is said...

cantik dan terapi yang sihat segar

ummiross said...

zaman mak ayah kita dulu memang agak susahkan Kakzakie, syukur Alhamdulillah Allah beri kesenangan kepada kita untuk dinikmati bersama.

Eye_nee said...

dulunya bunga rampai semuanya letakkan bunga2 yg harum wangikan kakazakie..bunga kenanga..melur...la ni letak bunga kertas warna warni..pas tu spray minyak wangi...rumah arwah nenek saya dulu byk tanam bunga kenanga ni...

nadia rashid said...

selalu jer confuse kenanga dgn cempaka...tapi bunga yang dlm gambar ni sy suka petik letak kat sejadah..wangi jer bila sujud..:D

dhiera said...

owh, saya baru tahu yg kita boleh buat minyak wangi sendiri. selama ni tak tahu pun campurkan bunga rampai dengan minyak kelapa boleh hasilkan bau

Santri T.P.I.N.I said...

rajin akak tanam-tanam bunga yer...

mysha said...

tak pernah bau bunga nih kak huhuhu

Rinna said...

Jarang nampak bunga kenaga nie.. :)

makchaq said...

Makchaq pun sama... bedak sejuk pun campuq dengan hirisan daun pandan ngan bunga meluq nak bagi wangi...

Tapi masa tu tak terasa pulak susah.. budak2 kot.. enjoy ja hidup walaupun jajan hanya putik nyioq/putik jambu/buah letup...

ros_reeza said...

Selamat tengahari kak.. wah. harum semerbak la kereta ye :)

eira eixora said...

da lama tak tengok bunga ni. kat kampung sy macam dah takde

faraherda.razalan said...

Wah! Tertny2, mcm nelah harumnya bau bunga kenanga tu eh kak?

Juhariah Johari said...

Bunga kenanga mama dah matilah, sayang betul!

♥ ROS ♥ said...

cntik pokok..subhanallah.. nnt tanam ros, ingt kat ros yea...kikiki

HeNRieTTa JoSe said...

Rietta xguna myk rmbut...btul tu akk..kesusahan dlu...buat kita tabah utk hr ini....

ismaliana sulaiman said...

lia suka bau bunga kenanga ni..dulu2 selalu minta kat umah jiran.suka letak dlm bilik.. :) btl kak kenangan lama itu w'pun pahit tp indah bila di kenang...

Mia Kassim said...

Betul tu kak...anak2 sekarang belum tentu faham kesusahan mak bapanya semasa kecil dahulu.....

Queen Teratai said...

dulu kecik2 g sekolah minyak rambut tu la yg mak duk sapu kat rambut Queen ni kak..

Sarah Talib said...

wangi bunga tu...letak kolah air bagus juga..

wanariahamiza said...

Tak nampak macam bunga pun. :)

aanie said...

kakak, note kat bawah tu mmg betul....

dulu masa kenduri org suka bg bunga rampai buat bunjut2...skrg susah nak dpt...

acik idah said...

Memang wangi bunga nie kak..
Boleh buat pewangi natural.. tanpa alkohol.. :D

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

rasa tenang saja jiwa apabila terbau wangian bunga begitu..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

cerita kakak dgn sy hampir sama.. untungnya anak2 skrg..

Fifi Nadhrah said...

kak.. saye kalau balik rumah melake ade bunge kenaga ni.. tapi kenanga putih.. besar pokok die.. kalau tak letak atas katil.. letak dalam kerete.. wangi semerbak..

harumankasehvee said...

sejarah kita masa kecil hampir sama . saya pun kg kat batu pahat jer . dulu pokok ni sgt besar kat tepi rumah . pas tu ada seseorg suruh tebang sbb jin suka duduk kat situ katanya . bila mlm mmg bau dia akan keluar sekali sekala ... meremang bulu roma ...

Tihara said...

saya jarang jumpa bunga ni kak,
kalau bunga melor memang banyak kat rumah..
suka letak dalam lemari

Nurulhuda Abdul Latip said...

Saya tak reti pakai apa2 minyak kat rambut tu pasal rambut saya teruk...

Deqla Manjew said...

suka tgk org tanam bunga..tp deqla x sesuai kot menanam..sbb x subur harum di hati pun.. hihi.. tp mak deqla mmg terer gak menanam.. itu hobi dia..

Riedaffya ibrahim said...

org2 tua suka amik bunga ni letak dalam telekung semayang...atas sejadah..bau harum..skrg org2 muda suka x nak buat benda yg sama,....?

Qashmere said...

Wah mungeeee... hati bermunge munge...... dah lama tak singgah sini.

Akak jom LIKE Fan Page saya jual barangan BRANDED CLOTHING HANDBAGS dan macam-macam

https://www.facebook.com/qashmerebrandedoutlet

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

Hihi ... sama mak sis n mak umi .. buat minyak rambut buatan sendiri (^_^) ..

bila anak sis cakap kereta bau aromaterapi .. nampak cerdik tau (^_^)

norhidana miswan said...

dana tak penah lak dulu2 nenek bt minyak hijau tuh kak... msti sedap semerbak baunyer pakai minyak dr bunge kenanga tuh kan kak...

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum kak..di kampung,,bunga kenanga ni tak pernah putus berbunga..sentiasa ada bunganya..lakunya bila ada majlis kerja kahwin,,potong jambul..sebab nak buat bunga rampaikan..kadang-kadang kak yang pahit itu memberi rasa manis yang berganda pada kita berkat kesabaran yang tidak berbelah bahagi..dan segala kemanisan itu adakalanya lebih kepasa sementara dan seketika.. :)

Papa Mifz said...

oh itulah rupa paras bunga kenanga yer , baru tau...huhu

Nazayiena Ayiena said...

wanginya bunga kenanga,mak mentua suka kutip bunga melor kot yg putih kecik tu,tu pun wangi jugakkan.

Sylarius Yusof said...

Compare dengan shampoo biasa, rasanya elok lagi pakai bunga-bungaan ni. Lebih natural. Lagipun, dalam shampoo ni entah chemical hapa yang ditaruknya, kita pun tak tau.

Scha Nazri said...

Suka bunga rampai. Wangi sangat kak :)

Nafira usof said...

lama x jumpa bunga kenanga.. rindu sama bau dia yang wangi tuh.

zura masa kecik2 dulu pakai minyak rambut zam zam.. warna hijau gak. skrg dh besar nih mmg x pakai minyak rambut. hehehehe

syuk shusuke said...

buat mandi pun bagus kak. hehe. bubuh ros dan macam2 skali. badan wangi je :D

uncle gedek said...

Uncle pakai gel...:

Keh keh keh

Daddy Ziyyad said...

Tak perasan pulak bunga kenanga masa gi rumah akak hari tu :)

Nastyna said...

Bunga ni always mengingatkan saya kepada moyang, suka betul dia selit kat sanggul dan letak bawah bantal tidur. Kami pun dulu kecik2 tergedik2 nak juga selit kat rambut hihi.

Kakzakie said...

Begitulah sinonimnya bunga kenanga dalam hidup ketika kakak masih kanak-kanak dulu. Allahyarhaman mak pula jenis yg kreatif ada saja cara untuk mencari jalan alternatif bagi memberi yg sesempurna boleh buat anak-anaknya.

Terima kasih semua yg sudi memberikan komen:-

asyifa mustaffa (mak kakak dulu mesti minyakkan rambut kami anak-anaknya), Marina Monroe@Nanie (betul auntie tak sama dulu wangi betul dgn bau bunga), Bin Muhammad (kalau dah biasa dah tak kisah BM. Hmmm... silakan kakak tak kisah), Kisah Si Dairy (ye bunga rampai kalau ada bunga ini mesti wangi), Mila@Rimbun, Puan Kutu (manalah adik nak pakai minyak macam tu), Leeza Eelza (yelah hair-cream banyak pilih ajelah), izan mama mia (bau bunga ini tahan walau dah layu izan), Fiza Rahman, Sura Mohd (dulu kita mesti pakai minyak rambut kan), Zee Suhaini, ummuaidan (betul ummu, kakak macam itulah dulu mana ada syampoo bagai tu semua), ahmad humairi (ada brand itu ke cikgu hihi...), Ummi Iman, mokjadeandell (rasanya begitulah sebab dah pernah susah dedulu kan..), ::NureeN::, Kesuma Angsana (rumah kakak ada tanam KA), Acik Erna (itu kakak kata sedih tapi jadi pengajaran buat anak-anak), Cik Puan Rara, Knor (original baunya ye Nor), Rapunzel Cikilolo, aTieYusof Family, che mid (kakak tanam dlm pasu, letak tepi pintu pagar sebelah kanan tiang kalau nak keluar rumah CM), m.u.l.a.n (mulan nakal ye masa kecik hihi...), Pn.bayu, Ain Noraini, lia (sweet baunya kan Lia), :: Mrs.Eady ::, Fazleyatul Aini, redza, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) (yg kembang malam kakak panggil bunga bakawali Yati), eMMe, Cikda (yg di kubur tu bunga kemboja atau cempaka Cikda), Ujie, (Lizz) http://haslizalizz.com/, hainom OKje (rumah kanda sekarang pun ada tau. Nak masuk rumah dan boleh nampak), yan's cottage (itulah yg kami buat Yan sebab itu agaknya kakak akak yg dah 50 tahun rambut pun masih hitam lagi tau), Rai Ourkizuna (kakak percaya Rai sebab kakak akak pun nampaknya dan 50 pun masih hitam rambutnya), sud@is, ummiross (ye ummiross), Eye_nee (sekarang nak cantik tapi wanginya tak original dah), nadia rashid, dhiera, Santri T.P.I.N.I (hobby masa lapang dik), mysha (meh sini dtg rumah kakak), Rinna, makchaq (masa kita dulu susah makchaq), ros_reeza, eira eixora, faraherda.razalan (oh Fara tak pernah jumpa ye), Juhariah Johari (kena tut baru boleh ni Kak Ju), ♥ ROS ♥ (bunga ros pun kakak ada tau Ros), HeNRieTTa JoSe, ismaliana sulaiman, Mia Kassim, Queen Teratai, Sarah Talib, wanariahamiza (la... sah-sah Wan tak pernah jumpa bunga ini ye), aanie, acik idah, Mizz Aiza (Dunia Kecil), Seri Kandi Tanah Jauhar (betul SK), Fifi Nadhrah (yg putih tu cempakalah Fifi), harumankasehvee (kalu besar sangat mesti menyeberang kawasan rumah baunya), Tihara (melor pokoknya besar Tiha), Nurulhuda Abdul Latip (kakak pakai masa kecik ada arwah mak kan mestilah kena pakai), Deqla Manjew, Riedaffya ibrahim, Qashmere, Puteri Kayangan?@#$%????, norhidana miswan, PeRdU cINta (begitulah PC.. semuanya jadi renungan kita), Papa Mifz, Nazayiena Ayiena, Sylarius Yusof (tapi sekarang pun mana ada org nak serajin macam org dulu-dulu dik), Scha Nazri, Nafira usof (biasa berminyak ni masa kecik aje Zura), syuk shusuke (mandi bunga tu syuk namanya hihi..), uncle gedek (dulu mana ada gel uncle), Daddy Ziyyad (kalau doc perasan nak masuk rumah kakak pagar tiang sebelah kiri ada satu pasu pokok itulah bunga kenanga kakak), Nastyna (org tua-tua dulu memang suka letak di rambutnya biar wangi agaknya kan Nas).

Terima kasih sekali lagi buat semua yg memberikan komen N3 kakak ini:)

amirah said...

rasanya mak amie pun ada juga buat minyak rambut macam akak..haiii...bila terkenang zaman dulu terasa dekattt sgt dengan alam kubur..moga cukup bekalan ke sana..

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...kalau buat bunga rampai letak bunga ni mmg cantik jer rupanya...;)

Amanina Mads said...

bunga kenanga memang wangi baunya kan akak :)