Tuesday, October 22, 2013

Walau jauh di mata tetapi dekat di hati

Gelanggang silat mula dibuka 
rentak mengikut madah asli
jauh untuk memandang muka
ikatan bertaut indah sekali

Collagen - Jauh di sudut hati terfikir mungkin si pemberi (Zana) mahu aku kelihatan awet muda. Melihat ini juga adik buat tidak kisah kerana padanya ini barangan untuk mama.
Rentak rebana dipalu perkasa
mempelai berbaju songket anyaman
kotak dibuka terharu rasa
melihat semua cenderahati kiriman

Di dalam kotak - Sebaik kotak di buka inilah isi di dalamnya. Adik cepat saja mencapai purse tersebut. Boleh tengok tapi tidak boleh ambil ye adik.  Sebab cuti sekolah sudah hampir. Mama gunakan dulu untuk menyimpan barangan mama. Boleh masuk barang kecil dalam handbag mama untuk lebih kemas. Pin tudung bolehlah kalau adik mahu berkongsi dengan mama. Cantik mutiara putih pilihan Zana buatku.
Menganyam kasih sudah sebati
terlaksana sudah satu impian
buat Zana yang baik hati
dari kakak syukran jazilan

 Fridge magnet - Aku pasti  Zana sudah arif benar yang kami sekeluarga adalah pengumpul FM sebab itulah dikirimkan ini juga buat kami. Terima kasih Zana.


Sungguh indah perhubungan sebagai teman blogger. Walau jauh di mata, suara sering bertandang di telinga, berbual mesra sambil membayangkan wajah masing-masing tetapi dua mata tidak pernah bertemu.Namun keakraban tetap kukuh di sudut hati. Tidak lupa terima kasih kepada adinda Aini (adik Seri Kandi) juga Seri Kandi yang menjadi posmen pada titipan cenderhati ini.

~~ Al-Bukhari dari Abu Musa Al-Asy'ari meriwayatkan " Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat seperti penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan sama ada anda membelinya atau hanya mendapat haruman baunya. Tukang besi pula samada bajunya sendiri terbakar atau anda sendiri tercium bau busuknya".~~

81 comments:

umi alya said...

Alhamdulillah kak, rezeki

http://mimialya1.blogspot.com/

Myra Jay said...

Cantik hadiah2 nya kak..
FM pun cantik :)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Alhamdulillah rezeki akak tu..:)

Kakcik said...

Indahnya persahabatan ...

Zee Suhaini said...

FMnya cantik..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Cantiknya FM mount kinabalu tu kakzakie, berkenan pula patik disini ehe ...
murah betul rezeki kakzakie ;)

Penjejak Mimpi said...

Bestnya kakzakie... :)

::NureeN:: said...

sukanya... nureen plak yg senyum soang2..
best2.. alhamdulillah rezqi :)

NM03 said...

persahabatan dihargai... alhamdulillah

mama_ka0ri said...

Alhamdulillah..rezeki kak zakie..adik pon tumpang seronok..:)

Kisah Si Dairy said...

bestnya dpat hadiah dari rakan blogger kan kak...

Dr Singa said...

penuh aaahhh pintu peti sejuk awak!!

Puan Kutu said...

kiranya zana ni ibarat si penjual mnyak wangi la kak zakie.kami yg membaca ni pun terbau sekali harumannya..:)

m.u.l.a.n said...

alhamdulillah rezeki, rezeki...

ahmad humairi said...

jeles saya dibuanya...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Alhamdulillah, sampai sudah hajat di hati.. kagum saya dengan semangat Kakzakie, sentiasa tak lupa pantun penyeri.. maaf ya, kak. Tak dapat menyampaikan sendiri.. hajat hati kalau boleh memang hendak bertemu, tapi apakan daya belum ada jodoh kita tak nampaknya. Dah sampai ke Senai (konon) nak buat surprise, tapi tuan badan tak ada.. hihihi. Dua kali nak buat surprise tapi tak menjadik. Actually, sy yg nak ikut hubby out station kak, tu yg tak boleh simpan lagi lama2 barang Kak Zana tu..

Sura Mohd said...

alhamdulillah..byknya dapatt..:)

Bin Muhammad said...

Hebat burger melantak berdua,
Lupakan bergaduh berebut koci,
Sahabat blogger tidak bersua,
Ikatan jauh bagaikan seinci...

ummuaidan said...

alhamdulillah..kakak selalu murah rezki dari pemberian rakan2 maya..semoga ikhwah terus terjalin dikedua2 alam nyata n maya inshaallah ..

Ema Johari said...

Alhamdulillah...murah rezeki akak

Muja.. said...

Alhamdulillah, murah rezeki akak & adik..

nohas said...

cantik2 cenderamata dari Sabah..ukhwahfillah itu sgt indah..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

alhamdulillah murah rezeki kakak.. semoga persahabatan yang terjalin di alam maya akan terus berkekalan..

Knor said...

SERONOK BILA MELIHATNYA...TERASA DKT DI HATI.REZEKI AKAK MEMANG MURAH..ALHAMDULILLAH

elly nadyra said...

rezeki dtg dari mcm2 cara kan kak, alhamdulillah, semoga ukhwah terjalin erat

Haslinda Sadiken said...

murah rezeki akak selalu..alhamdulillah

asyifa mustaffa said...

alhamdulillah....rezeki betambah....:-)

Cik Ecah said...

haii akak...lame x menyinggah... ;)

bertuahnya...dtg dr jauh...
cantik!

ZazaMyMoon said...

Alhamdulillah.. bertuah badan ;)

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah..rezekikan kak zakie..tanda ingatan tulus ikhlas itulah membawa makna yang amat mendalam :)

cheqna said...

assalamualaikum kakak
lama tak bertegur sapa ni..
kakak sihat??

Qhaifa Nur said...

alhamdulillah...rezeki buat kakzakie

lia said...

rezeki, Alhmdlh...

Aziela said...

Purse tu cantiknya kak.

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum kak..
best dapat hadiah lagi.. nampak purse tu pun lawa sangat.. FM lagi best, tambah koleksi..

n O e s u h a i m i said...

wah..byk dapat hadiah...rezeki tu..alhamdulillah

Ummiarissa Mahdi said...

indahkan hubungan alam maya ni...

cikceriacorner said...

alhamdulila kak..bestnye..alhamdulila

Cinta Misteri said...

bestnya kakzakie.... inilah yg dinamakan, org berbudi kita berbahasa. kannnn....

JunAina said...

Rezeki ye kak... Ukhwah yang ada bertaut erat.

Cho Zila said...

gituler seronoknyer ada kawan blogni.. kalau saya ke johor mesti saya cari akak.. teringin bersua muka...

Sarah Talib said...

Alhamdulillah...murah rezeki kak zakie, selalu dapat hadiah. Saya tumpang bangga.

Rai Ourkizuna said...

alhamdulillah.. rezeki kak..

Cik Puan Rara said...

rezeki Alhamdulillah =)

Sylarius Yusof said...

Alhamdulillah. Rezeki melimpah ruah kalau berbaik sesama insan ni :-)

Fiza Rahman said...

Rezeki...bertuah kak. Alhamdulillah.

hainom OKje said...

Rezeki datang bergolek tu namanya kanda...hehe...
Lepas ni jangan di Mr Beankan muka tu tau kanda...Zana sure nak tengok hasilnya walaupun dia tau kanda dah memang come macam CT Nurhaliza...

YUS said...

YUS suka pantun akak! best... best jugak bila tgok hadiah2 tu.. untung akak!

ZalinZalina said...

Murah rezeki kakzakie :)

aanie said...

rezeki...dapat collagen lagi....

HeNRieTTa JoSe said...

wah....murah rezeki akk sekeluarga....

itu la...bila kita kurang baek dengan orang yang kurang baek...mula la kita plak difitnahnye...

Daddy Ziyyad said...

Rezeki tu kak zakie :)

FM Gunung Kinabalu tu cantik..

Rinna said...

Alhamdullillah rezeki tuh.. bestnya dpt hadiah dari kenalan..alam maya

wantie said...

confuse confuse.. mana satu ni. dapat hadiah colagen ke? dapat hadiah yang di balut dengan kotak colagen ke atau kedua dunya sekali?


adoi..kay po nau saya ni. hehehehe..

BTW cantik hadiah tu. koleksi brooch dari mutiara sabah belum ada lagi le.

Deqla Manjew said...

wahh siap berpantun..cantik smua hadiah yg dpt.. alhamdulillah.. rezeki..

redza said...

murah rezeki kakak

diana said...

cantiknya..
untung bila ramai kawan ni..ramai jugak yang sayang..:)

NEKCIK said...

asalam kakzakie..macam macam rezeki datang terbang pulak ye kakzakie...syukur alhamdulilah....pinjam purse boleh???

aizamia3 said...

sangat teruja melihat cenderamata itu.. ;)

Kesuma Angsana said...

mmg murah rezki akak yer ! & again tq mendoakan Adik juga

Ummialyaanas said...

waahhh..murah rezeki akak..
tmbh semangat sy nk berblog mcm nih..

wahida said...

cantik FM tu kak...

Queen Teratai said...

murah betu rezeki kak zakie kan.. Alhamdulillah

Haryati Faizal said...

tahniah kak zakie..

mysha said...

Alhamdulillah rezeki akak..

Akak sha pun ske gak kumpul fm.. mana2 bos g jer mesti dia beli fm ekekeke

ANIM said...

semuanya cantik..
murah rezeki pemberi, penerima dan penghantar..

acik idah said...

Tak sangka ye blogging juga adalah satu dari ukhwah.. Ermm tak cuba tak tau.. Dah cuba.. Skrg dah tau :)

Falsya said...

bestnye kakak dpt byk hadiah..;D

nurbijen said...

wah, murah rezeki kakak...
betul la, walau belum pernah berjumpa empat mata, bertegur sapa di ruangan komen sudah cukup mengeratkan ukhwah :)

zulhilmi tempoyak said...

rezeki makin btambah... lipatkan lg usaha.. heee

Azian Elias said...

amboiii.. siap berpantun lagi. seronok kan kalau ada yg ingat..

Che Mid said...

Alhamdulillah.. semoga terus menyayangi sesama kita dan dijauhkan sengketa hendaknya..err, kuah rojak che mid ada lagi ke?

eira eixora said...

cantik fridge magnet tu

Rosmiza Ali said...

Salam perkenalan dari Mieza.. Jalan2 singgah sini tambah kenalan baru.. Semoga dapat menjalin persahabatan di alam maya ni.. Pandai sis berpantun, bila baca dapat feel.. =)
ZON PERMAISURI CHOMEL

Nastyna said...

Rezeki akak.. dah la cantik2 semua tu.

Papa Mifz said...

PM takde lagi koleksi FM dari Sabah...huhu

ohpanduan panduan said...

Cantik-cantik semuanya, rezeki akak tu.

Kakzakie said...

Indahnya berteman alam maya inilah dia. Wajah tak pernah bersua, suara sering terdengar melalui talian telefon. Kata-kata penghubung melalui sms/whatsApp selalu ada. Sungguh indah tidak terucap dengan kata-kata.

Terima kasih semua yg sudi memberikan komen N3 kakak ini:-

umi alya, Myra Jay, Nurulhuda Abdul Latip, Kakcik, Zee Suhaini, CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati), Penjejak Mimpi, ::NureeN::, NM03, mama_ka0ri, Kisah Si Dairy, Dr Singa (tak lagi doc. tunggu doc bagi kakak hihi...), Puan Kutu (nampaknya begitulah..), m.u.l.a.n, ahmad humairi, Seri Kandi Tanah Jauhar (malam itu kakak tekad cutikan bebudak mengaji keluar sekejap jumpa AIni SK. Terima kasih susah-payah itu), Sura Mohd, Bin Muhammad (banyak muslihat org kaya, indah bersahabat di alam maya, haha..), ummuaidan, Ema Johari, Muja.., nohas, Mizz Aiza (Dunia Kecil), Knor, elly nadyra, Haslinda Sadiken, asyifa mustaffa, Cik Ecah, ZazaMyMoon, PeRdU cINta, cheqna, Qhaifa Nur, lia, Aziela (leather tau Ziela), JaSSNaNi, n O e s u h a i m i, Ummiarissa Mahdi, cikceriacorner, Cinta Misteri, JunAina, Cho Zila, Sarah Talib, Rai Ourkizuna, Cik Puan Rara, Sylarius Yusof, Fiza Rahman, hainom OKje (nakal dinda tau...), YUS, ZalinZalina, aanie (collogen tu kotaknya aje aanie), HeNRieTTa JoSe, Daddy Ziyyad, Rinna, wantie (tiga barang dlm kotak collagen), Deqla Manjew, redza, diana, NEKCIK (nekcik kan banyak purse:)), aizamia3, Kesuma Angsana, Ummialyaanas, wahida, Queen Teratai, Haryati Faizal, mysha, ANIM, acik idah, Falsya, nurbijen, zulhilmi tempoyak, Azian Elias, Che Mid (ada lagi CM. sedap), eira eixora, Rosmiza Ali (terima kasih sudi ke sini, kakak dah follow Mieza juga), Nastyna, Papa Mifz dan ohpanduan panduan.

Sebenarnya ini salah satu cara kakak menghargai pemberian teman blogger kepada kakak.

Sekali lagi terima kasih semuanya.

Ummi Iman said...

Alhamdulillah kak. Seronok dan mmg baik orgnya.

Rizal Slaughterheart said...

Cantiknya Fridge magnet tu.

aTieYusof Family said...

wah! cantik nya hadiah2 tu Kak..
ukhuwah yg terjalin mmg indah walau blm pernah bersua muka..:)