Wednesday, February 27, 2013

Kenangan lama menjelma melihat adik bermain ini


71 comments:

Fadilah Aziz said...

Wah..main baling selipar!saya pun suka main ni dulu..

Qhaifa Nur said...

baling selipar...teringat zaman kecil2 dulu Kakzakie...
takutnya bila kena baling...nak susun balik satu hal..

ummuaidan said...

Main baling selipar ker..pernah gak main ms kecik2 dulu..heheh

Nini D.. said...

main baling selipar..best nih!!!

zulaikha megat said...

anak anak dara saya tak pernah main pun susun selipar ni...main masak masak depa minat ler...

yana aina said...

dulu kecik2 best main baling selipar. sampai ada yg menangis klu yg tukang baling tue ganas. kikii

Kesuma Angsana said...

mmg teringat zaman kanak2 dulu2 ni kak ! permainan yg mesti main ni!

Nory Zoulkefle said...

tiga sekampung kan...teringat plak zaman kecik2 dulu...hehe

Ibu Lala said...

Aah pernah gak main ni zaman kecik kecik dulu.

elly nadyra said...

wah baling selipar...best!

Nurulhuda Abdul Latip said...

Main baling selipar eh kak..memang menarik...

Knor said...

knor johan selalu dulu2

:: Mrs.Eady :: said...

err..awal awal ternmpk rambut gerbang...ehhh... :)

gadisBunga™ said...

akak, jom!!!

Cikgu Ma said...

tuju kasut...syoknya main...

Zara said...

bestlah dulu2 dapat main baling2 selipar..skg nie dah tak larat nak berlari..kihkih...

faraherda.razalan said...

Tp sy tak nah n tatau pun men mende ni. Huuuuuuuuu!

Daddy Ziyyad said...

baling selipar!!!

amirah said...

bestnya. kalau terer main dah tau tekniknya. kena lari takleh straight. kena pusing2..heee indahnya zamn kanak2

Hanis Azla said...

sakit juga bila kena dengan selipar tu kan..

Irfa said...

anak2 saya tahu ke tak permainan ni
huhu

aizu's life said...

baling selipar!! lame dh x main ni.. rndu lak.. hehehe

sal said...

akak main teng-teng..main congkak..main selipar??? haha....

Syira Qahira said...

salam petang kak ;)


selalu juga main waktu kanak-kanak dulu ;)


teruja melihat laman rumah yang besar... teringin juga ada rumah besar begini ...amin..

are_lin@yu said...

tuju kasut..arghh rindu jgk..huhu

norhidana miswan said...

permainan zmn kanan2 time dulu2 lg best n mencbr, zmn nih sume nyer tak nyata

Tihara said...

saya pun suka jugak akak :)

Deqla manjew said...

haah la.. penah main jugak dulu..hihi..

Rinna said...

Dulu2 tak kira lelaki ke pompuan main permainan ini.. Budak2 skrg nie.. main exbox jek.. ngan komputer.. :)

nik ros said...

selalu sgt main ni masa kecik2. seronok kan.

redza said...

haha masa kecik2 dulu tiap petang main ni best..

Ya ALya said...

dulu2 mmg suka main...

Munnafendy said...

dulunye main atas tanah, berkaki ayam! skrg lantai dh cantik..hehe

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

dah lama xmain camnie..

ni yg nak ajak adik2 main ni kalau balik umah ayah.. hehehehe

MAZLIZA ABD RAZAK said...

kenangan mmg x blh dilupakan :)

Haryati Faizal said...

terkenang balik kisah kecik2 dulu...

Riedaffya ibrahim said...

mase kecik dlu sy pon layan main ni..best sgt,,,teringat kenangan dulu..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

saya dulu selalu main sembunyi selipar, hehe

ayut said...

men baling selipar!!!!!!!!!!!!!!!!!permainan fevret kot dlu ni..mmg terbekkkkk!hihihi

n 0 e s u h a i m i said...

skang ni pun klu kt kg ada gak budak2 yg main...bess nya zaman itu.. :)

Uncle said...

Salam Kak.

Saya pernah melaluinya...kadang2 kalau selalu sangat kalah, saya baling kepala kawan saya dgn selipar..

Juhariah Johari said...

Mama ketinggalan, mama tak tau main mcm ni dulu!

ieda immi said...

ahaaaaaaaaa
saya pun ada main zaman sek kak ..
best2 ;)

mama said...

ehem masa mama kecil, tak pernah main permainan ni.. :(

SumeSakan said...

Wahh dah lm x nampk bbudak main permainan neh..ingatkn dah x de..rupanya ada ag..duli2 ni lah antr mainan kita..bbudak skang denan tab aje...

Cinta Misteri said...

main baling selipar....amik turn baling, bila semua runtuh, lariiiiiiiiiii...... team yg susun selipar akan amik selipar dia dan tuju/baling pada piak lawan.

best kannnn.....tak penah tengok lg bdk2 skang main game ni. kalau ada pown, time family day etc.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak zakie..
hihi..cma juara tau game ni..
jom kita men! :P

Aku Bapak said...

ada juga bebudak skrg main baling selipar, nostalgia sungguhla...

nadz said...

Salam kakzakie,

Anak-anak mama nadz masa kecik pun suka main ni..kat sini kami sebut 'main tuju kasut'
Nostalgia sungguh..nanti Idris dan Fatimah pula akan mewarisi permainan ni..insyaAllah.

KY said...

tapi sekarang budak2 susah benor nak main permainan ini..masing2 lebih pada game

Ena's Palace said...

Hahaha...teringat waktu kenakalan sy ms kecik dulu....dulu dok main slipar ni ngn bdk2 lelaki je kak..ganaz tak ganaz kan...

aby said...

salam kz ..
betul la ..
masa kecik2 dulu pun ada main baling selipar ..

Remy hazza said...

baling selipar....... tapi kalau dulu ats tanah...lagi trill.....he3

rohayu osman said...

zaman ayu pun merase main cm ni.. best kan.. dah magrib2 baru balik.. kawan lak tue ramai lelaki.. macam2 permainan zaman dulu2.. skang nie psp lah ps2 lah.. tab lah.. silap2 ade yg tak kenal main baling2 seliper ni...

eelobor said...

hehehe....betul la akak. teringat kenangan masa budak2 dulu. tapi masa pejabat kami buat program ke pangkor akhir bulan lepas, games nie salah satu acara pada sebelah petang kat pantai. semua happy & enjoy jer

Kakzakie said...

Bila sesekali bertemu, mama-papa masing-masing sibuk dgn adik-beradik tapi anak-anak sibuk bermain dgn sepupu-sepupu mereka. Baling selipar menjadi pilihan waktu itu. Penat bermain pergi ke khemah mencari makanan. Ini adalah homestay yg kakak sewa selang 2 pintu dari rumah kak uda kakak.

Terima kasih pada semua yg memberikan komen:-

Fadilah Aziz, Qhaifa Nur, ummuaidan, Nini D, Zulaikha Megat, yana aina, Kesuma Angsana, Nory Zoulkeffle, Ibu Lala, Nurulhuda Abd Wahab, Elly nadyra, Knor, Mrs Eady, gadisBunga (meh kita main di padang hahaha...), Cikgu Ma, Zara, Faraherda.razalan, Daddy Ziyyad, amirah, Irfa, Hanis Azla, Aizu's life, Sal, Syirqa Qahira, are_linayu, Tihara, norhidana, Deqla Manjew, Rinna, nik ros, redza, Ya Alya, Munnafendy, CMA @CikMoonAdnan, Mazliza Abd Razak, Haryati Faizal, Riedaffya, Seri Kandi tanah Jauhar, Ayut, noesuhaimi, Uncle (budak lelaki dulu kuat-kuat tak cengeng), Juhariah Johari, ieda immi, mama nor lara, SumaSakan, CInta Misteri (heee... sah CiM pun pandai manain),♥ Cmª shIemª ♥, Aku Bapak, nadz (kalau boleh biarlah permainan ini diwarisi seronok sebab mereka boleh asah bakat berlari), KY, Ena's palace, aby, Remy hazza (mana nak jumpa tanah sekarang - batu adalah), rohayu osman dan eelobor (permainan ini memang seronok - mesti boleh ketawa sama bila selasai bermain dan yg paling jelas berpeluh).

Terima kasih buat semua sekali lagi:)

ANNA MARIANA said...

anna pon suka main jgak.. =)

fairus mohamad noor said...

kenangan mase kecik2 dlu..he3

hainom OKje said...

Tengok adik main ni.....OKje pun teringat balik zaman kecik...hish rindunya .... ok jugak adik kenal dengan baling selipar tu KZ... TLBD tak pernah jumpa rasanya...huhu

Aziela said...

Saya pernah main sekaliiiii saja masa umur 12 tahun. Kebanyakannya lelaki pulak tu. Bukan main sakit lagi bila kena baling dengan diorang.

HeNRieTTa JoSe said...

btl btl mengimbau kenangan....rietta dulu maen guna bola tennis...sakit bila terkena...kdg kdg kitaorg tukar bola laen yang lembut...tpi bolanya besar...senang mengena...rindu zaman anak anak....

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

tingat dulu2 suka main juga....best2 hehehe

Ema Blog said...

mainan org lama ni...

Mrs Velentine said...

hehe...dah lama tak main 3 slipar..

munna said...

bila berkumpul dgn sepupu2 masa zaman kecik dulu .. ni permainan wajib dgn tuju tin...

ummiross said...

zaman2 kecik2 dulu, lasak juga berlari main baling selipar ni..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

singgah petang jenguk akak

nor laila said...

as salam..salam kenal blogger...follow me back..

BUNDA a.k.a KN said...

sekang ni dah jarang kita tengok anak2 main ni kan...

Kakzakie said...

Kakak suka memberitahu permainan dulu-dulu pada anak-anak ketika bercuti. Biasanya di tepi pantai atau di kampung permainan seperti ini kakak tunjukkan. Itulah sebabnya anak-anak kakak tahu permainan ini. Biar mereka exercise.

Terima kasih juga kepada: -

Anna Mariana, fairus mhd noor, hainom okje (masa cuti panjang sesekali tunukkan dan kalau boleh main bersama anak hainom ), Aziela, Henrietta Jose, waniey aka IbuQalief, Ema Blog, Mrs Velentine, munna, ummiross, norlaila (kakak dah follow juga thanks)dan Bunda aka KN.

Terima kasih sekali lagi:)

Maria Menado~ said...

ahhaa.. alahai... rindu zaman kanak2.. tak memilih berkawan denan siapa.. hehe. maen tuju tuju selipa.. sakit kak kalau kena tu.. tapi seronok. hehe..