Thursday, February 7, 2013

Sana-sini ada limau

Berkisar di pejabat aku ketika ini.

Sebelah water dispenser - Aku suruh susun di tepi sini untuk agih siapa yang hendak. Mana yang aku bawa balik aku agih pada budak-budak yang mengaji dan bermain basikal di jalan bahagian dapur rumah. Bila aku memasak waktu petang ada yang lalu aku hulur 3-4 biji setiap seorang.
Air tin - Selain buah limau air tin pun ada juga. Satu tray sudah berada di rumah aku. Ini baki yang tidak dibawa balik oleh sesiapa. Tapi dengarnya Marketing Executive kami kata kalau tidak ada yang mahu dia akan bawa balik esok sebab esok hari penghabisan dia bekerja sebelum bercuti. Itu yang air ini tidak bergerak lagi.
Atas kerusi - Kerusi visitor depan meja aku pun ada juga. Dari dua supplier yang berbeza. Apa yang gelihati bila setiap yang datang mesti akan berkata "this one box  for you".
Siap reben - Boss aku pula tidak mahu kalah. Orang memberi pada syarikat kami tidak ada satu pun yang bereben. Tetapi dia mahu aku beri pada customers/clients aku yang begini. Setiausaha kenalah akur perintah boss. Dalam hati kalau aku yang dapat begini mesti anak aku suka.
Dulu pembantu aku berbangsa Cina-Buddist, dialah yang rajin menggantung kad CNY tapi sejak dua tahun ini pembantu aku Cina-Kristian dia kurang exited. Banyak kad aku lihat ada di atas monitor cctvlah, atas almarilah, tepek belakang dinding tempat dia duduk dan tidak lagi digantung-gantung. Aku tidak pernah ambil pusing itu semua.

~~ Akhir-akhir ini juga aku menerima sampul merah yang berisi RM/SGD daripada boss dan juga dari mereka yang merasa aku layak untuk diberi walau sudah tua begini.~~


88 comments:

Aisy Nasiha said...

meriah sambutan perayaan masyarakat majmuk di tempat kita ni.... seronok, sama2 seronok bila dpt hadiah limau n hamper tu...

Nat Cure said...

adik saya sampai dah demam sebab banyak sangat makan limau.

Dr Singa said...

makan banyak.. boleh diserang batuk kaw kaw tu!!

Fiza Rahman said...

Banyaknya limau. Sama mcm kat tempat saya ni. Contractor bagi berkotak². Tapi tak bley nak mkn banyak2, takut sakit tekak. Wah...mesti akk dpt banyak angpow kan. Saya pon tunggu contractor bagi jer nih...hahaha...

JunAina said...

Saya suka...saya suka... Paling suka bila dpt sampul merah tulah.

redza said...

haha tu yg bestnya bila CNY..sy pon da xlarat nak makan limau banyak2 huhu

Falsya said...

jelesnye dpt limau..byk plak tuh..;)

dwaty said...

setiap kali tibanya raya cina... saya mesti ingat my ex bos.. rindu ngan limau pemberian beliau... mesti dapat paling banyak sorg sekotak... paling sikit beberapa bijik jer la... hehehe

:: Mrs.Eady :: said...

x mkn limauu...

Rai Ourkizuna said...

saya suka time CNY..banyak limau.. harap2 balik pantang rumah mak nanti ada lagi limau dari supplier.. hahaha..

Puan Kutu said...

dpt angpau ye kakak?Alhamdulillah..:)

balik kmpg ari tu mak kasi semua kuih raya CNY bawak balik rumah.kt kmpg mak abah je takde org nak makan..semuanya dpt dr kawan abah.

limau pun masih byk dlm peti ais..sy sorg je dok ngadap.entah bila nak habis..:)

Ibu Lala said...

saya pun dapat 20 kotak limau ni plus hamper beberapa buah. sumenye diagih agihkan kat oarng..

Deqla manjew said...

wahh untung la.. sini dpt 2 bijik limau je tiap sorg..haha.. tp alhamdulillah... ;)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Samalah kat sini kak, hari2 saya makan limau..banyak dapat. Bestnya akak dapat angpau yea..

aTieYusof Family said...

banyak nya limau Kak.. puas makan ni..hehe..
wah! still dapat Angpau? best nya.. mesti dlm jumlah yang byk juga kot:)

Aziela said...

Saya memilih sikit. Limau masam, saya bolayan. Hahaha

Angah said...

wahwah...meriahnya..., kat opis angah pun ramai suppliers yang murah hati kasi limau

Mila@Rimbun said...

meriah dengan limau yerr..

tahun ni ofis kami kurang meriah dengan limau, nak makan kena beli sendirilah nampaknya...

Uncle said...

Angpow tu kalau ada lebih, pos la kat sini satu............HCNY!

QueeN TerataI said...

samalah keadaannya di opis Miza ni kak.. limau sana sini.. mkn limau byk sgt smp dh sakit tekak ni ha.. ;)

wah.. dh dpt angpaw eh... rezeki kak..

Makcik Mun Rabab said...

banyaknya limau... kalo dekat dengan kak, bolehlah minta sikit :-)

Sharifah Nadzarah said...

wah byknye....kita dpt sekotak jer kak...

Haryati Faizal said...

dulu masa keje swasta berkotak2 la dapat limau sbb staff tak ramai...seronok...

azi said...

kakzakie..
jelous betul sebab kakak dapat banyak buah limau, air tin dannnnnn angpow....he..he...

sudipVSsenduk said...

murah rezeki akak, orang kata rezeki jgn ditolak kan...

PeRdU cINta said...

alhamdulillah..rezeki buah limau ye kak..original vitamin c tu..rezeki yang ada bila di kongsi bersama akan menjadi lebih berkat dan nikmat kegembiraan yang berganda :)

Munnafendy said...

pagi ni sy masuk opis terkujat tgk kat counter depan xnmpk org sbb penuh ngn kotak oren! kat bilik meeting dh penuh ngan hamper...yg cmpur arak pun ada.

intanfirdaus247 said...

Salam kak zakie..kat opis intan pon banyak...penuh..hamper meriah kak..vitamin c suplimen dah x payah beli dah

yan's cottage said...

alahai...kak samalah tu...kak rumah yan dah jadi macam kedai jual limau dah...berkotak2 kawan2 bagi...dah rasa letih nak memakannya....tu..pun banyak dah sedekah kan...

izan mama mia said...

dmm limau..sana sini limau

zila norazila said...

zila tunggu naik keja 18 hb nnt baru dapat ang pau tu kak he hhee..btl la naik jemu tgk limau kt opis nie pn byk..

ummiross said...

ummi suka limau ni..

Waa dah dapat ang pow ye Kakzakie, best!!!2x

ummuaidan said...

Bestnya kakak..tumpang meriah dan berezeki raya orang kan..heheh..banyak tuh limau ngan air kotak..dulu keje ngan cina pun gitu jgk..meriah tul time CNY

Ummiarissa Mahdi said...

dulu waktu sekolah rajin juga dapat limau dari kawan yang berbangsa Cina ni...sekarang duk rumah harap cikgu sekolah Cina bagi...itupun kalau ada...hehehe

Juhariah Johari said...

Salam KZ

Kat rumah mama tak de limau!

norhidana miswan said...

dana tak tau pun akak setiausaha jgk, bestnyer kt tmpt akak melambak2 limau, kt opis dana dpt sekotak je... ish2... kalu dulu banyak gk dpt tp bos takmo... katanyer rasuah, org2 pun takde la yg anto...

are_lin@yu said...

wahh nk limau jgk kak..hihi

Nini D.. said...

Kak,kalo limau tu byk sgt kat opis akak,meh anta kat nini brg sekotak dua...mmg sodap stt tu.pelawas paling mujarab!

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

rezeki tahun ular... hehe

Maria Menado~ said...

wah. berkotak2 ye kak. hehe..

saya tggu CNY sebab time ni dpt limau ni yg elok kualitinya.

dpt angpow. syok2. xde yg nak kasi saya. sobs. =)

shaiful zaidi said...

demam raya Cina pulak dah mai..

Daddy Ziyyad said...

berkotak kotak! kali ni, sebijik pun saya tak dpt kat klinik ni...hahahha

Fieda Rafli said...

di mana2 pun ada limau..kalau kt supermarket jgn ckp la..

Mia Kassim said...

Saya pun kak dah angkut sekotak limau bawa balik rumah....hehe

Cho Zila said...

rezekikan.. dapat gak angpau yerk..
banyak kotaktu.. nasib bukan saya yang kat situ kot idak dah habis masuk perut.. sukaler limau tu walaupun orang kata tak berapa elok untuk kesihatan..

Cho Zila said...

rezekikan.. dapat gak angpau yerk..
banyak kotaktu.. nasib bukan saya yang kat situ kot idak dah habis masuk perut.. sukaler limau tu walaupun orang kata tak berapa elok untuk kesihatan..

LiYa HaNiF :: said...

seronokkan kakak.. liya baru dapat angpau dari boss kat sini siap qalesya pun dapat..

Warna Warni Kehidupan said...

banyaknya limau... erk.. nak juga angpau...

lieyalatif said...

wahhhh sgt bertuah akak...dpt angpow...limau pun ade...tu le kalo keje company cina kan kak...murah rezeki akak hah....

hainom OKje said...

teringat masa OKje keje dulu KZ, kalau dah dekat nak raya cina...mau berkotak-kotak bawak balik limau.... kalau sekarang, nak makan limau beli sendiri le jawabnya hehe

adarnadzmie said...

byknya buah limau CNY akak... :)

wahida said...

bestnya kak...dapat limau byk2 gitu, dpt angpow lagi...

mesti akak dpt byk angpow ni...

ieda immi said...

kakak ! banyak nyee
siap ada air tin nie
bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Hanis Azla said...

salam kak zakie..

meriahnya suasana limau di ofis akak.. he..he.. di tempat kerja saya kurang sikit.. tapi merasalah juga 2,3 biji he..he..

Oh.. hubby akak org peserai.. rmh saya dulu kat area dpn sekolah SMDO belakang rmh kedai yg dah terbakar skrg ni.. mcm familiar abg tarmizi tu.. tpi saya macam ingat2 lupa sebab saya cuma sekolah samapi darjah 3 di situ..

Nurul Faiz said...

limau mandarin memang sedap :)

Cheq Kaq said...

mak aiii..banyak nye limau kak..huhu..jgn mkn byk sgt nanti sakit tekak..

ahmad humairi said...

Saya pun dapat.....dua tiga biji jer...kengkawan lain pun nak merasa jugak...huuuuu

GONG XI FA CHAI!

Knor said...

suami nor tak dpt lg kak..nti ada lah tu..kalau adalah..kalau tak ada beli aje..hehe

ada cina tu dia tmpah rempeyek nor lps tu dia bg hammper kat org lain..ganti limau katanya..

Knor said...

org kata klau nak beli limau tu..yg mahal..yg murah2 tu...byk sgt ubat..tak tahulah ubat apa..

maszmadi said...

wahhh manyak nyer limau kak... siap dpt angpau lagik, alhamdulillah rezeki kan..

amirah said...

bestnya kakak dapat angpow...tak pernah dapat walaupun rasa diri layak dapt..kikiki

Papa Mifz said...

pasti banyak kan boss akak bagi angpow...:)

Penjejak Mimpi said...

Ala kak.. pos je lah utk org KL ni limau sekotak dua.. hehe..

nur anis said...

wow..dah macam kedai jual limau..

MaMa Rey said...

Buah bulat ni memeriahkan lagi perayaan tahun baru..

kirimkan sekotak dua kata sy kak hehehe..

nik ros said...

berkotak2 limau. byk tu. siap dapat angpau lagi. tu yg paling syok tu

Ena's Palace said...

Wahhh...byk nye limau kak....
Dpt duit raya lagi tu....akk yg lebih meriah dr dorang yg nk raya kn...hehehe

aby said...

salam KZ ..
mintak riben tu ..
arek di ikat neng gekelan bag ..
arek gawey tanda bag gedi ku arek dhi gowo mareang kulon ..

SumeSakan said...

Salam akak...
Tahun neh x merasalah suasana neh sebab dlm pantang...sblum neh terasa la gak sebab dpt buah limau wak lik umah...ni seb bek ada gak merasa seulas dua sebab adik ipaq bawak balik dr sekolah 1 kotak...

Nur-nba said...

Bestnya dapat banyak limau.. Bos akak sangat mementingkan kecantikan. ;)

ibuintan said...

wah, memang meriah ni

sy takut nak makan dah, takut batuk lagi

Nastyna said...

Bestnya, ni dapat kat anak limau2 ni tak berganjak la dia. Sini mahal, sekilo 3euro kurang lebih rm12. beli jugak la nak merasa.

azieazah said...

Saya dah lama tak dapat limau time CNY. Bos saya wpun Chinese, 3 tahun dengan dia, kodokut ya amat!

nak dapat sebijik pun susah. Kami beli sendiri jer.

Kakzakie said...

Bila sudah terlalu banyak kenalah agih pada semua. Mereka tidak ada ketupat rendang untuk diberikan. Biskut pun jarang jadi inilah yang biasa dijadikan sebagai tanda ikatan perniagaan yang terjalin.

Terima kasih kakak ucapkan buat semua yg memberikan komen: -

Aisy Nasiha, Nat Cure, Dr, Singa, Fiza Rahman, JunAIna, redza, Falsya, Dwaty, Mrs Eady, Rai Ourkizuna, Puan Kutu, Ibu Lala, Deqla Manjew, Nurulhuda, Atie Yusof, Angah, Aziela, Mila@Rimbun, Uncle (uncle tak layak dapat sebab majikan kena bagi pekerja), Queen Teratal, Makcik Mun Rabab, Sharifah Nadzarah, Haryati Faizal, azi, sudipVSsenduk, Perdu Cinta, intanfirdaus247, Munnafendy, Yan's cottage, izan mama mia, zila norazila, ummiross, ummuaidan, ummiarissa mahdi, Juhariah Johari, norhidana.miswan, Are_linayu, Nini D, Seri Kandi Tanah Jauhar, Maria Menado, shaiful ziadi, Daddy Ziyyad (supplier belum hantar lagi ke doc.?), Fieda Rafli, Mia kassim, Cho Zila, Liya Hanif, Warna Warni Kehidupan, Lieyalatif, hainom OKje, adarnadzmie, wahida, ieda immi, Hanis Azla, Nurul Faiz, Cheq Kaq, ahmad humairi, Knor, maszmadi, amirah, Papa Mifz, Penjejak Mimpi (kalau dekat kakak bagi jauh baik belilah di sana Sue), nur anis, Mama Rey, nik ros, Ena's palace, aby (tuku wes ono reben terus dianter ke client), SumeSakan, Nur_nba, ibuintan dan Nastyna (tak apalah janji JJ nak makan).

Buat semua sekali lagi terima kasih dari kakak.

Kakzakie said...

Tertinggal pulak. Terima kasih juga:-

azieazah (sykt kakak pun beli tapi bagi pada client Azie - yg ada ini org lain bagi - boss kakak bagi duit)

Ummi Iman said...

Mmg penuh limau sana sini ;) bestnya dpt angpau

elly nadyra said...

Murah rezeki akak, alhamdulilah, sy takut nk mkn limau ni byk2 huhuhu

PiNkYCaT said...

yang plg best dpt sampul merah berisi RM tu! hihi

ANIM said...

Kakzakie, dah banyak camtu, ada gak org tak nak bawa balik. Alahai, sib baik jauh...
P.s kalau ada lebih saya bw p sekolah sbb budak ni, kalau cikgu beri walau sbatang pensil @ sebiji limau...sengih sampai ke telinga...

Hidayah said...

untung la kak...dapat sampul merah sing dollar..
wahhh..meriah...mmg penuh kotak limau..

Kesuma Angsana said...

seronoknhyer kak bila ttp dihargai diusia begini !

Mimi Azirah said...

CNY memang meriah dgn limau

Jna marcello said...

tu laa Na ni 24jam kemana sahaja dpt limau hahahha kan best kemana sahaja dpt ang paw wiwittt =)

Remy hazza said...

best nyer,...masih dapat angpau lagi ye kak...kat tempat remy chinese staff yg paling minoriti......susah nak tgk kemeriahan.....

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak...
wah byknye limauuuuu..
dgn air tin lg.. hihih..
dpt angpow..rezeki lah tu..

noor liyana said...

sekarang nie org demam makan buah limau..buah limau manis sedap di makan..klu masam x suka la..:-)

Myra Jay said...

Myra tahun ni walau dapat limau, tp tak makan sebijik pun.. Dah sebulan batuk, tak berani la nak makan :D

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

limau manyaknyaaaaa