Friday, February 1, 2013

Pasti ada cara untuk mengatasi masalah

Minggu lepas kami berbelanja ke Giant bersama anak-anak kerana cuti Maulidurrasul dan sempena Thaipusam. Belilah segala keperluan untuk mereka bawa balik asrama sekali. Bila tiba di kaunter baru teringat hari Sabtu tidak ada plastik. Namun en hubby kata bayar sajalah berapa dia hendak kenakan pada setiap helai plastik. Satu plastik dia charge 20 sen. Bungkus-bungkus-bungkus (sebab hari tanpa plastik membungkus pun kena buat sendiri) tiba-tiba baru terfikir kami ada membeli plastik sampah. Berhenti meminta plastik Giant dari cashier kami anak-beranak gunalah plastik sampah sebagai plastik mengisi semua barang yang kami beli.

Masalah pertama - walau berbelanja pada hari tanpa plastik, lihatlah kami bungkus macam sampah semuanya. Plastik putih itu yang kami bayar pada Giant tapi yang hijau itu kami guna plastik sampah yang kami beli.

Masalah ke dua  - Balik belanja kami singgah makan di sini. Sedap siakap stim, kailan goreng ikan masin, sotong goreng tepung dan burung puyuh goreng di sini namun sayangnya makan malam kami diganggu kucing yang banyak. Aku kenalah bersila atas kerusi untuk mengatasi masalah kaki kena gesel kucing sebab aku takut. Anak-anak ketawakan aku.
~~ 1. Kata hari tanpa plastik tapi bila dibayar adalah pula plastik.  Salah aku juga sebab lupa membawa bekas dari rumah.~~

~~ 2. Kenapa selalu banyak kucing merayau-rayau di tempat makan. Kalau budak-budak suka tapi mak budak selalu takut kucing.~~

90 comments:

zana fahmi said...

Kakzakie takut kucing?? rugi wooo..kucing la binatang paling manja dan disayangi. Adik ipar zana pun terok juga, menjerit kalau kucing dekat dia. Zana pulak takut gila dgn anjing dan tikus.
Beli barang isi dlm plastik sampah, apa ada hal kan? kita punya brg..hehe.

Aisy Nasiha said...

Haha...banyak tu beli barang..
Memang tak selesa makan di tempat yg banyak sangat kucing... Lagi2 ada anak macam naim yg suka main dgn kucing, mmg mamanya macam tak makan... Bukan bersih pun kucing tu...

Mia Kassim said...

Anak sya takut kucing pulak kak....klu sedang mkn di restoran tetiba ada kucing bawah meja, automatik dorang berdiri atas kerusi...payah suruh pelayan tolong usirkan kucing2 tu..

Juhariah Johari said...

Salam,
Mama pun tak fahamlah dgn konsep hari tanpa plastik- kalau bayar boleh pulak? sapa untung?
Wah sedapnya ikan stim tu....!
Oh Ya ..mama suka sgt cempedak! untung KZ ytak payah beli!

hainom OKje said...

KZ....ok jugaklah tu ....macam Giant kat Muar, kalau hari tanpa plastik..... dia langsung tak bagi tau walaupun kita nak beli.... memang strict betul.... yang OKje pulak asyik lupa memanjang...haha....

Anak sedara OKje pun geli dan takut dengan kucing... macam KZ lah ni hihi

Nurulhuda Abdul Latip said...

Kalau hari sabtu memang saya dah sediakan beg banyak2 takpun saya kurangkan membeli, hehe...

ummuaidan said...

Baru tahu rupanya kat tanahair ade hari tanpa plastik yer...alaaa bungkus ngan kain jer kak takleh ker? heheh (gurau jer..) akak takut kucing yer..sy suka, ngandng dl lg suka ..sbb tuhlah aidan skarang pantang nampak kcing,sanggup memperjudikan nyawa dlm hujan ker nak tangkap kucing ..heheh

[PCL] said...

kak, teringat sy kpd ..."binatang pon ada masalah...kucing meow-meow minta makanan"..

tak pa lah, ..akak bersila menikmati makanan tu dgn senario yg berbeza.

pasal plastik tu, patutnya depa jgn supply langsung pd hari tersebut...baru betul2 punya kempen !

Puan Kutu said...

mmg agak leceh bila berbelanja pada hari takde palstik.tp satu tindakan yg bagus utkkurangkan pencemaran..kena la mulakan dr benda yg kecik wpun skang ni kita tak nmpk sgt berkesannya mana tau cucu cicit kita nti dpt faedahnya.

takut kucing?klu time makan byk sgt kucing menganggu rasa tak selesa juga...:)

the malay male said...

ramai org buang kucing kat area tmpt makan

Penjejak Mimpi said...

Kakzakie, kita ada persamaan lagi lah.. takut kucing. Haha

azieazah said...

Saya suka nak pesan, next time pastikan sentiasa ada beg shopping extra dalam bonet kereta. Sebagai persiapan.

Saya pun tak suka kucing meleser di kaki waktu kita tengah makan. Geli dan rasa terganggu. Tapi haiwan tu lapar agaknya....

Acik Erna said...

assalam kakzakie..acik pun sama...geram je..kata hari tanpa plastik..tapi bila bayar 20sen ada pulak plastiknya..

Kniedaz said...

saya dan mr hubby sediakan beg dalam kereta untuk senang kalau tiba hari tanpa plastik...masalahnya bila sampai tempat berbelanja, mesti lupa bawa sekali so kami campak je semua dalam troli dulu..samapai kat parking baru buh dalam beg hehehe...saya suka kucing tapi kat tempat makan saya jadi kesian kat kucing-kucing...tapi kat rumah saya tak suka bela kucing...eh..apakah?

Fiza Rahman said...

Saya klo shopping brg dapur memang elak beli hari sabtu ☺☺

Laaa...akak takut kucing ker, sama ngan anak dara saya tu. Dari jauh bukan main lagi memanggil², sekali bila kucing datang dia terus nangis ^_^.

Ummi Iman said...

Kalau saya, tolak je troli sampai kereta ;) kenalah sediakan kotak atau beg di kereta. Mmg tak suka juga bila makan ada gangguan. Gesel takpe lagi.. yg jenis main cuit2peha tu yg tak tahan ;)

Tihara said...

haah plastik hari sabtu tu leceh la..saya rasa nak bawak guni baja je nanti..kohkoh

kucing mmg byk kt kedai makan...
saya rela ada kucing dari kedai yang ada nyamuk..hihih :)

Yaya Azura said...

akak takut kucing...saya pun..hehe..tapi suami suka sangat..

kalu memblei hari sabatu saya tolak troli sampai kereta la jawabnya..tapi saya suka hari sabtu sebab tak ramai orang nak beg plastik

MystoryPic said...

dia org ni saja je kan nak caj kita... kalau dah buat hari tanpa plastik tu... patutnya takder terus la, ni tak cakap takder plastik tapi kalau nak kena bayar... saja je tektik pasaran nak kutip duit...

Qashmere said...

TAKPER KAK ZAKIE..SEGALA MASALAH DAPAT DIATASI..

BETULLAH KATA ORANG TIADA MASALAH YANG TIADA JALAN PENYELESAIAN.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

laaaa.. takut kucing rupanya Kakzakie, hihihi.

Setahu sy bayaran yg dikenakan ke atas plastik tu nak digunakan ke arah kebajikan tapi smpi skrg tak nmpk lagi apa kebajikannya, urmmmm...

shahrul hairy said...

Salam singgah ke blog anda =) - SH

aby said...

Salam kz,
Mase kunjungan aby ke penang bln lps, klu mmbeli d 7-11 mamang tk g bg plastik. Kata nya mmang tk d bg plastik ... Kedai2 lain tjm tau plak.
Ĺorrr... Takut lovely bulus smpai gitu skali!!

Kancil 8349 said...

wah...banyaknya barang

Maria Menado~ said...

hehe. trademark tu kak. kedai makan mesti ade kucing. kafe lagilah, kucing tu macam mak, bapak, adik, akak, abang, mak pak sedara semua ada. haha..~

kite pon salu lupa, last2 beli beg dia.. akhirnya kat rumah.... berLAMbak beg go green sahaja. =P

Izan Ishak said...

izan pun kalau beli brg hari sabtu selalu je mintak plastik. nak bawak beg dari umah asyik lupa je.

kakzakie sama macam naufal penggeli dgn kucing. taoi kalau nampak suka je nak panggil2 dekat.

Cheq Kaq said...

Hari tNapa plastik bagus kalo betol2 strict buat..tp byk tempat mcm k.zie ckp laa..bila mintak ade pulak plastik nyer..berbayar pulak tu..no point kan..kita dh tentu nk byr je..20sen jer pon..kena btol2 strict kot pastu baru org akan igt smpai bila2..

Pasal kucing tu, memang byk sgt kat gerai2..kdg2 tu yg kurap,luke sana sini..geli pon ade..

nabilah_2908 said...

tu la...mak saya pun mengeluh bila nk shopping ari sabtu...

cuba buat hari lain...kdng2 hari sabtu jela masa tuk berbelanja..mungkin hari ahad nak berehat di rumah...

Rai Ourkizuna said...

kakzakie,
saya pun takut kucing..hahaha.. asyik nak terjerit je kat kedai makan sbb kucing lalu lalang..

kalau di k4 atau econsave ada disediakan kotak pada hari tak bagi plastik.. jadi kami gunakan kotak yg diorang bagi tu lah kalau tak bawak beg..

aTieYusof Family said...

erm.. tu lah kan Kak..sy pn sslu lupa bila keluar hari Sabtu utk beli brg dapur.. last2 mmg kena caj byr plastik..huhu..last2 guna beg plastik sampah yg diguna ye kak..hehe..
kucing?? sy pun tak gemar sgt klu ada kt tmpat makan..

mamaDiana said...

salam kakzakie, kami memang ada standby bag dlm keta...20sen tu pn duit jgk, sbnrnya kempen tu yg kt nk ikut., pcl selalu tegur kalau dia npk org makan bersila ats kerusi...kesedapanlh tu katanya...tapi bisik kt sy jer..:P

QueeN TerataI said...

membeli belah utk sebulan ke ni kak.. mmg byk sgt ni.. kalau Queen mmg x beli dah plastik tu kak.. masukkan je dlm troli brg2 yg dibeli then masukkan aje dlm bonet keta.. hehehehe

Rapunzeel Cikilolo said...

1. strategi baru menjual plastik, disamping melatih diri berdisiplin

2. kucing comel. tapi kalau banyak sangat rimas kot :)

Masya said...

saya mmg stanby beg jer dalam kereta.. beg serbaguna... khas untuk belanja hari sabtu.. tp kalau tercicir kat rumah beg tu.. mmg tolak troli lah jawapnya sampai kereta...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak zakie..
hihi..sbb tu cma x suke shopping hari sabtu...
klu ade pun dah spare recyle bag dlm kete..
ooooooooo...mesti akak geli ngan binatang berbulu kan. :D
cma suka kucing.tp x suka bila dia dtg mengiau dan panjat atas meja(kat kedai mkn)
dlm x suka tu ttp jgk hulur lebihan lauk.. :)

huhuhuh...

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...betul tu kalau mas pun setiap hari sabtu beg2 tu dah ready dlm bonet kete kalau nak pi shopping senang bawa kuar jer...:)

p/s geli ngan kucing yer...

Aju Mohit said...

kak, biasanya siapa yg takut kucing tu yg selalu kene gesel nan kucing, dia pon ada instinct tau hehehehe

Ya ALya said...

saya pun geli dgn kucing bila dia gesel2....byknyer shopping....

ibuintan said...

kat econsave disediakan kotak pd hari sabtu


kucing la best,saya pencinta kucing no 1

Ujie said...

saya pun pernah buat gitu kak, kebetulan ada beli plastik sampah..guna je lah.

kucing tu kalau takat gesel takpe, ni ada yg galak naik atas meja..susah gak.

KY said...

KY pun mcm tu juga kadang2 lupa hr sabtu tiada plastik heee

KY suka sangat dengan kucing..

Nory Zoulkefle said...

leceh kalau shopping hari sabtu, sbb takde plastik bag...

Angah said...

angah suka kucing, tapi kucing yang bersih je, selalu kat kedai makan ni kucing dia agak menggelikan...upss

Hilmirda Daud said...

Kalau boleh elak.. memang Amy elak gi ari sabtu, tp klu dah terpaksa.. beli aje.
Amy suka kucing.. anak2 pun suka tp diorg tak leh dekat ngan kucing sbb ada azima.. kang gatal2 susah pulak.

Knor said...

nor kadang mlslah nak bawa2 bag2 sendiri ni..kalau kena byr plastik tu pun tak apa..selalunya pasaraya akan dermakan duit tu ke mana2 kebajikan..

CeqGu said...

cikgu selalu jadi cenggitu. kat brunei tak dak jual plastik 20 sen tu...sapa tak bawak beg,pepandai la angkut sendiri,unless mmg nak beli bag....cikgu malas nak beli sebab dah byk kat rumah,last2 cikgu pi kutip plastik yg bubuh buah or sayur tu utk bubuh brg yg cikgu beli kikiki.....kalau brg byk sgt tak leh la buat gitu....

kalau kat brunei ni, jrg nak jumpa kucing kat kedaimakan sbbnya kedai makan bertutup,maklum ler pasang ekon :)

nik ros said...

akak takut kucing yea. sampai bersila tu. hehe
nik pun selalu shooping ari sabtu selalu lupa nak bawak beg sendiri.last2 terpaksa gak byr nak dptkan plastik

Daddy Ziyyad said...

Itulah ironinya Kak Zakie..kalau betul betul cintakan Bumi, dibayar hatta RM2.00 utk sehelai plastik pun, patutnya pihal supermarket tak tergoda nak jual..Saya dah lama aware tentang sikap hipokrit ini.

aanie said...

tu la kakak....bila kena bayar, ada pulak plastiknya....

x suka shoping ari sabtu sb selalu lupa nak bawak beg recycle sendiri....tp kadang2 kalau terpaksa pegi jugak...

kalau kat mydin diorg sediakan kotak....bagus jgk idea ni...

zie marziah said...

kak zakie, di penang tiap2 hari tanpa plastik..pandai2 la nak bawa beg sendiri..
oh sy pun pernah guna plastik sampah hehehe
ermm betul..kata tanpa plastik, bila bayar ada plak kan?

Cik Nurul Siezuka said...

Nurul kekadang kalau rajin bawak bekas tupperware tapau.. tp bila dtg malas, platik jugak yg diguna pakai.. :(

Haryati Faizal said...

ms mula2 dikuatkuasakan sabtu tanpa plastik mang selalu lupe... tp skang ni pi mana je mesti bawak beg shopping...

amirah said...

akak takut kucing ke geli? huhu...

munna said...

jrg pergi shopping hari sabtu... sebab tu tak pernah lagi kena mcm ni...

rumah munna banyak kucing kak... en abg dgn budak kecik berdua tu syg sgt kat kucing

izan mama mia said...

samalah kita akak...paling tak suka time makan..kucing datang kat kaki...memang ddk bersila

elly nadyra said...

Saya pun takut kucing tau!
Mmg x best nk mkn!

gadisBunga™ said...

saya takut kucing. dulu la tapi.

sekarang ni saya cuba avoid shopping masa hari sabtu. sebab end up mesti akan termasuk byk barang dalam troli, pastu kene bayar beg plastik. huhuhu~

Mat Gebu said...

Kak...tu pasal che mat jaaaaaaaaaarraaaaaaaaannnnggg berbelanja pada hari Sabetu..hehe...

Riedaffya ibrahim said...

alah diaorg pon meniaga la kak...kate je tanpa plastik tp kalo nk byr,...ape punye kempen la kan...

~Beb~ said...

masalah besar kan pasal plastik nih. kadang2 mmg spoil mood jadiknye.. haih!

hana hadi said...

takut kucing plak.hehehe
sepatutnya pasaraya xleh buat cmtu. apa2 pun xyah bg plastik pada hari sabtu baru ok.

azi said...

kakak..
sepatutnya hari sabtu depa jual beg kertaslah sebab hari tanpa beg plastikkan..ni, kalau kita tak bawa beg sendiri..kena beli sendiri dan yang depa bagi, beg plastik jugak...tak fahammmmm!!..

kakak takut kucing ka?...saya kalau kat rumah saya tak takut, kalau kat tempat makan macam tu...saya geli..he..he..

kakyon said...

selalu gak terkena lupa bawak beg belanja.last2 kena beli beg plastik juga..

Mimi Azirah said...

byknye shopping kak

wanie amerie said...

saya mmg dah siap2 letak dlm kereta plastik2..
sbb dah byk kali selalu terlupa..

rugi akak takut kucing, best tau bela kucing..tp saya x bela pun skrg sbb hubby alergik..
dulu masa x kwen mak mmg byk bela kucing..

Papa Mifz said...

PM tak takut kucing, tapi bila sedang makan kalau ada kucing mengendeng, then si kucing duk jer tenung kita makan...stress dibuatnya...nak makan pun tak tenang...hehe

Nastyna said...

Kat sini mmg hari2 konsep "nak plastik, bayar" sebab nak kurangkan penggunaan plastik. So selalunya kami rembat kotak2 kosong kalau lupa bawak shopping bag. Tapi kat Malaysia rasanya dorang tak bagi ambik kotak kosong tu kan.

ummiross said...

Langkah bijak guna plastik sampah tu, kalau tidak banyak juga nak kena bayar untuk plastik tu kan.

ooh Kakzakie takut kucing ye, ummi pula suka je kucing, tapi kalau tengah makan banyak kucing berkeliaran, memang tak selesa juga kan.

Kakzakie said...

Sebenarnya tak salahkan pihak Giant kenakan bayaran sebab kecuaian kakak sendiri. Dlm kereta kakak ada sebenarnya plastik tapi kakak/abang tak suka barang makanan tercampur dgn sabun/shampoo/sembur nyamuk tu yg biasa kami asing sebelum tiba rumah..... Kucing binatang kesayangan rasulullah tapi tak tahukah kenapa kakak geli dgn kucing walau kucing binatang yg manja kan.

Terima kasih semua:-

zana fahmi, Aisy Nasiha, Mia Kassim, Juhariah Johari, hainom Okje, Nurulhuda, ummuaidan, PCL (kakak kalau macam tu memang dah tak malu makan bersila atas kerusi PCL), the malaya male, Puan Kutu, Penjejak Mimpi, Azieazah, Acik Erna, Kniedaz, Fiza Rahman, Ummi Iman, Tihara (kakak tahu Tiha suka kucing), Yaya Azura, MyStoryPic, Qashmere, Seri Kandi Tanah Jauhar, shahrul hairy, aby (kakak tahu aby sekeluarga suka kucing), Kancil 8349, Maria Menado, Izan Ishak, Cheq Kaq, nabila_2908, Rai Ourkizuna, atie Yusof, MamaDiana, Queen Teratal, Rapunzeel Cikilolo, Masya, ♥ Cmª shIemª ♥, Mas Zull, Ya Alya, Aju Mohit, ibuintan (bagus mencintai kucing sebab dia manja kan cikgu tapi kakak tak tahulah kenapa geli), Ujie, KY, Nory Zoulkefle, Angah, Hilmirda Daud, Knor, CeqGu, Nik Ros, Daddy Ziyyad, aanie, Zie Marziah, Cik Nurul Siezuka, Haryati Faizal, amirah, Munna, izan mama mia, Elly nadyra, gadisBuna, Mat Gebu, Riedaffya Ibrahim, Beb, hana hadi, azi, Kak Yon, Mimi Azirah, wanie amerie, Papa Mifz, Nastyna dan ummiross.

Pengajaran buat kakak sebenarnya kisah ini. Terima kasih semua.

norh said...

saya selalu spare reusable bag dlm keta..he he

ros_reeza said...

Ros pun kadang kadang lupa hari Sabtu hari tanpa beg plastik. kalau naik kereta, Ros memang tak beli plastik kat cashier tu, sebab nanti tolak je troli sampai ke kereta. tapi, kalau naik motor, memang kena beli lah .. hihi..

Ros pun takut kucing tau. kalau pergi kedai makan yang ada kucing, memang tak senang duduk. asyik pandang kaki je.. nak pastikan kucing tu tak dak..hihi.. tapi, ada yang jugak kucing yang jenis suka lompat atas kerusi, tu yg jenis berani.. aduh, yang tu yg takut tu...

Aishah Jahirah said...

saya suka kucing...heheh takut takpe kak jangan benci je...
tu la kdg2 terlupa nak bawak beg bila shopping hari sabtu,sudahnya barang2 campak dalam troli,susun je dalam kereta terus.punya xnk bayar 20 sen...huhuu

Dylla Abas said...

kalau shopping kt giant atau tesco pd hari sabtu, sy suka guna troli...taknak bayar harga plastik tu walaupun 20sen je, guna je troli dan bawa barang sampai ke kereta..huhu :p

Ema Blog said...

samalah kak..saya pun tak suka kucing..kalau boleh dah halau jauh-jauh dr meja makan....

kami kalau shopping tanpa plastik, kami minta kotak

Kasih Salina said...

kalo kat sini kak hari isnin dan sabtu tanpa beg plastik..sama juga la charge 20 sen kalo nak..saya pun tak suka kucing..geli..

ANIM said...

kakzakie kena letak satu beg dalam kereta dan "istiqamahkan"..masukkan balik, jangan keluarkan. tu yg saya buat dalam dua2 kereta saya..

anyway..idea kakzakie guna plastik sampah secara spontan tu, terbaikkk..

mama said...

ehem baru tahu KZ takut kucing.. ;)

Cikgu Ma said...

saya pon x suka kucing kak...hehehe

hari tanpa plastik, tp leh guna plastik berbayar?? mmg pelik kan...

MaMa Rey said...

banyaknya beli barang..:)
tak selesa kalau time makan ada kucing kan..

ieda immi said...

saya selalu lupa bila hari free plastik nie .. selalu saya bayar je ekeke .. ;)

TiranaAduka said...

salam bakyu
Owalah wedik kambek kucimdg rupaney.

intanfirdaus247 said...

salam kak..haha..amboeh shopping sakan tuh..hehe...akak takut kucing ye??? meow meow..hehe

Kakzakie said...

Terima kasih juga buat: -

norh, Ros_reeza, Aishah Jahirah, Dylla Abas, Ema Blog, Kasih Salina, Anim, Mama aini, Cikgu ma, Mama Rey, ieda Immi, TiranaAduka dan Intanberlian 247.

Kena ingatkan dlm minda selalu supaya tak lupa lagi dan kalau ada kucing lain kali beli dulu nasi leak jauh-jauh dari meja makan mungkin boleh elak kucing dtg ganggu meja kita.

Terima kasih lagi:)

♥ ROS ♥ said...

ros pun kkadang beli jugak plastik ni..hahhaha :P bab kucing tu, dia tahu sape yg xsuka kucing n suka kucing :P
kalau bawa mak ros mkn, abis sekeliling dia kucing..haishhh :P

Ummu Muhammad said...

kat mydin kulai die sediekan kotak hari sabtu.. ;)

Hidayah said...

sejak *hari tanpa plastik dayah mmg standby letak paper bag dalam kereta..
pasal kucing pulak..
dayah tak kisah sangat cuma kurang gemar kalau sedang mkn ada sesetengah kucing degil mintak mintak makanan walaupun dah kasik dimintak jugak..

:)

Nora Karim said...

kak, samalah... saya pun takut kucing... sure bersila kalau ada kucing dtg.. kalau tak bersila bantai dgr saya menjerit je la... huhuhu

Deqla manjew said...

akak takot kucing?? deqla pulak sgt2 sygkan kucing.. hurm... sedeh tgk kucing jalanan.. apa la slhnye bg mereka mkn.. deqla mmg rasa nk nangis kalo citer psl kucing terbiar nih.. kpd emma, x baik halau2.. dia pun mcm kite makhluk Allah.. ada perasaan mcm kite jugak.. tau rasa lapar dan inginkan perhatian... cuba la renung mata kucing2 tu dlm2.. xkan xde sekelumit rasa belas pd mereka?? huhu

PiNkYCaT said...

hahaha...nsb baik ade back up plan...

sy pernah gak hadapi situasi camni...lupa bw beg...tp langsung tak beli plastik...rs cam tak berbaloi nk beli plastik tu,at last sumbat je semua brg2 tu dlm bonet keta....hihi.nsb baik ade beg spare dlm bonet tu...hihi

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

akak sama dgn saya penakut kucing