Monday, April 29, 2013

Kecoh kerana baki makanan malam itu

Malam itu terlanjur semua ada di rumah kami makan di luar. Biasalah mama bila semua bercuti, dapur mama pun mama bagi cuti sama.Kesian dapur asyik berasap selalu bagilah dia rehat.
Pilihan semua - Anak-anak memilih mama-papa ikut saja

Posing  - Makan tidak seberapa sebab siangnya sudah makan nasi minyak pengantin.
Ada kisah disebalik makan pizza ini. Biasa bila tidak habis makan kami bungkus bawa balik. Esoknya Mak Zah akan panaskan. Tapi hari tidak sekolah selepas subuh masing-masing sibuk dengan novel (belum mandi pun menjadi juga). Papa pula melihat baki pizza yang selalu tergolek hingga ke petang sayang lalu dimakannya kerana tidak mahu membazir. Kemudian papa keluar untuk menguruskan projek dia dengan pekerja-pekerjanya di rumah uztaz. Adik pula sebaik siap mandi menangis. "Siapa makan pizza adik? Adik tak mahu pizza yang baru. Adik nak pepperoni juga." Mulalah dia tuduh si kakak yang makan. Bila Mak Zah kata papa yang makan tetapi dia tidak percaya kerana kami faham mesti dalam hati dia si kakak yang makan. Masuk bilik aku dia mengadu sambil menangis macam budak jatuh pokok lagaknya. Pagi-pagi mana hendak dicari pizza? Geram juga mama dibuatnya. "Ok mama telefon papa nak marah kenapa papa makan pizza adik." Aku saja gertak. "Hmmm.... tak apalah mama. Nanti belilah lagi." Tahu dia rasa tidak tergamak.

~~ Biasa kalau makanan baki bungkus bawa balik yang menghabiskan mama,papa dan Mak Zah. Tetapi kali ini boleh pizza yang itu juga yang dia mahu. Ayam ada, pizza lain ada, bread stick ada dia tidak mahu. Cari sebab hendak mulakan pagi cuti dengan kekecohan.~~


83 comments:

Kakcik said...

Sabtu lepas jauh kakcik bawa Adik dengan Angah makan pizza - nun di Seberang Jaya sana. :)

Hanis Azla said...

Salam Kak zakie..

he..he.. comel aje adik.. biasanya mmg gitu.. benda yg dah habis, yg itu juga yg mereka nak..

Mia Kassim said...

Assalam kak...
selalu budak2 gitu kak, klu mlmnya tu dia set nak makan baki makanan tu esoknya, memang dia akan nak tu juga, ganti baru pun x nak...hehe

ummuaidan said...

Hhaha kelakar adik nie..sib baik papanya yg makan kan..kalau kakak yg makan sure peranglah yer kakak...hihih..pizza peperoni tuh feveret adik kot tuh yg tak pandang menda lain..:)

JunAina said...

Anak2 ni mcm2 ragam, bila ada buat tak tahu bila tak ada itu jugaklah yang dia nak.

Acik Erna said...

assalam kakzakie..saja adik nak manja ngan mama cuti2 tu

makchaq said...

Saja nak manja tu.. tambah pulak dalam hati dah tetapkan kakak yg makan.. tu yg tak puas hati..
Kalau memang diayakin papa yg makan mesti tak kisah...

Anak makchaq pun masa kecik2 kadang2 macam tu jugak.. masa banyak semua buat tak tau, bila habis baru nak tanya, lepas tu nak merajuk..

Angah said...

alololo sian kat adik ye...

norhidana miswan said...

heheheh itulah adik, lenkali pagi2 bangun bsh muke mandi n sapan, baru baca buku... bile dh abis pizza tuh kan, sapa yg nngis hehehe

Puan Kutu said...

comel je keletah adik..macam2 ragam,kelakar ada jugak..tahu plak tak smp hati nak marahkan papa..:)

Lya Colours said...

haha macam2 perangai

My Little Diary said...

hehehe...macam2 kerenah anak2
comel jer sampai nangis2 sbb piza.. ;p

With Julia said...

yeyyyy mamam pizza super sedap...seronok kan bawak family jln2 sekali sekala mkn kt luar

Knor said...

ye kesiannya bukan rezeki adik tu..tak pe..takpe..nanti mama zakie singgah beli pizza ye...

yan's cottage said...

itulah namanya anak2....kadang nak marah kadang gelihati pula kan...?

Nisah Idham said...

salam kak,
alahai anak-anak , macam2 ragamnya.
sesekali di gertak, tahu pula dia ye. elok juga papanya makan, kalau di biar nanti membazir, sayang pula :)

Nisah juga kadang2 menangis, sebab enche suami habiskan makanan feveret Nisah. aduhai, lagaknya macam tidak bole beli yg lain.

kalau anak-anak saudara nisah perlu di ugut.

~ yus ~ said...

kalau anak saya yg buat perangai mcm gitu Alia dan Abid, tak percaya adik abahnya yang makan ya....:)

Lydia Miza said...

Manjanya adik... Nangis2 dia ye.mesti dari malam dia dah target nk mkn pizza yg tu paginya terpaksa menahan kecewa sbb papa dah makan:(

are_lin@yu said...

mknn cmni tak pa blh bngkus n panaskan nanti kan..hehe

Nurulhuda Abdul Latip said...

Siannya adik... Adakala mmg dia nak buat perangai kan kak, so sabar jelah hehe

aby said...

salam kz ..
dari pada membazir dibuang baik bungkus bawa balik ... boleh dimakan bila rasa nak sambung kan

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hehe pagi2 dah riuh yer....

Ratu Hatiku said...

sedapnya....
hihihi bisalah tu kan kakak...ank2 saya pun kdg2 mcmtu... sabor jelah... hihihi

eira eixora said...

spageti nampak menarik. unfortunately husband sy tak suka western food. kalau nak makan kena g ngan kawan2.

kakak. saya tak tahu pula kalau masuk blog melalui profile cakap kakak not invited sbb sy tak tukar setting blog to private. mungkin technical error kot. maaf ye.

NinaAz said...

Hari ni pizza wt promosi. Rm38 jea utk 3 pizza. Jom serbu

aTieYusof Family said...

ehhehe..siap nangis cari Pizza.. sama dgn anak bujang sy tu..siap cari balik esok nya dan tanya sapa makan abg Pa'e punya mknan?..haha..budak2 kan Kak?..

eira eixora said...

kakak. saya dah figure out the problem and its work. tq ye for telling me =)

ummiross said...

Salam Kakzakie..

Hehe..betul gak Kakzakie kan, dapur pun nak kena bagi cuti juga,kita sendiri pun sekali-sekala seronok juga makan kat luar, santai2 sekeluarga.
Hehe adik..sayangnya adik kat papa ye, terus tak menangis.

||aLeaSaRa|| said...

slm kak....owh betul tu,ank2 saya pun sama.kalau mkn luar,then tapau mknn x hbs mcm pizza/kfc...esk pagi2 ms nk gi sklh srh saya panaskn utk bfast...berebut diorg adeihhh ^^

p/s-->kak suka blog ni...yg penting isi entri akk best ^*

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Macam-macam dengan telatah anak-anak.
sedap-sedap makanan ni.

Cho Zila said...

alahai yerk.. gituler anak2kan... macam2 ragam kasi kita kurang sabar...
sayapun sama kalau tak habis memang tapau tak kira nak tapau gak... duit kitakan..

Ibu Lala said...

alahai..macam macam...salam isnin kak...

the malay male said...

budak2 mcm tu laaaaa

dhiera said...

alahai.. kesian kakak yang jadi mangsa.

harumanvee said...

assalamualaikum ... saya bila target nak mkn benda tuh , tup tup lak dah kena bedal org lain , mmg terkilan gila ... cam tu la juga yg anak awk rasa ... heheheee ... nasib baik papanya kan

Qhaifa Nur said...

bila dipanas balik sure sedap Kakzakie....
siap menangis adik...memang sedih tuh pizza papa makan...

lieyalatif said...

Kekekekek die mimpi malam td kot kak makan pizza tu...itu yg pagi2 bangun beriye cari heheheh...tgk2 dah yilek lagi laaa berasap member hehehehh...tp kalo papa yg makan sure xleh cakap ape dah kan kak hehehehehe

Remy hazza said...

pagi2 dia cari pizza ye kak....... he3

Daddy Ziyyad said...

Tengok entri kak zakie ni, saya pun rasa nak makan pizza la malam ni ..:)


PS: banner tu mmg kami dapt free...sempena PRU ni, mmg kami suka kumpul segala macam banner/t-shirt tak kira parti kak zakie..BN, PAS, PKR....saja buat collection...takde pun sebab menyokong ke apa..;P

Mimie_Zatun said...

Ragam anak2.. hehe

Haryati Faizal said...

hihihi.... ala kesiannya, tapi selalu cam tu benda yg kita tak sangka tu la yg jadi... selalu takde kan.... takpe lah suh mama beli yg lain...

Nafira usof said...

hehehehe...
macam2 kan ragam anak~
kadang2 buat kita pening jugak~
nasib tak lama merajuknye~ pandai akak memujuk yer~ :)

Ema Blog said...

takut adik dengan papa kan..tak berani nak tanya...hehehehe

mala said...

salam dari muscat kakzakie, cerita pizza .. kebetulan semlm anak balik sekolah tanya nak order tak pizza kata hari rabu ni ada pizza sale. selalu kakak beli makan kat sekolah ja. kali ni ok la order sebiji 5riyal dlm RM40 buat adik2 merasa sekali. Pizza PapaJohn

KY said...

ooo...sedapnya g makan pizza, KY ni kalau makan kat luar tak lain makan mee basah je, kurang makan tempat2 mcm ni, KFC pun kekadang je

Juhariah Johari said...

Aanak saya semlm ada sebut piza juga. dalam sibuk2 tak terlayan dan dia pun dah balik asrama!

Ati Masrif said...

salam kak,

adik saja nak kasi akak bizi sikit pagi tu..hehe

dah tua2 ni kalau anak2 nangis atau bergaduh...serabut kepala :)

hainom OKje said...

KZ.... cepatnya abe KZ tu tumbuh rambut,.....bukan ke hari tu botak hehe...

Kalau anak2 dah mengelilingi papa...nampaknya mama terpaksa duk hujung sekalilah hehe...
Mana bapak?

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam K.Zakie..
hihi..riuh dipagi hari angkara piza..
tgk pizza ni.. lama rasanya cma tak mkn pizaaa...

aaaa...sentap diet cma.. *alasan* kohkohkoh :P

redza said...

haha kesian adik!

:: Mrs.Eady :: said...

alahaiii...

ieda immi said...

alah2 comel adik
majuk2 tapi paham juga ye ..
sama macam zahrien ;)

PakcikLie PCL said...

bab menghabiskan makanan..sama jgk , ...sapa lg kita lah !

~aYu~ said...

ingatkan adik xnak makan tu yg papa dia makan kan xnak membazir. xsangka lak camtu jadiknya yer.. mmg kena byk sabar jela kan..

Rinna said...

Biasa laa kak..yang tak de tuh..yg dia nak sgtkan.. saje jer.. tu nak perhatian.. :)

Tihara said...

laa lucunya dik, tapi kesian dia mesti dah berangan nak makan :)

Sue Bee said...

sama jugak kesnya mcm anak saya..haha!!

Z ie said...

kasi kecoh pagi2 hehehe hehehe ha itulahkan mungkin dia sedap yang tu kot...

Rai Ourkizuna said...

alahai adik..nak bermanja la tu.. hehe

Ujie said...

Biasa tak peduli pun ya, tetiba ndak pulak. Saje je...:D

Murni Alfathunnisa said...

alahai adik...nak pizza yang tu jugak noo. eh pizza baru pun sedap aih..tak pedas. sweet sauce.

Murni Alfathunnisa said...

alahai adik...nak pizza yang tu jugak noo. eh pizza baru pun sedap aih..tak pedas. sweet sauce.

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie....kesian nyer adik sape makan pizza tu....x apa kalau dah habis boleh beli lg kan...:)

Kesuma Angsana said...

hehehe.. samalah dgn adik kat rumah KA tu ada2 je dier nak bikin kecoh !

elly nadyra said...

Perangai anak2 mcm. Agaknya sedap kot pizza tuh.

aizamia3 said...

konon-konon dengan harapan dapatlah makan.. rupa-rupanya.. :(
hehehe.. comel je dak adik timbulkan kekecohan di pagi hari..

Aishah Jahirah said...

hehee...kdg2 mmg mcm tu,mgkn tiba2 dia teringat pizza tu kot...:) xpe adik nanti blh beli lagi..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Assalam Kak Zakie..

Kami pun camtu Kak, tak abis mesti bwk balik. Kdg sambil2 nyoping tu, diorang makan..lama2 abis. Klu order delivery pun camtu, tak abis mesti masuk tempat beku, esok pagi panaskan.

BERT said...

hehe ciyan ci adik ya... hmm lama sungguh tak makan pizza terlur plak tgk gambar makanan akak ni huhu

izan mama mia said...

nak pizza nak pizza..hihih..depan rumah saya ni,..kat simpang jalan ada pizza n kfc...tapi sekali pun tak pernah jejak..dok p yg jauh juga..hihi

❤Kamsiah❤ said...

hai adik..saja nak manja2 la tu...kesian kakak,jdi org kena tuduh pulak..

Ummi Iman said...

Ada masa bila mengharapkan nak mkn tiada. Mcm tu lah.. biasalah budak2kan..

TiranaAduka said...

salam bakyuku
Opo wareg mangan kui.angger ta golek sego jugak akhirnya..ta kie wong kampung .weteng kampung arek sego jugak.bru orak ngeleh.

Kabare sis zakie?
Dolan2 isuk nang kene.tirana aduka

Kakzakie said...

Siapa sangka adik mahukan pizza yg lama. Biasa anak-anak exited product baru, papa yg tak mahu membazir makanlah yg lama, sebab selalu tergolek sampai ke petang.

Terima kasih buat semua:-

Kakcik, Hanis Azla, Mia Kassim, ummuaidan, JunAIna, Acik Erna, makchaq, Angah, norhidana miswan, Puan Kutu, Lya Colours, My Little Diary, With Julia, Knor, Yan's Cottage, Nisah Idham, Yus, Lydia Miza, Are-Linayu, Nurulhuda Abd Latip, aby, CMA @CikMoonAdnan, Ratu Hatiku, NinaAz, eira eixora, atie yusof, Ummiross, aleasara, Pokok Manggis DR, Cho Zila, Ibu Lala, the malay male, Dhiera, harumanvee, Qhaifa Nur, Lieyalatif, Remy hazza, Daddy Ziyyad, Mimie Zatun, Haryati Faizal, Nafira usof, Ema Blog, Mala, KY, Ati Masrif,Juhariah Johari, hainom OKje (bapak di rumah abang kakak di Pasir Gudang),♥ Cmª shIemª ♥, redza, Mrs Eady, ieda immi, PakcikLie PCL, Ayu, Rinna, Tihara, Sue Bee, Zie, Rai Ourkizuna, Ujie, Murni Alfathunnisa, Mas Zull, Kesuma Angsana, elly nadyra, aizamaia3, Aishah Jahirah, Miss Morror aka Sam, Bert, izan mama mia, Kamsiah, Ummi Iman dan Tirana Aduka.

Kerenah anak kadang buat kita geram kan. Apa-apa pun terima kasih pada semua sekali lagi.

kakyon said...

seronok baca ribut dlm cawan kopi family zakie..hehe

iietamalek said...

sedapnyer..makan pizza yer..

Deqla Manjew said...

seronok dpt mkn ngan family camni...deqla ngan family jarang mkn pizza...

Masya said...

budak²kan.. mmg mcm tu lah ermm...

Aziela said...

Wah, itu namanya gertak yer kak..hehehehehe. Adik tu lembut hati sebenarnya.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

biasa la klu anak bongsu ni..manjanya lbh kak..hihi

zulaikha megat said...

anak anak ni mmg..yg xder dan susah nak dapat tulah yg diorang dok rengekkan..

Amanina Sofea said...

ragam anak2... dlu sy pun begini, bila dh besar dh berubah

intanfirdaus247 said...

ragam2 yg menghiburkan dan menggamatkan suasana..ehhe