Monday, April 15, 2013

Perjalanan kami ke tanah suci - Kisah 10 (akhir)

Untuk memendikkan kisah akhirnya kami pun pulang ke tanah air. Moga umrah kami semua diterima Allah hendaknya.Ada beberapa tempat ziarah yang kami pergi tetapi semua gambar ada di dalam telefon anak-anak yang kini di asrama (tidak tahu di mana mereka simpan usb mereka). Tempat seperti Masjid Quba', Qiblatain, Jabal Thur, kilang mencetak Al-Quran, tempat melontar Jamrah dan sebagainya tidak ada di dalam kamera aku.

Destinasi pulang - Lihatlah papan tanda menuju ke Lapanganterbang Jeddah. Daripada Laut Merah itu kami  tidak berhenti lagi dan terus menuju ke Lapangan Terbang Jeddah.

Bumbung Lapangan Terbang Jeddah  - Cantik bentuknya seakan-akan seperti payung-payung di Masjid Nabawi juga

Musolla - Tempat kami bersolat sebelum menuju balai berlepas  Sempat bersolat Jamak/Qasar Maghrib dan isyak di sini sebelum kami menuju ke balai berlepas
Menunggu - Adik dengan kura-kura Malaysia. Daripada menimbulkan rasa tidak senang hatinya mama akur kata papa bawa saja kura-kura ini dari Malaysia diangkut sampai Madinah-Mekah-balik semula ke Malaysia - janji hati adik gembira. Menjadi bantal setiap kali perjalanan di dalam bas ketika lawatan/ziarah di sana.

Makan malam - Kami semua jemaah makan malam di sini. Makanan telah siap packed. Anak-anak menghabiskan sisa-sisa duit Riyal yang papa baerikan di sini sebelum balik ke Malaysia (tidak banyak manapun).

 Adik dan Nurwaheeda - Tiba juga akhirnya kami di Lapangan Terbang Senai. Sementara menunggu luggage semua tiba, kami bersembang sambil mengharap moga dapat bertemu lagi. Bertukar-tukar nombor telefon, bergambar dan kemudian pulang ke rumah masing-masing.
~~ Doa kami moga ibadah kami diterima Allah dan sesungguhnya kerinduan terus menggamit untuk kami jejaki lagi tanah suci itu. Kami pasti satu hari kami akan ke sana lagi. Itu doa kami semua sebaik melaksanakan tawaf wada'.~~


76 comments:

MAZLIZA ABD RAZAK said...

selamat pulang ke tanah air :)

My Little Diary said...

in shaa allah, setiap yang kita lakukan menuju jalanNYA, pasti mendpt ganjarannya.

Pink Lavender said...

alhamdulillah selamat sampai..
parents makneng pon nak pi umrah kamis nih sis...naik dari senai gak..
sekarang dah senang eh naik dari senai pon boleh dah

Pen Biru said...

alhamdulillah...selamat pulang ke Malaysia..
sy agak terkejut jugak sebenarnya akak baru balik umrah sbb insya ALlah sy akan kesana Mei ini juga dgn Tiram Travel.tapi naik dari KLIA.tak sngka akak jd mutawif jgk..
sy terkjut bukan apa..sy google nak baca pengalaman org menunaikan umrah..tiba2 link ke blog akak..laa...rakan blogger sy sdri.sy pun dh lama x update blog sbb tu x tau..apapun terima kash atas perkongsian yg sgt bermanafaat ini..
doakan urusan sy dipermudahkan..mmg agak risau hal visa ni..doakan sy ya akak :)

Condoriano said...

Inshaa Allah,
Welcome back home :)

Zee Suhaini said...

Alhamdulillah kak..moga segala ibadah diterima olehNYA..
comel bantal 'busyuk' adik..hehe

NM03 said...

alhamdulillah, in shaa Allah... moga terpanggil lagi utk ke sana.

With Julia said...

akak...pi gan tiram travel ke? beg sandang tuh sama mcm ju dulu pi umrah satu family...if yes alhamdulilahhh....kita sekapal...nak tau kot ju terlupa...siapa nama mutawif yg bawak akak sekeluarga ye?

Ratu Hatiku said...

Alhamdulillah kakak....semoga lps nie dpt menunaikan Haji pulak.. in shaa Allah.. :D

Eye_nee said...

Alhamdulillah..Selamat sudah kembali ke tanah air yer Kak..membawa seribu kenangan terindah dan kemudiannya mengharapkan semula utk kesana lagi...insyaAllah...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

apepun tq kak kongsikan kisah akak di tanah suci...suka baca kisah akak ditanah suci n suka tengok gelagat adik...moga saya jugak nanti dapat kesana nanti dengan anak2...

inazamri said...

tiap kali tgk blog kakak ke tanah suci ni mesti ada rasa getaran kat badan ina.nak sgt ke sana...

Nini D.. said...

InsyaAllah kak..kita sama-sama doakan moga ibadah akak sekeluraga di sana diterima olehNYA

KY said...

Alhamdulillah...akhirnya sampai ke destinasi terakhir,

semoga Allah menerima ibadah akak dan keluarga aamiin...doakan juga KY semoga dapat jejak kaki ke sana ye kak..insyaalah

Aziela said...

Alhamdulillah..... gembira nampaknya semua.

ummuaidan said...

Alhamdulillah..selamat menyempurnakan suatu ibadah..kelakar adik tuh sampai ke mekah pun bawa kura2 jd peneman ..heheh

lieyalatif said...

Oooo kura2 comel tu dr malysia la bawak kak ye heheheeh...ade gak gunanye kak, dpt jadi bantal hehehehehe

Alhamdulillah...untung anak akak kecik2 dah jejak kaki ke tanah suci...pengalaman berharga tu....

ummiross said...

Alhamdulillah, puas membaca pengalaman menunaikan umrah Kakzakie, terubat juga rindu dihati terhadap tanah suci
InsyaAllah..moga Kakzakie sekeluarga mendapat umrah yang mabrur dan dapat menjejak lagi kaki ke sana.

❤Kamsiah❤ said...

alhamdulillah..kecik2 lagi adik2 comel tu dah menjadi tetamu ALLAH..

Knor said...

alhamdulillah seronok sgt..baca perjlnan kakak ke tanah suci..spnjang masa adik berkepit dgn abahnya ye..pengalaman yg manis bt adik.

NinaAz said...

Alhamdulillahhh. Semoga ibadah diterima olehNya dan dpt jejak lagi kaki kesana ♥

BERT said...

bestnya dapat pergi satu family.. lepas ni boleh buat haji pulak kan.. moga saya pun dapat pergi sana... aminn... syok tengok gambar2 kat sana..

Hanis Azla said...

Salam kak zakie..

semoga umrah yang makbullah menjadi milik akak dan keluarga, insyaAllah..

Qhaifa Nur said...

moga setiap doa Kakzakie sekeluarga termakbul...moga ada rezeki buat Kakzakie serta saya ke sana juga...
In Sha Allah...

Cikgu Ma said...

alhamdulillah dah selamat semuanya...

wahida said...

comel kura2 adik.. :)

Tihara said...

kenangan manis yang paling saya kenang seumur hidup, masa pergi umrah ni lah..saya harap sangat ada rezki lebih dapat buat haji pula, insha Allah..
seronok baca catatan kakak :)

JunAina said...

Alhamdulillah...Aina simpan niat juga nak pergi satu keluarga.

Ujie said...

insya Allah kak, niat yg baik pasti akan dipermudahkan-Nya.

Baca catatan gini, buat diri rasa rindu nak ke sana jugak.

izan mama mia said...

Alhamdulillah..perjalanan umrah yg selamat..mg ibadah diterima...untung anak akak tu dah sampai mekah dah

Amanina said...

alhamdulillah..semoga selamat sampai. In Shaa Allah :)

Nafira usof said...

Alhamdulillah~ moga diterima segala ibadah di sana.. amin~

sonok sangat baca cerita2 akak dari sana.. x puas membaca..:)

aReLaN said...

selamat pulang. bestnya la. insya-ALLAH akan sampai juga ke tanah suci suatu hari nanti

redza said...

ada rezeki dapat pergi lagi kak. insyaAllah

Planet Pengetahuan said...

alhamdulillah selamat sampek tujuan.. semoga tahun depan aku bisa nyusul bersama kedua orang tuaku.. :')

zulaikha megat said...

orang kata mekah dan madinah lah tempat yang akan kita rindui dan ingin kembali lagi..

lain lain tempat kalau dah pernah jejak kaki sekali rasa taknak pergi dah..betul ker kak zakie..

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...alhamdullilah selamat pulang ke tanahair...:)

Kesuma Angsana said...

In Shaa Allah kak ibadahnyer diterima. Neway tq berkongsi cerita & pengalaman di sana yer

hainom OKje said...

Sedih pulak bila baca yg last tu KZ .....sayu rasanya..Moga satu masa nanti bukan saja KZ yg akan kesana lagi malahan OKje sekeluarga hugs... In sha Allah

Rapunzeel Cikilolo said...

akhirnya...

selamat pulang...

aTieYusof Family said...

InyaAllah..moga semua ibadah kakak & family di terima Allah.. Doakan kami agar dpt ke sana jua..amin! :)

mama maman aka yana said...

seronok baca pengalaman akak.. minta2 dimurahkan rezeki dan dirahmati kesihatan utk sampai jugak disana.. :)

Nieda ramly said...

alhamdullillah dan selamat sampat di bumi malaysia. semoga umrah diterima.

Angah said...

alhamdulillah...

Cik Puan Fadli said...

beshhnyeee kak...omak & abah den pon dah slamat mengerjakan umrah bln 2 ari tuhh...2 minggu kek sano depa ckp x cukop maso...raso cam xmo blk jo...x sabo plak den nak poie gak...

HeNRieTTa JoSe said...

ceria sj adik....hehehe....suka tgk dia manje ngnn papanya...

psss...haah, nama jer korean....tpi steamboat aje gayanya....

Haryati Faizal said...

alhamdulillah semoga ibadah akak dan famili diterima Allah...amin

Daddy Ziyyad said...

sekembalinya ke sini, anak anak kak zakie sihat?

Deqla Manjew said...

mmg cantik bumbung lapangan terbang tu.. alahai sygnya kalo x jmpa gmbr.. kenangan berharga tu kak...

ieda immi said...

kejap je dah masuk episod akhir nieee
saya lak leka baca kak ;)

Murni Alfathunnisa said...

Alhamdulillah.

Tumpang gembira saya baca rentetan pengalaman akak di tanah suci.

hajar said...

terlalu rindu nak ke sana... entah bila lah agaknya.... semoga cita2 ini di makbulkan....

Myra Jay said...

Betapa sayangnya adik dengan kura2 nya :)

Asalkan dia gembira okla kan.. .:D

ANIM said...

Moga Allah berikan umrah mabrur buat kak sekeluarga dan semua teman jemaah.

Flight kak terus ke senai, tu rasa lain sikit airport di jeddah tu kot ya. Tak de pulak kerusi hijau macam tu masa balik tahun lalu.

Tapi yg terbest imestilah adik dgn bantal kura2nya. Innocent gitu...

Puan Kutu said...

seronok bacakisah prjalanan akk sekeluarga menunaikan umrah.paling suka tengok kerenah adik..dengan bantal kura2 lg.hehe

elly nadyra said...

seronok dpt baca entry akak, puas dpt baca dan tgk gambar....akak pi ngan tiram travel ye?
kalau tiram travel sama la ngan parent saya pi bulan 2 hari tu......pastinya kalau pi nak kembali kan, semoga murah rezeki ke sana nanti!

shida said...

One day nak ke sana juga.. doakan saya ya kak...
nway such a nice entry and family kak... :)
~~

suri solehah said...

lamanya tak BW tak tahu akak buat umrah,,alhamdulillah dah sampai balik dah pun...seronok tgk dpt pergi satu keluarga..doakan suri sekeluarga pun allah jemput menjadi tetamuNya..cepat.

suri solehah said...
This comment has been removed by the author.
Nur-nba said...

Moga Kak Zakie dan keluarga mendapat umrah yang mabrur..Tak jemu baca kisah dan catatan perjalanan akak.. Berguna juga bantal tu.. Adik dan kawannya tu nampak rapat je..

shameel Iskandar said...

Assalamualaikum kak zakie.
Bila baca entry kak zakie ni semnagat saya berkobar2 nak gi makkah buat umrah. Tak sabar tunggu 25.Mei ni. Doakan saya berjaya ke tanah suci.

eelobor said...

Insya Allah....seoga ibadah yang di terima. saya pun selalu dok berdoa agar suatu hari nanti berkesempatan juga nak ke sana

sobri yaacob said...

insaallah dpermudahkan suatu hari nanti..
saya pun hendak ke sana :)

Mia Kassim said...

Semoga ibadah kakak sekeluarga diterima olehNya......
Semakin teringin nak ke sana.....

Remy hazza said...

indahnya perjalanan........
semoga kenagan disana terpahat selamanya...amin

Ummi Iman said...

Tamat dah ya.. kena tgk entri sblm ni, maklumlah dah ketinggalan :) untung kura2 adik dpt berjalan sampai ke Mekah ;) alhamdulillah lengkap sudah umrah. Semoga mendapat keberkatan dan peroleh pahala yg byk di sana. Inshaallah.

Nastyna said...

Fuh...ralit saya baca entry umrah akak dari awal sampai akhir. Speechless kejap, menghayati perjalanan akak, family with makzah's. Mudah-mudahan kami juga dapat jejak kaki ke sana nnt.

Kakzakie said...

Akhirnya N3 kakak berakhir juga. Moga semua ibadah kami sekeluarga diterima Allah hendaknya Amin...

Terima kasih diucapkan kepada:-

Mazliza Abd Razak, My Little Diary, Pink Lavendar (masa kakak pergi merupakan kali ke3 penerbangan direct dari Senai ke Jeddah), Pen Biru, Condoriano, Zee Suhaini, NM03, With Julia (betul Ju), Ratu hatiku, Eye_nee, Lizz@Hazlizalizz, inazamri, Nini D, KY, Aziela, ummuaidan, Lieyalatif, Ummiross(mesti terbayang semuanya yg pernah dilalukan kan ummi), Kamsiah, Knor, NinaAz, Bert, Hanis Azla, Qhaifa Nur, Cikgu Ma, wahida, Tihara, JunAina, Ujie, izan mama mia, Amanina, Nafira Usop, Arelan, redza, Planet Pengetahuan, Zulaikha Megat, Mas Zull, Kesuma Angsana, hainom Okje (nama pun budak macam itulah), Rapunzeeel Cikilolo, mama maman aka yana, Atie Yusof, Nieda Ramly, Angah, Cik Puan Fadli, Henrietta Jose, haryati Faizal, Daddy Ziyyad (balik semua batuk dan serak termasuk kakak dan abang juga), Deqla Manjew, ieda immi, Murni Alfathunnisa, Hajar, Myra Jay, Anim (ini sebaik tiba bas kami terus ke sini, utk kami makan dan solat Anim - kemudian sebelah tu tempat chop passport dan naik utk ke bilik berlepas), Puan Kutu, elly nadyra, Shida, suri solehah, Nur_nba, Shameel iskanadar (moga semuanya berjalan lancar dik), eelobor, sobri yaacob, Mia Kassim, Remy hazza, Ummi Iman (hihi... itulah Rose dibawanya sampai sana) dan nastyna (usahakan dik utk kesana).

Sekali lagi terima kasih kakak ucapkan. Salah silap harap maafkan.

n O e s u h a i m i said...

comelnya kura-kura adik.. :)

semoga ibadah akak sekeluarga diterima olehNYA

IntaNBerliaN said...

oo kura2 tu dr malaysia yer.. dpt gak kura2 tu merasa g mekah

~aYu~ said...

alhamudlillah.. seronok baca kisah akak dan keluarga di sana..

Kakzakie said...

Terima kasih juga: -

noesuhaimi, IntaNBerliaN (masa pergi tu baru beli itu yg dia nak bawak juga) dan Ayu.

Terima kasih sekali lagi.

aanie said...

habis jugak sy khatam baca cite kakak kat tanah suci...aritu bz x sempat nak bukak blog....

doakan sy dpt ke sana jugak....:)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..
sungguh.. cma rasa seronok & teruja bila baca pengalaman akak menjejakkan kaki ke sana..
seronoknya.....

alhamdulillah kak.. insyaAllah.. semoga amal ibadah akak & semuanya diterima... :)

Mimie Najib said...

indahnya permandangan.. moga 1 hari nanti saya dapat ke sana..

*insyaAllah..moga ibadah akk sekeluarga diterima.. :)

Z ie said...

insyallah teringin juga nak kesana... moga ada rezeki suatu hari nanti