Wednesday, April 17, 2013

Cikong ku manis penuh selasih berjeli


86 comments:

Cik Puan Fadli said...

bikin den telioq di pagi ari nie kak..

Diana Lie said...

penyejuk badan...sedap nampak, tp takut plk kena batuk kong kong !..

KY said...

alaaa...akk KY tak minum cikong apa lai biji selasih..tapi nampak sedap je..

Aisy Nasiha said...

Cikong ke panggil? Saya panggil lai ci kang... Hihi..sama je bendanya kan?

Naim kalau makan, suka selasih n kacang.. Yg jeli tu dia buang..

gadisBunga™ said...

saya jarang order cikong. tapi baru2 ni saya order. segar!

hainom OKje said...

Susah nak cari Cikong penuh isi kat KL ni KZ.... tengok kedai...ada yang banyak cincau je, ada yg banyak jeli .... dah kata pun bukan buat sendiri kan KZ hehe....
Suka yg ada kacang dalam tu!

fairus mohamad noor said...

salam pg..singgahsini..err..cikong tu ape kak?pestaim dengar ni..hee

Nurulhuda Abdul Latip said...

Akak tau tak saya tak reti minum cikong tapi Zarif memang suka sangat tau

Kniedaz said...

saya tak minat air ni hehee..

ummuaidan said...

sedap nie kakak makan pada hari yg panas..2 gelas pun lebh abiss kalau sy...heheh

Dylla Abas said...

haish...dugaan nafsu mkn di pagi hari >_<

::NureeN:: said...

cikong?? kat png mcm x der jerr.. klau laici kang ada hehehe... sama x?

ieda immi said...

mak aihhh panas2 nie
nak sikit kak !
sedapp wooo ;))

NM03 said...

sejuk badan lepas pekena ni kan... tapi manis sangat ker?

❤Kamsiah❤ said...

sedapnya pekena masa panas2...tp anak2 saya tak minum air yg ada biji selasih,depa kata telur katak hehe

NinaAz said...

biji selasih baguss untuk kesihatan. hiiii

With Julia said...

air penyejuk badan dan anak tekak...sekarang musim panas kan

dhiera said...

terliur tgk ni

aanie said...

dulu sy takut nak mkn selasih tu sb org kata tu telur katak...kekeke....

lieyalatif said...

lieya suke yg sejuk kak!! nyaman nye lahaaaiiii masuk tekak heheheeheh

redza said...

penghilang dahaga

Ratu Hatiku said...

sedapnya kakak lbh2 lg minum wktu cuaca panas nie..

nik ros said...

sedapnya la. dah la tgh musim panas ni. minum ni mmg sedap sgt la.

norhidana miswan said...

dana suke yg colourful, isi mcm2 ada, mkn dia je udah kenyang

Acik Erna said...

Assalam kakzakie .cikung dengan laicikang tu sama ke

aizamia3 said...

lagi bertambah suka kalau selasih tu letak banyak2.. ;)

mama maman aka yana said...

cikong tuh cam air cincau eks.. hehehe.. ke panggil je lain

yan's cottage said...

sejuk je rasa tekak nie...kak he heee....

JunAina said...

Aina tak suka telur katak kak...hahaa...

Mia Kassim said...

1st time dengar nama cikong tp mmg pernah minum air ni....penyejuk badan penghilang dahaga....

amirah said...

assalamualaikum kak...

lai chi kang faveret suami amie. kalau makan di kedai mesti nak minum ni. amie pernah juga cuba buat di rumah..

are_lin@yu said...

nak sikit kak..hehe

Eye_nee said...

Saya tidak berapa menggemari Lai chi kang ni kak...tp bila tgk org lain yg order bila kat kedai mkn tu...rasa mcm teringin sgt...tp nnt kalau order tak minum rugi pulak...

ummiross said...

Sejuk tekak ummi tengok air cikong ni Kakzakie..tambah ada biji selasih tu, lagilah best.

Aziela said...

Saya sukaaa yang macam nie. Kadang2 isis penuh sangat pun rasa kurang umph!

Ujie said...

Pernah order, cikong dia penuh dgn mcm2...yg saya tak pernah nampak. Ujung2 minum air dia je, yg lain2 tak makan pun.

eira eixora said...

kegemaran ni kakak

Kesuma Angsana said...

lebih suka kalau kurang manis sikit hehehe

MaMa Rey said...

cikong kalau minum time cuaca panas memang sedap..hilang dahaga..:)

eMMe said...

same la kite kak, suke minum cikong..
tapi jgn amalkan selalu minum2 manis ni kak...

Hazmin said...

Dikala panas dapat makan sedap ni kak...

Nafira usof said...

sejukkkk tekak~
sedapnye kalo dapat pekana nih~

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..
ni laicikang ye? hihih.. cma suka minum air ni sambil kunyah2 kacang kt dlm tu.. dapppp :)

Ati Masrif said...

assalamualaikum,

cikong ni ada kat jb je ke?

kalau masuk perut org yg sakit perut
cam ati ni ...mesti bestkan :)

munna said...

sedapnya...... time2 panas ni makan ni

Riedaffya ibrahim said...

dahaga ni/..mintak skit kak..

Tihara said...

sejuknya tekak tengok gambar ni..selasih tu sejukkan badan kan kak :)

Qaseh Suhaida said...

Sedap ni minum dikala cuaca panas mesti sejuj je badan

Myra Jay said...

MJ suka biji selasih..
tp kena minum dengan air sirap ;D

Deqla Manjew said...

sedap eh? hihi..deqla x suka..xtau kenapa... huhu

Ibu Lala said...

Cikong ni air apa kak. Leng chee kang ke?

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

ermmm sedap tu kak..

HeNRieTTa JoSe said...

yummy....sedapnye akk....rietta suka selasih sirap....

Rozita said...

Waaa...tengah tengah cuaca panas, sedapnya nampak air akak tu....

Kella said...

time time panas memang sesuai,,
kita kat sini baru lepas ujan yang sangat lebat.. alhamdulillah.. hujan rahmat sangat... tengah panas panas.. =)

Daddy Ziyyad said...

minum cikong ni kakzakie...waktu tgh2 panas berdenting ni...mmg besttttt

Juhariah Johari said...

Cikung tu sama ke lai ci kang? hehe bahasa johor ke?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak zakie...dulu klu mkn2 luar suka order air ni..skrg dah lama tak order :D Sedap!!

ANIM said...

Lai ci kang ye kak...heee...1st time dgr cikong
Kalau kat sini dia letak buah apa yg kenyal2 jernih tu..
Ada yang letak buah pala....batuk2 ni cari lai ci kang panas lah sedap...
Sorang tu habis ke?

Qhaifa Nur said...

lagi sejuk lagi sedap...
namanya pun unik juga Kakzakie..

Mimie Najib said...

sedapnya.. :)

Knor said...

sedap...masa ni tgh dahaga sgt..kurang manis..

Muja.. said...

akak panggil laicikang tu cikong yer.. ke panggilan negeri johor..saya suka sgt mnm cikong.. best best

n O e s u h a i m i said...

faveret noe ni...lai chi kang...biasa order yg suam...sejuk pun sedap gak...

Mayang ABDUL RAZAK said...

adoiiii... kak nampak sangat menyegarkan...

Papa Mifz said...

cikong nih samalah dengan laicikang , kan kak..??

Delima Zamrud said...

Waktu2 panas gini dpt minum nie sejuk2 best kan akak isk isk isk best nyerrr...

Aine Ainun said...

kak zakie
panas 2 ni mmg sedap mkn chikang je tau...=)

awat byk selasih ke kak?

Nini D.. said...

biji selasih je ke kak?..yg lain,mana?

aby said...

tengok bijik selasih tu mengingatkan bungkusan2 air dibazar ramadan

PeRdU cINta said...

masyaAllah kak..sedapnya..geram je tengok selasih tu kak.. (**)

Norizan J said...

sedap minum time panas di tengah hari hihi

Murni Alfathunnisa said...

kalau la dapat yang ini di tengahari yang panas...alangkah lega dan nikmatnya. boleh bagi sejuk badan ni.

Remy hazza said...

sejuk jer mata memandang..apatah lagi tekak yg merasanya....hu3...

hana hadi said...

cikong? lai chi kang.. hehe

Kakzakie said...

Sebenarnya kalau di JB ini lebih banyak guna nama CIKONG berbanding Laicikang. Tapi kakak rasa sama saja. Cikong ini kakak captured ketika makan di Restoran Kesuma belakang taman perumahan kakak. Mula diberi terlalu manis kakak minta tambah air masak (sebab kakak beli cikong panas).

Terima kasih kakak ucapkan pada semua pada N3 ini:-

Cik Puan Fadli, Diana Lie, KY, Aisy nasiha, gadisBunga, hainom OKje (ini kakak saja inform waiter nak lebih biji selasih - kakak suka), fairuz mohamad nor, Nurulhuda, ummuaidan, Kniedaz, Dylla Abas, Nureen, ieda immi, NM03, Kamsiah, NinaAz, With Julia, dhiera, aanie, redza, Lieyalatif, Ratu hatiku, nik ros, norhidana miswan, Acik erna, aizamaia3, mama maman aka yana, Yan's Cottage, JunAina, Mia Kassim, Amirah (kakak pun kadang buat sendiri di rumah Amie), Are@linayu, Eye_nee, Ummiross (kakak pun suka biji selasih ummi), Aziela, Ujie (kakak tak pernah tak habis sebab kami sekeluarga suka), Kesuma Angsana, eira eixora, emme, Mama Rey, Hazmin, Nafiraa usop,♥ Cmª shIemª ♥, Ati Masrif, munna, Reidaffya ibrahim (kalau Ffya dtg JB kakak belanja - mehlah sini), Tihara, Qaseh Suhaida, Myra Jay, Deqla Manjew, Ibu Lala, Lizz@Hasalizalizz, Henrietta Jose, Kella, Rozita, Daddy Ziyyad (betul doc), Juhariah Johari (samalah Kak Ju - org JB panggil cikong), azatiesayang, Anim (apalah Anim ni org Johor pun tak tahu ke? Yg buah jelly tu buah kolang-kaling kakak panggil), Qhaifa Nur, Mimie Najib, Knor, noesuhaimi, Mayang Abd Razak, Papa Mifz, Delima Zamrud, Nini D, Aine Ainun, aby, Perdu Cinta, Norizan J, Murni ALfathunnisa, Remy hazza dan hana hadi.

Buat semua yg tidak tahu cikong itulah juga laicikang. Tapi di JB biasa kita panggil cikong tau:)

KesumaMaruku SueQistina said...

saya suka sirap selasih

Izan Ishak said...

kak zakie... izan jatuh cinta dgn cikong ni sejak pregnantkan zayyan thn lepas. ada satu kedai mkn kat sini yg cikongnya sangat best. isinya memang banyak. langsung tak kedekut isi....

aTieYusof Family said...

Hubby suka minum ni Kak..
Doktor cakap buat sejuk badan:)

elly nadyra said...

sedap layan dlm cuaca panas2 nih kan!

Mieza Jhaa K said...

EH....apa tu cikong?

Mieza Jhaa K said...

Lorr laici kang rupanya...hihi

Eliss Mie said...

sedap kalau lengkap semua bahan :)

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...wah sedapnya kalau dpt minum ni sedap2...:)

Haryati Faizal said...

sedapnya kak...

Nurul Ain Zulkarnaind said...

tadi siang sy order abc.. makcik sy order laicikang utk lunch...

rupadia mcm gmbr akak ni juga hehe