Wednesday, April 10, 2013

Perjalanan kami ke tanah suci - Kisah 6

Santai seketika. Hari Rabu ini aku paparkan antara yang kami makan ketika berjalan-jalan/ziarah di tanah suci.





79 comments:

NinaAz said...

Nasi arab ke tu kak. Pangjangggg. Hihi

redza said...

alhamdulillah..syukur atas rezeki dariNya

:: Mrs.Eady :: said...

agagagaga..terliur!!

izan mama mia said...

panjangnyer beras dia... sedap lak nengoknyer

Riedaffya ibrahim said...

sy pon terliur ni...nasi arab ye yg atas tu..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Ikan yang kat gambar bawah tu ikan apa kak?

aby said...

salam hajjah ..
maaf tk dapat buat reply kisah 5& 6 sbb diluar kawasan .. jadual padat sangat .. kak masa di ladang unta tu bermiqat tk di masjid Hudaibiyyah ..
aby kt sana mekah carik roti canai ..
alhamdulillah .. jumpa 3-4 kedai yg jual roti canai ..

Ibu Lala said...

Kak, lapar la tgk mknn akak ni. Tak bfast pun lagi. Pagi pagi adik dah ajak main. Ajak dia pi bfast dulu tak nak. keroncong dah perut ni.

ZieMarziah said...

wah..mewah!nasinya...emmm panjang

faraherda.razalan said...

Sy tgk ikan tu, mcm garing je. Ishhh....terasa nak je mkn nasi tu. Hehehehe~

cikceriacorner said...

wow bestnye akak..:)

ummiross said...

Salam Kakzakie..

Nasi Mandey dan aiskrim tuuu Kakzakie, peberet!. Kalau balik dari masjid, kerapkali singgah beli aiskrim,nostalgia betul.

HeNRieTTa JoSe said...

Yummy...bsar lauk dia yea akk....rietta suka eskem...

JaSSNaNi said...

panjangggggg beras tu.. sedap nampak.. :)

wahida said...

saya sgt suka nasi arab kak...terliur saya dibuatnya....huhu...

hainom OKje said...

Sapa punya yang bawah sekali tu KZ?.... Abe ke.... jarang tengok lauk ikan goreng makan ngan nasi Arab.....
Yang berger tu dah tentulah adik punyakan hehe

pandai tak Okje teka?hehe

Nafira usof said...

wew~ terliur plak tengok menu2 tuh.. meleleh!

aizamia3 said...

nasinya itu panjang-panjang..

Myra Jay said...

Wowww!! terliur :D

Umiazah Mz said...

Assalam
Nasi arab ke nasi mandi?..teringat waktu ke sana dulu..

ummuaidan said...

Macam nasi beriyani sket kan..apapun memang menterliurkan sangat nie kakak..:)

Fiza Rahman said...

Sedapnya tgk nasi arab tu.

yan's cottage said...

terkenang semasa dulu bila tengok pic2 kat atas tu....

aanie said...

terliur tgk makanan2 tu...serius!!

Asyifa Mustaffa said...

alamak....kisah 6 dah kak....bnyknya n3 akak sy terlepas ni....
pnjngnya nasi arab...cpt knyang nih...!

CikPuanHaLia said...

SEdapnyer nasi arab...dah lama tk makan..

Hanis Azla said...

Salam kak zakie..

Ya Allah.. terliur tengok ikan tu.. teringat lagi akan kelazatannya.. Alhamdulillah.. sedap sangat..

YB said...

nasi arab, ais krim arab semuanya sedap.

Ratu Hatiku said...

Mst sdp ns arab kat sana kan kakak...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

salah satu tu mesti favourite adik.. hehe

Aziela said...

First time tengok nasi Arab dengan ikan goreng...mesti sedap kan.

Nazayiena Ayiena said...

Sedapnya kak nasi arab tu,terliur nie.

Rinna said...

Wow menyelerakan..makanan tuh semua.. :)

Daddy Ziyyad said...

Org2 yg dah ke sana, semua cakap aiskrim dia sedap...air mangga dia sedap...;)

Fadilah Aziz said...

nasi beriani dengan ikan..wah..unik ye kak:)

Mia Kassim said...

Nasinya panjang2....yang ikan tu ganjil sikit rupanya...

anitadiana said...

salam kak..lama ita tak singgah sini..alhamdulilah..kak gi umrah ..bestnya...

Deqla Manjew said...

panjang2 eh beras kat sana...

Qhaifa Nur said...

sedapnya Kakzakie..tengoklah saiz beras mereka panjang...
paling suka burger tuh macamanalah rasanya...mesti sedap kan..

nur-afiz said...

sedapnya kak.... alhamdulillah... kat sini susah nak cari nasi arab... huhuhuuhuhu

Knor said...

sgt sedap kak..lapar dah ni

Ujie said...

Sedap2 semuanya kak!
Mmg tak putus selera gini.

Yg last tu ikan apa ya?

ANIM said...

rindunya nasi mandy lauk ikan..
kat malaysia, tak jumpa

Juhariah Johari said...

Alhamdulillah syukur.
Diaorang tak pakai kuah ek?

ibundo said...

teragaknya nak makan nasi tu...

NoEn said...

sedapnya ais krim tu

Papa Mifz said...

menu yang pertama tuh yang paling menggoda PM...hehe

Kesuma Angsana said...

sedap tu kak, specially nasi arab cuma kuantiti nasineyr agak banyak kan !

Eliss Mie said...

nasi arab :) my fav to the max :)

Cik Puan Fadli said...

sodap eskrem tuh!...

-Sara- said...

woww nasik arab original! hehe

Zaitun said...

Sedapnya gambar yang paling atas tu.

boni kacak said...

pergh...nampak sangat-sangat menyelerakan...

Remy hazza said...

mesti puas dapat mkn pelbagai menu arabic ye kak....... sedap2 semuanya.....

Ummi Iman said...

Mesti sedap. Org Arab ni boleh tahan kalau bab makan ni. Terutama yg bakar2. Beras diorang mmg sedap. Mcm lah dah sampai sana ;) itu apa yg saya rasa masa pergi Dubai dulu.

Kniedaz said...

nasi lauk ayam tu nampak sedap la..

Acik Mimi said...

terima kasih. akak je yg nak dtg tempat saya,saya ada post sesuatu dlm blog saya

Acik Mimi said...

akak pun ada kt sini jugak,yg lain saya tak kenak..kak,

KY said...

alaa...sedapnya akk..KY tak blh lah tengok ayam2 ni, apa lagi ayam goreng mcm tu eeemmmmm...

Puan Kutu said...

adoi sedapnya..yg 1st tu mmg menggoda tekak..:)

eelobor said...

lauk ayam tu nampak cam sangat menyelerakan jer...

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Nasi Arab tu mmg menggamit memory, dulu kami beli dkt2 dgn hotel Firdaus.. mmg sedap!! Dgr2nya skrg tempat tu dah takde sejak proses pembinaan.

Tihara said...

kak aiskrim dia sedap kan...nasi arab pun memang pure.. :)

Rapunzeel Cikilolo said...

kak pb, ikan ape tu?

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

terliur saya kak tengok menu2 ni...terutama aiskrim tu sedapnyer...

Yana Shaiful said...

Salam perkenalan kak..tima kasih sudi singgah blog yana..
~ sedap tgk semua menu2 tuh..dh terliur :-)

nik ros said...

tgk ni mcm teringin la nak makan nasi arab. sedapnyer la.

With Julia said...

Ju pernah mkn mcm pic diats masa tunaikan umrah tahun 2010 dear...sgt2 best dishes di sana...daging unta try makan x?

Kakzakie said...

Sebenarnya banyak yang kami makan tapi biasa tak terlupa nak captured berbanding kalau makan di M'sia mesti ingat saja kan..

Buat semua terima kasih dari kakak:-

NinaAz, redza, Mrs Eady, Riedaffya ibrahim, izan mama mia, Nurulhuda (kakak pun tak tahulah Huda ikan apalah tu - makan ajelah hihi...), aby, Ibu Lala, Ziemarziah, Faraherda.razalan, CikCeriaCorner, Ummiross (samalah kami pun macam tu balik dari masjid mesti singgah), Henrietta Jose, wahida, hainom OKje (kami makan hari lain-lain ni tau - kalau beli semua sama), Nafira usop, Jassnani, Myra Jay, aizamaia3, Ummiazah Az, Ummuaidan (lebih kurang tapi kakak rasa nasi dia sedap lagi mungkin sebab lapar kot), Yan's cottage, aanie, Asyifa Mustaffa, CikPuanHalia, Hanis Azla, YB, Ratu Hatiku, Seri Kandi Tanah Jauhar (KFC dan aiskrim itulah yg dia suka Seri), Aziela, Nazayiena, Rinna, Daddy Ziyyad (texture aiskrim dia sangat soft - air mangga dia pun macam pure itu yg sedap), Fadilah Aziz (macam-macam lauk ada disediakan Dila), Mia Kassim, anitadiana, Deqla Manjew, Qhaifa Nur, Nur-Afiz, Knor, Ujie (entahlah ikan apa tu Ujie), Anim (betul tempat kita kalau nasi arab mana padankan dgn ikan), Juhariah Johari (nasi ini dah siap packed masuk dlm macam microwave tak ada kuah pun kakak tengok), ibundo, NoEn, Papa Mifz, Kesuma Angsana, Eliss Mie, Cik Puan Fadli, Sara, Zaitun, Boni Kacak, Remy hazza, Ummi Iman (betul beras mereka panjang dan soft), Kniedaz, Acik Mimi, KY (ayam mereka rata-rata bukan goreng tau KY tapi ayam bakar), Puan Kutu, eelobor, Miss Mirror aka Sam, Tihara (mesti masih teringat lagi kan Tiha), Rapunzeel Cikilolo, Lizz@Haslizalizz, Yana Shaiful (salam kenal juga dari kakak), nik ros dan With Julia (kakak ada juga makan daging unta tapi dalam kebab bukan makan dgn nasi).

Buat semua terima kasih sekali lagi:)

Cho Zila said...

aiskrim dialah yang menjadi sebutan keluarga suami saya kalau berhimpun.. makan aiskrim mahal manapun mesti teringat aiskrim kat mekah gak...

wan nurul hezrina abd halim said...

wahh dia bagi sos tomatojer ke kak??tuh ikan apa ek?

munna said...

sedap semuanya.....

MAZLIZA ABD RAZAK said...

bestnya nampak nasi tu

Haryati Faizal said...

beshnye kak....perut sentiasa terisi ye...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

sedapnye mendy rice..

Kakzakie said...

Terima kasih juga kakak ucapkan kepada: -

Cho Zila (sebab aiskrim dia texturenya sangat soft zila), Wan Nurul Hezrina, munna, Mazliza Abd Razak, Haryati Faizal dan Sweetmama @Eija.

Terima kasih sekali lagi:)

Mila@Rimbun said...

yum yum..
kak zakie.. takde makan dalam talam besar ker? hiihi... portion makanan diorg ni banyak kan, kalau diorg untuk 3 orang, kita boleh makan 6 orang jadinya

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.zakie..

nasi beriani ke tu?? memukau..
hihih..

Ena's Palace said...

pape pun sekerim tu jugak jd pilihan sy...hehehehe