Thursday, April 25, 2013

Takut di negara sendiri

Tanpa mengetuk pintu dan tanpa isyarat tiba-tiba dia tersembul masuk. Aku terkejut sebab sedang enak menikmati makan tengahari. Walau tidak istimewa mana makanan aku tapi biasalah bila perut lapar dengan sedikit tomyam putih, kacang panjang masak sambal udang, ulam timun dan ikan goreng lebihan makan malam itulah yang aku makan. Dia memakai sut oren-coklat yang biasa sami Buddha pakai. Dalam cuaca panas di luar dia menapak tanpa berkasut. Menghulur beberapa kertas tanpa berkata sepatah perkataan tapi aku faham dia mahu meminta derma. Aku geleng kepala dan kata aku bukan boss. Dia tetap tidak mahu berganjak. Sudahlah waktu itu aku di pejabat sendirian sebab waktu makan, buat aku jadi takut. Selera makan aku mati serta-merta.

Gambar haisan dari google - Bukan dia ini orangnya. Sekadar mahu menunjukkan warna baju dia oren/coklat macam warna inilah.
Tidak ada jalan lain aku panggil abang security minta dia keluar. Wah... boleh pula dia bagaikan mahu marah pada abang security. Apa yang aku dan abang security hairan dia boleh marah dengan bahasa apa entah yang kami tidak faham tapi seperti mahu membantah. Abang security tarik tangan suruh dia turun (pejabat aku di atas). Sebaik dia keluar aku kunci bilik. Melihat dia keluar pagar rasa belas pula kenapalah aku tidak saja hulur barang seringgit-dua. Perasaan takut menguasai hingga semua ini jadi lupa. Pandai dia menyusup masuk waktu orang keluar-masuk untuk makan tengahari itu.

~~ Hairan bin ajaib walau sekadar orang mendatang berani lagi memanjat pejabat orang mahu meminta derma. Aku yang warganegara Malaysia pula yang ketakutan.~~


72 comments:

NinaAz said...

seram jugak org macam tu. bahaya tu sis. kena berjaga2. lagi2 kita sorang2

Mia Kassim said...

Bahaya lah kak....pintu opis tpt akak tu xde kunci auto tu ye....kami selalu on kalau terpaksa tinggal sorg dlm opis takut org masuk sesuka hati....

Nisah Idham said...

Salam Kak..
Nisah baru berkunjung ke sini. harap sudi terima (^_~) .

>> Nisah sendiri selalu juga menerima "kunjungan" tidak diundang itu. Walaupun pintu Pejabat Nisah menggunakan kad akses, namun apabila di ketuk secara tiba-tiba mau juga gugur jantung ini.

Salam Ukhwah..

Masya said...

oic macam mana boleh masuk.. security x perasan ker?? nasib baik tak pape...

ummuaidan said...

Berani betul diorang nie kan dah sampai kepejabat2 ..agaknya kalau pegi waktu opis hour mesti sah2 kena halau sbb tu dia pegi waktu lunch kan kak..

Cik Puan Fadli said...

seb bek x terjadi perkara yg x diingini...cane dia bleh tlepas masok yee...opis akak x pakai kad ke?...bahaya tu...

aizu's life said...

hati2 kak.. tetamu yg x diundang ni slalunya ada niat lain.. nauzubillah..
tp dah ramai yg uniform cmtu minta2 derma kat tmpt kite.. bebas betul diorg yek

umi alya said...

Sami buddha.. kt sinipn selalu dtg minta derma,biasanya gelengkan kepala jer..

Umiazah Mz said...

Assalam
Kekadang , pekara2 begini membuat kita berfikir banyak kali,..kenapa terjadi kepada kita.adakah Allah sedang menguji kita?..sebagai perempuan yang lemah, mmg takut juga berhadapan dgn situasi begini..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

terkejut betul kalau saya pun..

aTieYusof Family said...

Salam Kak..
mmg menakutkan..klu2 tinggal kita sendiri kt rmh/opis..
kat kg dulu pun sllu depa masuk.. tapi skrg makin kurang..

Ummiarissa Mahdi said...

mujur tidak ada perkara buruk berlaku...

❤Kamsiah❤ said...

kalau saya,mmg malas nak layan org2 mcm tu,hulurkan seringgit dua,semoga dia cepat2 pergi...

redza said...

takde adab..main serbu masuk je

Pn.bayu said...

kat opis ada abg secutiry...kalau kat rumah sensorang...lagi bahaya....aduh..perlu sentiasa kunci pintu...

aby said...

Salam kz,
Mmang patut utk berasa takut dlm keadaan mcm tu. Mujur ada pak guard, klu tidak kak la prlu tarik tngan tok sami tuh ...

Deqla Manjew said...

ish.. nk mintak derma tp siap mrh2... takot la ngan sami budha ni.. huhuhu..

Zee Suhaini said...

dorang ni memang cam ni kak..dorang akan paksa kita selagi tak dapat..kalu sekali dah bagi nanti dia datang lagi..banyak gak yang jenis tipu ni..
takyah nak kesian pon..kita yang lagi kesian nanti..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Kalau saya memang sungguh gerun kak, lagi kalau kita tinggal sorang je kat ofis..

Ibu Lala said...

Kalau saya pun takut kan. Nasib baik ada sekuriti. Klw x de sape nak tolong.

hainom OKje said...

Mau tak seram KZ kalau tengok berpakaian gitu apatah lagi sorang2 duk office.... agaknya ada penunggu kot depa tu...

Yelahkan atas dasar kemanusiaan ada jugak belas di hati kita, rasa menyesal pulak tak bagi singgit dua tuk menghilangkan dahaga mereka.... Biasalah KZ bila panik dan takut menguasai diri.... gitulah jadinya..

Kesuma Angsana said...

tetap bahaya tu kak... next time kena lebih hati2 yer

Ati Masrif said...

salam kak,

kalau ati pun, pasti buat benda yg serupa

sudah terperanjat dan ketakutan ..keselamatan diri yg lebih utama

Lydia Miza said...

Takutnya.. Kadang2 adik hulur juga singgit kak, tp suami marah2 adik beri.katanya beri saja pd org yg susah.org islam. Tp malas bila mereka x mau berganjak tu rimas rasanya

Cikda said...

huishh.. seremm..mujur takde apa2 brlaku..

Aziela said...

Kalau kita call polis, agak2nya polis datang tangkap tak?

Rai Ourkizuna said...

kak..jangan bagi kak.. kadang2 diorang ni sindiket.. pernah diorang buat discovery.. mamat yg balut2 ni bukan tok sami pun..da kumpul duit.. dia tukar baju dia pegi beli benda.. jahat gila..

Fiza Rahman said...

Scary nya kak. Masuk menggejut plak tu. Kena kunci pintu lpas nih.

Ratu Hatiku said...

Takutnya kalau mcm tu kakak...kena kunci pintulah lepas ni kalau takde org dkt pejabat...

Qhaifa Nur said...

kat rumah pun sama, selalu Nur pesan kat anak2 tutup pintu pagar atau grill...dah masuk tak beri duit tak keluar mereka..sekarang lagi datang nak minum segelas air...macam2 sekarang takut pula...

Ummu Madihah said...

Salam Kakzakie,

Sekarang ramai betul yg minta derma, sepatah haram bahasa kita pun dia x tau, main hulur kertas aja. Kalau pihak berkuasa tahu memang sah kena cekup punya! Kalau kat rumah pagar x tutup pun gitu, tambah pula kalau grill atau pintu menganga, mahu diredah masuk aja! Jadi sentiasalah berhati2.

Angah said...

opis angah pun selalu di datangi org mintak derma la, org nak meniaga la, heran betul macam mana mudah masuk ke kawasan yang ada security ni

KY said...

itulah kak, kalau kat rumah pun kena sentiasa tutup pintu pagar dan rumah..takut

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

takutnyer kak...dierang entah datang dari maner tah tetibe muncul gitu..nasib baik ader pak guard

ummiross said...

Takut kan Kakzakie, nasib baik ada security tu.
Sekarang pendatang lagi berani dari kita, kita pula takutkan dia orang.

Ulfa Ady said...

Takut jugakkan. Kan rumah un saya memang sentiasa kunci pagar..
oh ni nak makn tghhari!kcag pajang letak tomato dan udang kecil juga sup dll.
Baik2 jaga diri.

Ujie said...

Pernah dgr, diorang ni org luar yg menyamar mcm sami. Sbb nak mintak derma. Rasanya mmg elok jangan layan, sbb takmo galakkan penipuan.

Nini D.. said...

Rasa xselamat duduk di negara sendiri kan kak.

CeqGu said...

setahu cikgu la kan kak zakie, sami mmg tak mintak derma.....

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...memang takut kalau ada org dtg mcm tu...lagi pula kita dah keseorangan mmg tak boleh fikir panjang..:)

Nafira usof said...

memang menakutkan~
dah lah kita pompuan kan~

dulu opis zura x pintu auto lock tuh.. jadik zura lock pintu kayu dan x kan bukak pintu selagi x dgr suara siapa kat luar~ bos tanya nape selalu tutup pintu.. zura cakap zura takut. pastu big boss pasang auto lock kat gate. so leh nampak lah sape kat luar. kalo x kenal mmg x bukak lah~

QueeN TerataI said...

skrg ni kat mana2 pun mmg kena berhati2 dan kdg2 mmg rasa takut.. takut dgn org asing...

TiranaAduka said...

salam bakyu
Jaman ku cilik ono la wong seng koyo kui.sak iki wes orak ono.

n O e s u h a i m i said...

ish mmg menakutkan...dah la tinggal sorang jer...lain kali kena lebih berhati2..klu tinggal sorang...kunci pintu tu...

~ yus ~ said...

kalau yus pun rasanya ambil tindakan sama mcm akak, dahlah sorang2 kat pejabat, takut ya kak, tp kadang2 kita kena berbaik sangka juga, tp zaman skrg ni kena ada sikit perasaan curiga.

Riedaffya ibrahim said...

kejadian ini terjadi kat mana2 kan cuma cara je berbeza,,,kadang2 kita jadik takut bile mereka tidak berganjak..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmmm saya kat opis selalu sensorang pon kekadang x berani nak buka pintu.... terlalu ramai yg minta sedekah waktu pejabat....

aanie said...

takutnya....nasib baik ada security...kalo x, tak tau nak buat apa...

Tihara said...

dalam hati kita masih ada rasa kesian kan kak tapi akak take care tau..

norhidana miswan said...

kalu dana pun terperanjat kak, nsb lah di opis nih nk msk kene ada acess kad kalu tak ntah sapa2 blh msk opis nih...

betul lah kak, diaorng nk minta derma tp nk paksa2 kite bg duit, udahla bkn org melesia... nampaknyer kite prlu lbh ketat melayan PATI2 nih

Knor said...

itu sbb pintu asyik berkunci dan bermangga je..

Murni Alfathunnisa said...

kalau saya pun takut.
dan pada saya, dalam simpati tetap kena berhati-hati. dalam soal ini..saya agak memilih orang untuk 'memberi' sekalipun.
nasib baik la ada security kan.

wahida said...

kalau saya pun jadik takut kak...tiba2 je muncul, silap2 saya boleh menjerit...huhu...

mujur ada abg security...

Acik Erna said...

acik pun takut kakzakie..kalau tenghari memang kunci pintu

Norizan J said...

tu la kak.. samalah.. pegi maan2 sekarang ni pun, rasa macam tak selamat.. dinegara sendiri tapi dikelilingi orang asing..

ANIM said...

bukan nak eksyen lah kakzakie....
manusia dengan "hantu", kadang2 kita lebih takut manusia..
hantu (syaitan) ni baca ayat quran, dia lari..tengok tu manusia, kena panggil guard pun masih berdegil...

gadisBunga™ said...

mmm...kalau saya pun akan mintak tolong security guard atau sesapa sajalah. takut lah!

Papa Mifz said...

kalau dorang datang ramai2 sure lagi takut kan kak...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam K.zakie..
huhuhuuu..jgn kata akak,klu cma pun maunye keras kejung klu tetiba datang time org keliling takde..

PeRdU cINta said...

kadang kadang terasa macam berada di negara orang la kak..padahal ini negara kita sendiri..

♥ ROS ♥ said...

Rasa mcm negra dah xselamat.. Tambah2 ade anak kecik lgkna berhati ..aduhaiii :(

NEKCIK said...

Salam Kakzakie..tulah mmg tak selamat..nekcik dok kat dlm rumah pun orang ragut rantai!!

Daddy Ziyyad said...

kurang asam punya sami...Mmg patut halau keluar aja kak...dah la masuk negara org, buat pasal pulak...

Nastyna said...

Scary la jugak tetiba terpacak dalam office bila kita sorang2 kan. Mujur la dia just nak minta derma.

Kakzakie said...

Sebenarnya ini kali pertama terjadi adanya tetamu tidak diundang ini. Gate tempat kakak kerja auto, hanya org yg ada appointment saja dapat masuk, tetapi mungkin guard masa itu tidak ada di pintu dan pekerja keluar-masuk (waktu makan) itu yg dia pun menyusup masuk dan naik ke atas.

Terima kasih dengan semua komen teman-teman kakak semua:-

NinaAz, Mia Kassim, Nisah Idham (terima kasih sudi singgah sini), Masya, ummuaidan, Cik Puan Fadli, aizu's life, Umi alya, Ummiazah Mz, Seri Kandi Tanah Jauhar, Ummiarissa Mahdi, Atie Yusof, redza, Kamsiah, redza, Pn Bahu, aby, Deqla Manjew, Zee Suhaini, Nurulhuda Abd Latip, Ibu Lala, hainom OKje (betul bila dah pergi rasa kesian pulak), Kesuma Angsana, Ati Masirif, Lydia Miza, Cikda, Aziela, Rai Ourkizuna (memang tak bagi tapi lepas tu kesian pulak Rai), Fiza Rahmah, Ratu hatiku, Qhaifa Nur, Ummu Madihah (betullah tu hairan macam mana dia boleh merayau tu), Angah, KY, ummiross, Lizz@haslizalizz, Ujie, Ulfa Ady, Nini D, Ceqgu, Mas Zull, Nafira Usop (itu lagi selamat zura), Queen Teratal, Tirana Aduka, Noesuhaimi, Yus, Riedaffya ibrahim, CMA @CikMoonAdnan, aanie, Tihara, norhidana miswan, Knor, Murni, wahida, Acik Erna, Norizan J, Anim, gadisBunga, ♥ Cmª shIemª ♥, PapaMifz, Perdu Cina, Ros, Nekcik, Daddy Ziyyad (degil tau dia doc)dan Nastyna.

Sekarang kakak dah lebih berhati-hati. Kesian juga gurad pun rasa besalah sebab dia tinggalkan gate ketika gate masih terbuka.

Buat semua terima kasih sekali lagi.

Haryati Faizal said...

klu yati pun rs takut... skang ni kat mana2 pun cam keselamatan tak berapa nak terjamin...

Amanina said...

bahaya la.. takut jugak macam nie

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak...klu derma utk 'tokong' dia mmg kita kena tolak juge....
Kat sini ada indai kutip derma...HB tanya derma utk kuil ke.Klu utk kuil HB xmo bagi....

Ema Blog said...

kalau saya pun takut dtg serbu mcm tu

aizamia3 said...

syukur takde pape..
memang kesian tapi bagi saya, jangan mudah kita bagi muka..
kita pulak jadi takut di tempat sendiri.. :(

Kakzakie said...

Terima kasih juga kerana memberikan komen N3 kkak ini:-

haryati Faizal, Amanina, azatiesayang, Ema Blog dan aizamia3.

Betul masa tu kakak betul terperanjat campur takut.

Terima kasih sekali lagi.

Remy hazza said...

takut juga kak....
sekarang bermcm2 taktik org guna.....