Saturday, April 13, 2013

Perjalanan kami ke tanah suci - Kisah 9

Lagi kisah kami di sana.

Bincang - En hubby dan Ust. Kamarul sedang berbindang untuk perjalanaan pulang kerana perancangan mahu membawa jemaah singgah di masjid terapung di Laut Merah. Dalam senarai agen memang tidak ada lawatan ke sini. Kami tidak ada mutawif jadi boleh bincang sendiri dengan pemandu bas. Kutip satu-dua riyal setiap jemaah (bahkan ada yang bersedekah lebih dari itu)  dapatlah kami singgah di sana.

Macam-macam - Pilih saja mana yang mahu semuanya murah-murah. Kenalah pandai tawar-menawar. Deretan kedai ini berhampiran dengan hotel penginapan kami di Seraya Al-Iman

SR3.00 - Seperti di tempat kita juga ada kedai dua ringgit. Di sana pun ada kedai 5 riyal, 3 riyal dan 2 riyal seperti ini.

Yasmien - Hendak beli unta seekor buat qurban pun mama tak mampu tetapi Yasmien boleh beli berpuluh-puluh ekor untuk semua teman dia satu kelas (tetapi unta key-chain saja hihi....)

Di sini juga - Macam-macam ada dijual. Bukan minyak wangi saja tapi ada juga minyak-minyak panas dan balm. Plug juga dijual sebab plug di sana kebanyakkan bulat dan kita kena beli ini bagi memudahkan untuk charging camera atau telefon kita

Mainan - Kalau ikut adik semua dia mahu
Laut Merah - Setelah singgah solat asar di masjid terapung terus menapak ke sini. Seronok adik di pesisir pantai.

Apabila tiba di Laut Merah pasti kisah Nabi Musa akan menerjah minda kita. Kisah Nabi Musa membelah Laut Merah untuk menyelamatkan kaumnya dari kezaliman Firaun  bukan saja dicatatkan di dalam Al-Qur’an tetapi juga ada disebut di dalam Taurat orang Yahudi dan Perjanjian Lama (Old Testament) orang Kristian. Nabi Allah Musa dikurniakan Allah sebanyak sembilan mukjizat sebagaimana yang nyatakan di dalam Al-Qur’an dan diantara mukjizat tersebut adalah tongkat yang boleh berubah menjadi ular dan membelah Laut Merah. Jika mahu dicatatkan pasti panjang ceritanya bagaimana ular Nabi Musa menelan semua ular ahli sihir dan lain-lain lagi. Carilah buku-buku sirah lama untuk lebih lanjut.


Makan bakso - Kalau di Malaysia mahu anak-anak kita makan di tepi jalan begini? Di sana anak-anak boleh makan di atas tempat seperti ini. Rindu makan sup masa itu. Berkongsi satu bekas makan masa panas-panas memang sedap:)

~~ Kisah Laut Merah ada tercatat di dalam Al-Qur'an - Dan ingatlah, ketika kami belah laut untukmu, lalu kami selamatkan kamu dan kami tenggelamkan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya sedang kamu sendiri menyaksikan.” - Suroh Al-Baqarah:50.~~


56 comments:

[PCL] said...

assalamuakaikum kak, ...pcl ketinggalan bnyk dah entri akak., nk juga baca kesemuanya insyaallh..tq.

pcl dah betapak di sini plk.blog pakciklie.com mungkin akan berkubur terus.

ummuaidan said...

Nampaknya kat sana pun ade kedai yg menjual barang2 murah kan kakak..seronoklah shopping adik n kakak2nya..laut merah tuh bila dilihat dari dekat ade tak beza ngan laut2 yg biasa kakak..?

Zee Suhaini said...

teringin nak jejak kaki kesana...insya'allah..

tunggu next entri akak lagi,selalu baca..boleh la jadi panduan nanti..

Ummu Madihah said...

Salam Kakzakie,

seingat Mak Aji sebelum kat Msia ada kedai seringgit, 5 ringgit tu, mrk dah lama ada kat sana dan byk brgnya dr China. Sudu garfu yg ada tulisan Arab pun rasanya dr China! Wah, di mana ada org Indon adalah bakso ya! Agak international juga mereka ni ya.

redza said...

baca, dengar kisah orang yg pernah berkunjung di tanah suci memang best

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Oh yes, kedai riyalin!!.
Terdengar2 Pak Arab2 berteriak
"Riyalin2".. seronoknyaa kenangan itu.



PeRdU cINta said...

seakan akan malaysia kan kak..rindu tanah air atau rindu mkanan kita..boleh beli di sana juga..mugki tak sama tapi sedikit ada persamaan..

Dylla Abas said...

sama mcm PCl...dh ketinggalan banyak entri ni..nnt sy kejar balik ye..apapun, seronok baca pengalaman akk kat sana..moga semuanya selamat ye :)

ANIM said...

Kak, saya berkesempatan ke masjid terapung di jeddah ni masa unrah pertama bersama andalusia. Masa ngan tiram, depa tak sempat nk bawa. Tapi takde pulak depa cerita tentang laut merah kaitan dgn nabi musa ni. Saya ingat laut merah kat jordan je. Cuma yg depa cita masjid terapung tu hasil wakaf seorang wanita yang kematian suami ( kaya). Hartanya diigunakan utk dirikan masjid terapung tu. nampak tak orang arab bkelah tapi penih sopan.. Bakso sr5 riyal tu pun saya sempat rasa. Indon jual..heee..

P/ s adik juga yg paling enjoy

Rapunzeel Cikilolo said...

kat malaysia makan mee tepi jalan memang pelik pun...

Nafira usof said...

ape beza laut merah n laut biasa kak?? sonoknye dapat jejak sendiri kaki di sana~

HeNRieTTa JoSe said...

Meriah juga bazaar jualan dorg ye akk....mcm mcm ada...eeeh....ada kedai dua ringgit juga disna.....laut merah mmg rietta nk sgt pergi.....

Psss...btul tu akk...yg wide lens, bleh amek gmbar luas sket pemandangan, yg macro plak, bleh amek gmbar yg sgt dekat dengan lebih sharp....

ummiross said...

Alhamdulillah, pandai suami Kakzakie mengatur perjalanan, dapat juga jemaah singgah di masjid terapung tu.

Tihara said...

kedai 2 riyal jadi tanda jalan saya ke masjidilharam masa hari mula2 sampai..maklumlah 1st timer :)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

tiap kali kesini..baca entry akak ketanah suci..seronok sangat...terasa nak kesana......
doll yang adik pegang tu cutenyer kak...

Murni Alfathunnisa said...

Suka nya saya baca...bab membeli belah...pemandangan laut merah..

rupa-rupanya kat sana pun ada kedai ala-ala RM 2 kita kan..

turut sama teruja...

plug pin kat sana tak sama kita..lebih mudah kalau ada international adaptor. pegi mana2 negara boleh guna adaptor tu saja.

Daddy Ziyyad said...

dekat laut merah tu kan yg anginnya kuat kakzakie? kalau tak silap saya la..based on apa yg mak ayah saya ceritakan masa mereka kerjakan umrah dulu

aby said...

Salam kz,
Betul tu, kisah laut merah terbelah dan nabi musa as bnyak di dlm surah al baqaroh ...
Aby tk pergi kelaut merah tu ... Mesti best selepas pemandangan pdg pasir jumpa laut.
Nmpak nya aby sama dgn ANIM, guna khidmat andalusia travel

Ena's Palace said...

mesti anak anak byk bersoping kat sini kan kak...bessnyeee bila la sy nak jejak kaki ke sini agaknya...moga moga rejeki sy murah untuk ke sini amin...

teringin nak sentuh air laut merah tu kak...

Amie said...

Assalamualaikum kak Zakie,
lama tak datang sini, banyak dah tertinggal entri... teruja tengok suasana di tanah suci tu kak!

Knor said...

seronok tgok ziarah semua tmpat..nti knor akn menyusul insya Allah

Riedaffya ibrahim said...

kisah nabi musa byk bg teladan pd kita kan...banyak akak shopping dsana?

shida said...

xde gambar msjid terapung tu ke?"
mst cntek~~

Papa Mifz said...

ada keychain unta untuk rakan2 blogger tak kak...:)

Remy hazza said...

keychain unta utk uncle remy ada tak...? he3,..... byk tempat menarik akak sekeluarga lawati.....

Juhariah Johari said...

Salam,
Indahnya sekelurga ke sini.
Tahun dpn bolehlah husben jadi mutawif sebenar, boleh claim bayaran mutawif..hehe free umrah!

Amanina said...

alhamdulillah..semoga selamat disana

mummY daniSha said...

besarnye keajiaban ALLAH...teringin nak tgk laut merah tu mcm mana hee..take care kak!

Ibu Lala said...

seronoknye tengok kedai kedai tu kak. cam nak pegi je.

kak, klw baca kisah kisah nabi ni memang menakjubkan. dulu ms kecik2 suka bc kisah kisah nabi. tp anak2 tak de pun yang ikut kak. sedih...

Nieda ramly said...

bakso pun ada kat sana. senang nak cari makanan ikut selera kita sekarang ni.

Ujie said...

mesti kita cuba membayangkan mcmana rupa Laut Merah tu terbelah...Allah Maha Besar!

berkenan la doll yg Adik pegang tu..mmg cute.

Nazayiena Ayiena said...

seronoknya dpt melihat dan berada di laut merah.............wah adik byk ke beli mainan sana?

sal said...

jauh perjalanan luas pandangan....
sayup-sayup memandang foto laut merah...

Nur-nba said...

Angin di situ kuatkan kak... Tak sempat masuk ke dalam tu. Gambar masjid tu akak tak ambil ke?

TiranaAduka said...

salam bakyu ku
Alhamdulillah seronok ta baca kisah sis ni.

Pak tuku unto anak ei akeh-akeh.kaget ta mboco.walah-walah key chin rupa ney.

ckLah @xiiinam said...

Apabila bloger macam kakak yg bercerita, saya yg menelusuri ceritanya rasa bagai turut sama dalam perjalanan tu....

:)

azi said...

Salam kakak dan keluarga..
syukur kakak semua dah selamat pulang....baru berkesempatan jalan-jalan kat sini dan baca semua cerita kakak dari part satu...:)

dhiera said...

banyak saya tertinggal entri akak. selamat berumrah ye buat akak sekeluarga. seronok nya berada di tanah arab sana.

lelamaisara said...

Teringin benar nak kesana....
Seronok baca kisah akak kat sane

KY said...

Assalamualaikum akak,

makin teruja KY...

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

seronoknya dpat tengok tempat yang ada diceritakan dlm al-quran... jeles dgn adik.. kecik2 dh dpt p sana... hehehehe*gurau ja... :)

Kakzakie said...

Kian jemu menatap perjalanan kakak namun kakak kena habiskan juga. Terima kasih buat semua: -

PCL (tak kisah MamaD punya blog pun kakak follow juga), Umuaidan, Zee Suhaini, Ummu Madihah, Redza, Miss Miror aka Sam, Perdu Cinta, Dylla Abas, Anim, Rapunzeel Cikilolo, Nafira usop, Henrietta Jose, Ummiross, Tihara (oh... ye ke? kakak sebab ke masjid dekat sangat boleh nampak menaranya), Lizz@haslizalizz, Murni Alfathunnisa (kalau macam murni selalu jalan kena beli yg handy), Daddy Ziyyad (betul angin dia sangat kuat tapi seronok), aby (kalau ikutkan kami pun tak pergi tapi sebab kami tak ada mutawif suka-suka arrange sendiri aby), Ena's Palace (biasalah nama pun anak Ena. Kami bagi aje apa mereka nak sebab nak pergi lagi entah bila), Knor, Amie, Reidaffya ibrahim, Shida (ada shida tapi kakak tak tepeklah pulak), Papa Mifz, Remy hazza, Juhariah Johari, Aminina, Mummy Danisha, Ibu Lala, Nieda Ramly, Ujie, Nazayiena Ayiena, sal, Nur-nba, Tirana Aduka, ckLah@xiiinam, azi, dhiera, lelamaisara, KY dan Ahlam Miera Amirul Shafie.

Buat semua terima kasih sekali lagi.

ieja amieja said...

assalam kak..
teruja baca n3 akk ke tanah suci ni..wp belum kesempatan nak jejak, sedikit sebanyak dpt jg pengetahuan dr akk bedasarkan cerita dan gambar2 yg ada,,

Rina Avail said...

As-salam kakak :)

Lama dah kita x jalan blog akak..maklumla dh kurang berblog skarang. Masih berblog jugak sbnrnya tp dah fokus kpd blog yg lain..teruja baca catatan ke tanah suci akak..in shaa allah ada masa nk baca entri sebelum ni yg tertinggal

norhidana miswan said...

teringin nyer nk tgk sndiri mcmne masjid terapung tuh kak.... adik sudah di sana pun nk beli anak patung lg yek hehehe...

Aziela said...

Mesti terpegun mengenangkan kisah Nabi Musa di tepi Laut Merah tu kan kak....

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...teringin juga nak ke sana inshaAllah...:)

Kesuma Angsana said...

wah sempat juga anak2 membeli cenderamata buat kenang2an ye kak !

Kesuma Angsana said...

wah sempat juga anak2 membeli cenderamata buat kenang2an ye kak !

hainom OKje said...

Betul tu KZ....sama apa yg okje fikirkan bila sebut Laut Merah....
Samalah adik dgn TLBD tu ..
.mainan je yg disukai hehe umur dah 10 tahunkan Kz hehe

nea lopah said...

alhamdulillah...doakan sy juga smpai ke sana.

Haryati Faizal said...

byknya cenderahati yg boleh dibeli tuk bawak balik malaysia... beshnye...

Ummi Iman said...

Gambar masjid terapung takde ke kak? bagusnya Yasmin. 1 kelas dibelikannya. Ada Bakso juga ya di sana. Sedap tu makan panas2.

Kakzakie said...

Terima kasih juga buat: -

ieja amieja, Rina Avail (blog kesihatan ye Rina), norhidana, Aziela, Mas Zull, Kesuma ANgsna, hainom OKje, nea lopah, Haryati Faizal dan Ummi Iman (anak-anak kakak semua beli utk cikgu dan kawan-kawan sekelas mereka Rose).

Sekali lagi terima kasih buat semua:)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..
banyak jgk kedai cenderamata kat sana ya..?
hihih.. unta utk cma ade tak? :P

sentiasa mengingati kisah nabi musa & mukjizat tongkatnya itu..

kak.. laut tu mmg kaler merah ke?

Mimie Najib said...

bakal mak mertua sy ada cerita sikit2 tempat disana masa di pergi haji 2thun lpas.. terus rasa hati nak ke sana.. tapi kalau fikir sekarang ni belum mampu.. moga 1 hari nnti saya berkemampuan..