Wednesday, May 29, 2013

Arah Qiblat - Istiwa Matahari 28-05-2013 jam 5:16 petang semalam




~~ Istiwa matahari - bila matahari betul-betul berada di atas kaabah pada waktu tengahari di sana.~~

56 comments:

MAZLIZA ABD RAZAK said...

dlu kcik2 msa bljr agama pnah buat cm ni..ustazah ajar :)

My Little Diary said...

oooo.....istiwa matahari...

ZazaMyMoon said...

Salam Kak Zakie.. kat sekolah rendah ada belajar ni dulu..

hainom OKje said...

Semalam tak sempat nak test Kiblat Kanda...sebab masa tu ada kat Tesco....ikan dah habis stok...
So betul tak arah kiblatnya?

umi alya said...

inilah yg jadi ikutan jika perlu berada diluar kawasan, terutama kawasan yang tiada kemudahan surau @ masjid

Acik Erna said...

Assalam kakzakie..acik tak sempat nak buat..sampai kerumah hampir jam 5.40

Dylla Abas said...

macam baru teringat namanya istiwa matahari..pernah belajar dulu tapi dah lupa..nice sharing sis :)

Juhariah Johari said...

salam. Mama pun buat. tak teringat buat kat tpt lapang mcm kat jalan kan.

Nurulhuda Abdul Latip said...

Oh ye ke kak? Nape tak bagitau semalam, kalau tak boleh saya buat.:)

aTieYusof Family said...

wah..bagus info ni Kak...kena refresh dan belajar cara2 ni...:)

ummuaidan said...

tak sure pernah belajar ker tak ms..honestly..baru jer conscious about this lately..uhuh...

Falsya said...

puas falsya refresh balik..rupenye penah belajar jugak psl nie dulu..;)

Knor said...

suami guna kertas putih..lps tu akan dpt bayang2 dr atas kertas tu...

Qashmere said...

ooo macam ni ker...ermm zaman sekarang ni susah jugak orang nak diri gini cari arah kiblat..agak2 je..

aby said...

teringat kata2 ust haron din dalam kuliah ...
menfaatkan teknoloji (pengunaan jam)
dalam menetukan waktu solat kita ..
klu guna cara lama ..
jenuh juga la ..
apapun satu paparan yg bagus utk perkongsian ilmu

ckLah @xiiinam said...

Alhamdulillah. Dapat juga menyemak semalam sambil anak anak buat praktikal ilmu yang mereka dah diajar di kelas Pen Agama Islam kat sekolah.

Rinna said...

Menarik.. Bagus jugak guna kaedah ginikan.. :)

izan mama mia said...

tak sempat arr semalam nak buat...cuaca mendung

Lydia Miza said...

Dulu buat ngan ustad duk tgh2 panas sorang2 pegang kayu tu

Rai Ourkizuna said...

ruginya..saya masih kat ofis lagi..

Sayangku Zie said...

tengiat cara org dulu nak tau jam dan masuk waktu

amirah said...

masa amie kecik2 dulu pernah buat juga mcm ni kak.. : )

Nafira usof said...

ooo.. ini cara nak betolkan arah kiblat kan~ semalam eh kak? rugi lah x dapat buat.. :(

Ujie said...

smlm ingat nak buat, sekali lupa daa.. dah pukul 6 lebih baru ingat.

are_lin@yu said...

wahh trlepas ayu..mmg arah kiblat kita tu ya kak..

redza said...

terlupalah kak yg matahari berada tepat atas kaabah semalam

Mimi Azirah said...

cara mudah nak tentukan arah kiblat yg tepat

ieda immi said...

haa tQ kak ;)

nea lopah said...

masa sekolah pernah belajar ni.

Fiza Rahman said...

Alaaa...terlepas.

Nini D.. said...

Nini terlepas semalam

Mizz Aiza said...

aiza baru tahu.. terima kasih kakak berkongsi.. :D

QueeN TerataI said...

X dpt nak buat pun kak.. kerjakan.. kat opis.. kalo kat rumah insyaAllah dpt buat ni.. ;)

zulaikha megat said...

terima kasih berkongsi yer kak..ada jemaah pengajian beritahu minggu lepas tapi biasalah bila cuti sekolah ni semuanya lupa...

Deqla Manjew said...

nice sharing kak... penah belajar tp dah lupe..ish.. teroknye..huhu..

With Julia said...

Beruntung masih ada lg lakukannya sehingga ari ini kak zakie....subhanAllah... :)

faraherda.razalan said...

Amboi bayang adik, jelas kelihatan. Sy cam mg itu dia, kan kak?

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Bagus belajar macam ni sewaktu kecil lagi.

norhidana miswan said...

dulu masa sekolah agama pernah la bt cikgu ajar,skrg dh tak ingat... nice share kak...

heheh kelakar lak nengok rambut adik di bayang2 tuh

izzah said...

good info...satu lg akak kan, tengok jer pemancar astro kita ke arah mana sebab pemancar astro akan menghadap ke arah kiblat...dari 'sana' lah signal yg paling kuat untuk kita dpt line astro...xingat dpt info ni dr mana...

HeNRieTTa JoSe said...

dh lamer rietta xbuat aktiviti macam nie...pling sedey, sebab thun nie rietta xde calendar hijrah yang ada tulis time time utk peristiwa tertentu...

psss...kebesaran ALLAH buat rietta rasa sangat kerdil dibuminye....

adarnadzmie said...

bagus kak...cara ni senang tuk kita tentukan arah kiblat yg betul...:)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..
mengaku.. dah lupa psl istiwa matahari..

terus google psl ni..
kat sana kiblat masih sama ?

Papa Mifz said...

perkongsian yang bermanfaat kak...;)

harumanvee said...

anak mmg kena tahu ttg nih . jadi bila ibu bapa x de bersama mrk , mrk tahu nak tentukan waktu ..

rinduan citarasa said...

kami pun tggu..
hehehehh

syukur mmg benar arahnya

Norzila Zakaria said...

yeay ilmu dapat..macam ust don ajar kan..tapi ni clear sbb trus nmpk shadow

Kakzakie said...

Fenomena Istiwa matahari adalah ketika matahari berada tegak di atas kaabah. Utk perhatian juga ia bukan menentukan masuk waktu solat ye. Oleh itu bukan teknologi jam tetapi memang kena guna alat seperti galah/kayu/kertas atau apa juga yg boleh menunjukkan arah bayang itulah arah qiblat yang betul. Galah digunakan bukan utk melihat panjang-pendik bayang tapi arah bayang utk menentukan arah qiblat yg betul. Harap teman-teman kakak dapat membezakan dua perkara ini.

Terima kasih kepada semua yg memberikan komen N3 kakak ini:-

Mazliza Abd Razak, My Little Diary, ZazaMyMoon, hainom OKje (tak berubahlah dinda), Umi Alya, Acik Erna, Dylla Abas, Nurulhuda Abd Latip, Juhariah Johari, Falsya, ummuaidan, Atie Yusof, Knor, Qashmere, aby (ini tak boleh guna teknology jam aby), CkLah@xiiinam, Rinna, izan mama mia, Lydia Miza, Rai Ourkizuna, Sayangku Zie, amirah, Nafiraa Usof, Ujie, Are_lin@yu, redza, mimi azirah, ieda immi, nea lopah, Fiza Rahman, Nini D, Mizz Aiza, Queen Teratal, Zulaikha Megat, Deqla Manjew, With Julia, Pokok Manggis DR, faraherda.razalan, norhidana miswan, izzah, Henrietta Jose, adarnadzmie, ♥ Cmª shIemª ♥, Papa Mifz, harumanvee dan rinduan citarasa.

Akan berlaku lagi fenomena ini pada 16-Julai-2013 jam 5:28 petang. Sesiapa yg ingin tertinggal boleh buat pada tarikh ini.

Kepada semua terima kasih sekali lagi.

Riedaffya ibrahim said...

istiwa matahari..oo..guna model mana tu kak?hee

Bin Muhammad said...

Kena tunggu bulan 7... Hari mendung masa tu...

QasehnyaRania said...

pernah blaja masa sekolah rendah

Mila@Rimbun said...

Thanks kak for the info... saya pun terconfuse jugak hihi

PiNkYCaT said...

alamak...dah terlepas lah nk try buat gak...hari ni dah masuk 30hb...

Amanina Mads said...

subhanallah.. pertama kali tgk sebenarnya :)
dulu time skolah tak pernah try buat walaupun diajar

intanfirdaus247 said...

salam kak zakie..nice sharing kak...entry2 akak memang menarik dan berisi..tq kak

Kesuma Angsana said...

gd sharing ni kak!