Wednesday, May 22, 2013

Ini di sana. Bagaimana pula jawi ditempat kita?






90 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

Tulah sebenarnya kita kena martabatkan bahasa jawi di tempat kita kan kak

NJihe.am said...

Salam singgah. gaza negara Arab, bukan tulisan jawi, tapi tulisan arab. Setakat ni jelas di Kelantan, jawi dan rumi digunakan di setiap papan iklan. Studioous.blogspot.com

Masya said...

ni masa kat mekah ke kak??? kt kat malaysia ni .. utusan jawi pun dimansuhkan ermm.. x blh nak kata apa lah..

kasihibu said...

agaknya bukan mansuh tp dihentikan sebab jualan tidak memberansangkan
ada sisipan jawi tp x pasti hari apa sebab tak beli akhbar sekarang

Cik Puan Fadli said...

cane laa generasi muda skang nak pandai baca jawi...patut ruang jawi dlm paper tuh dikekalkan...alahai...malaysia oh malaysia..

ummuaidan said...

Bagusnya...memartabatkan bhs quran.
kalau kat kelantan ingat dulu sbrng banner atau poster yg letak under majlis perbandaran kena gak ade tulisan jawi selain tulisan bhs melayu...kalau tak tak lulus...

Asyifa Mustaffa said...

kan...x de orng yg beria sngt nak martabatkan jawi kat negara kita kut kak....

Acik Erna said...

susah sangat nak jumpa kat tempat kita kakzakie..

Mila@Rimbun said...

rasanya kalau kat brunei pun ada yg masih guna tulisan jawi kan... saya ni membaca jawi ejaan baru ni ok, tp mengeja dah a bit confuse.. dah tak sama mcm zaman kecik2 dulu

Nisah Idham said...

masih terjumpa lagi bahasa jawi di kedah ni. tapi bukan di langkawi. biasanya nisah jumpe kat belah2 alor star tu. itupun banner aje, bukan produk... tempat kita kak, suratkhabar bahasa jawi pun dah nisah tidak jumpa lagi... baca kat mastika ajelah hehhehe

redza said...

alhamdulillah..di kelantan telah lama diwajibkan papan tanda perniagaan, nama jalan dlm tulisan jawi

JunAina said...

Utusan Malaysia ada keluarkan akhabar sisipan jawi sekarang ni.

Lya Colours said...

alhamdulillah saya boleh lagi baca jawi walaupun dah lama tinggalkan sekolah. takut lupa jugak sebab tak praktikkan

azian said...

yan boleh la baca jawi sikit2 kak...hihi...kl kat tempat kite susah nk jumpa cam ginih kak....huhu

Uncle said...

sila lihat dan baca Utusan Malaysia pada hari Isnin. InsyAllah apa yang dicari akan didapati! (maaf kalau tersalah hari!)

Penjejak Mimpi said...

Alhamdulillah sy boleh lagi lah baca tulisan jawi ni. Tapi jarang di praktikkan.. Ada sisipan dalam Utusan tapi macam biasa lah.. sekadar pandang sekilas aje.. (saya lah tu..). Hehe...

:: Mrs.Eady :: said...

bila nak sampai ke sana kan...

Deqla Manjew said...

mmg sgt sedih jawi x diperluaskan penggunaannya di sini..bahasa inggeris je berlambak..huhu

Kniedaz said...

sepatutnya semua surat khabar utama berbahasa Melayu perlu ada sisipan jawi..barulah kita dan anak-anak mudah praktikkan membaca bahasa jawi di rumah

wawa syaida said...

kat kelantan...bahasa jawi memang guna untuk advertise something....macam kat banner Mc'd pun guna tulisan jawi

Myra Jay said...

Kan best kalau kat Malaysia ni digunakan tulisan jawi.
Baru anak2 muda akan mengenal jawi

Nini D.. said...

kehebatan tulisan jawi..international!

NM02 said...

klu kawan sy tgk coca cola tin tu, mesti dia suker sbb dia penyimpan koleksi cola

norhidana miswan said...

ptt kta malaysia pun kene bt gitu lak.... tak kisah dr negara mana pun kene ikut nama bahasa melayu

My Little Diary said...

kat malaysia tak semua tmpt ada tulisan jawi
kalau ada pun kat papan tanda jalan je kot.
:)

❤Kamsiah❤ said...

ramai yg gagal membaca tulisan jawi skrg...terutamanya generasi muda..

Muja.. said...

kalo anak mintak bacakan tulisan jawi, ntah boleh baca lagi ke x... lm sgt dah tinggalkan

Cho Zila said...

yang baguihnyer sekarangni darjah satu der belajokan , sekolah agamapun ada belajo...

Fyna Ahmad said...

memartabatkan tulisan jawi. ^_^

Irfa said...

KAT KELANTAN BANYAK PAPAN TANDA TULISAN JAWI..MODEL PUN PAKAI TUDUNG
HEHE..NAK TGK CIK TA IKLAN SAFI RANIA PAKAI TUDUNG..DTG KELANTAN ;)

Eye_nee said...

Makin Terpinggir..malah ramai yg tidak pandai membaca...Sbb tu saya hantar anak2 kesekolah Agama...Alhamdulillah kakzakie..Yana 9 thn..fasih menulis dan membaca Jawi...

HeNRieTTa JoSe said...

Gaza....kt sni yg biasa tgk pown, tnda nama skulah jerr....

aTieYusof Family said...

Bagusnya bila Bahasa Jawi ni di martabatkan..kat Malaysia tak tahu lah bila...

Rapunzeel Cikilolo said...

tk ramai yg pndai tulisan jawi sekarang kan

:)

eMMe said...

bukan koka kola tau kak Zakie
Kuka kula, heheheh~
i love bahasa Jawi..
sepatotnye gitu le Negara Islam n Malaysia salah satu nya..
tp skrg negeri yg mengamalkan bahasa jawi is ???????????? tepuk dada tanya Iman.................

Ibu Lala said...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ akak...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

teringat bila saya mengajar jawi kat uwais kelakar kekadang tergagap nak baca...

anitadiana said...

tak jumpa kat malaysia ne..cuma tanda halal aje lah kak yg ada...

ct rahani said...

baguskan kak.. tulisan jawi memang cantik & unik..

With Julia said...

Ye betullll kak ...itu disana...jika di malaysia still lg x realisasikan....ermmm

wahida said...

Alhamdulillah, saya boleh baca jawi dgn baik...mungkin sbb sekolah kat johor dulu...

tapi sekarang nak menulis ada sikit confuse sbb jawi sekarang dah x sama dgn jawi dulu...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

:(

amirah said...

menarik kan kak. jawi yg di internasionalkan.

Mizz Aiza said...

dah lama aiza tinggalkan sekolah.. insya-Allah dapat baca lagi walaupun tak lancar..

Murni Alfathunnisa said...

Assalam kakzakie,

kat malaysia ni nampak tulisan jawi pun payah. dan saya kesian jugak..ada setengah orang yang sebaya saya pun tak tau nak baca jawi..tak tau langsung. kalau sikit2 tu ok jugak...saya ni pun tak pandai jawi, tapi alhamdulillah..dapat membaca. tulis tu nak kena asah lagi..hehe..

ieda immi said...

alamak .. kalau saya mauu x pandai nyebut nie kekek ;)

Aziela said...

Kat Kelantan ada la juga kan kak...

aby said...

Dpt satu ilmu,
Rupa nya sebutan KO kena dieja dgn KU.
Klu tidak jenuh memikir mcm mana nk eja KO tu dlm jawi

fairus mohamad noor said...

hehe..kalo kt malaysia wat camtu..takut ramai yg tak faham nanti,,

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...skg ni jarang nak jumpa iklan yg ada tulisan jawi ni...;)

Juhariah Johari said...

Heem, ramai tak lancar jawi, mama tak lancar menulis, mulut komat kamet baru boleh tulis!

Ati Masrif said...

salam kak,

susah nak jumpa kerana dah di tinggalkan

tapi kalau di amalkan pasti semua
org berusaha belajar jawi..baguskan :)

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak.. best tempat diorang masih wajib bertulisan jawi.. tak mcm malaysia.. bahasa wajib dah jadi english.. :( so sad.. kesian anak2..

Fiza Rahman said...

Kena semarakkan balik tulisan jawi ni kan kak. Alhamdulillah...saya masih boleh membaca dalam jawi ☺☺

makchaq said...

Tulisan jawi kita makin tidak digunakan..

Makchaq sendiri tak berapa cekap baca jawi..salah satu puncanya jarang baca..

nuyui a.k.a miss YUI said...

kat tmpt yui ada gak papan tanda jawi..tp tak byk..

Mia Kassim said...

Jarang jumpa kat sini kak....
masih boleh baca jawi :D

Qhaifa Nur said...

bila tak diamalkan, susah nak baca...
pernah anak2 tanya mama dah pening kepala..last2 cari along aiman...

ANIM said...

Kat kedah, boleh nampak sign board dan papan iklan tulisan jawi, tapi tak taulah dgn perkembangan baru ni

Nafira usof said...

walaupon x berapa lancar tapi zura masih boleh baca jawi.. anak2 zura nanti x tau lah cam ner..:)

eira eixora said...

dekat kelantan saya pernah nampak. kat negeri lain belum lagi.

merangkak nak baca tulisan jawi tulis "masterchef" hehe

Riedaffya ibrahim said...

bagus kan..patutnya bahasa ini dimartabat di msia jugak..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..
Huhuhu..cma faham tulisan jawi.. tapi klu bahasa arab lambt ckit nk catch up...

lieyalatif said...

payah kot kak nak cari jawi kat tempat kite nie...lagi2 kat produk2 ngan kedai2....

kene martabatkan tulisan jawi balik kan kak...

Daddy Ziyyad said...

Dekat Kelantan & Terengganu yg martabatkan tulisan jawi kan kak zakie

ummiross said...

Kakzakie, jus burtuqal(oren) tu kegemaran ummi tu, letak dalam peti ais, minum sejuk2, best!

Hanih Borhan said...

Agaknya kanak2 sekarang pandai tak baca or tulis Jawi ye Kak Zakie?... hmm...

Knor said...

ada ..tapi bkn dkt papan tanda..tapi dkt plastik makanan ringan..

taktik je

NoEn said...

papan iklan kat kelantan ad tulisan jawi

hainom OKje said...

Hehe,.... jawi memanjang yeh kanda ...dah nama pun kat Arab...hehe

adarnadzmie said...

kat tempat kita tulisan jawi cam dah pupus kan kak...sian kita...huhu

Rinna said...

Susah dah nak jumpa yg guna bahasa jawi skrg nie..kan..

Ratu Hatiku said...

Rasanya kat sini xde lagi penggunaan bahasa jawi ni kan kakak.. Tapi rasanya dekat kelantan mcm ada..

suri solehah said...

Susah nak jumpa,,kakzakie,,kalau ada pun org mcm suri ni sah tergagap2 nak bacanya..huhu

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmmm harapkan baca jawi kat utusan..tu pon newspaper kat hat kecik tu je kan.... jadi laa..

QueeN TerataI said...

adalah kat suratkhabar utusan... n ada juga certain2 klinik kepunyaan org melayu ada tulis nama klinik dgn tulisan jawi.. ;)

harumanvee said...

assalamualaikum ... generasi sekarang x ramai reti baca jawi , aduhaiiii ...

cikguNae said...

sedih melihat ramai pelajar sekarang semakin 'buta' jawi... dan pandang ringan isu ISLAM

Terima Kasih sudi melawat saya... :)

Nastyna said...

Dah banyak dah komen kat atas mention pasal Kelantan.. saya sangat suka bila kat Kelantan banyak guna tulisan Jawi ni, tengok cina2 pun pandai baca jawi.

Marya Yusof said...

As salam Kak,

Lama dah tak baca dlm bentuk tulisan jawi... baca Quran jelah... hikhik...

Terima kasih kak atas ingatan & ucapan takziah... Semoga Allah balas yg baik2 buat akak sekeluarga...

Kakzakie said...

Banyak negera yg berjaya menggunakan bahasa kebangsaan mereka pada kebanyakan produk, papantanda mahupun syarikat-syarikat. Kelihatannya di negara kita masih 'merojakkan' semua ini. Tidak perlu jauh dekat dengan tempat tinggal kakak di airport Senai tempat untuk cop passport ada papantanda tidak dibenarkan merokok tetapi tulisan menggunakan bahasa inggeris dan cina. Sedih bila usah kata jawinya tidak ada bahkan bahasa Melayunya tidak ditunjuk. Memang org faham kerana ada gambar rokok yg dipangkah tapi sedih bila bahasa sendiri di'anak-tirikan'.

Terima kasih kakak ucapkan pada semua yg memberikan komen:-

Nurulhuda, Njihe (betul di sana mereka guna bahasa mereka, tetapi tempat kita lebihnya kepada bahasa org lain), Masya, KasihIbu, CIk Puan Fadli, umuaidan, Asyifa Mustaffa, Acik Erna, Mila@Rimbun, Nisah Idha, redza, JunAina, Lya Colour, azian, Uncle (paper tu tak ramai org membelinya uncle, tapi utk papan tanda sbg amat kurang), Penjejak Mimpi, Mrs eady, Deqla Manjew, Kniedaz, wawa syaida, Myra Jay, Nini D, NM03, norhidana miswan, My Little Diary, Kamsiah, Muja, Cho Zila, Fyna Ahmad, Irfa, Eye_nee, Henrietta Jose, Atie Yusof, Repunzeel Cikilolo, Emme, Ibu Lala, Lizz@haslizalizz, anitadiana, ct rahani, With Julia, wahida, Seri Kandi Tanah Jauhar, amirah, Mizz Aiza, Murni ALfathunnisa, ieda immi, Aziela, aby, fairus mohd nor, Mas Zull, Juhariah Johari, Ati Masrif, Jassnani, Fiza Rahman, Makchaq, nuyui akak miss yui, Mia Kassim, Qhaifa Nur, Anim (harap biarlah dikembangkan walau corak pemerintah dah lain), Nafiraa Usof, Riedaffya, eira eixora, Cmª shIemª ♥, Lieyalatif, Daddy Ziyyad (rasanya disana memang meriah sikit), Ummiross, Hanih Borhan, Knor, Noen, hainom Okje (itu bukan jawi tapi mereka martabatkan bahasa mereka tidak macam tempat kita), adarnadzmie, Rinna, Ratu Hatiku, Suri Soleheh, CMA @ CikMoonAdnan, harumanvee, CikguNae, Nastna (tempat Nas sana pun mereka bangga dgn bahasa merka kan) dan Marya Yusof (kakak percaya di tempat Marya sekarang pun mereka banggakan bahasa mereka juga).

Harap-harap tidaklah pupus bahasa kita dan tulisan kita. Bersama kita didik anak-anak utk tahu membaca dan menulisnya.

Buat semua terima kasih sekali lagi.

izzah said...

'burtaqal' = limau..teringat plk masa belajar arab dlu2...jawi byk yg digunakan kt kelantan..kalau kt negeri lain, mmg susah nk jmpa...

maria firdz said...

Ramai2 ank2 kita x pndai jawi... Hmm nk ckp melayu pun malu.. Acaner tu.. Hmm

elly nadyra said...

Sy suka baca jawi.

n O e s u h a i m i said...

kat kelantan je banyak terdapat tulisan jawi di papan2 tanda atau kedai2...kat negeri2 lain mmg la kurang...

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

kalau kat tempat kita, org lain agama mesti tak nak beli,hihihi tapi comel jek bila coca cola dijawikan,hehehhe

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

salam ukhuwah dari bunda

nik ros said...

setuju yg mention sal tulisan jawi kat kelantan tu. nik balik kelantan pun teruja nak baca.dah lama tak baca tulisan jawi. tersekat2 jugak bila baca. nak tulis tu mmg susah dah la..huhu

ciK LyndaWawa said...

kuka kula. hehehehhe.. comel2..

♥ ROS ♥ said...

kekadANG BALIK KLANTAN BYK TULISAN JAWI GAK.. BOLEH BLAJA SKALI DULU :) HEHHEHE