Thursday, May 30, 2013

Pasti anda akan singgah selalu

Restoran Singgah Selalu - Lihatlah buku menu pun tercatat mottto dia "Pasti anda akan singgah selalu". Menepati apa yang diperkatakan, pada malam 28-05-2013 itu kami sekeluarga singgah lagi di sini bagi meraikan ikatan 18 tahun papa-mama mereka mengikat tali ikatan sebagai pasangan yang sah.
Kudapan - Sebelum hidangan yang kami pesan tiba kami dihidang dengan kacang rebus dan otak-otak. Papa mereka pula membeli 15 cucuk sate buat anak-anak. Tetapi sebelum kudapan habis hidangan telah tiba di meja.

Satu-persatu dihantar - Udang butter, shark-fin soup, ketam sweet-sour dan brokoli scallop. Kami lawankan dengan nasi putih walaupun dua kakak menikmati mutton chop tetapi hidangan ini mereka makan juga.

Menikmati hidangan - Adik menikmati shark-fin soup, Eye-rib mutton chop Kak Nurienne, buah (honey-dew, papaya dan water-melon) ini diberi percuma bila bill melebihi 500 ringgit . Adik dengan air kelapa.

Kerapu stim nyonya - Menjadi gurauan kami sekeluarga malam itu bila melihat mulut kerapu yang ternganga lebar.  Ada cerita lucu di sebalik ikan ini buat kami semua ketawa. Namun dalam semua dish yang dihidang hanya ikan ini yang licin kami sekeluarga makan. Lain-lain semuanya berbaki dan kami bungkus bawa balik.
~~ Bila cuti sekolah hidangan makan malam aku banyak di luar rumah berbanding kalau hari sekolah.~~



83 comments:

hainom OKje said...

Kanda.... berapa orang yang makan sampai bill lebih RM500 ni?....
Wah....mmg enjoy sakan ni gayanya hehe....

Dapat tengok Shark fin pun jadiklah....walaupun tak dapat tengok ZP...hehe

Ummu Madihah said...

Salam Kakzakie,

Mak Aji pernah ke restoran tu beberapa kali di Kipmart, pun pernah makan kat situ selepas acara perasmian/pelancaran bulan **** beberapa tahun lepas (di Kotaraya semasa masih kerja di JB dulu). Makanannya memang sedap!

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah..2 dalam 1..meraikan ulangtahun..dan berkumpul sekeluarga..nikmat kurniaan Ilahi..menunya nampak menyelerakan la kak..ada cawangan di KL tak..nak cuba juga.. :)

Rai Ourkizuna said...

alhamdulillah..semua nampak sedap belaka kak.. memang patut singgah selalu..

cuma saya wonder..apa agaknya rasa shark-fin soup.

Masya said...

kalau cuti sekolah entry akak mesti penuh hidangan makanan kan.. hihihi.. lg² maknanan kat kedai...

Penjejak Mimpi said...

Wow... makan 'busat' la ini kakak.. hehe..

Baru menjamu mata dah kenyang ni kak.. (padahal baru breakfast) belum lagi menjamu selera.. :)

Zee Suhaini said...

kakkk sedapnya sume hidangan ni..meleleh nengok..restoran ni cam familiar la..

selamat ulangtahun perkahwinan ye kak..moga bahagia hingga ke syurga..amin

are_lin@yu said...

nak satay jgk..hihi

Sura Mohd said...

Slamat ulangtahun perkahwinan Kak..smoga kekal hingga ke jannah..

Kniedaz said...

wah...seronoknya makan satu family...mesti shark fin soup tu yang paling mahal.. :P

aizamia3 said...

menu tu semua nampak sedap di mata ai.. ;)

psstt: kalau dak Nuha dihantar ke sana.. alamatnya demam ibunya.. hehehe..

Ismaliana Sulaiman said...

as salam kak...rindunya dgn kak zakie..sekian lama lia x buka blog n ziarah blog kawan2...sibuk dgn anak2 n rutin harian...

happy anniversary kak..semoga ikatan ini kekal hingga ke Jannah..amin.

anniversary kita dekat2 rupanya..tp akak dah 18 tahun lia baru 11 tahun.. :)

setiap kali blk jhr t'ingin nak ke 'singgah selalu' tp masih x berkesempatan lagi...

Nurulhuda Abdul Latip said...

Wow... Lebih 500 tu.. Meriah ye kak, yelah ulangtahun bukan selalu kan.. Yang penting seisi keluarga bahagia..

redza said...

sedapnya kak! alhamdulillah

JunAina said...

Selain enjoy the food inilah masanya untuk enjoy hari2 bersama anak2.

CeqGu said...

uiii nampak sedap2...apa rasa scallop tu kak zakie?

Sayangku Zie said...

ye ke akak tak boleh kment.. huhu tak palah saya kembalikan kotak komen yg asal.. tq kak bagitau..

cedap tu kakak meriah makanannya,,

ckLah @xiiinam said...

Kalau tengok gambar kakzakie ni, memang nak kena singgah juga ni...

inazamri said...

salam kak.lama tak ke sini.wah dah mcm jamuan je kak 500 ringgit tu.sedap tgk adik minum air kelapa tu

norhidana miswan said...

boleh tahan harga mkn2 kt situ ye kak, tp kalu sedap, n puas hati apa slh nyer kan... mmg geram nengok butter prawn ngn ikan yg ngangga luas tuh

Riedaffya ibrahim said...

wah..da 18 tahun ye kak..tahniah buat akak dan suami...mesti seronok makan besar ye akak dan family

ummuaidan said...

wah kenduri besar nampaknya kakak sampai 500 tuh..baru puas ati kan setelah 18 tahun ulang tahun...semuanya sedaplah...
dulu kalau pie johor ms adik belajar kat situsll singgah sll kat situ ..mmg ramai orng kan..

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
berbelanja besar menikmati hidangan dengan keluarga tersayang.. sesekali apa salahnya kan... tahniah.. 18 tahun sudah .. :)

♥ ROS ♥ said...

Makan besar...sonok kan bila berkumpul family kita :) sedap tak shark fin soup tu??kekeke

adarnadzmie said...

bestnya kak dpat mkn besar sempena aniversary ke 18 thn... menu2 pun sodappp...hehe...

Cikli said...

singgah selalu ni maknanya kena singgah tang tu jugak

Nur-nba said...

makan besar ye.. Menu best2 ni.. yummyyy..

Aziela said...

Oh...saya rindu nak makan sup ekor keringnya...

Mia Kassim said...

Nampak sedap semua makanan tu kak....tapi bil lebih RM500, makan utk bpa orang tu kak ? :-)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

salam akak...
mesti ramai yang singgahkan...tag linenyer best tu...
adik nak sikit air kelapa tu...ermmm...

Muja.. said...

shark fin soup tu sellau dimakan bila ada dinner dihotel saja.. mesti lazatkan kak, rs berbaloi dgn bill nya :)..

KY said...

ala...akak, sedapnya satay...

azi said...

Kakak..
saya memang teringin sangat nak makan kat situ bila tengok kakak sekeluarga selalu makan kat situ, hidangan memang nampak sedap sangat...insyaallah , kalau sampai ke JB nanti, pasti akan kesana...dan tentunya kakak yang akan bawa kami..he..he..

Mimie Najib said...

sedapnya makan2.. nak2 tgh lapar..hehe

*kak, saya dah tambah KLU lain.. ce tgk..hihi

Qhaifa Nur said...

pasti akan singgah selalu Kakzakie..
tengoklah menunya memang sedap...

Eye_nee said...

Ada kacang rebus...sedapppp nya...butter prawn tu adohaiiiii....

Bin Muhammad said...

Sungguh2 makan nih! Sedap sungguh nampaknya. Masuk cuti sekolah jer, kempis le poket cik abang :).
Minggu gantung kuali namanye...

azian said...

amboiiyaiiii adikkkkkk
dah lama tak singgah di singgah selalu....hihihi

fazilzura said...

ayokkk... sodap nye nmpak kak oiii

Nafira usof said...

udang butter & ikan stim tuh tu feberet zura tuh~

sedapnyeeeeee~ terliur dh nih~

HeNRieTTa JoSe said...

yummy....pndai tuan kedai pilih motto...hehehe...eeehhh...kerapu stim nyonya...itu la bru rietta tgk mcm mna masakan dia...rietta igtkan warna putih...klu putih mcm stim biasa ataw stim halia tu...otak otak minggu lpas rietta bli di pasar malam...tapi xseenak yang dijohor sna...

psss...Alhamdulillah, kata doktor gg rietta xde masalah...

Nini D.. said...

Bil 500 hengget kak??

Ujie said...

shark fin tu yang mahal kan kak? org katalah..saya tak penah jumpa/try.

QasehnyaRania said...

rm 500?
ramai ke pergi tu?

kak, kat mana ni?

PiNkYCaT said...

waaahhhh...sampai 500 ringgit kakzakie!kalau makan lebih 10 orang boleh tahan lah...tapi mesti sedap kan menu die...nmpk gambar pun dah menyelerakan...berbaloi dah tu:)

tenku butang said...

bestnya kalu teman pandai masak macam dalm gambo atas tu.. hu2

Deqla Manjew said...

wahh.. pasti akan singgah selalu.. ??bahaya utk deqla ni..kang sekali cuba hari2 dinner kat sini..x psl2 rabak poket suami..hahahaha...

Knor said...

bilalah agaknya kak zakie nak bawa nor mkn kat sini...asyik menjamu mata je..


eeemmmppphhh..

Mila@Rimbun said...

yumyum.. sedapnyerrr

Daddy Ziyyad said...

Happy 18th anniversary buat Kak Zakie & abang....Moga berbahagia hingga ke syurga...

Mmg kena motto nya kan...nak 'singgah selalu'...:)

Saya tak pernah tahu ada shark fin soup kat situ..balik JB nanti, boleh la saya cuba..:)

Puan Kutu said...

restoren ni mmg popular di johor.kak zakie mmg selalu dh kesinikan..tiba2 teringat otak2 johor buat sy terliur..:)

Eliss Mie said...

boleh tahan mahal yer lebih rm500? ke lebih 50?

terliur btol ngan udang tuuuu

nea lopah said...

sedap nyeeeee......terliur saya. mmg singgah selalu ni. hehe

:: Mrs.Eady :: said...

sedap nyer....

Murni Alfathunnisa said...

amboi..luasnya nganga mulut kerapu tu. terkejut nengoknye...hehe.

nama restoran, motto dan menu memainkan peranan penting..dari situ pelanggan dah dapat first impression. dari catatan kakzakie ni..restoran ni agak tip top dari segi service. cepat sampai hidangannya, ada pulak menu sampingan. at least tak la ada yang tukar "kaler ijau" sebab lama menunggu...hehe...

-gedek! said...

Hoih! seram la pulak tengok kerapu tu!

With Julia said...

Terliur hbs tgk kerapu stim nyonya tu akak...waaaaa selalu sgt tgk akak anak beranak buat apa pun with family...bahagia sungguh Umi Qi tgk akak tau...nak jd mcm akak... :)

aTieYusof Family said...

wah! sedap2 makanan tu kak.. rajin makan kt luar lah nampak nya cuti sekolah ni..
*mcm pernah tgk sign board Restoran Singgah Selalu di Sabah ni:)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.Zakie..
adess.. mata cma tertumpu pada ketam & udang tu... ngeeeee.....

alhamdulillah...seronok bila dpt jamu sekeluarga mkn besar mcm ni..

hehe..kisah lucu apela agaknye psl ikan kerapu tu ye..? :)

:: Cik Viva :: said...

salam..
meriahnya makanan...seronok dpt kumpul bersama family..

Kella said...

kak tergugat iman posa saya nih.. huhuhuhuhuh.... marbeles semuanya.. =D

LiYa HaNiF :: said...

sedap-sedap menu tu semua kak... ni mkn berapa keluarga yer sampaikan bill 500++ ni hihi

My Little Diary said...

happy 18th anniversary....semoga bahagia hingga ke akhir hayat...
*sharkfin soup....sedap....

Ummi Iman said...

Makan besar ni ;) sedap2 tengok menu yg ada. Kalau sedap singgah selalu ya tak? :)

Siti Haslinda Sadiken said...

wahh..RM500..bleh tahann..glupp!!

Ibu Lala said...

Aka nih...buat org terliur je tau. Dah la tgh lapar ni.

~aYu~ said...

penah sekali makan kat sini time gi JB. jauh takleh la singgah selalu. hehe

harumanvee said...

berbaloi rm 500 dpt mkn shark fin ... sesekali , apa salahnya kan . Budget pun blh wat awal2 . penat cari duit , nak gak rewards kan !

izan mama mia said...

makan besar nampak..seriau sampai 500 tuu..uhu..

Rapunzeel Cikilolo said...

dulu masa kat johor sekali je pernah singgah kat restoren ni...

tu pun cawangan Kota Tinggi...

teringat2 kot rasa burung puyuh sampai sekarang...

errmmm

Aine Ainun said...

Akak p yg dekat ngan Danga tu ke?
kemain lg adik posing..comey..=)

selamat ulangtahun Kak Zakie,
semoga bertambah kebahgian, kasih sayang kak zakie sekeluarga..=)), bertambah rezekinya...

Alhamdulillah, dapat meraikan dengan anak-anak.=)))

Amanina Mads said...

mahalnya harga tp nampak menu makanan semua sedap2..
rezeki anak2 barangkali...

Kakzakie said...

Bila cuti sekolah inilah biasa kakak dan abang akan ambil peluang utk lebih dekat dgn anak-anak. Apa lagi kami bekerja seharian walau anak bercuti sekolah kalau setakat makan di rumah sembangnya pendik tetapi kalau makan diluar sembangnya panjang itu yg biasa kami buat pendekatan ini. Apa lagi kalau masing-masing sudah mengulit novel dan pc memang payahlah utk bersembang.

Harga yg mahal dari semua dish itu bukan shark-fin tetapi ketam yg hampir RM200/- shark-fin tak sampai pun seratus.

Kepada semua terima kasih kerana menitip komen N3 kakak ini:-

hainom Okje, ummu Madihah, Perdu Cinta, Rai Ourkizuna, Masya, Penjejak Mimpi, Zee Suhaini, are_linayu, Sura Mohd, Kniedaz, Ismaliana, aizamia3, Nurulhuda Abd Latip, redza, JunAina, Ceqgu, Sayangku Zie, ckLah@xiinam, inazamri, norhidana miswan, Riedaffya Ibrahim, Ummuaidan, JassNani, Ros, adarnadzmie, Cikli, Nur_nba, Aziela, Mia Kassim, Lizz@Haslizalizz, Muja, KY, Azi, Mimie Najib, Qhaifa Nur, Eye_nee, Bin Muhammad, Azian, Fazilzura, Nafiraa Usof, Henrietta Jose, Nini D, Ujie, QasehnyaRania, PinkyCat, tenku butang, Deqla Manjew, Knor, Mila@Rimbun, Daddy Ziyyad (balik lagi boleh ke sini doc. - boleh pilih size S/M/L), Puan Kutu, Eliss Mie, nea lopah, Mrs Eady, Murni Alfathunnisa (di sini waiter/waitress dan chef dia ramai Murni), Gedek, With Julia, Atie Yusof, ♥ Cmª shIemª ♥ Cik Viva, Kella, Liya Hanif, My Little Diary, Ummi Iman, Siti Haslinda Sadiken, Ibu Lala, Ayu, harumanvee, izan mama mia, Rapunzeel, Aine Ainun (ye betullah kakak biasa ke Singgah Selalu yg di Danga Bay) dan Amanina Mads.

Kepada semua kakak mohon maaf tak sangka harga itu membuat ramai yg terkejut. Di sini mungkin agak mahal tapi rasanya memenuhi selera kakak sekeluarga.

Kepada semua terima kasih sekali lagi.

intanfirdaus247 said...

salam kak zakie...wah memang sedap2 makanan dia..memang akan singgah selalu la..hehe...ikan kerapu tu pastu sedap!!

MOKCIK AZWA said...

Kalau sedap makanannya pasti akan singgah selalu hehehe

anitadiana said...

Slamat ulangtahun perkahwinan Kak..smoga kekal hingga ke hujung nyawa...seronok bila berkumpul sambil makan sedap-sedap...terbaikkkkkkkk lah kak....

Mizz Aiza said...

memang nampak sedap masakannya kakak.. kalau dah sedap harga mahal pun tak kisah.. sesekali keluar makan bersama keluarga memang sesuatu yang menggembirakan..

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...besonya ikan tu ternganga pulak mulut die hehehee mmg lawak jer..:)

iietamalek said...

nampak menarikla

Ema Johari said...

meriahnya makanan

Haryati Faizal said...

mang terbaik lah kak.... tgk pun tau sedap!

Kesuma Angsana said...

wah menu nampak sedap2 tu... maaf lambat terjah kak,,, kebusyan sgt2 dgn mcm2 hal skang ni

Cikda said...

wahh.. terkenang semasa dulu..hehhehe.. cikda pun selalu gak makan di singgah selalu ni, ddduuuuuuuuuulluuuu masa kerja di Menara Ansar. tak tahu la ada lagi tak restoran ni di bawah menara tu.. heheheh..n menu peberet adalah ketam tu lah.. heheh.. siap dibaginya tukul nak ketuk ketam tu...kan..kan...kann...???