Saturday, May 18, 2013

11 perkara tentang diri saya

Kenal Puan Cma?. Aku ditagged oleh beliau. Kalau anak-anak minggu ini sibuk untuk mejawab kertas peperiksaan mama dia pun ada juga tugasan perlu diselesaikan (senyum). Tulisan berwarna merah dibawah aku rasa permulaan N3 berantai ini bermula.
 
 Few Rules Need to be followed: -

1.      Post this rules.
2.      Write 11 things about yourself.
3.      Answer the question the tagger set for you.
4.      Create 11 new questions for those you want to tag.
5.      Choose 11 blogger to be tagged and link them to the post.
6.      You are not allow to tag back.
 Tugasan pertama tulis sebelas tentang diri sendiri.
  1. Walau nama Zakie tapi aku ini wanita, mama dan hamba Allah (moga jadi Muslimah terbaik).
  2. Anak Hj Purvit (bapa) dan Allahyarhamah Hjh Neema (Al-fatehah buat mak)
  3. Membahasakan diri kakak. Semua mereka yang mengenali aku tidak kira mak-bapak-nenek-atok-moyang-pakcik-makcik-abang-kakak semua memanggil aku kakak.
  4.  Mama kepada tiga anak dara dan isteri kepada papa anak-anak dara yang tiga itu.
  5.  Kerjaya awal jadi cikgu. Telah banyak kali bertukar kerjaya dan akhirnya tersadai jadi kuli mengetuk calculator dan computer hingga kini.
  6. Tidak pandai memasak walau boleh dikatakan setiap hari memasak (tapi hari cuti dapur pun cuti).
  7.  Hari-hari memandu pergi-balik kerja dari zaman anak dara sampai sudah ada anak dara masih lagi tidak mampu menggaji pemandu.
  8. Menjahit baju tidak pernah upah sebab dilahirkan dalam keluarga miskin - sedih. Masa anak dara dulu ambil upah menjahit baju dan knitting untuk menambah pendapatan.
  9. Menjadi tempat anak-anak merujuk untuk musabaqah dan berzanji walau suara bagai itik serati.
  10. Menanam pokok bunga bagaikan terapi tapi kebanyakan pokok tidak simpati. Hasilnya daun saja yang banyak tanpa bunga.
  11. Paling suka melihat keletah anak-anak, sebab itu blog yang memaparkan kisah anak-anak comel menjadi terjahan utama perempuan bernama Kak Zakie ini.
 Selesai tugasan pertama, masuk pula tugasan kedua. Ada sebelas soalan yangg perlu di jawab ekoran tag dari Puan Cma:-

1.      Assalammualaikum... Ha.. Jawab jgn tak jawab ye...
             وَعَلَيْكُمُ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ اللهِ
2.      Tajuk blog tu ilham dari mana?
         Ilham diri sendiri yang sepontan datangnya.
3.      Kenapa pilih nama link yg ada ni utk address blogspot/domain anda?
         Lebih mudah gunakan nama sendiri dan nama bapak sendiri. 
4.      Dah berapa tahun berblog ye?
         Hampir tiga tahun jugalah..
5.      Selalu tak terjah balik entri rakan yg dah lepas untuk komen?
         Memang praktikkan seboleh-bolehnya akan terjah balik blog yang telah memberikan komen.
6.      Suka tinggalkan komen panjang – panjang.. or pendek – pendek ?
         Ada kala panjang (sebab suka berceloteh hihi....) dan ada kala pendik
7.      Suka terima komen berjela2 atau seketui je?
         Tidak mengambil berat soal itu. Sebab setiap komen teman sangat dihargai.
8.      Kalau tuan tanah tak reply komen uols di entrinya, Sentap tak?
         Buat masa ini masih tidak ada rasa sentap.
9.      Ade musuh tak selama berblog ni?
         Syukur alhamdulillah tidak ada dan moga tidaklah sampai bila-bila.
10.  Suka tak kalau ada yg drop komen ‘done klik2 iklan’ ?
       Blog TITISAN NURANI tidak ada iklan tapi klik untuk teman punya selalu
11.  Last but not least..Aha! suka tak klu anda di TAG utk entri2 mcm ni or Contest,Ga,Segemen & yg sewaktu dgnnye?
      Menganggap ada ingatan di situ. Cuma rasa terkilan bila tidak dapat memenuhinya. 
Akhirnya selesai sudah menjawab. Tugasan seterusnya memberikan sebelas soalan pula:-
  1.       Apa yang membuat anda berblog?
  2.       Apa keindahan berblog yang anda rasa?
  3.       Waktu bila anda berblog?
  4.       N3 bagaimana pilihan anda?
  5.       Sejauh mana eratnya teman-teman blog anda?
  6.       Mana keutamaan anda -  blog/FB/Twitter atau yang seangkatan..
  7.       Pengisian blog yang bagaimaa pilihan anda?
  8.       Anda lapar, tidak sihat tetapi masih duduk mengadap blog mengapa?
  9.       Apa jadi kalau semua ahli keluarga anda berblog?
  10.       Apa tindakan bila terasa malas untuk berblog?
  11.       Bila hendak berhenti berblog?
Sekarang tugasan terakhir tag 11 teman. Tidak sesekali memaksa sekadar suka-suka dan memenuhi syarat diberikan.
  1. Zee Suhaini
  2. Nafiraa - Azura
  3. Nini D
  4. Lizz@haslizalizz
  5. Ati Masrif
  6. Azian - umi 3Mu
  7. Syeila
  8. shark
  9. Muja
  10.  Sharifah Nadzarah - Umi 3A
  11. Cikda 
~~ Aduhai..... Mujur hari Sabtu yang santai
N3 pula bagaikan surat berantai.~~

63 comments:

n O e s u h a i m i said...

rajinnya Kakzakie...

Penjejak Mimpi said...

Kakzakie, time weekend boleh la nak join apa2 segmen ye kak... menyokong teman blogger... :)

izan mama mia said...

wah berantai sampai kak zakie lak yer... ehe... teringinsangat nak tgk wajah kak zakie..

ummuaidan said...

Agak2nya ms kakak kecik2 dldah terbiasa panggil kakak kan sbb tuh tuh lekat sampai skrang...kalau bab mengomen tuh mmg drpd komen kakak..jelas yg kakak baca betul2 setiap entri n tak pernah komen lps batuk ditangga..thanks a lot kakak..

Masya said...

setuju dgn kak izan, teringin nak tgk muka akak hihihihii

fairus mohamad noor said...

fuhh..naseb baik tak kene tag oleh kakzakie..hehe

Ummi Iman said...

Menarik baca. Rajin k.zakie :) soalan k.zakie mana keutamaan tu.. saya pilih blog. Dah mcm kwn yg tak boleh dipisahkan ;) sampai gaduh2 juga dgn iman yg asyik suruh tutup bila nak buka blog. Masa dia tidur je baru boleh... :)

MulutPayau said...

bila baca ntry ni..sekurang2nya saya tahu serba sedikit pasal kakak...
seronok jugak join segmen macam ni..

Siti Rohaida Yusof said...

asal johor bahru..nak jumpa kak zakie nie bila lah lagi..saling tukar2 no handphone or wechat ID...bergelak sakan bersama..insyallah..satu hari nanti.hehe da terikut kak zakie cakap dah...

Cikda said...

alamak.. no 11.. tanjat gurgul.. (tq kak..)acaner nih.. hihii..sabo2 akan cikda buat jugak.. tapi lambat sket. ada jemputan jauh minggu ni

KY said...

eemmmm...itulah ye kak zakie, KY ingatkan nama tu gabungan akak dan suami, heeee

apa2 pun jadi diri sendirikan akak, al-fatihah buat bonda akak

mummY daniSha said...

dapatla kenal kak zakie sikit melalui soalan2 tu hehe

Bin Muhammad said...

Saya xpandai nak jawab soalan...nasib baik tak di tag, tapi bagus juga ye segmen ni...dpt byk info ttg akak.

Nisah Idham said...

no. 5. walaupun bunyinya seperti kuli mengetuk kalkulator. tp nisah yakin jawatannya mesti hebat belaka kan kan (^_~)
agak2, akak ni Akautan ke? hehehe

no.6, huhu kita serupa.. walau hari2 masak tp tetaplah tak pandai masak sgt hehhe. takpelah kakak. asalkan suami dan anak-anak gembira dgn airtangan kita. itu penting.

QueeN TerataI said...

dah keluar balik jawab soalan n buat soalan n tag2 ni yer.. kak.. sblm ni rasa 3 kali buat entri tag mcm ni.. seb baik akak tak tag Miza kali ni.. hehehehe

Bustan SAM said...

assalam kak,,artikelnya bagus kak ni,,
oa salam dari saya sebagai pndatang baru disini yea kak :)
salam :)

Izan Ishak said...

hari sabtu ni kena rehat2kan minda sambil jawab tag ye kak zakie...

nmpknya fenomena tag dah kembali menguasai dunia blogging.

Murni Alfathunnisa said...

assalam kakzakie,

bagus juga ada tag kena jawab ni..boleh la kenai2 kakzakie dengan lebih akrab lagi...rupa2nya akak bekas guru noo...

eira eixora said...

at least bila baca entri ni leh kenal kakak dengan lebih dekat lagi =)

Tihara said...

kena hari sabtu kan kakak, mesti santai jwb soalan..dapat juga peluang mengenali kakak dengan lebih lanjut, alhamdulillah :)

Acik Erna said...

Seronok dan rasa rerharu...rasa dah kenal kakzakie

aby said...

salam kz ..
sedikit sebanyak bertambah lg sifat2 kz dapat dikenal ..
apapun selamat memeriahkan blog rakan2 ..

Juhariah Johari said...

Aduhai KZ ni memang rajin!

Aisy Nasiha said...

Dua info menarik saya dapat tahu drp entry ni...nama bapak akak Purvit, menariik.. Dan akak penah jadi cikgu? Kenapa tukar? Ceciter?

Nurulhuda Abdul Latip said...

Dpt jugak mengenali akak serba sedikit.. :-)

MystoryPic said...

Best pulak baca jawapan Kak Zakie untuk sebelas soalan tu... hehehe

aTieYusof Family said...

Good Luck kak..
best juga bila GA ni..boleh kenal peribadi seseorg:)

Knor said...

PANDAI MENJAHIT YE SENANG LE...BOLEH LE MENEMPAH..KAT KL NI MELAMBUNG MAHALNYA...TU SBB BELI BJU DAH SIAP JE..

Ibu Lala said...

Rajinnye akak.

Nur-nba said...

Rupanya akak pandai menjahit.. Nak tempah baju kurung boleh tak kak? Susah nak cari tukang jahit sekarang ni.. Rajinnya akak jawab soalan2 tu.. Moga segala pengorbanan akak buat anak2 akan dapat ganjaran dariNya..

Aine Ainun said...

seronok dapat tau pasal Kak zakie..
anak akak semua heroin ye..=)

Rajinla hai kak zakie ni,
kalo saya x myepat la nak buat nii

HeNRieTTa JoSe said...

Byknye soalan....hehehe....dpt la rietta tambah pengetahuan ttg akk...bg rietta nama akak uniq, xkira la walau bunyinye mcm lelaki...rietta ada kwn nama hazami yg jntinanye wanita, ada kwn yg namanya norfizin tetapi lelaki...dan ada dua org zaini yg sorg lelaki, sorg lg wanita...

Mizz Aiza said...

untung kakak pandai menjahit,boleh design dqn jahit baju sendiri..

ros_reeza said...

Assalamualaikum kakak... bestnya macam ni. boleh mengeratkan hubungan sesama blogger...

ros_reeza said...

Assalamualaikum kakak... bestnya macam ni. boleh mengeratkan hubungan sesama blogger...

eelobor said...

bila baca entri ini, byk info yg boleh tau pasal akak....

CeqGu said...

byk juga soalan yg kena jawab ye...nasib baik tak kena tag hehe

CeqGu said...

banyaknye soalan. nasib tak kena tag hehe

QasehnyaRania said...

as-salam kakak..

byk yg dapat tahu ttg kakak..

blog sy header aja pic bb tp blom ada bb

rinduan citarasa said...

tahun 2009 start ayu berblogging
memang asyik kena tag

mujurlah skrg dah pencen.. kurang dh kena tag

syukur


kak. bab upah jahit tu. ayu tiba2 sayu.
kita serupa

Temuk said...

Assalam KAKZAKIE

Nak tumpang menyibuk dengan respon 8,9,10 kakzakie tu.

No. 8: Pandai jahit baju tak sepatutnya = Sedih, tapi = $$$, tambah-tambah mu$im raya.

No. 9: Payah nak cari, susah nak dapat suara macam itik serati tu, kakzakie. Juga itiknya! (Sebenarnya kakzakie ni "humble"!).

No. 10: Tanam pokok BUNGA = terapi diri. Tanak pokok DAUN = berapi hati?

Kakzakie said...

Sebenarnya Cma dah tag awal lagi hanya Sabtu kakak biasanya agak santai tidak ada gangguan banyak kerja dan pelanggan. Buatlah demi memenuhi undangn teman yg baik dan sering ke blog kakak.

Terima kasih semuanya:-

Noesuhaimi, Penjejak Mimpi, izan mama mia, ummuaidan, Masya, fairuz Mohd Nor, Ummi Iman, Mulut Payau, Siti Rohaida (no problem dik), Cikda (Aha.. buat Cikda jgn tak buat hihi...), KY, Mummy Danisha, Bin Muhammad, Nisah idham, Queen Teratal, Bustan Sam, Izan Ishak, Murni Alfathunnisa, eira eixora, Tihara, Acik Erna, Aby, Juhariah Johari, Aisy Nasiha, Nurulhuda Abd Latip, MyStoryPic, Atie yusof, Knor (tak ambil upah lagi dah sekarang - dah tua malas), Inu Lala, Nur_nba (kakak dah tak ambil lagilah Nur sekarang jahit pinggang baju pun just guna getah senang dan cepat), Aine Anun, Henrietta Jose (memang unik nama kami), Mizz Aiza, Ros_reeza, eelobor, ceqgu, QasehnyaRania, Rinduan Citarasa dan Temuk (sebab itulah kakak sekarang malas nak taman orkid Pak Temuk. Kakak tanam pokok puding dan species bunga raya).

Kepada semua terima kasih sekali lagi.

azian said...

err....saya ke yg ditagged itu...?????ahahahahahah...addehhhhh

ieda immi said...

alhamdulillah selamat siapkan ye kak .. kekeke ;)

Mimie Najib said...

saya tak sempat nak buat lagi bila dah ditag..hehehe

Nana Liena said...

eh..acik pun main game nie yea..ahha.saya dah surrender nak menjawab kalau ada yang tag..huhu..kalau rajin ja saya balas..

btw..al-Fatihah yea untuk arwah ibu..

anitadiana said...

bagus juga kak kena tag..banyak benda yg ita tahu sikit-sikit pasal akak..he..he

amirah said...

akak pernah jd cikgu? waa...tak pernah tau. bagus jugak ada tag macam ni boleh lebih kenal lagi tuanpunya blog

Kesuma Angsana said...

sempat juga yer join akak.. KA mmg x dan sungguh lah !

Fiza Rahman said...

Rajinnya. Banyak juga soalannya tu ☺☺

hainom OKje said...

Barulah kenal kanda..... kalau tak de soalan tentang diri tu...sampai sudah tak kenal-kenal hehe....
ceritalah lagi kanda pasal diri kanda ....suka dinda baca!

Amanina Mads said...

wah byk info yg dah tahu tentang kak :)
kena tag jugak dgn blogger lain..hihi

MaMa Rey said...

kak zakie prnh jd cikgu rupanya..:)

seronok baca entry kak zakie ni..:)

Myra Jay said...

Baru dapat berkenalan dengan lebih mendalam dengan akak :D

Deqla Manjew said...

wahhh... byknye kena jawab.. tp bgs la kan mcm ni.. cuma rajin ngan mls je nk jwb...hihi.. (naseb baik akk x tag deqla) hahahaha...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

la baru tau akak dulu cikgu...tq kak tag saya...terus eksited nak buat entry ni...

Sweetmama said...

11 perkara yg k.zakie cerita ni dpt jgk la kami kenal sedikit sebyak ttg k.zakie..:)

elly nadyra said...

Sporting!

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...selamat bersegmen yer...:)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam K.zakie..

ramai yg tak tahu termasuk cma : yg k.zakie dulu cekguuuu... :) selamat pagi cikgu!

alhamdulillah... byk cma dpt tau pasal akak yg sporting jawab tag berantai ni..terima kasih sudi settlekan tag ni..

syg akak :)

ANIM said...

kakzakie dulu cikgu..patutlah ada aura cikgu!!!

PiNkYCaT said...

bab ketuk2 calkulator tu bagus tu...byk masyuk tu sekali ketuk...hehe;)

hainom OKje said...

Kira kanda copy paste baliklah ni yeh hehe...ehhhh ada jugak komen dinda rupanya....setahun sudah kita berkanda dinda rupanya ye kanda...