Tuesday, July 10, 2012

Bukan sebarang kain batik, rantai kunci indah menarik

Sekali lagi tanpa pernah bersua muka namun ada sesuatu yang berkunjung  ke rumah dan terus menjadi milikku. Bukan dekat tetapi dari utara semenanjung. Lihat setemnya. Perak Darulridzuan melintasi beberapa negeri menerjah ke Johor Darultakzim. Mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga buat azatiesayang.

Terbanglah burung terbang
terbanglah tinggi-tinggi
gembira hati bukan kepalang
mendapat titipan dari  azatie

Puas sudah aku memerhati
semakin lama tambah berseri
 terima kasih  setulus hati
atas pemberian yang diberi

Berkata benci pada yang seksi
walau terdetik itulah diminati
rantai kunci menambah koleksi
kain batik dipakai setiap hari

Mengapa hingga gila bayang
berikan kasih pada yang mahu
berkenalanlah dengan azatiesayang
janganlah bimbang mahupun ragu

~~ Ada rahsia bila berkain batik walau setakat lipat dan selit di pinggang ianya boleh membuat seseorang dapat mengawal bentuk badan lebih menarik dan lebih bersopan ketika duduk bersimpuh.~~

85 comments:

Aju Mohit said...

Tahniah kak! Rezeki bulan syaaban hihihi, di blog Aju mmg xse button follower kak, dah ilang, Aju memang dah letak nama blog Akak di list kanan blog aju ;)

faraherda. razalan said...

Sweetnya dpt hadiah mcm ni....

Cik Ecah said...

kain batik dan key chain...:)
rezeki akak...

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, KakZakie. Selamat Pagi.

Boleh juga guna kain batik tu buat mandi di sungai atau perigi.... hihihi.

Wahhhhh, seronoknya dapat bingkisan dari Kak Atie. Errr.. KakZakie, Perak DarulRidzuan.. bukan DarulMakmur... belum sarapan kot tu yg lupa.. :-)

kakcik said...

Perak Darulmakmur?

Kakcik rasa ada kesilapan tu...

Apa2pun tahniah kerana mendapat kiriman kain yang cantik itu. :)

Aliesha Kirana said...

wah sonoknye dpt hadiah! heeee

ros_reeza said...

wah..bestnya dapat hadiah.. nak jugak.. hehhehe...

Bazilah (^0^) said...

x berapa reti lah kak pkai kain batik..malu jer x reti huhuhu

dwaty said...

wah dapat kain batik... saya pakai kain batik... asyik nak londeh jer... hehehe... adeh... salah step kot...

norhidana said...

untung dpt hadiah dr kwn dlm talian ye kak...
dana sejak lps berpantang baru ada banyak n pandai berkain batik, kalu tak mmg pakai nyer 2-3bln sekali heheheh...

syiela said...

kalau pakai kain batik ketat2 kat perut mak kata boleh hilangkan buncit ^_^

Alhamdulillah rezeki kak... jgn lupa pakai kain batik tu no ^_^

Sufia Mahzan said...

Time berpantang ni lah baru saya pakai kain batik..tu pun tak tentu arah.
Bila dah masuk hari ke-20++, mak yang hulur track bottom. Agaknya serabut dia tengok anak dia pakai kain batik macam tak kena gaya..hehe

Tahniah ye Kak dapat cenderahati =)

Saya Disini said...

bestnye..tahniah

~ yus ~ said...

tambah erat hubungan bila dapat sesuatu macam ni ya kak....

Saya kurang pandai berkain batik, tapi adalah juga kat rumah ni. Kerap pakai kain batik masa dalam pantang je, pastu jarang-jarang di pakai....hihi

Kesuma Angsana said...

wah rezki akak betul ni!. saya x pandai sgt berkain batik ni hehe!

NoorVictory said...

Heeee~ pandaiknya akak berpantunnn!

Bestnya dapat hadiahhh..

Saya pun xpndai berkain batik. Kalau pakai pun ikat main hantam je. Yang penting xlondeh. Hehehehe

eira eixora said...

bestnya dpt adiah. nak jugak boleh =P hihihii

eMMe said...

untung la dpt kain batik, hehehe.. saya pun byk kain batik, tapi pakai nye tak de la kot.. pakai utk gi keje yg dah siap jahit, kalo main2 selit2 mau telucut kak, hahahaha~

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Alhamdulillah.
Tahniah akak.. dapat hadiah ;-)

Eye_nee said...

Seronok hati bukan kepalang
Pemberian ikhlas seorang rakan
Itulah perhubungan yg akan dikenang
Selagi jasad dikandung badan

Kain Batik Tenunan Jawa
Buat Hadiah Seorang Kenalan
Berkawan Baik Setulus Jiwa
Semoga Ikatan terus berkekalan

miloais milo said...

bestnya dapat hadiah...

QueeN TerataI said...

dpt hadiah lg kak.. bestnya.. rezekikan... sya pun suka pakai kain batik dan mmg ada benarnya.. bila berkain batik ni jalan pun sopan jer.. :)

Knor said...

KAIN BATIK SAYA ADA DUA TIGA HELAI KOYAK..TAK BERJAHIT2 LG..CAMNER TU KAK...TAK ADA SAPA NAK BG KAIN BATIK KE NI...?

Rai said...

lama tak dapat hadiah kain batik..hehe..

azi said...

Kakak..
Bertuahnya kakak, dapat hadiah lagi...memang kakak ni murah rezeki...:)

Saya jarang berkain batik....pakai ikut "keperluan"..ha..ha,,

HeNRieTTa JoSe said...

chantek.....suka tgk keychain tu....rietta pown kumpul keychain gak....

ct rahani said...

Alhamdulillah murah rezeki akak.. sy suka jugak pakai kain batik klu kt umah.. hehe..

Ummi Iman said...

Tahniah. Rezeki. Saya pun dapat juga semalam. Belum keluar lg entrinya. Mmg terharu atas kebaikan kak atie.

sisdee said...

rezeki..alhamdulillah..

err saya pakai kain batik waktu dlm pntg n berurut jek kak hahahahaha..klu kat rumah pki confirm asben n anak2 pelik..ibu ni tak sihat kah? :O

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak zakie.Alhamdulilah,akak suka dgn pemberian kecik atie tu....
Dah selamat sampai ke Johor ya...tuan blog yg lom sampai2 lagik ni :D
Semoga ukhwah kita akan terus brpjgn..
Aminnn

Terima kasih jg atas n3 khas ni...(***kiter segannnnn sebnrnya)

-Sara- said...

ehehe yela kak, pakai kain batik ni automatic kita jd ayu n sopan gitu! hehe

Afasz said...

wah kain batik tu cantik la..... kalau pakai kat umah mak mertua ok tak?

IntaNBerliaN said...

tahniah kak dpt adia..

ooo yeke... sy baru tau pasal rahsia kain batik tu.. thanks share :-)

Mamamya said...

alhamdulillah...rezeki dtg lagi..:)

lia x pandai sgt pakai kain batik kak...jdnya masa dalam pantang je lah lia guna,lps tu simpan dalam almari.. :)

mama maman aka yana said...

kak.. sy tak reti sgt pakai kain batik.. pakai sluar jew.. hehehe

Kunang-Kunang said...

Sungguh kagum dengan orang dulu2 yang begitu pandai pakai kain batik tanpa perlu dipotong menjadi kain ketat dan sebagainya.

Mereka hanya menggunakan kebijaksanaan memakai kain sarong tapi nampak seolah2 kain yang dijahit siap.

Aine Ainun said...

sgt jarang AA pakai kain batik Kak zakie...
walopun banyak da yang memberi, terperuk je kat almari...

wah bila tau rahsianya, rasa teruja pulak..hehehe

Norzie hany said...

Wahhh pandai akak berpantun hehehe.
Tahniah....bila pakai kain batik ni mmg kita nampak ayu n sopan aje.

kasihibu said...

dapat hadiah lagi, rezeki tu

sya jarang berkain batik, sebab kadang tak kemas ikatan tu

Qhaifa Nur said...

pandainya Kakzakie pantun...
dalam pantang kain batik tak miss punya....ada rahsia jom kongsi

Acik Erna said...

tahniah kakzakie
terima kasih kakzakie..acik tak pernah tau pun rahsia berkain batik tu..

ieda said...

tahniah kak
siap ada kain batik ..
bestnyaaaaaa kak

wahida said...

saya tak reti pakai kain batik kak..huhu....saya pakai pun masa saya pantang jer...huhu...itu pun asyik nak terlerai je...haha...

redza said...

bestla akak....murah rezeki

LiYa HaNiF :: said...

bestnya... :)

@cu SaYaNg said...

dapat adiah lagi??
murah rezeki akak :)

Rinna said...

Waahh murah rezeki tuh..dpt hadiah.. bestnyaa.. :)

Tihara said...

alhamdulillah, seronoknya kak..ada pantun istimewa lagi tu :)

HeNRieTTa JoSe said...

PSS....program nie serentak satu Malaysia akk....

Zie said...

suka2 kain batik cantik dipakai, btul tu sis... Wah dah dpt hdiah.. Tahniah sis

BERT said...

besnye dapat hadiah... saya pun suka pakai kain batik hehe

Masya said...

tahniah....

pasal kain batik tu.. mak pun pernah cakap lagi2 masa dalam patang huhuhuhu....

eelobor said...

ayu gitewwww bila tengok gadis bersarung batik

nur anis said...

bestnya dapat hadiah..:) waaa..saya tak pandai berkain batik...

teratak hati said...

Bestnya dpt hadiah..kain batik mmh pnting time brpantang...pastu trus lupakn kain batik..

MamaEma said...

penghargaan kenalan alam maya...

MamaEma said...

penghargaan kenalan alam maya...

amirah said...

kalau brkain batik memang kena ayu sebab takut trlucut..huhuhu...amie kalau pakai kain batik memang huru hara jadinya! masa pantang pun memang huru hara...

Ujie said...

Tahniah..dpt hadiah tu..
Kain batik..kalau travel mesti saya bwk. byk gunanya..boleh jd alas solat..alas tido..

Waalid5035 ™ said...

tahniah..dapat hadiah..

memang Terbaeek la hadiah tu..hehe..^_^

Zaitun said...

Alhamdulillah orang memberi kita menerima,semoga silatulrahim berkekalan,insyaAllah.

New Hope said...

salam,

dan seksi

KLIK PA TIDAK CEKAP

Haryati Hamzah said...

tahniah kak, beshnye dapat hadiah...

Nur-nba said...

Tahniah Kak Zakie.. Ini satu daripada beberapa siri cenderahati yg pernah akak dapat sebagai tanda persahabatan. Indahkan kak, walaupun tak pernah bersua muka, tapi terasa sangat rapat.. Seakan dah lama kenal..

Kak Zakie sangat beruntung kerana dikelilingi kawan2 yang sangat pemurah dan baik hati.

YATZAKIE said...

wow..tahniah kak...menarik hadah2 tu semua.

makchaq said...

Murah rezeki kakzakie, ramai pulak yang sayang..

Makchaq dari kecik pakai kain batik tapi tak belajaq pakai untuk rampingkan pinggang.. pasai tu kot tak ramping..

Bitt (doubleIS) said...

aduhai kak, baru saya perasan, banyak kali singgah blog akak...rupanya tak follow akak lagi...hehe sorry!

owh kain batik...saya suka pakai yg lusuh punya...akekkekee sejukk!

ainnoraini said...

Seronoknya...murah rezeki akak...
Semuanya cantik2..

sis intan said...

wah kak, bestnya dpt kain batik sarung... :))

Kakzakie said...

Punyalah gembira sehingga Perak darulridzuan pun kakak terkata darulmakmur. Marah org Pahang. Mujur Sari Yusa menyedarkan kakak. Kain batik telah kakak cuci dan boleh dipakai bila-bila masa. Rantai kunci memang jadi koleksi dalam almari perhaisan kakak.

Terima kasih diucapkan pada semua:-

Aju Mohit, faraherda.razalan, cik ecah, Sari Yusa, kakcik, Alisha Kirana, ros_reeza, Bazilah, dwaty, norhidana, Syeila, Sufia Mahzan, saha disini, Yus, Kesuma Angsana, NoorVictory, eira eixora, Emme, Pokok Manggis Depan Rumah, Eye_nee, miloais milo, Queen Teratai, Knor, Rai, azi, Henrietta, ct rahani, Ummi Iman, sisdee, azatiesayang (SELAGI KAKAK GUNA KAIN INI SELAGI ITULAH TERCATAT GANJARAN OLEHNYA BUAT ATIE - TERIMA KASIH ATIE), Afasz, Sara, IntanBerlian, Mamamya, mama maman, Kunang-Kunang (Betul Kak Ani. tapi kakak pun boleh berkain batik tanpa ikat sebab dah biasa dari kecik Kak Ani), Aine Ainun, Norzie hany, Kasihibu, Qhaifa Nur, Acik erna, ieda, wahida, redza, Liya Hanif, Acu Sayang, Rinna, Tihaa, Henrietta (itulah baru kakak tahu), Zie, Bert, Maysa, eelobor, nur anis, teratak hati, MamaEma, amirah, Ujie, Waalid5035, Zaitun, New Hope, Haryati Hamzah, Nur-Nba (Nur pun kawan kakak yg baik juga), Yatzakie, makchaq (hahaha.. kakak pakai hari-hari pun tak ramping juga makchaq tapi selesa kan), Bitt@dDoubele Is (kakak lama dah follow) dan ainnoraini.

Ramai juga yang kakak rasa tak biasa berkain batik selain makchaq dan Bitt doubleIS. Kakak sebab org kampung dan adik beradik semua perempuan memang dari kecik sudah dididik berkain batik. Rasa selesa.

Apa-apa pun terima kasih sekali lagi buat semua:)

Kakzakie said...

@ sis intan: Opps tertinggal intan pulak. memang best kakak suka:)

Salmiza said...

Bestnya kak dpt adiah...tahniah...

aizamia3 said...

dulu tak suka berkain batik.. hanya pakai time dalam pantang je.. sekarang ada jugak pakai tapi time nak tidur jelah.. ;)

izan mama mia said...

amboi,..kan main berpantun yer..tahniah dpt hadiah

mama aini said...

bestnya dapat adiah..tahniah !!!..

Adylia Qarissa said...

ada pendapat yang menyatakan orang pompuan manis kalau berkain batik..yea ke kak?? ;D

nabilah_2908 said...

oh..itu ke rahsianya..?

sy sampai sekarang masih tak pandai pakai kain batik..huhu..

Kella said...

rejekki..alhamdulillah..

Pink Lavender said...

makneng follow sini
jom follow makneng

anitadiana said...

bestnya dapat kain batik...boleh pakai duk rumah..tahniah kak...

Cikli said...

Ramai kawan murah rezeki

◕ Kawaii D Y S H A ◕ said...

akak dok johor ehh?? sy kt johor ne

Kakzakie said...

Tidak ketinggalan terima kasih dari kakak juga buat: -

Salmiza, aizamia3, izan mama mia, mama aini, Adylia Qarissa, nabila_2908 (dah boleh belajar pakai dik), Kella, Pink Lavenda, anitadiana, Cikli dan Kawai Dysha (ye kakak pun duduk Johor - pakat-pakat boleh jumpa nie hihi..)

Terima kasih semuanya:)

Myra Jay said...

Tahniah kak, kain batik memang kita dok pakai selalu..

Memang akan jadi kenangan :)

izz iizza said...

bestnya..jauh dtgnya ya..