Tuesday, July 24, 2012

Mencari strategi sampai pening kepala

Mesyuarat bulan lepas mengatakan satu pelanggan utama syarikat tidak lagi membuat sebarang tempahan. Mudah kata telah lari. Tengahari semalam aku berbual dengan Marketing Executive syarikat. Bukan bangsa aku. Kommunikasi telah di alihbahasa sebagai pemahaman.

Aku: Awak dah jumpa pelanggan itu ke?
Dia: Minggu lepas lagi saya sudah jumpa. Bincang-bincang buat sakit hati adalah.
Aku: Apa yang buat awak sakit hati?
Dia: Baru tahu dia tidak mahu import lagi dari kita. Katanya locals pun dia boleh dapat dan boleh beli dengan jumlah yang sedikit-sedikit tidak perlu banyak seperti beli  dengan kita.
Aku: Habis apa strategi awak.
Dia: Malaslah hendak kata banyak. Saya kata pada dia jangan satu hari bila susah baru awak datang cari saya.
Aku: Eh... mana boleh kata begitu. Katalah kalau tak boleh beli banyak sedikit pun boleh. Kalau boleh mintalah dia beri 5%-10% jumlah keseluruhan order syarikat dia dari kita jadilah. Jumlah itu pun sudah cukup untuk membayar gaji keseluruhan pekerja kita.
Dia: Saya sebenarnya sudah geramlah. Dekat sini (maksudnya syarikat kami) kena hentam, dengan customer buat hati sakit.
Aku: Habis tu?
Dia: Kalau boss nak cari orang lain carilah, saya sudah tak ada mood. Pening kepala fikir masalah ini.

Aku tidak mahu dia bertambah pening kepala. Diam. Tunggulah apa reaksi selepas ini. Aku sekadar setiausaha tidak pandai buat marketing strategy.


~~Jangan pening-peningkan kepala di hari keempat kita berpuasa. ~~


70 comments:

Huda said...

Selamat Berpuasa Kak..Macam-macam kan kisah di pejabat ni.

aanie said...

Marketing mmg pening kepala....buat admin senang sikit kot.....

Temuk said...

السلم عليكم ورحمة الله

Bila kita rasa kita kena dari atas bawah, depan belakang, kiri kanan, memang boleh stress.... Tapi, kita "kena" itu pun persepsi kita saja. Kalau benar pun, puncanya mungkin dalam diri kita. Mungkin juga "external factors". Kesihan orang yang hebat stress dia hingga perlu makan ubat!

:: Mrs.Eady :: said...

hurrmmm...

kakcik said...

Assalamu'alaikum Kakzakie,

selamat berpuasa di hari ke 4 Ramadhan. :)

mummY daniSha said...

dugaan bulan pose heee

Ujie said...

buat marketing mmg susah..sbb kita nak deal dgn manusia yg bermacam ragam. yg betul minat je mampu bertahan.

::EIDA:: said...

Stress jugak ida baca masalah ni.. HAHA~ Taknak bacalah! huuuu...

Selamat berpuasa hari ke4! =)

Rai said...

salam kakzakie,
selamat berpuasa hari ke-4.. pada saya soal kerja ni jgn diambil terlalu berat dan jgn diambil terlalu ringan..kalau dah itu tugas kita..suka ke tak suka..atau sakit hati..kena laksanakan. kena professional.jgn campur adukkan perasaan sampai emosi tergugat dan ganggu perjalanan kerja.dalam kes mcm ni..mmg mudah lepas tangan dan biarkan customer tu lari..tapi sudahnya kita jugak yg susah bila sales tak capai target dan sebagainya..so buatlah keputusan dgn otak..bukan dengan hati..bak kata orang..ikut hati mati..

cheqna said...

assalamualaikum kakak
selamat berpuasa ye
moga kita semua mendapat barakah di bulan ramadhan yang mulia ini
insyaallah

izla said...

normal la tu kan kakzakie.
kat mana2 tempat kerja pon, semuanya boleh bawak jadi pening.
sabar yer...

dwaty said...

saya surrender kalau bab2 marketing ni... kewgn... ok... hehehe

Acik Erna said...

Salam kakzakie..insyaallah ada caranya nanti..kalau dah rezeki berpihak pada kita..kalau bukan..buat macam mana pun tetap lari

Suraya Baharun said...

saya yang baca pun pening la kak...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

jgn pening2 kepala kak syg, moga semuanya berjalan lancar kan?

amirah said...

marketing memang kerja yg sgt laaa tak suka nak buat..huhu..tp kalau dh namanya kerja kan kak..nak tarik hati orang suka pada kita di dalam dunia yg penuh persaingan memang susah

Ummi Iman said...

Askm k.zakie.
Bila fikiran dah serabut mmg susah nk berfikir.
Bukan senang nak buat marketingkan? Mmg kena pandai curi hati customer.

Nini D.. said...

beginilah kerja..mana2 pon kene hentam

syiela said...

salam kak zakie selalunya org marketing ni kena lembut gigi dari lidah.. saya pun tumpang pening kak bila baca

harap di permudahkan segala urusan nanti...

selamat berpuasa hari ke -4

peparidsign said...

K Zakie,

Akak ni sangat prihatin dgn urusan company. Untung company dapat sec yg macam akak. Memang betul jangan pening² kepala, tapi kadang kepala kita tak dapat tidak terfikir juga hehehe...

aimie amalina said...

setiap kesusahan mest ade penyelesaian dan kemudahan nye kak ;)
yakin ye kak
insyallah.mudah2 an ramadhan ni mmbntu akak ;)

slmt berpuasa buat akak dn sekeluarga ;)

Kazman / Sue said...

itu pening kepala nak tambah pahala tu...insyallah...

~ yus ~ said...

ikut pening sekali fikir masalah marketing....:)

selamat berpuasa di hari ke 4 kakzakie

Kella said...

saya pen pening pale gak sikit.. tapi baca ayat terakhir kak zakie tu tenang sikit..
tima kasih kak.. =)

Hilmirda Daud said...

Selamat berpuasa..
Bukan senang kerja marketing ni kan.. Klu Amy lagi tak tau.

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

tu la kerjakan kak tak sah kalo tak pening2...saya pun kekadang pening gak macam2 nak kena buat..huhu
selamat berpuasa kak...

ct rahani said...

macam2 hal kan kat pejabat.. lg sng keje kat bhgn admin kot kak drpd marketing nih.. hehe.. selamat berpuasa ye kak.. :)

-Sara- said...

baca dialog tu mcm baca novel org bisnes tgh bercakap plak..ehehe

Kesuma Angsana said...

KA kadg2 malas nak memikir sgt perkara2 di office ni... apalagi yg out of kita punyer scope keje... malas nak komen kan!

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

dah 4hari dah kan puasa... cepat masa berlalu....huuu~

are_lin@yu said...

kadang2 kita teremosi kan ;-)..kena banyak bersabar ;-)..salam 4 ramadhan dear ;-)

Sherwieyna Muzzawer said...

kak zakie marketing memang buat sakit kepala, kena banyak bersabar je...;D

izan mama mia said...

dah lama behenti keja.dah pening juga dengar masalah org keja..hihiih..
slmt berpuasa kak zakie..

Daddy Ziyyad said...

kawan akak tu stress kena tekan dek boss sendiri + customer...mmg boleh depressed tu kak..

Eye_nee said...

Itulah asam garam gula nya bila bekerja makan gaji ni kan kak...ditegur boss..dimarah customer...semuanya kena tempuh...bekerja sendiri juga belum tentu tiada tekanan...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

keje mcm itulah dugaannya kan :)

inazamri said...

saya pun pening ni kak samapi bape hari ni tak terupdate blog hihi

~aYu~ said...

adoyai.. macam-macam hal kat opis ni kan. susah gak nak wat marketing ni yer..

kasihibu said...

dugaan....ada masa sya tertekan jugak dengan karenah rakan sekerja, kita dah siap aturkan tugas, senang senang je ubah sendiri geram!!!

AriF FaZDiLaH said...

cobaan...di bulan puasa,

redza said...

marah bebeno dia tu

Knor said...

wah,sampai2 aje sini berderet org datang dah..

sabar aje kak..dugaan.

Salmiza said...

hehe macam dia plk bos...hihi

@cu SaYaNg said...

mesti ada sebab kenapa dia marah sangat dengan customer tu

Selamat berpuasa kak :)

Mamamya said...

lia dulu masa belajar mktg selalu pening kepala :) mmg xder bakat nak dok kat dept.mktg...

alhamdulillah besar ganjaran puasa hari ini...syukur lia masih blh b'tahan smpi hari ke-4 mudah2an b'tahan smpi b'salin nnti...amin.

anitadiana said...

salam kak selamat berpuasa..tak paham lah tu keja ne..mcm susah aje nak fikir-fikir..he..he ..ita malas nak fikir-fikir ne,,sakit kepala ne..he..he

che mid said...

Che Mid pernah buat makerting... FAIL! kalau bercakap pandai.. tapi barang tak laku ha ha

Cho Zila said...

memang kita duk tengah2ni rasa tersepit.. tapi sebagai pekerja kita kena tunaikan amanah ini sedaya mungkin...

Qhaifa Nur said...

salam Kakzakie....
bukan senang marketing ni....
banyak cabaran dan dugaan, moga Kakzakie tabah dan kuat semangat.....

ieda said...

macam2 dugaan kak
banyakkan lah bersabar ..
ieda ari nie rasa agak lemau nak kerja huhuh

Nazayiena said...

Selamat berpuasa pd kakZakie dan family.
Susahkan klu cust.dah lari nie.

nabilah_2908 said...

saya setuju dengan cara yang akak cadangkan tu..

ye la...deal dgn customer ni...kita tak boleh buat keras kepala kita...kena jaga elok2.. :)

Nieza said...

salam ramadhan dsn selamat berpuasa kak, semoga segala urusan akan dipermudahkan..insyaAllah:)

MamaEma said...

Selamat berpuasa utk hari ke-4 kak..kami hari ini terbabas sahur..huhuhu..

p/s : Kak, ema nak tanya..kak berminat nak cuba PB ke? kalau berminat boleh hantar email ke ema7044@yahoo.com

Dylla Abas said...

kerenah kat tempat kerja memang macam2 kan..apapun,yg macam2 ni kalau berlaku dlm bulan puasa memang menggugat kesabaran..hmm,dugaan di bulan puasa akan m'buat kita jd lebih tabah dan cekal..

selamat menunaikan ibadah puasa :)

nn lylyn said...

slmt bpuasa kak ^^

gadisBunga™ said...

dalam bisnes perkara macam ni boleh berlaku...

takde benda baik yg last forever kan kak?

eda_ej said...

tekanan juge keje cam ni kan..


pape pon slamat bepuasa sis.. =D

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

pening jugak kan... apa2pun selamat berpuasa dr mak dara ye

Maya Mayana said...

stress keje macam ginilah...

selamat berpuasa jugak kak :)

fieda said...

macam2 masalah ye kak kat pejabat..

selamat berpuasa kak..

mama ju, said...

Salam sejahteram KZ

hehe baru tau KZ ni org pentangkan?
Relax...heem cakap bolehlahkan....hehe

Kakzakie said...

Kasihan sebenarnya pada marketing exec. kakak yang tertekan tapi kakak tidak dapat membantu. Kalau kakak berada di tempatnya lagilah entah apa agaknya boleh kakak buat.

Walau bagaimanapun sehingga kini kelihatan dia masih bersama kami lagi.

Terima kasih kakak diatas segala komen yang diberikan: -

Huda, Temuk, aanie, Mrs Eady, Kakcik, Mummy Danisha, Ujie, Eida, Rai (kakak rasa mktg exec. kakak dah terlalu tertekanlah Rai), Cheqna, izla, dwaty, Acik Erna, Suraya Baharun, Lydia Miza, amirah, Nini D, Ummi Iman, Syiela, peparidsign (betul kadang mulut kata tak mhu fikir tapi dlm kepala ianya berlegar-legar), aimie amalina, Kazman/Sue, Yus, Kella, Hilmirda Daud, Lizz@mummycute, ct rahani, Sara, Kesuma Angsana, eeiyss, are_linayu, Sherwieyna Muzzawer, izan mama mia, Daddy Ziyyad (kelihatan mrktg exec. kakak betul stress doc.), Eye_nee, Rina Avail, inazamri, Ayu, Kasihibu, Arif Fazdilah, redza, Knor, Salmiza, Acu Sayang, Mamamya, anitadiana, Che Mid (mrktg exec. kakak pun pandai cakap juga CM. tapi macam nasib kali ini tak baik agaknya), Cho Zila, Qhaifa Nur, ieda, Nazayiena, nabila_2908, MamaEma (kalau kakak nak baru kakak email ye ema), Dylla Abas, nn lylyn, gadisBunga (betul bukan semua yg kita harap pun akan dapat), eda_ej, Adza Irdawti, Maya Mayna, fieda dan Mama ju (bukan penting kak ju tapi dlm satu organisasi semuanya org penting termasuk pak guard juga betul tak?)

Terima kasih semuanya dan selamat menjalankan ibadah puasa utk hari ke 5 hari ini.

Pokok Manggis Depan Rumah said...

cari strategi supaya tak nak pelanggan lari..
rasa nye kene jaga hati pelanggan bila dia start merungut.
dah lari susah juga nak dpt balik.
kene kaji baik2..
nanti yg lain pula lari...

selamat berpuasa akak.
maaf baru singgah sini pagi ni..

IntaNBerliaN said...

macam2 masalah.. nampak sgt yg dia stress kan..

Yaya Azura aka Naz Azra said...

bangsa lain yer kak?
kalau tak boleh cakap..bulan Ramadhan nie..sabar....
hihi

Aishah Jahirah said...

mmg pening bila sampai kat orang pnya peel ni..hehee mcm2 kan.msti dah sampai thp naik fedup tu ckp mcm tu.

Cikli said...

Dunia perniagaan memang ada naik turun. Sabar pun ada naik turun.

Kakzakie said...

Begitulah kesian juga kakak melihatnya tapi kakak pun tak dapat nak membantu.

Terima kasih: -

Pokok Manggis DR, Intan Berlian, Yaya Azura (a'ah dia bukan Islam), Aishah Jahirah dan Cikli.

Terima kasih sekali lagi.

bersama kak Es said...

dugaan sungguh... kuatkan semangat kak. Fighting!!