Monday, July 9, 2012

Restoran Singah Selalu terkejut

Malam itu kami jejaki lagi restoran ini untuk kali yang entah ke berapa. Sebaik sampai seperti biasa pesanan dibuat. Entah dimana silapnya biasa sebelum hidangan tiba ada otak-otak dan kacang rebus sebagai kudapan tetapi kali ini tiada. Terkejut mungkin sebab satu dari anak aku tiba-tiba satu bertukar wajah. Hidangan pertama datang kami juga terkejut bila yang dihantar adalah sepotong kek. Bertanya pada semua anak tidak ada yang order kek. Tetapi Nurienne berkata, "Tak apalah mama macam sedap, Nurienne naklah" lalu dia pun makan. Kali kedua terkejut lagi bila sepinggan ayam goreng disua ke meja kami. "Hahaha.... ini mesti sebab kakak cantik, ada waiter asyik silap aje". Itu kata adik.

Chicken Chop - Adik makan tak habis bawa balik jadi habuan sang kucing di belakang rumah.
Ayam goreng - Inilah ayam goreng yang silap dihantar ke meja kami. Sebab semua tidak mahu lalu diambil dan dihantar ke meja yang membuat pesanan
Sayur - Ada kacang peas, carrot, sea cucumber, mushroom  dan lain-lain
Stim Nyonya - Siakap stim tidak pernah tidak order bila makan di sini,.

Ketam - Masak masam-manis. Aku suka tomato dan nenas dia.

Brokoli - Sayur kegemaran aku dan Mak Zah
Udang butter - Kali ini hidangan agak kecil tapi itupun satu ekor tinggal semua sudah tidak mampu menghabiskannya.


Anak mama - Anak mama yang dikatakan tetiba bertukar wajah inilah dia dengan adik
Balik - Dua Kak Long bertemu dan berpisah malam itu. Entah bila dapat bertemu lagi sebab Kak Long kecik semalam sudah balik asrama. Kak Long besar pula sibuk dengan tugasan bila balik hingga tengah malam.


~~ Malam itu bulan penuh dan amat cantik dan pastinya menjadi sasaran mereka yang minat dan pandai bermain kamera.~~

86 comments:

Masya said...

eh² boleh pulak macam tu.. ade hidangan yg bukan di order.. siakap stim nyonya tu mcm sedapp jer.. semuanya berapa ni???

Pokok Manggis Depan Rumah said...

wah... best nye makan..
selamat menjamu selera..

gadisBunga™ said...

kite kene gigit semut api masa tembak bulan depan rumah malam tu. hahaha!

Mekasih kakak sebab sudi ajak kite makan dan banje kite dan amik kite jadik kaklong. seb bek anak-anak akak terima saya seadanya... kehkeh!

kakcik said...

Amboi... macam mana anak dara kakcik tu tiba2 ada di sana? :)

eMMe said...

Assalam Kak Zakie, tak amik gambar bulan cantik tu ke?
hehehe~ saya tak kuar umah... so, ngadap tivi je la jwpnye, hehehe...
Semalam juga penutup Pesta Floria, hanya kedengan letupan Bunga Api.. fuh! tak excited la nak gi tgk..huhuhuh...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak zakie...ikan siakap ngan udang tu nampak menyelerakn.
Sekali sekala kuar mkn ngan anak2 mmg bestkn kak....tambah2 klu kita jarang brjumpa..

ros_reeza said...

sedapnya udang butter tu... semua lauk2 nampak menyelerakan la... nyum2...

Mohd Lokman Bin Ramli said...

huhu.. sedpanya.. meleleh air liur tgk makanan tu..

datang dari blog mak dara.. ^_^

~ yus ~ said...

surprise gitu ya kak, ada hidangan yg bukan di order. Kena bayar lebih lah kiranya ya kak, ke tuan kedai belanja?

Sari Yusa Ibrahim said...

cantiknya Kak Long.... kirim salam ya, patutlah waiter asyik salah hantar jer.. hehehe

makchaq said...

Raikan family member baru dengan makan2 yg nampak sangat sedap...

Untung GB, selalu dpt keluarga baru yg baik hati..kakcik dan kakzakie

IntaNBerliaN said...

stim nyonya??.. sedap ek kak.. xpernah try pun stim nyonya.. kuah dia pun lain.. biasa jernih je kan..

Aku Ibu Muda said...

mcm knal je k'long besar tu...hihih

[PCL] said...

owh sedapnya ketam masak masam manis tu..., GB pon ada?

ieda said...

Eh eh eh boleh gituu ye salah antar ekekke, sib baikk akk x kesah, kalau dah kekenyangan mcm mana lah kan,
Huhuhu sedapp tgk chic chop dan udang butter tuu, sya x pernah mkn layie udang butter tuu kak :)

Aine Ainun said...

ramai sangat ke sampai silap..hehe

tp nampak menyelerakan menunya=)

Ummi Iman said...

Byknya menu. Sedap2 pula tu. Saya pun suka brokoli :)

Huda said...

shedapppp, bilalah nak singgah restoran singgah selalu ni yeaa

Saya Disini said...

sedpnyeeeee

HeNRieTTa JoSe said...

agaknya tersilap tulis no meja kot waiter tu...tapi makanan dia looks yummy....hehehe....

syiela said...

brokoli dgn ikan masak stim tu nampak sangat menyelerakan..

Acik Erna said...

assalam kakzakie..manisnya dua2 kak long ni

fieda said...

semua nmpk sedap kak..

Zie said...

sedpnya lauk2 tu.. Segaknya ank2 kakak

Knor said...

selamat menjamu selera dgn anak2 kak..

Bazilah (^0^) said...

stim nyonya tuh nmpk mcm menyelerakan

-Sara- said...

ketam tu nampak besar! msti sedappppp!

Ummi said...

untungnya kucing blkg rumah dpt mkn chicken chop...

Mamamya said...

percaya x klu lia kata w'pun lia selalu ke johor bahru tp blm penah sekali pun makan kat restoran singgah selalu ni.. insya'allah klu ada kesempatan nnti nak juga try makanan kat sini... :)

Rinna said...

Adoiyai pepagi nie..tgk masakan ketam tuh sgt laa melambai2..adess.. sedapnyaa tgk.. :)

kasihibu said...

seronoklah GB beramah mesra engan keluarga akak ye?

MamaEma said...

makan besar ni...

QueeN TerataI said...

sellau gak terjadi kes salah hantar pesanan ni kak.. makanan semua tu sungguh menyelerakan.. dh lama rasanya x mkn ketam...

faraherda. razalan said...

Ctk la GB tu. Sweet je muke die. Heheheh! Kakzakie, rindu pulak sy dgn JB. Dah lama betul sy tak ke sane.

=(

Aju Mohit said...

sedapnya makan, di saat sakit tonsil ni barulah rasa nikmat makanan itu hihi, sorry lama tak singgah kak, blog saya problem , saya pon jadi down nk berblog hehehhe

aanie said...

menyelerakan betul makanan tu kak....

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kakzakie, asai is bukak waktu tengahari, ada sajian gambaq makanan.. aduhaiii.. terliur tengok.. hehe (^___^)

Kesuma Angsana said...

selalu juga terkena macam tu len yg diorder len yg sampai, kdg2 malas nak tunggu hentam ajelah dulu sementara tunggu yg diorder tiba hehehe

Daddy Ziyyad said...

waahhhhhh..dah makan makan dgn GB kat Singgah Selalu! hehehehhe..

saffiya_aleesya @ echa said...

adoi macam ni punya hal pun ada..dah sampai kat meja alamat bedal jela kan kak..sian kat org yang order tunggu pesanan tp tak sampai2 hehehe

izla said...

yummy!!
semua nampak sedap

MOKCIK AZWA said...

Memang manis sungguh anak dara akak..sebab tu waiter asyik silap hantar pesanan tu hehehe..

semua makanan sedap2 belaka nampaknya tu

keyboardkecik said...

lompat si katak lompat

Amie said...

ha ha hahh... tukar wajah, waiter pun tersilap bawa pesanan...

LiYa HaNiF :: said...

sedap2.. ^_~

LiYa HaNiF :: said...

sedap2.. ^_~

Rai said...

aduh kak..nampak sedapnya udang tu.. ketam saya tak berapa sangat..tapi udang memang paberet..

Haryati Hamzah said...

tengok sume makanan tu sedap belaka...ishh terliur pulak.

izz iizza said...

sedap-sedap..sy suka sangat kalau menu ketam masam manis tu..:)

miloais milo said...

best banget GB - dapat mak angkat baru...
bahagia nya...

udang butter - iols suker banget!~

Papa Mifz said...

bertambah lapar jadi nyer PM bila tgk gambar2 makanan tuh...huhu semuo nyer kelihatan sgt sodap!!

izan mama mia said...

alahai..gambar makanan lak....sedap lak tuu..sabar..sabar...

Hanis Azla said...

Alhamdulilllah dapat makan sedap.. wah.. seronoklah kak zakie dapat GB jadi anak dara.. he..he.. sampai silap2 org hantar makanan ke meja ye..

ct rahani said...

siakap stim nyonya tuh nampak sgt sedap la kak.. lenkali leh try nih.. :)

are_lin@yu said...

wahhh sedapnya tengok..lama ayu tak makan chicken chop ;-)

teratak hati said...

Telan air liur tgk mkanan tu smua..sdap2nya!!!

norhidana said...

sedap2nyer sume menu yg ada kak... terliur dana nengok walaupun perut kenyang lg...

sbb ada wajah baru, itu yg waiters neyr terslh antar je

Yunus Badawi said...

Wah dah pergi makan dgn GB di Singgah Selalu tu. Kami kalau ke JB pun biasa makan di situ tapi takdelah order sampai mcm2 begini sebab takut tak habis.

My Little Diary said...

sedapnya makanan tu
dah lama tak makan beramai2 camtu..
huhu

Nur-nba said...

Salam. Wah makan besar rupanya.. Erm macam mana boleh tersilap hantar .. Kak Zakie ni Restoren Singgah Selalu branch mana? Jarang makan kat sini, tapi bila tengok gambar sangat menyelerakan.

Beruntung GB.. Nur teringin nak jumpa kalian. Bilalah tu ye??

Murni Alfathunnisa said...

semuanya nampak sedap....dan menyelerakan. alhamdulillah...:-)

JunAina said...

Bertemu Gb rupanya...meraikan tetamu yang akan bermastautin kat Johor...

fuad ansari said...

mananya tak singgah selalu,nama restoran pun singgah selalu.. (",)

Sherwieyna Muzzawer said...

Kak Zakie sedapnyaaaaaaa! setiap kali tengok makanan yang kakzakie post mesti kita terliur tengok tau..heee

amirah said...

aduh kak,...sedapnyaaa...kalau mkn camni hari2 seronoknya...huhu

sisdee said...

sedapnyaaa makanan hehehehehe

wah sweetnya GB hehehehe..

org JB NIE pun tak makan2 kat singgah selalu hahahaha dulu jek masa anak dara ;)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Terangkat menu nyer...siakap stim sedap nyerrr

Werdah said...

Assalamu'alaikum kakZakie

Nampaknya semua hidangan amat menarik dan menyelerakan.

Tihara said...

oh GB pun ada ;) ...bestnye menu akak makan ni, special... nice :)

Yaya Azura aka Naz Azra said...

singgah selalu? nama senang nak ingat..hihi
bila la tekak saya mampu terima brokoli?
udang dan ketam kalau disuakan mmg tak mampu saya tolak.feveret!

Cik Ina Do Do Cheng said...

salam kak zakie, sedapnya masakan tu semua.Femeslah singgah selalu tu. macam cik ina kenal je gadis yang berbaju hitam tu. GB ye?cik ina pun nak jadi anak kak zakie kalau cam ni: )

eelobor said...

huhuhu....jamu ikan siakap lak. adusss.... nak kena cari jugak lah nim malam esok

ariana said...

Semua hidangan nmpk sedap sgt..pasti masakan kat sini mmg sedap2 sbb tu kak zakie n family kerap mkn kat sini kan..harganya pulak mcmn..ok tak..?kalau dkt ngan rmh sy teringin jg nk mencuba..hehe

aby said...

salam k zakie ..
kucing bagi makan chiken chop yer !!!
tu yg meoww suka kt rumah kak ..
apapun ..
nampak sedap makanan2 tuu ..

Rozita said...

Memang nampak sedap semua food tu...

Citarasa Rinduan said...

kikiki...

mmg kalau cun macam GB tu, semua tukang order akan silap..

hhahahahha

Kak yon said...

pernah pergi 2x masa baru di bukak dulu.suka ikan bakar bungkus daun pisang.ada lagi ke gerai tu ye?

mama ju, said...

Salam KZ

mEMANG SERONOK BERUKWAH SELALU. Hehe sapa Kak Long besar, Mak Zah?
Diorang buat butter prwan jadi tak? Mama suka yg bertali halus cantik!

mama ju, said...

Hehe mama baru baca nota blog dari Gadis bunga!Ada kaitankan?

Kakzakie said...

Tergesa-gesa sehingga ejaan untuk SINGGAH pun tinggal satu "G" maaf dari kakak. Nama sebenar Restoran Singgah Selalu.

Terima kasih buat: -

Masya, Pokok Manggis Depan Rumah, gadisBunga (not to mention GB, the most important hope the relationship between us everlasting), kakcik (GB dah jadi org JB kakcik,dtglah JB kita boleh gather bersama), Emme, azatiesayang, ros_reeza, Mohd Lokman Ramli, Yus, Sari Yusa Ibrahim, makchaq, IntanBerlian, Aku Ibu Muda (hihi.. tetiba ada diJB terperanjat ye Wani), PCL, ieda, Aine Ainun, Ummi Iman, Huda, saya disini, Syiela, Henrietta Jose, Acik Erna, fieda, Zie, Knor, Bazilah, Sara, Ummi, Mamamya, MamaEma, Rinna, Kasihibu, Queen Teratai, faraherda.razalan, Ajumohit(patutulah lama tak kelihatan ye Aju), aanie, eeiyss, Kesuma Angsana, Daddy Ziyyad (dah jadi org JB sekarang doc.), saffiya_aleesa, izla, Mokcik Azwa, keyboardkecik, Amie, Liya Hanif, Rai, Haryati Hamzah, izz izza, miloais milo, Papa Mifz, izan mama mia, Hanis Azla (sajalah kakak bergurau Hanis hihi...), ct rahanai, are_linayu, teratak hati, norhidana, Yunis Badawi, My Little Diary, Nur_Nba (insya-allah kita boleh bertemu Nur), Murni Altathunnisa, JunAina, fuad ansari, amirah, sisdee (jom kita gather-gather sesama kita nak), Be Simple Beb, werdah, Tihara (sama aje yg biasa kami sekeluarga makan sebenarnya sebab GB tak order pun), yaya azura, cik ina DDC (yelah itulah GB cik ina, oh... bagusnya kalau cik ina jadi anak kakak tak payah makan restoran suruh cik ina masak kan sedap hihi...), eelobor, ariana (biasa kakak makan sekeluarga tak sampai RM400 cikgu), aby, aby (dah selalu macam tu aby, makan chicken pun kulit bawa balik bagi kucing), Rozita, Citarasa Rinduan (tunggu kami ke CR jgn salah buat tau Ayu), Kak Yon (bahgaian depan restoran yg kami makan ada macam-macam restro kecil juga kak Yon mungkin adalah kot) dan tidak ketinggalah Mama ju (haaa...itulah dia teman blogger yg kini sudah bermastautin di JB Kak Ju).

Terima kasih buat semua yg sudi memberi komen N3 kakak ini:)

azi said...

Salam Kakak..
Nampaknya..saya "terlepas keretapi"...he..he...

Semuanya sedap-sedap menu yang dihidangkan....rasa teringin nak makan udang butter tu...

onlajer said...

kira dah bertahun aku tak pergi singgah selalu, apa makanan dia yang paling special sekarang?

mama aini said...

ehem semua nya mengancam tekak mama !!!..hikk2x..

Adylia Qarissa said...

teruja dkna tengok menu tu akak.. mampu buat mulut nie meleleh ;p

Myra Jay said...

Sedap tengok Sayur tu, macam2 ada ;D

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

patutla sy tgk apesal kak long tu mcm muka GB..rupanya mmg GB hehe