Monday, July 30, 2012

Kembar amalan solat adalah zakat

Hari Sabtu dan Ahad dipergunakan sepenuhnya bertemu anak-anak di asrama. Mereka tidak boleh keluar tetapi sebelum menjengah aku sudah membelikan makanan untuk mereka makan ketika ifftar. Lama sudah hidup bersama mama-papa tahu makanan kegemaran anak. Sayangnya Kak Yasmien memberitahu rendang untuk dimakan bersama ketupat telah basi sebelum di makan. Nasib baik ayam masak merahnya tidak basi sama. Air untuk Kak Yasmien kami belikan cool-blog. Kak Nurienna pula air durian belanda katanya tidak ada rasa durian belanda langsung dan tawar. Katanya mungkin orang yang menjual lupa mencampurkan gula. Sedih juga bila dapat tahu.  nasib baik ada air asam boi dan yong -taufunya sedap. Kuih-kuih semuanya tidak ada masalah. Biasalah bila membeli dan bukan buat sendiri.

Tuntutan - Sebagai umat Islam en hubby semalam menjalankan tanggungjawabnya membayar zakat melalui  'amil yang duduk di bazar ramadhan.  Suami-isteri + tiga anak + Mak Zah semua sekali enam.  Negeri Johor tahun ini memberi dua pilihan sebanyak RM5/- dan RM8/-. Diri sendiri kena pertimbang di kategori mana kita berada.





66 comments:

Pokok Manggis Depan Rumah said...

sain kat anak2 di asrama.. teringat masa kat asrama dulu.
Alahmdulillah.. akak dah berzakat yea.
semoga hidup kita semua bertambah berkat.. Amin.

:: Mrs.Eady :: said...

Alhamdulillah ~

inazamri said...

bagusnya akak awal2 dah siap bayar zakat.Kami selalu mggu ketiga puasa baru la asben gi bayar.Biasalah kalau beli kat param...mesti ada makanan yg basi

Dylla Abas said...

masa b'puasa kat asrama dulu,memang kunjungan mak n ayah la yg paling dianntu..yelah,nak balik rumah x boleh..jadi tunggu diorang dtg jelah..hee :p

Ummi Iman said...

Kesiannya.. takde rezeki.
Alhamdulillah dah selamat keluar zakat. Saya belum lagi..

Sari Yusa Ibrahim said...

Favourite anak saya berbuka puasa mesti karipap, tepung pelita dan cendol da seumpamanya, salah satu wajib ada.. hehe.

Selamat meneruskan ibadah puasa Kak Zakie, semoga segala amalan diterima Ilahi, Amin..

Suraya Baharun said...

mesti seronok diaorg mama bekal kan makanan...:)

kakcik said...

Alhamdulillah. Along juga telah mebayar zakat fitrah untuk kami sekeluarga. :)

Aien Alien said...

masalah juadah basi sebelum dimakan selalu juga didengar...nasib la tak semuanya macam tu kan. mungkin sebab masak terlalu awal kot...positif ajelah.

mama aleen said...

emm.. tak bayar lagi.. nak kena ingatkan suami la.. :)

BERT said...

salam ramadan ke sepuluh.. wwah dah bayar zakat.. saya belum lagi..kene remind kat suami ni bayar zakat hehe..

Aju Mohit said...

Siannya yasmien dpt lauk yang dah basi, saya tiap2 tahun good ppisoning kalau beli kat pasar Ramadhan tu kak, tahun ni belum lagi dan Mintak dijauhkanlah

Rai said...

kesian yasmien..banyak kes mcm tu berlaku kat sini.. alhamdulillah belum pernah terjadi pada kami..

ada rezeki lebih elok bayar lebih kan kak..bukan jauh sangat pun bezanya..

Saya Disini said...

:)

azi said...

Kakak..kat Kedah tahun ni bayaran zakat fitrah RM 7.00....Cik Abang pun kena bayar 6 orang jugak termasuk emak....

HeNRieTTa JoSe said...

kat sni RM 7....tapi lepas 15 Ramadhan baru dorg mula terima bayaran....biasa rietta akan kirimkan kat ayah tolong bayarkan...mak, ayah, dua adik dan rietta sendiri...total 5 org sahaja...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam kak zakie...awai2 akak sekluarga dah bayar zakat ya.Alhamdulilah.

Rasanya perak..RM7,HB lom sempat byr lagik.

cikceriacorner said...

salam akak..teringat zaman belajau dulu..kalo mak n abah dtg paling suka bleh bwk makanan..heheh..paling xsabau nak blik uma..bleh makan masakan mak n tido puas2..hhehehhe...

kat putrajaya zakat rm7.00..

semalam pon mak kita bekalkan tau fu far..tp bila smpai uma da masam coz nak blik putrajaya jln jam..

ieja amieja said...

salam kak..
alhamdulillah..minggu lps lagi hb ieja pun dah bayar zakat..area n9 rm6.50 satu kepala..klu cite pasal kue mue ni kak..nak ikutkan mmg lbh sdp wat sndr..masa puasa mcm ni kdg2 org yg x tau nak buat kue pun ikut menjual d psr ramadhan..

faraherda. razalan said...

Kami belum setel lagi zakatnya....heee~

Saya Disini said...

tahniah anda dapat kad raya

http://sayadisinibukansaya.blogspot.com/2012/07/kad-raya-untuk-blogger-bertuah.html

hajar said...

Alhamdulillah..... en. suami pun dah menjelaskan bayaran zakat hari jumaat lepas...

Bitt (double IS) said...

alhamdulillah... :)

ieda said...

alhamdulillahh dah settle
bagus anak akk settle awal

saya nie hubby suke buat last minute .. dia cakap meriah sikit huhuh

syiela said...

alhamdulillah saya pun hb dah settle :)

Nur-nba said...

Kesiannya bila membaca kisah anak akak tak dapat makan lauk pauk yg dah basi.. Sabar je la.. Harap para peniaga pasar Ramadhan tak mengambil mudah.. Bila jadi perkara ini pada mereka, tentu mereka kesal dan kecewa. Pastikan makanan yg dijual selamat dimakan oleh pengguna..
Jujurlah dalam jual beli, kelak kalian kalian akan terpaksa menjawab di hari akhirat..

Cepat betul akak dah membayar zakat fitrah.. Teringin nak iftar dengan akak.. Bilalah ye?

ahmad humairi said...

Dah bayar????Cepatnya. Saya kira Family Kakzaki tang pertama kot???

Citarasa Rinduan said...

selalu sedih dan rasa kesal bila ada rungutan ttg makanan basi, alhamdullilah.. tak pernah berlaku pd pelanggan ayu..

kak.. lepas nie, kak masak lauk hasil tgn sendiri, buat y kering2..

HeNRieTTa JoSe said...

psss...if mom hears about that, she probebly wanna go to jaybee to dry the jelly faster....hehehehe....mom loves dried jelly so much...and so do my siblings....

cheqna said...

teringat zaman duk asrama dulu..
haishhh semua tu kenangan..boleh senyum bila ingat balik...wlaupun pedih =)

MamaEma said...

belum tunaikan lagi...

Munnafendy said...

masa sy kat asrama dlu, mkn kat dewan makan je..xde sape hntr lauk..mak ayah jauh,xde kenderaan plak tu.hiii :)

bru kelmarin makan murtabak, isinya dh masam :(


tahun ni,bkn lg tgg jwab ayah sy utk bayar zakat kat sy...dh pindah ke suami...mlm td dia buat pkiraan..utk dia, sy, mak dia, dgn adik die 2 org. Bila ntah nk pi byr :p

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

errm sedapnyer air durian belanda kak..kesian anak akak dapat rendang basi...biasala kak beli kat bazar kekadang memang basi takpun tak beraper nak sedapkan kak...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

aduhai kesiannya, ermm biasalah tu kak mmg kadang2 eija pun pernah terkena kalau mmbeli di Pasar Ramadhan ni..

Alhamdullillah dh selamat menunaikan ibadah zakat,
suami eija belum mmbayar zakat lagi, masa hari Sabtu lepas ada g shopping mall tp x perasan ada kaunter zakat yg dh dibuka, selalu kami g bayar zakat di kaunter zakat yg dibuka di shopping mall jerk..senang..

Afasz said...

sedih plak bila berjauhan kan. sy rindukan adik sy ... >_<

Cho Zila said...

duduk asrama adalah kenangan.. memang best sesangat kalau famili datang... famili kawanpun kalau datang bawakkan makananpun dapat tumpangpun best gak...
tunaikan bayaran zakat amin...

Nini D.. said...

Alhamdulillah zakat kami tahun ni dibayar oleh adik ipar (Hafiz) ..katanya utk memberkati lagik gajinya..baru mula keje awal tahun aritu.

Ni said...

sehari dua lg ingat nak bayar zakat...tangguh2 kang terlupa pulak

makchaq said...

Sedih makchaq baca bila nak berbuka makanan dah basi/takde rasa..

makchaq said...

Sedih makchaq baca bila nak berbuka makanan dah basi/takde rasa..

♥ ROS ♥ said...

alhamdulillah.. dh setel :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

biasalah.. bulan2 puasa ni, macam2 perasa kita terima.. kalau membeli.. yang masak sendiripun kadang2 ada ja yang terlebih dan terkurang.. bagi yang pandai memasak, mang dapat agak, kalau is.. pasrah je (^___^)

Kesuma Angsana said...

Kalau KA berbuka puasa tanpa anak2 tak taulah bagaimana, x tertelan rasanya!... x sempat lagi nak p bayar zakat sbb urusan en hubby tu! he he

-Sara- said...

kalau beli bazar cmtulah, kene2 xsedap n basi plak..geram kan..xde rezeki nak wat cmne..

alhamdulillah akak dh selesai byr zkt..sara blom lagii..hihikk

Zie said...

Alhamdulillah dah selesai, kami akan tunaikan sebelum raya ni, tahun ni 5 orang..

Bazilah (^0^) said...

alhamdulillah suami dah tunaikan zakat buat kami berdua.. :)

Haryati Faizal said...

kesiannya, tak sempat makan dh basi...takpelah...takde rezeki.

zakat wajib, insyaAllah akan ditunaikan sedkit ms lagi.

Qhaifa Nur said...

dah bayar lega rasanya kan Kakzakie...
nur menyusul kemudian......

amirah said...

husband amie belum pergi bayar lagi ni..anak perempuan cepat matang kan kak..kalau nak masukkan ke asrama pun konfiden

Ati Masrif said...

salam kak,

seronok dapat bawa makanan utk anak2
kat hostel tapi ati ni anak jauh sgt
kat sabah nun...

kat sini rm7

p/s: kalau ati berkesempatan dtg kulai
bolehlah ati bertandang ke rumah kak zakie?

zue said...

abang belum bayar zakat lagi.

rm5 atau rm8.

ct rahani said...

mesti hepi kan diorang bila papa mama dtg melawat.. tingat lak masa duk asrama dulu.. alahai..

en hubby pun lum gi bayar zakat lg.. mungkin hujung minggu nih..

Myra Jay said...

Kami kat Penang Zakat Fitrah masih lagi dengan kadar RM7.00/seorang ;)

nabilah_2908 said...

alhamdulillah...dah selesai bayar zakat.. :)

sy yg dah bekerja ni pun ayah masih bayarkan... :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh ye ke johor sekarang ada 2 pilihan bayaran..somi sy lum bayar lagi rsnya


kalau makanan beli itula risikonya kan kak..tp nk masak selalu pon penat juga

Zaitun said...

Salam kakzakie...kesiannya anak2 kakzakie tak dapat makan makanan yang dibeli,takpelah bukan rezeki.

Cepatnya kakzakie bayar zakat.

LYAfrina said...

alhamdulillah....
dh selesai 1 kewajipan

mama ju, said...

salam sejahtera KZ

Kami bellum bayar zakat!

Agaknya dia jual lauk semalam kot?

Cikli said...

Berzakat membawa berkat disamping simpan resit untuk rebate lhdn

kakyon said...

salam zakie..
en.somi akk selalu bayar dah nak last minit..

zila norazila said...

salam kak zakie,
zila lom bayar lg..bisanya dh nk ujung2 baru g bayar kak..

Kasih Salina said...

salam kak..memang kecewa kalo beli makanan macam tu..cepat akak dah bayar zakat ye..

Marya Yusof said...

As salam Kak Zakie,

Mmg sayang kan makanan jd basi & xboleh nak makan... Tp nak merungut pun xguna kalau bukan rezeki :)))

Alhamdullillah, dah selesai dah tanggungjawab akak sekelurga.. Kami di sini hubby nak bayar aritu tp pak syeikh suruh bayar ujung bulanlah pulak...hehhee bersemangat dh nak bayar mulanya! :)

~~zana@pb~~ said...

Kat sini RM7, dah bayar rasanya. Mmg selalu ingatkan suami bayar segera takut terlupa.
Kesian anak kakzakie yg di asrama tu, mesti rindu masakan ibu dia.

IntaNBerliaN said...

alhamdulillah... selesai byr awai2 zakat, senang kan kak..

Kakzakie said...

Kalau bukan rezeki tidak boleh buat apa. Mungkin sebab terlalu lama plastik tidak dibuka itu yg basi. Walau bagaimanapun Jumaat ini anak-anak kakak balik bolehlah kakak ganti untuk dia merasa apa yg dikehendaki.

Bayar zakat tempat kakak sebab 'amil ada membuka kaunter jadi amat mudah, sambil membeli makanan boleh terus membayar sekali.

Terima kasih semua teman kakak yg sudi memberi komen:-

Pokok Manggis DR, Mrs Eady, inazamri, Dyla Abas, Ummi Iman, Sari Yusa Ibrahim, Suraya Baharun, kakcik, Aien Alien, mama aleen, Bert, Aju Mohit, Rai, Saya disini, azi, Henrietta Jose, azatiesayang, cikceriacorner (kakak tiap minggu pergi jengah anak kakak), ieja amieja, faraheda. razalan, saya disini (kakak dah bagi kan), Hajar, Bitt, Syeila, ieda, Nur-Nba (tak ada rezekilah Nur), ahmad humairi (ada yang lebih awal cikgu), Citarasa Rinduan, Henrietta Jose (since first day fasting no rain at all at JB rietta), cheqna, MamaEma, Munnafendy (fenday kena bayar ye), Lizz@mummycute, Sweetmama@eija, Afasz, Cho Zila, Nini D, Ni, makchaq, Ros, eeiyss, Kesuma Angsana (kakak mula-mula berpisah dgn anak pun selalu menangis KA - tapi kena cekal sebab demi masa depan mereka juga), Sara, Zie, Bazilah, Haryati Faizal, Qhaifa Nur, amirah, Ati Masrif (kena inform dulu Ati - sebab kakak selalu berjalan), Zue, ct rahani, Myra Jay, nabila_2908 (mestilah masih anak dara), Rina Avail (kita kenalah bayar yg 8 ringgit Rina - 5 ringgit utk mereka yg kurang berkemampuan), Zaitun, Lyafrina, Mama ju, Cikli, Kak Yon, zila norazila, Kasih Salina, Marya Yusof (di sana kenalah ikut Marya sebab tempat membayar pun mesti terhad tak macam M'sia), zana@pb dan IntanBerlian.

Buat semua teman kakak ucapkan terima kasih sekali lagi.