Wednesday, July 4, 2012

WW - Laici manis tetapi adik kata macam buah basi




~~ Selalu mama makan dengan kakak-kakak, kali ini mama makan sendiri~~

87 comments:

pena rozie said...

nape die kate basi????

Zie said...

Bestnya... sedap tuh.. adik mesti tak suka rasanya..

al-lavendari said...

saya pun hampir sependapat dengan adik ..

Ros said...

Assalamualaikum Kakzakie,

Buah kegemaran Kak Ros jugak nih he.he.heeee...ranumnya nampak,pokok sendiri ka kakzakie...?

Masya said...

eemmm... sedappnya.... lame tak makan yang freshhhh....

sy tak pernah jumpe tpg bestari tu kat giant tau.. bgs juga klu ade kan senang nak beli hihihihi....

nur anis said...

laici..sedapnya..

@cu SaYaNg said...

Sedap nye tengok buah laici tu
one of acu nye feveret nie :)

Bazilah (^0^) said...

nape adik kata mcm buah basi ??sedappp tuh buah laici.

Ibu Lala said...

menarik. hari tu beli masam. langsung tak beli dah.

~ yus ~ said...

saya klau makan buah laici yang segar ni pun akan sependapat dengan adik kakzakie, sbb tu saya suka makan laici yang dalam tin aje...huhu

Acik Erna said...

assalam kakzakie..belum sempat cari lagi buah ni..
anak2 acik lebih suka yang tin..tapi acik suka dua2

amirah said...

kdg2 termasam dah tak elok tu yg mcm basi kut kak..tp buahnya nmpk elok2 betul...

:: Mrs.Eady :: said...

sedap nyer ~

Aien Alien said...

tengok kulit luar adik kata basi kot. hehe.. sedap laici ni..

~~su manje~~~ said...

memang rasanya cam basi bagi yang mula-mula makan........coz tak de bahan pengawet......

Sari Yusa Ibrahim said...

kenapa basi??? ada2 aje.. hihi...

laici fresh ni kadang2 memang nampak macam basi, saya pernah terjumpa, tak sedap!! Mungkin mereka terkena yg macam tu kot, hihi..

anitadiana said...

kak... ita rasa laici dalam tin lagi sedap dari yg fresh..betul cakap adik tu..dia ada rasa lain macam tu yg adik kata basi tu..

eMMe said...

Salam Kak Zakie, lame cari buah laici, tapi tak jumpa..Kak Zakie makan kan utk saya ek, gulp!

Norzie said...

Sedapnya buah laici kak....fav saya ni.

norhidana said...

mungkin bg mlt adik dia tak berapa suke buah laici...

ieda said...

ekekke dia x pandai rasa tu kak
memang laici kalau manis dan masak akan rasa masam sikit ;)

♥ ROS ♥ said...

alamak.. sdap nih :P

Kesuma Angsana said...

laici ni kkdag ad juga yg part masam2 sikit tu yag dia kata basi kot!. neway saya pun suka buah ni!

Kak rose said...

suka buah laici..nak2 musim panas skrang..sesuai sangat tuk menyejukkan tekak..

-Sara- said...

eh nape rasa buah basi lak? sedap apa..hehe

yana-feehily said...

buah laici..sedapnya :)

HeNRieTTa JoSe said...

yummy...rietta klu yang manis, rietta suka...klu masam,kurang sket la...

Knor said...

cantik warnanya..kan kak,menarik sgt..tapi hari tu saya mkan punyalah masam.

dpt yg manis tak cukup2 pulak..

QueeN TerataI said...

Queen suka minum air laici kak.. hehehe

NoorVictory said...

Mesti mama sy pun rindu sy klo mkn nanas.. Huhuhuhuhuh~ salu mkn dgn mama, skrg mama mkn sndiri..=(

Rinduuuu~

syiela said...

saya pun suka kak..

mesti adik tak suka tu yg ckp camtu ye tak kak :)

aizamia3 said...

kalau rumah kita sebelah, mau ai datang temankan akak makan.. hikhikhik..

aanie said...

tetiba kecur liur tengok gambar ni....hehe...

mesti adik dah terbiasa makan yg dlm tin tu kot....

Ummi Iman said...

Askm k.zakie.. Singgah rmh pg2 :)
Tgk buah ni mmg menarik. Tp jarang nak beli ;) lebih sedap mkn dlm tin ya adik?

izla said...

maybe sebab berlendir kut, tu yg adik cakap basi tu..

cik lala said...

mungkin sbb rupa buah tu mcm layu...dah basi...hehehe

m.u.l.a.n said...

saya suka... saya suka...

Hilmirda Daud said...

Tak pernah makan lagi yang fresh... selalu yg dalam tin aje. Tak taulah rasa yg fresh tu cam ner..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is xbopa makan jugak laici (^___^) kalau rambai... bes (^___^)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is xbopa makan jugak laici (^___^) kalau rambai... bes (^___^)

ct rahani said...

suker jugak buah laici kak.. tp jarang beli yg fresh.. selalu beli yg dlm tin..

Ibu Lala said...

actually nak cari bekas yang kecik kecik je tapi kedap udara. tapi tak tahu nak beli kat mana..

Saya Disini said...

sedpnyee

Nida said...

Tengok buah ni teringat arwah mak mertua saya.. pantang lihat org jual, pasti beliau membelinya..:)

Mrs.R said...

Suka air laici :)

Nini D.. said...

uishh..sedap ni kak!

faraherda. razalan said...

Hehehehehe! Mcm basi ke? Sedap je sy rs.

mama ju, said...

Salam sejahtera KZ

KZ rasa mcmmana rasa?
hehe mama pun rasa lebihkurang mcm adik, tapi tak berani sebut...makan je.

ibundo said...

buat air sedap jugak tu kak zakie..

sal said...

sedapnya buah tu..
buat jus, minum waktu panas2 begini yee..

gadisBunga™ said...

sedapnye laici...

saya suka yg dalam tin. tapi yg freshnye mungkinkah lebih sedap?

Qhaifa Nur said...

bila dah lama dan berair..itu kot yang dikata basi...

sedapnya laici...

sis intan said...

..msti sbb buah ni lembik gitu, tu yg adik kata basi...

Syira said...

salam..

rasanya mmg sedikit basi kalau pada y x suke macam saya ni..

Rai said...

tak pernah lagi makan laici segar.. biasa makan dalam tin je.. baca komen ni rasa ngeri pulak nak cuba..haha

eira eixora said...

saya tak pernah lagi berpeluang tengok dan merasa laici segar dari ladang macam ni

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

wahhhhh nampak pun dah terliur ni hehehehe

miloais milo said...

sedapppp - iols suker

kenapa plak katanya macam buah basi???

[PCL] said...

ye, tak tau plak rasanya macam basi..selalunya sedap je.

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Sedapnye buah laici, kalau dapat yg manis mmg sedap..

Eija jarang sgt beli buah laici, selalu beli laici dlm tin buat air laici...hehe :)

makchaq said...

Makchaq suka laici ni, tapi sekarang lama tak jumpa...

agaknya adik termakan yang terlampau ranum kot, tu yg ada bau masam sikit..

MOKCIK AZWA said...

Mgkn sebab baunya yg lain macam sikit maka dikatanya basi hehehe

are_lin@yu said...

sedapnya.klau ltk dalam ais sdap ni..hehe

Hanih Borhan said...

Assalamualaikum...

Hmm, saya tak pernah lagi merasa makan laici petik mentah2 macamni... Biasanya yg dah ditin dalam cocktail...

Kella said...

feveret ni kak! asyik restock je!... tapi orang kata buah ni panas ye kak... ?

Hidayah Bach said...

semua org pun rasanya tanya hal yg sama .. kenapa dia kata basi..?

hehe..

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

saya baru jer makan laici semalam beli kat cow kit...sedap sangat...

Ujie said...

Kalau yg dh lembik@masak sgt tu..kdg2 saya rasa mcm basi jugak.

Apapun..laici kt gmbo tu nmpak segar.

Kazman / Sue said...

air laici anak2x suka... dia selalu order tembikai laici juga...

nabilah_2908 said...

kalau buah laici fresh macam ni..mahal juga kan...?

Haryati::Faizal said...

ermmm..baru je aritu beli buah laici, tp makan sorang2, sebab diaorang sume tak suke...hehe...selamat...

mama maman aka yana said...

sedapnyer... tp nape adik ckp basi...?????

ERYZA said...

Manis tapi basi..... Laici lembik kot

IntaNBerliaN said...

sedap tu.. rugi adik xsk... hihii

mama aini said...

assalam sejak sakit ni bila makan laici fresh ni mama kerap batuk !!..hu2x..terliur tgk pic.buah ni..he2x..

MulutPayau said...

sedapnya....dah lama tak makan....

Yaya Azura aka Naz Azra said...

akak..yaya suka laici dalam tin dari yg fresh..bab laici ni terbalik sikit..hihi

Deru Ombak said...

Assalamualaikum kakak...

Tak bersemut la tu.. Sebab tu Adik ckp basi. :)

eelobor said...

saya suka makan yang dalam tin jer...

Kakzakie said...

Biarlah kakak jawab pada semua teman blogger mengapa adik kata macam buah basi. Laici dalam tin biasanya lebih kenyal berbanding laici fresh ini lembik dan juicy itu yg adik kata sudah basi. Tambahan pula kalau dibandingkan buah mata kucing yg dalam tin dan fresh lebih kurang sama.

Terima kasih pada yg sudi memberikan komen: -

pena rozie, zie, al-lavendari (persepsi sama dgn adik ye), Ros (abang beli di kedai buah), Masya, nur anis, Acu Sayang, Bazilah (0), Ibu lala, Yus (sama geng dgn adiklah ye..), Acik Erna, amirah, Mrs. eady. Aien Alien, Su Manja, Sari Yusa Ibrahim (yg ini manis Yus, tapi adik memang tak suka), anitadiana, Emme, Norzie hany, norhidana, ieda, Ros, Kesuma Angsana, Kak Rose, Sara, yana-feehily, Henrietta Jose, Knor, Queen Teratai, NorVictory, syiela, aizamaia3, aanie,Ummi Iman, izla, cik lala, mulan, hilmirda daud, eeiyss, ct rahani, ibu lala (oh... kakak jarang tukar bekas kuih selagi boleh pakai je hihi...), saya disini, Nida, Mrs R, Nini D, faraherda.razalan, Mama ju (kakak rasa sedap sebab juicy - mesti kak ju sama macam anak kakak tak suka), ibundo (kakak makan gitu je kakpah), sal, gadisBunga (kakak tak suka manis mestilah kakak lebih suka yg fresh- tapi adik suka yg dlm tin), Qhaifa Nur, Sis intan, Syira, Rai (kakak suka tau Rai), eira eixora, Adza Irdawati, miloais milo, PCL, Sweetmama @Eija, makchaq (dia memang tak suka sebab tak kenyal macam buah yg dalam tin), Mokcik Azwa, are_lin@yu, Hanih Borhan, Kella, Hidayah Bach, Lizz@mummycute, Ujie, Kazman/sue, nabila_2908, Haryatie::Faizal, mama maman aka yana, Eryza, IntanBerlian, mama aini, Mulut Payau, Yaya Azura, Deru Ombak (buah ini jarang ada semut kan KakYa - tapi adik memang tak suka) dan eelobor (samalah dgn adik anak kakak kalau dlm tin dia suka).

Terima kasih sekali lagi buat semua.

ummu said...

salam kak zakie
sedap buah laici ni
he he macam2 keletah anak2 kan kak
alamak sedihnya...teringat bait ibu saya seaktu saya mula2 kahwin dan ikut suami balik ke kampungnya.
ibu kata...teringat kakak suka makanan ni...adik saya yg cerita pd saya.:(

MamaEma said...

mesti si adik rasa yg tempat lebam agaknya..tu adik cakap basi kan..

Cikli said...

Buah laici bukan saja sedap, tetapi cantik.

-gedek! said...

dalm tin lagi senang! haha

L said...

huhu. sedapnye. lamadah xmakan laici.. nk g cari pagi ni!!

Nazayiena said...

Sedapnya buah laici yg fresh nie,camni adik boleh ckp basi pkl,hehehe.....

Azy HS said...

Jemput singgah
http://azyhilmi.blogspot.com
Terima kasih ;)