Wednesday, July 18, 2012

Setahun perjalanan speedometer sudah gila

Bagaimana agaknya bacaan yang tertera di alat perangkap kelajuan yang pihak JPJ gunakan bila kereta aku yang melintas. Aku bukan membeli kereta second hand. Namun nasib tidak menyebelahi bila baru setahun sebulan aku memilikinya kereta ini menunjukkan mohon diperbaiki. Kalau belum setahun masih ada peluang diperbaiki percuma, tetapi ini terlebihlah pula sebulan. Siapalah agaknya QC yang meluluskan dulu.

 Jangan percaya - Paling laju pun aku memandu dalam 120km/j. Kali ini boleh mencecah 150km/j. Dalam gambar ini bergerak perlahan sedikit kerana aku mahu mengambil gambar sebagai  bukti untuk ditunjuk kepada en hubby.
Kena percaya - Lihatlah bagaikan kereta berhenti walaupun ketika itu aku memandu lebihkurang 100-110km/j.
~~ Masih belum dihantar ke mana-mana bengkel lagi. Kesuntukan masa sepanjang Sabtu dan Ahad yang lepas. Walau bagaimanapun kereta ini telah memberikan jasa untuk membawa aku pergi dan balik kerja setiap hari.~~


86 comments:

Pokok Manggis Depan Rumah said...

kasihannye..
insyallah nanti kene baiki..
mudah nak pegi kerja..
kereta apa ni akak..
mcm boleh agak aje..:-)

Adylia Qarissa said...

tanda awal kene beli kereta baru heheee

Aishah Jahirah said...

kena pandai2 agak sendiri la kelajuannya sementara nak baiki...benda nak rosak mcm tu la...terlebih sebulan je pulak tu dr warranty..

Sari Yusa Ibrahim said...

laaaaaaaaaaaaaaa... urmmm... bila perlahan ia laju, bila laju ia kaku.. ish33!!! Semoga dapat diperbaiki segera & dipermudahkan urusan Kak Zakie.. sabar, ya kak.

LELAKI INI said...

bahaya la..
sila baiki!

CikPuan Ira said...

kena bajet sendiri la kelajuan..nnti kena saman plk

TF said...

kena cepat2 repair nie akak..

Huda said...

alamak, masalah besar ni kak, hehe..memang kena betulkan..

are_lin@yu said...

kereta apa dear..pliklah kereta baru jd camni..huuhu

Dylla Abas said...

oh,pernah jadi juga dulu..masa dapat surat saman tu macam pelik juga..rasa meter kereta tak la laju mana pun..tapi sy tak sedar yg memang sy drive laju..rupa2nya meter rosak..adoii..cepat2 gi repair ye..bahaya tu :p

fieda said...

rosak dah tu kak..

Kesuma Angsana said...

mmemang kena gi repair cepat ni !

makchaq said...

Kena pergi baiki ni.. takut berjangkit sakitnya..
kalau meter minyak yg rosak lagi takut..tengah2 drive habis minyak..

Alhamdulillah kereta lama makchaq tu ok kecuali masalah hon hari tu...

~~zana@pb~~ said...

Haa...jgn pandu 120kmsj pulak masa rosak ni, bahaya tu. Minta cuti la kakzakie.

izan mama mia said...

elok htr hospital nie..nnt makin melarat..

Daddy Ziyyad said...

Polis masih boleh saman kalau lebih dari had laju akak...sebab speed trap detector tu sukat kelajuan rev engine kereta, walaupun speedometer tunjuk kelajuan 0.

mummY daniSha said...

komplen kak...hehe..sebab baru setaun kan..cam baru sgt dah rosak

CikPuanHaLia said...

Nak kena bajet2 sendiri la pulak kelajuan dia eh kak..

azi said...

Salam Kakak..
selalu keta barukan sekurangnya tempoh hayat dia sebelum dibaiki, 5 tahun...kakak beli baru setahun dah rosak...keta apa tu kakak..?

Rai said...

ish..komplen je kak..untung kalau diorang nak bertanggungjawab.. jimat kos kita nak baiki..kalau diorang berdolak dalik..takpe lah..buat aja di kedai..dari kita tak komplen diorang pun anggap takde masalah..

Suraya Baharun said...

baik repair cepat kak..takut membahayakan keselamatan..

BERT said...

ha betul tu.. ni nak pose pastu raya.. kene repair cepat kak zie :))

Eye_nee said...

Kena baiki lah jawabnya kakzakie...

Mamamya said...

laaa...gitu pulak jdnya,mmg kene baiki lah ni kak...karang x pasal kita bawa slow tp kene saman...

Kunang-Kunang said...

Betul tu kakzakie.

Kadang-kadang nasib juga memainkan peranannya bila walaupun kita membeli kereta baru.

Mudah2an masaalah ni selesai segera.

Myra Jay said...

Ayarkkk!! Klau MJ tensi kete baru tapi rosak cenggini..huhuuu

aizamia3 said...

tak boleh hantar ke klinik, masukkan terus ke hospital sambil isi borang komplen.. ;)

izla said...

harus gi baiki capat2 tuh.
nanti susah nak anggar kelajuan.

amirah said...

kena anta repair ni kak..susah nak tau speed kita camni

Qhaifa Nur said...

adat pakai kete memang begitu Kakzakie, asyik minta duit sesaja hik..hik..

Afasz said...

bhynye..kene p cek cpt kak.

norhidana said...

bahya kalu tak di baiki... maklum lah tak tau laju mana kite memecut

syiela said...

bahayanya kak cepat gi repair...

nasib betul akak dapat keta ni.. huhuhu.. sedikit dugaan buat akak..moga bersabar ye

che mid said...

Wah.. terer betul kete akak ni.. mengalahkan f1 lak.. tapi baik-baik, takut polis tahan sbb speed trap sedangkan meter kata 0.. ha haru jadinya..

Knor said...

jgn pandu laju2 ye ke...nti pak2 jpj tu kejar..

Zaitun said...

Elok kakzakie hantar cepat untuk direpair nanti sia2 aje bayar saman.

Selalunya kereta buatan kita yang cepat bermasaalah.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah... tragis ni... tatau kelajuan.. eh. tingat pulak is dulu QC jugak... tapi qc kopi radix... hohohoho

lagi bahaya kalau ada komplen jumpa apa2 dalam kopi tu.. serammm (^___^)

~ yus ~ said...

nak kena hantar repairlah tu kakzakie...:)

aanie said...

sy punye pun br rosak..langsung xnak naik meter tu....mileage pun x naik gak....susah nak agak bila masanya nak servis nanti...

tp dah lebih 5 thn dah usia kete....mahal gak speedometer tu kak....

nabilah_2908 said...

kena baiki cepat tu kak.. :)

teringt pada kereta ayah saya..meter minyak bermasalah tapi selepas 5 tahun usia kereta tu.. :)

meter menunjukkan minyak masih banyak...bila berjalan..kereta mati tepi jalan...rupa2nya minyak dah kering... bahaya betul.. :)

Nini D.. said...

kalo dapat surat saman...mmg naya ni kak

ieda said...

uishh x per ke kak macam nie ekeke ;)

eMMe said...

kak, kalo de problem, kene la repair kan.. kalo meter minyak yg problem, lagi cuak kak, kang tiba2, tersadai tepi jalan je, hehehehe...

YB said...

untuk kereta macam 1.5 atau 1.6 jika RPM 3000, kereta biasanya di kelajuan 110 km/h.

-Sara- said...

isshh bia betol kak..camne tu..kene bwk gi repair gak kak, krg tak pasal dpat surat cinta abg polis lak..ehehe

eda_ej said...

huhuhu.. menakotkan.. hehhehehe... =D

Masya said...

macam mane .... yer .. blh jadi mcm tu .. nanti cepatlah pg kene luangkan masa jugak sebelum memudaratkan.. nak raya dah ni.. eh² puase pun blom...

ainhany said...

salam kak zakie,

Demi keselamatan dan keselesaan ....bawa tuh berhati2...ikut kelajuan yang biasa jer..pastu singgah laaa repair...x mngundang masalah ..:)

muga akak selamat sokmo

munna said...

bahaya juga tu ye kak zakie.... tapi munna tak berani pandu laju...100km/j pun dah kira laju sangat bagi munna

gadisBunga™ said...

erk!

mauu 180 km/h pun tak sedor tu kak!

anitadiana said...

kena gi baiki ne kak..ingat akak rempit tadi..he..he...

nur anis said...

kalau akak nak tau, meter kereta saya dah lama rosak..laju macam mana pun, meter tetap 0km/j..hehe...tak pernah nak repair...

sis intan said...

kete baru ye kak...kena anta servis cpt2

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

aduyaaaiiii...
kena pegi servis tu..
tade effect tp cam tak best plak kalo meter x btul kan.. heheh

chichi said...

mesti ada masalah ni..hanta bengkel kak..bahaya nii...

nur said...

salam kakzakie,
kena cepat2 repair ni.. takpun tukar kereta baru sempena nak raya ni.. banyak sale musim ni.. :)

m.u.l.a.n said...

kena check tu sis..

Tihara said...

biasanya jumpa meter minyak yg problem ni meter speed...ada masa akak g repair ek.. :)

Salmiza said...

br setahun?... Biasa la kak...setandan pisang pun ada yg rosak sebiji dua...

LYAfrina said...

huhu.nmpknyer kena tukar baru,.bahye gak ni kan>

Hanis MY said...

bahay ke tak eh kak zakie? cepat2lah baiki ye...

Aine Ainun said...

mmg kena Repair tu Kak Zakie...
sat lagi JPJ bukannya nak percaya cerita kita...hlur saman je...

Acik Erna said...

salam kakzakie..mudah2an dpt diperbaiki segera.

ibundo said...

Memang bermasalah besar tu kak zakie. Semuga kereta tu cepat sehat..

Yaya Azura aka Naz Azra said...

eh.pening pulak tengok meter tu..
kenai baiki cepat-cepat tu...

Teratak Hami said...

kak, nak raya ni, kereta pun nak yg baru jugak :-)

Better baiki cepat kak, Bahaya!!! sebab tak dapat nak agak kelajuan kereta sebenarnya.

Liza @ Adzriel AB said...

bahaya ni kak. saya kalau memandu memang suka tengok meter sekali sekala terutama bila corner.. takut terlebih kadang bahaya. maklumlah.. kalut selalu.. tu yg merempit je.

nn lylyn said...

aik..hmm agak2 klo speed trap tu..leh xkenakan sbb xtau

maya amir said...

laaa...keta ni main cak2 ye..tgh laju, tapi speedometer slow plak..hehehe.. nanti akak dah repair, akak bgtau ape yg silap ye..

Kasih Salina said...

eh tak bahaya ke camtu kak..

ieja amieja said...

salam kak..
agknye terlepas pandang kot masa QC check dulu..huhu
apa pun mmg bahaya jg sbb kita x tau kelajuan sebenar pemanduan kita..

Aien Alien said...

boleh pula terlebih sebulan kan dari setahun tu...kena baiki sendiri la nampaknya kak..

CheNamNam said...

kena baiki jugak tuh kakk...:)

Munnafendy said...

hurm.macam tau je kete ape ni. mmg brand prob :(

Aju Mohit said...

kene baiki segera ni kak..

eelobor said...

eh...eh...mcm sama lah meter kereta kita. ini maksudnya saya juga harus bersiap sedia kemungkinan yang bakal akan terkena jugak lah kan?

ct rahani said...

mmg sah kena repair la tu kak.. kete sy pun sama... yg bawak gi keje nih.. meter naik x lebih 60km walaupun drive lbh dr itu.. smpai skrg x repair2.. seb baik bawak gi keje je..kete pun dh lama byk masalah la.. huhu..

zila norazila said...

kena repair jgk la kan kak..apa nk buat..sama la kita nie:)

cikceriacorner said...

a'ah la kak..kene baiki kan...

Tentang Kita said...

kena repair tu...kalau x sure x sedar masa tekan pedal minyak tu...dh melebihi had kelajuan...

Sherwieyna Muzzawer said...

kak zakie nampak gayanya kena beli kereta barulah nih..heheeheh

Nur-nba said...

Alahai.. Memang kadang2 kerosakan macam ni yg tak boleh jangka.. Dugaan tu kak.. Sabar ye.

- abdul hadi abdul muti - said...

mesti akak pakai kereta proton kan? huhu

Ann Ishak said...

tu macam nak mintak upgrade baru je kak hihihi

Kakzakie said...

Maaf semalam kakak bercuti. Sehari tidak menjenguk blog. Hingga kini belum lagi kakak hantar kereta kakak ke mana-mana bengkel. Abang kata mahu berjumpa EON service.

Terima kasih kakak ucapkan pada semua yang memberikan komen: -

Pokok Manggis Depan Rumah, Adylia Qarissa, Aishah Jahirah, Sari yusa Ibrahim, Lelaki Ini, CikPuan Ira, TP, Huda, are_linayu, Dylla Abas, fieda, Kesuma Angsana, makchaq, zana@pb, izan mama mia, Daddy Ziyyad, Mumy Danisha, Cikpuan Halia, Azi, Rai, Suraya Baharun, Bert, Eye_nee, Mamamya, Kunang-Kunang, Myra Jay, izla, aizamia3, amirah, Qhaifa Nur, Afasz, norhidana, Syeila, Che Mid, Knor, Zaitun, eeiyss, Yus, aanie, nabila_2908 (kakak ada kereta lebih 10 tahun tapi masih tip-top lagi tau. Ini baru setahun dah gila.. geram kan), Nini D, ieda, Emme, YB, Sara, eda-ej, Masya, ainhany, munna, gadisBunga (so far yg kakak perasan cecah 150km/j), anitadiana, nur anis, sis intan, Leyly|Ummi Alya, Chichi, Nur, mulan, Tihara, Salmiza, Lyafrina, Hanis MY, Aine Ainun, Acik Erna, ibundo, yaya azura, teratak hami, Liza @ Adzreil AB, nn lylyn, maya amir, Kasih Salina, eija amieja, Aien Alien, CheNamNam, Munnafendy, Aju Mohit, eelobor (memang sama pun kereta kita sebab kakak teringat ee complain tentang bumbung kereta ee, ct rahani, zila norazila, cikceriacorner, Tentang Kita, Sherwieyna Muzzawer, Nur_nba, Abdul Hadi Abd Muti (betullah tu sebab nak yg murah last jadi macam ini..) dan Ann Ishak.

Sekali lagi terima kasih buat semuanya.

IntaNBerliaN said...

aik.. nape jd gitu.. kne g repair tu kak..