Thursday, July 26, 2012

Langkah dihayun penuh tawadhuk

Walaupun kita tidak dapat bersama mereka di waktu ini tetapi  telah dijanjikan mereka yang berpuasa pada hari yang ke enam Ramadhan mendapat ganjaran pahala seperti orang yang tawaf di Baitullah, batu-batu dan pasir turut sama memohonkan ampun baginya. 

Posisi di pancuran emas Baitullah - Selesai tawaf baru sedar walau sesak bagaimanapun setiap kaki yang menapak mengelilingi kaabah ini dipermudahkah langkahnya. Biarpun kerdil terasa tubuh kita berbanding dengan bangsa-bangsa yang sasa dan besar saiznya tetapi kita tetap diberi peluang yang sama olehNya.

~~Susah hati sebab adik sakit perut dan sedang menduduki peperiksaan lagi. Mohon doakan anakku wahai teman-teman. Terima kasih.~~

83 comments:

Pokok Manggis Depan Rumah said...

semoga adik cepat sembuh..
jawap exam baik2..
:-)

makchaq said...

Makchaq doakan adik cepat sembuh.. kalau angin ok juga, yang takut gastrik sebab berpanjangan
Semoga adik cemerlang macam selalu dalam periksa..

~ yus ~ said...

SubhanaAllah, Allah itu maha adil kan kak.

Moga adik dapat jawab periksa dengan baik dan sakit perutnya tidak menganggu, InsyaAllah.

Dylla Abas said...

bertuahnya siapa yg pernah jejakkan kaki ke sana..teringin juga :)

apapun moga adik cepat2 sembuh dan dpt jawab exam dgn baik ye..

kakcik said...

Semoga kesakitan yang ditanggung oleh Adik akan dicabut segera oleh Allah Yang Maha Pengasih. InsyaAllah. Amin.

aanie said...

Amin...semoga dpt ganjaran tu....

Semoga adik cpt sembuh dan jawab exam elok2...sy pun tgh skt prt gak ni.....mcm angin.....

kasihibu said...

semoga adik beransur sembuh dan dapat menjawab exam dgn senang

hari ada seorang rakan sya akan menunaikan umrah

Acik Erna said...

salam kakzakie..semoga adik dirahmati,dilindungi,diberi kan kesembuhan dan dapat menjawab didalam peperiksaannya.

amirah said...

teringinnya nak pergi sanaaa

Aliesha Kirana said...

indahnya kak. teringin skli nak lihat Kaabah dpn mata. hmm..

moga2 ada pluang nnti. amin!

p/s : masih blom ada waktu yg sesuai utk up entry balik. nnti AK update ye kak. mekaseh sudi berkunjung ke blog AK yg sunyi tu. keh3

ieda said...

semoga anak akk cepat2 sembuh
susah ahti juga ... puasa nie kan

BERT said...

gudlak untk adik yaa.. moga cpat smbuh ye anak kak zie :)) doa byk2 n sbr ye kak

Huda said...

Semoga adik cepat ok dan boleh jawab exam..

cheqna said...

moga adik cepat sembuh dan dapat jawab dengan baik =)

Rai said...

semoga adik cepat sembuh dan dapat menjawab soalan peperiksaan dengan baik walau pun keadaan kesihatan yang kurang baik..

kakzakie,
mak saya kata..kalau kita dah niat sebelum sampai ke mekah insya allah akan dipermudahkan utk kita. dengan syarat kita niat dengan bersungguh2 dan hati yg ikhlas.

Eye_nee said...

Maha suci Allah...Yang Maha mengasihi..Yg Maha memberi..Ganjaranya bukan kepalang...

Semoga Allah meringankan penderitaan sakit perut adik....

♥ ROS ♥ said...

Btul tu, walau diorg sasa tp kita diberi peluang untuk solat di hijir ismail n kucup hajar aswad kan... Semoga anak kakzakie dipermudahkan semua :)

bersama kak Es said...

motivasi yang bagus ni kak. Tengok kaabah terus berkobar2 semangat nak jaga puasa..moga dapat ganjaran seperti mereka yang sedang bertawaf.

Speedy recovery utk adik. Moga berkat ramadhan dapat menjawab exam dengan baik ...aameen

azi said...

Semoga adik cepat sembuh...
Sebab puasa kot kakak, adik sakit perut....sayapun perut ni bunyi memanjang, banyak sangat anginnnn...

ieja amieja said...

assalam kak..
semoga adk tabah menghadapi dugaan dan tenang dlm menghadapi exam..insyaallah cepat ya..

Suraya Baharun said...

insyaAllah semoga adik kuat...auntie doakan adik cepat sembuh ye..

izla said...

moga adik dapat menjawab dengan cemerlang

MamaEma said...

adik salah makan ke kak...muga sakit perut adik tu hilang cepat-cepat..sian pula duk menahan sakit perut time nak jawab peperiksaan.

kak, ema dah emailkan yer

ummu said...

assalamualaikum kak zakie
ummu doakan adik segera sembuh.amin
rundunya kak nak ke sana lagi...

Saya Disini said...

Semoga cepat sembuh..

Sari Yusa Ibrahim said...

kesiannya.. dugaan ketika periksa.. semoga dipermudahkan dan berkurangan sakitnya..

Cik Puan Rara said...

moga rara akan kesana juga nanti.

are_lin@yu said...

nice sharing akak//salam 6 ramadhan ;-)

:: Mrs.Eady :: said...

Semoga Allah SWT mengurangkan kesakitan adik & semoga semua nyer berjalan dgn lancar,amin ...

YATZAKIE said...

semoga Allah makbulkan semua doa akak...amin

HeNRieTTa JoSe said...

Sangat terngin utk kesana...

PSS...hehehe...paskaging diye snagat kiut lew akk...

Knor said...

mudah-mudah anak kak sehat dn mudah segala urusan.

lyza said...

salam kakzakie..
lama tak singgah sini..masa dan mood tak mengizinkan...
selamat menunaikan ibadah puasa untuk akak sekeluarga ya...

insyallah, adik akan segera sembuh.. :)

Qhaifa Nur said...

tengah exam.....
moga adik tenang jawab soalan walau tengah sakit.....

moga adik cepat sembuh.......

ct rahani said...

terasa tenangkan di sanakan kak.. :)

semoga adik segera sembuh & jawab peksa dgn baik yer.. amin..

Kella said...

berderau pulak bulu roma saya mbaca entri ini.. kuasa Allah kan... insyaAllah ada rezeki dapat la ke sana..

ya.. kita doakan sama2.. moga semuanya dipermudahkan..amin.

nur anis said...

semoga berjaya adik..:)

Rinna said...

Syahdu dan sayu aje hati bila melihat kaabah tuh.. terasa ingin pergi lagi..

Moga adik cepat sembuh dan dpt jalani peperiksaan dengan sempurna..

ros_reeza said...

moga semuanya berjalan lancar dan dapt menjawab exam dengan baik...

CheNamNam said...

Saya doakan anak akak dapat menjawab soklan dengan tenang dan sakit perutnya kembali sembuh..

anitadiana said...

semoga adik cepat sembuh..
dan dapat jawap exam dengan baik...take care...

Norzie hany said...

Semoga adik cepat sembuh dan berjaya dlm exam tu ye.

Deru Ombak said...

She'll be fine. Insyaallah .. Kakak sabar okeh!

Kasih Salina said...

semoga adik cepat sembuh..syahdunya tengok kaabah tu..teringin sangat nak jadi tetamu Allah swt..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sakit perut nape? masuk angin ke? moga sihatla hendaknya dia..cian nk jawab exam lagi

redza said...

semoga adik kuat utk melawan sakit dan mendapat keputusan yg baik

Adylia Qarissa said...

rasa sayu hati tengok kaabah..

semoga anak akak cepat sembuh :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

moga adik cepat sembuh ye kakzakie, amin (^___^)

Cinta Misteri said...

Sayu hati tiap2 mlm ramadhan bila tengok siaran langsung d tv9. Dah tanam azam, suatu hari nk brada d sana pd 10 trakhir ramadhan..

InsyaAllah, moga ankmu baik2 je d meja exam

faraherda. razalan said...

Np sakit perut tu? Moga lekas sembuh ya?

zue said...

assalamualaikum kakzakie,
bila melihatkan lautan manusia di kaabah...terasa sayu hati sbb belum brpeluang kesana lagi.

sy doakan segala2nya selamt dan begitu juga dgn adik smoga cepat sembuh.

nabilah_2908 said...

alahai..kesian adik...

harap adik ok lah, insya'allah.. :)

mama ju, said...

salam sejahtera KZ

Moga adik dapat bertahan dgn pancaroba dan menjalankan exam dg jayanya. . Amin

-Sara- said...

sara doakan adik cepat sembuh dn dpt jwb soalan dengan baik n dpt result yg baik hendaknya :)

L said...

semoga anak akak dapat jawab dgn elok.. amin..

Hidayah Bach said...

semoga anak akak sihat ,
dan dapat jawap periksa dengan baik.
aamiin.

:)

Kesuma Angsana said...

moga adik cepat sembuh ye ! amin2

Kazman / Sue said...

semangat untuk sampai ke sana tak pernah luntur... harap sangat satu hari nanti dapat menjejakkan kaki ke sana...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Semoga adik cpt sembuh,dipermudahkn menjalani peperiksaan & semoga mendapat result yg cemerlang nanti.
Aminnnn

Uncle said...

Uncle doakan adik cepat sembuh dan dapat menjawab soalan dengan baik...juga selamat berpuasa!

Ann Ishak said...

adik kuat, tabah dan cekap...mesti adik dapat menjawab soalan peperiksaan dengan baik kan, anggap itu hanya dugaan buat adik ye, insyaAllah

Munnafendy said...

Salam kak zakie :)

Pernah terfikir jugak sy, kalau tengah waktu haji kan ada berjuta2 jemaah tp dr pengalaman2 makcik2 semuanya berkesempatan mendekati Kaabah..semuanya dipermudahkan kan?

Adik mkn ape sakit perut? hrp2 adik boleh jawab exam.dugaan tu

Nini D.. said...

InsyaAllah kak..moga adik diberikan kekuatan menangani sakit perutnya & dapat menjawab exam dgn tenang

Hilmirda Daud said...

Semoga cepat sembuh dan berjaya dlm examnya.

Myra Jay said...

Semoga adik kembali sihat ye.. aminnnn

suri solehah said...

semoga adik cepat baik,,,amin,,adik tengah periksa apa kak?

cikceriacorner said...

moga adik cepat sembuh..good luck adik 4 ur exam..:)

LYAfrina said...

moga adik tenang & baik2 saja..insyallah..doa seorg ibu sgt mujarab

LYAfrina said...

moga adik tenang & baik2 saja..insyallah..doa seorg ibu sgt mujarab

eMMe said...

Salam Kak Zakie, saya pun sakit perot... hope takde pape la..
Saya doakan adik tak pape, InsyaAllah...

m.u.l.a.n said...

moga adik cepat sembuh & boleh amik exam dgn tenang & cemerlang..!!

Papa Mifz said...

semoga anak akak cepat sembuh yer berjaya dlm peperiksaan yg diduduki...amin...

Sufia Mahzan said...

Kalau tak dapat puasa? Huhu..

Semoga adik dapat jawab dgn tenang. Maybe sakit perut sbb bersahur pg kot. Saya dulu selalu kena mcm tu jugak..

Haryati Hamzah said...

InsyaAllah...amin, semoga kita mendapat ganjaran spt tu...

eelobor said...

saya juga menyimpan hasrat untuk ke sana... Insya Allah agar dipermudahkan

Zie said...

alhamdulillah kak, teringin jugak nak kesana..mudahan ada rezeki dn umur panjang

aby said...

doa aby utk si ibu dan anak ..
anak biar cepat sembuh dan utk ibu, biar lapang dada bila di datangi ujian ..ameen ..

Nur-nba said...

Kenangan di sana memang sentiasa mekar dalam ingatan..

Moga anak akak cepat sembuh dan dapat menjawab dengan baik di dalam peperiksaan. :)

zila norazila said...

mudah mudahan boleh sampai kesana jua nanti..smoga dipermudahkan olehnya..smoga adik dpt menjawab ujian dgn baik :)

Cikli said...

Indahnya rumah Allah.
Semoga peperiksaan dapat dijawab dgn baik dan perut tidak mengganggu. Selawat banyak-banyak.

Kakzakie said...

Terima kasih di atas segala doa yang dititip dan berkat doa di bulan yang mulia ini adik dapat juga menjalani peperiksaan mathematic dan science. Keputusan belum diperolehi tetapi kalau menigkut semakan aku mathematic adik hanya dapat meraih 89% tak apalah science tidak dapat disemak kerana kertas jawapan terus dihantar pada gurunya.

Buat semua yang kakak ucapkan terima kasih:-

Pokok Manggis DR, makchaq, Yus, Dylla Abas, Kakcik, aanie, Kasihibu, Acik Erna, amirah, Alisha Kiran, ieda, Bert, Huda, cheqna, Rai (kakak memang pasang niat selagi anak dara lagi Rai. Sebab itu sebaik menikah kakak terus mengikuti kursus Haji - 2008 baru gigilran kakak dapat pergi), Eye_nee, Ros, Bersama Kak Es, azi, ieja amieja, Suraya Baharun, izla, MamaEma, ummu, Saya Disini, Sari Yusa, Cik Puan Rara, are_linayu, Mrs eady, Yatzakie, Henrietta Jose, Knor, lyza, Qhaifa Nur, ct rahani, Kella, nur anis, Rinna, ros-reeza, CheNamNam, anitadaiana, Norzie hany, Deru Ombak, Kasih Salina, Rina Avail, redza, Adylia Qarissa, eeiyss, cinta misteri, faraheda.razalan, zue, nabila_2908, Mama ju, Sara, L, Hidayah Back, Kesuma Angsana, Kazman/Sue, azatiesayang, Uncle, Ann Ishak, Nini D, Munnafendy (Adik makan beehoon sup tapi mungkin banyak black pepper tu yg dia tak tahan), Hilmirda Daud, Myra Jay, Suri Soleheh, cikceriacorner, Lyafrina, Emme, mulan, Papa Mifz, Sufia Mahzan (tak dapat tu dah lain kes Su), Haryati Hamzah, eelobor, Zie, aby, Nur_nba, Zila Norazila dan Cikli.

Buat semua sekali lagi terima kasih dari kakak dan adik.

Fariz Reza said...

Assalamualaikum (^_^) datang follow blog ni. Follower yang ke- 694 .

Nanti jikalau ade kelapangan , awak tinggalkan jejak link blog awak di sini ya Exchange link

nanti saya dapat Blogwalking awak selalu (^_^)

Hope dapat jadi rakan yang sejati dalam blogger ni ya , kita gunakan peluang ini sebaiknya untuk mengeratkan lagi hubungan antara 2 blogger (^^_)
Salam perkenalan ; ) sekali lagi dari Fariz Reza .

From: Fariz Reza [Dot] Com

Kakzakie said...

@ Fariz Reza: Terima kasih sudi mengikuti Titisan Nurani. Kakak dah follow juga:)