Monday, July 2, 2012

Sukan kali ke 11 sekolah adik

Melihat stamina anak-anak aku yang sulung saja sangatlah aktif hingga boleh mewakili sekolah. Boleh berlari, main bola, lompat jauh dan badminton. Anak kedua walau agak montel (dulu - sekarang sudah kurus) masih boleh juga berlari, main bola jaring dan badminton. Adik belum menunjukkan kebolehannya lagi. "Kalau kakak boleh adik pun mesti boleh". Itu kata papa untuk memberi semangat pada adik. Hari Sabtu yang baru lepas ini sekolah adik mengadakan sukan kali ke 11.

Perbarisan jam 8:30 pagi - Melibatkan panji-panji pembawa bendera suka tahunan, Pasukan Kuning, Merah, Hijau, Biru, Jingga, Pengakap, Puteri Islam, Kadet, Bulan Sabit Merah dan Tunas Puteri.
Pasukan Adik - Adik ahli pasukan Kuning
Bersama teman - Di padang menanti sebelum perbarisan bermula
Persembahan - Oleh kerana terdapat pertandingan perbarisan, pasukan Kuning membuat tarian di depan pentas utama sewaktu perbarisan. Kagum dengan kegigihan cikgu sekolah adik. Aku betul-betul tabik dengan cikgu-cikgu kini yang serba boleh.
Selesai perbarisan - Adik bersama kakak yang membawa sepanduk pasukan dan maskot pasukan Kuning.
Kepenatan - Datang jumpa mama dan papa terus duduk atas rumput. Dahaga dan lapar katanya.

~~Selesai sukan tidak adalah lagi cuti sekolah agama setiap Isnin dan Rabu kerana latihan sukan. Ustaz-ustazah sekolah agama bagaikan sudah maklum. Kulit anak-anak yang gelap dek panahan panas mentari pun akan beransur-ansur pulih.~~

68 comments:

HeNRieTTa JoSe said...

untungnye rumah kuning....bleh pkai baju jersi pasukan malaysia...dah lamer x pergi sukan sekolah....hehehe....

cheqna said...

besh ni...teringat zaman2 sekolah dulu..
andai dapat diundur masa...
haishhhh
kenangan kenangan =)

Kazman / Sue said...

terus lapar yee... habis sukan terus balun roti... heee3x... tapi kan bab kulit terbakar ni kan mak bapa je yg risau... diorang ni selamba jeee... seronok bersukan...

:: Mrs.Eady :: said...

wow weee...pakai baju harimau malaya!

eMMe said...

sunuk zaman sekolah takkan dilupakan... Kak Zakie, anak kak semua aktif2 sgt tgk... ade je aktiviti kan.. yg bestnye..mak ayah pun bagi support.. syukur.. keluarga bahagia.. InsyaAllah...

NoorVictory said...

heee~ comel je maskot diorang. Skola sy kuning maskotnye pari-pari..;)

kakcik said...

Semalam Adik tak pergi ke sukan sekolah sebab dia lebihkan perlawanan bola sepaknya!

ieda said...

bestnya acara macam nie kan kak
terisi minat anak2 ..
kalau dia xtv lebih bagus , bukan setakat pelajaran kan ;)

Salmiza said...

dah selesai sekolah adik buat sukan..mesti cikgunya lega... Sekolah kite tak selesai lg..smpi la nak pose nanti br ada sukan...penat!
Bersemangatnya cikgu2 buat persembahan skali...

Sari Yusa Ibrahim said...

Harimau Malaya nampaknya, anak sy pun pasukan kuning juga.. nama rumahnya Olimpik :-)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

baju sukan sekolah adik harimau malaya..caya la..itu yg buat pasukan diorang semangat ni..

syiela said...

bestnya dorang bersukan kak.. memang berbelak la muka... ada sempadan tudung lagi... Takpe dik nanti kembali putih

suka baju rumah kuning... bertuah dorang dapat pakai jersey malaysia

ct rahani said...

beshnya hari sukan kan kak.. teringat zaman2 sklh dulu.. rindunya.. :)

aanie said...

untung pasukan kuning..blh pakai baju harimau malaya....

biasa time sukan ada kupon makanan kan kak....

Daddy Ziyyad said...

zaman saya sekolah rendah, mmg saya langsung tak aktif bersukan. ~haha

kasihibu said...

cantik jersi sukan, KC pun ada sukan sabtu lepas, tak dapat buat entry sebab gambar2 dalam ipad enpakwe

Kesuma Angsana said...

aduh mmg byk school buat hari sukan skang ni.. tis sat my bongsu daughter pulak ada sukan...! penat mak dia cam ni xde rehat langsung...

izla said...

paling suka kalau sports day ni sebab ada perbarisan lah..
suka tengok semua sepakat hentak kaki, jalan sama2

Aishah Jahirah said...

teringat dulu sukan sekolah rendah...isi air dlm botol,letup belon.main yg simple2 je...huhuu

Afasz said...

wahh jersi malaysia la...cantik smua pakai sama :)

are_lin@yu said...

teringat zamna kecik2 dlu..mengimbau kenangan ni..hehe

eelobor said...

pasukan kuning....baju harimau malaya. cayalahhh.....

-Sara- said...

wow..pakai baju harimau muda gitu! :)

QueeN TerataI said...

cantik baju rumah kuning tu kan kak.. hehehe Queen pun boleh join gakla pasukan rumah kuning sbb Queen pun ada baju tue.. :) Rindunya pada zaman sekolah nak bersukan nie..

CikPuan Ira said...

rindunya dgn sekolah ^_^

i follow u. ;)

Sherwieyna Muzzawer said...

salam. cantiknya baju kuning diorang nampak meriah sangat..;D

Nazayiena said...

Skhnya anak Nurul dah dua minggu lepas temasya sukan....

Rinna said...

Teringat dulu2 masa sekolah.. wat sukan tahunan ke stadium merdeka.. :)

pok amai-amai said...

Sekolah perempuan ye Kakzakie? Dulu sy ms sekolah, abis hari sukan...muke legam. Hahahahah!

Manan Qayyim said...

hang Tuah...
kalau tak silap dulu aku rumah sukan Hang Tuah...

Rindu Zaman Sekolah dulu...

My recent post : Tips Menjadi Manusia Serba Boleh

aizamia3 said...

dulu.. paling saya suka time sukan.. best.. ;)

Nini D.. said...

rumah kuning ke?..nini dulu masa sekolah rendah rumah kuning..masuk sekolah menengah..trus transform rumah merah :)

mama ju, said...

salam sejahtera KZ

Wah, baju dia mcm wakil msialah..
Tahniah.Anak2 saya yg kat maahad tu pun kuat sukan...wakil sekolah...kdg kena marah jugak dng cikgu, tak masuk kelas sibuk lawan!

azi said...

Adik boleh!!!!

IntaNBerliaN said...

sy dpt bygkan kpanasan tu... dulu ms sek, perbarisanlh xtvt yg sy lg xsk... adehhh

Qhaifa Nur said...

berlatih tengah panas memang begitu...kulit pun bertukar warna yang best semangat kesukanan yang tinggi dari mereka...

anak2 Nur rumah hijau..

gadisBunga™ said...

kebetulan saya nak komen benda yg sama - rumah kuning untung sebab jersi harimau malaya pun kaler kuning.

norhidana said...

bestlah adik ngn jersi kuning tu...
semangat harimau malaya gitu...

Zana Adieyza said...

baca entry ni trs teringat kenangan bersukan masa sekolah, walaupun dulu x masuk byk acara sukan.. huhuhu

m.u.l.a.n said...

seronok kan masa sukan.. dulu2 mak apak bersukan, skrg ni tengok anak2 pulak..

nabilah_2908 said...

acara paling menyeronokkan di sekolah...walaupun sy bukan jenis yg aktif bersukan... :)

rajin akak & suami pergi ke hari sukan sekolah... :)

Rapunzeel Cikilolo said...

ooh? memang dapay pakai baju harimau malaya eh?

Cho Zila said...

alahai.. gelap kulitkan.. tuler sekarangni cuaca memang sangat2 panas dan membakarkan.. zaman kita bersukan dulu panas dia tak seteruk sekarang rasanya...
tapi yang penting semangat kesukanan yang diperolehi..

PUTUBAMBU said...

sama rumah kuning macam my ammar..

pasukan ammar tahun ni pun tumpang semangat pasukan Harimau Muda... hehehe

*cantik jersey depa.. cam harimau malaya tu

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

penat tul adik bersukan yer...dah lamer tak merasa suasana cam ni...kalo dula suka sangat biler time sukan tambah2 mak ayah datang menyokong....

teratak hati said...

Teringat masa sekolah dulu...
Kak,sy dh jwb soaln akak tuk tudung bawal tu ye..kat entry tudung tu dn juga kat entry akak sblm ni.. :)

Adylia Qarissa said...

kadang2 bila difikirkan bali, bestnya zaman kanak2..hidup tak ada tekanan..hepi memanjang kan...

~ yus ~ said...

baju sukan sekolah untuk rumah kuning mmg baju harimau malaya ya kak...

budak2 ni kalau selalu bermain panas, tak bersukan pun mmg gelap jadinya kan kak.

Tengok Alia anak saya sudah...huhu

mummY daniSha said...

hr tu terlepas gi hr sukan skool danisha.hrp2 pasni x la terlepas lg...rugi huuuu

Cinta Misteri said...

Bagus kita biarkn ank2 kita aktif. So diorg tk stress sgt dgn study, lgpula bdn knk2 mmg perlu byk keluarkn peluh agar lbh sihat. Ini akn menambhkn kecerdasan otak mereka

MamaEma said...

seronok tengok anak-anak bersukan ni kak..kita yang ibu bapa lebih excited..beri sokongan

♥ ROS ♥ said...

Sonoknyer.. Tringt zaman skolah dulu...

Salam pknalan kak.. Bru dtg n follow blog :) leh saling mngenli lg lpas :)

K.nor said...

bagus aktif bersukan..budak2 kat sini baru juga habis besukan..

lapar ye adik..nyum2 laparnya..

Nur-nba said...

Seronok tengok persembahan rumah perbarisan tu.. Memang cikgu2 kena kreatif.. Dan perlu kreatif utk hasilkan idea dan maskot setiap kali tibanya sukan.. Lega rasanya bila dah selesai sukan..

Lepas ni fokus pada akademik. Peperiksaan percubaan dah tak lama je lagi tu pelajar2 tingkatan 3.

Kak, teringin nak tolong akak buat header. Akak emel Nur ye.. Hantar sekali gambar2 yg akak nk masukkan dlm header blog akak ni.. Add emel ada kat side bar blog Nur.. K jaga diri..

eda_ej said...

tetibe rindu zaman skolah.. huhuhu..

Norzie said...

Terkenang zaman sekolah dulu..... dulu saya pun rumah kuning.

al-lavendari said...

seronok tengok kanak-kanak dengan baju harimau muda ..

fieda said...

sukan kat sekolah budak2 ni hari ahad ni..

aimaniman said...

oooo anak2 akak semua aktif2 yer? seronok tengok keletah budak2 bersukan, tp kalau budak sekolah menengah lain pulak,.. susah sangat nak diajak ambil bahagian,.. ni mama tengah berusaha pujuk rayu plus paksa rela ahli rumah mama ambil bahagian dalam perbarisan rumah, alamat murid form 1 le jadi mangsa,...

mama aini said...

assalam KZ..comil2 gadis2 ni kan termasuk juga adik !!!..he2x..
lama mama tak tgk sukan sekolah..he2x..

Papa Mifz said...

itu dia...ini baru betul-betul harimau muda !!

fuad ansari said...

masa sekolah menengah dulu, sy ingat lagi, taktikal cikgu2 ni, diorang akan tarik pelajar2 yang aktif dan berkebolehan untuk mendaftar masuk di rumah sukan pimpinan diorang...

akibatnya, rumah biru dan rumah kuning je yg bersaing hebat merebut kejuaraan keseluruhan.. ketika rumah hijau dan merah seakan rela berada di belakang.. mujur sy di rumah biru.. (",)

Zie said...

bestnya tgk hari sukan diorang... Ceria dgn baju kuning...

Kakzakie said...

Kakak rasa di mana-mana sekolah kini samada baru selesai sukan atau hampir menyambutnya kerana tidak lama lagi puasa akan bermula.

Terima kasih diucapkan pada semua yg sudi memberikan komen N3 kakak kali ini: -

Henrietta Jose, cheqna, Kazman/Sue, Mrs Eady, Emme, Noorvictory, kakcik, ieda, Salmiza (tapi mesti sebelum puasa dah setel kan cikgu), Sari Yusa Ibrahim, sweetmama@eija, syeila, ct rahani, aanie (betul ada makanan free cikgu bagi pada yg ambil bahagian), Daddy Ziyyad (kakak dulu sebab kecik memang kuat lari doc.), kasihibu (kena tunggu suami balikkah sya), Kesuma Angsana (tak apa puasa nanti kita rehat setiap sabtu/ahad), izla, Aishah Jahirah, Afasz, are_lin@yu, elobor, Queen Teratai, Sara, Cik puan Ira, Sherwieyna Muzzawer, Nazayiena, Rinna, Pok amai-amai, Manan Qayyim, aizamaia3, Nini D (kakak dulu rumah merah), Mama Ju (Maahad anak kakak tak ada sukan lari, yg ada sukan lain, lari hanya merentas desa aje), azi, IntanBerlian, Qhaifa Nur, gadisBunga (pasukan merah mereka lagi senang sebab t-shir sekolah warna merah), nurhidana, zana, mulan, nabila_2908 (kena pergi kalau tak kesian juga kat adik), Repunzeel Cikilolo, Cho Zila (betullah kakak pun rasa macam tu), Putu Bambu, Lizz@mummycute (kakak memang apa pun melibatkan anak akak pasti kami pergi Lizz), Teratak Hati, Adylia Qarissa, Yus (a'ahlah yus tapi mereka bukan kisah pun), Mummy Danisha, Cinta Misteri, MamaEma, Ros (kakak dah follow u juga), K.Nor, Nur_nba, eda_ej, Norzie, al-lavendari, ieda, aimaniman (dah besar tak minat agaknya ye), mama aini, Papa Mifz dan fuad ansari (kakak dulu rumah merah selalu menang sebab kami kumpulan org kampung tahan lasak hihi..)

Buat semua sekali lagi terima kasih kakak ucapkan.

Kakzakie said...

Terima kasih juga: -

zie (murah aje t-shir tu zie sepuluh ringgit je)

anitadiana said...

kak..cantik pulak baju sekolah adik siap pakai baju bola malaysia(harimau melaya)...diana tak pernah masuk sukan...ari sabtu sukan..sebab tak join..gi lah kidzania hari tu...

Hidayah Bach said...

hehe...rajin nye akak update..

(dayah pun gi hari sukan sekolah anak juga tapi smpi skrg malas nak update hehe..padahal kenangan tu kan)

Ummi Iman said...

Sama warna sukan saya masa sekolah. Cantiknya baju sukan :)