Friday, July 20, 2012

Selamat Berpuasa di bulan Ramadhan 1433H

Sebaik saja keluar gate pantas jari menekan remote kereta. Motorsikal pemuda courier service berhenti betul-betul bersebelahan kereta ku. "Hajah Zakie Purvit?" "A'ah kakaklah". Sambil sengih dia berkata " Saya ingatkan lelaki". "Tulis Hajjah ke Haji? aku bertanya. Sama-sama tersenyum. Sebaik mengucapkan terima kasih aku mengambil dan membawa masuk ke dalam kereta kerana mahu terus mengambil anak-anak balik dari asrama. Sebab itulah aku bercuti semalam. Kebanyakan sekolah-sekolah berasrama sudah dibenarkan balik sempena ramadhan yang akan tiba. 

Dari Kemunting ke Jey Bee
inilah cenderahati dari Nini D
moga persahabatan kekal di sanubari
terima kasih setulus hati
Gardening use the hand glove
seeing the sky is blue
from Nini  with love
of course kakak loves you too
Dua dari kanan - Bergantungan bersama rakan-rakan
Hidangan malam keluarga kami- Bukan hendak tunjuk ini sebenarnya, tapi ada satu lauk istimewa kami malam tadi. Lauk itu ada di dalam bungkusan yang dibawa oleh pemuda courier service dan aku pula boleh membawa hingga ke asrama anak-anak. Sementara menunggu dia membawa turun beg-beg untuk dibawa pulang, aku membuka sampul tadi. Tersenyum sendiri kerana selain rantai kunci berada di dalam sampul tersebut, terdapat juga yang salah satunya ada terhidang dalam gambar di atas. Cuba teka mana satu?


 Taraaa satu lagi pemberian Nini D
Ikan hasil buatan sendiri
hidangan kami satu famili
sedap rasa handak lagi (hihi...)

 Setelah di goreng sedia disantap
sungguh rasanya memang sedap
ramadhan pun hampir kita hadap
bersama kita beramal ibadat
Rekacipta adik - Ucapan buat mama dan papa
tidak lupa semua rakan dan taulan
Harapan adik - Moga impian menjadi kenyataan. Doa mama/papa sentiasa mengiringi.
Isi di dalam - bagaimana ucapan adik buat mama/papa begitulah juga ucapan mama buat semua

~~ Bersempena ramadhan yang menjelang tiba aku memohon keampunan atas apa juga salah silap sepanjang aku bertandang ke blog teman-teman mahupun titisan dari blog ini yang tidak menyenangkan hati teman-teman semua. Maaf kerana mungkin pergerakan blog aku juga akan terhad di bulan Ramadhan ini. Sekali lagi Selamat menyambut Ramadhan al-mubaraq.~~



86 comments:

Aine Ainun said...

Semoga segala harapan Ramadhan terlaksana Kak Zakie n keluarga...

Salam Ramadhan...
Maaf kiranya terlanjur bicara=))

Sherwieyna Muzzawer said...

selamat menyambut bulan ramadhan dan selamat berpuasa juga kak..;D

inazamri said...

saya juga sama2 mohon maaf andai ada terguris hati selama perkenalan kita di alam maya ini

kakcik said...

Assalamu'alaikum Kakzakie,

Selamat menyambut kedatangan Ramadhan Al Mubarak dan selamat menjalani ibadah puasa ya. :)

ros_reeza said...

Selamat menyambut Ramadhan kak :)

Bagusnya ucapan dari anak akak tu , mesti terharu kan..

ainnoraini said...

assalammualaikum kakzakie..
selamat menyambut ramadhan semoga kite semua diberkati dibulan yg mulia ini..

maaf dipinta jika ada terkasar bahasa sepanjang perkenalan kita dialam maya ini..

ummiarissa said...

bagus ye anak2 berazam untuk puasa penuh...

CikPuanHaLia said...

Selamat berpuasa kak.
semoga segala urusan kita dalam menunaikan ibadah pada ramadhan tahun ini dipermudahkan olehNYA. Amin

CikPuan Ira said...

selamat berpuasa kak

http://kamiboolat.blogspot.com

~ yus ~ said...

selamat berpuasa kak...

dalam hati dah teka ikan kering tu, sroll ke bawah lagi konon nak jawab le, sekali dah ada jawapan...hihi

ainhany said...

salam ramadan dan salam kemaafan jua buat kak zakie.

Muga sama2 kita berazam untuk mmbuat yang terbaik dan ucu puji dan tabik pada ikrar adik,,selamat berpuasa ye.....insyaALLAh adik jkuga boleh menyempurnakannya..

bestnya esok posa...

♥ ROS ♥ said...

Wah byknyer lauk sekeluarga tu.. Pandai diorg dh bjanji nkposa penuh.. Selamat myambut ramadhan :)

are_lin@yu said...

tgk makan tu rasa mcm nak berbuka..hhehe

Pokok Manggis Depan Rumah said...

sedap nye ikan kering..
Alhamdulillah dapat hadiah & ikan kering.
Selamat berpuasa juga utk akak & semua kawan2 blogger..
sabil2 buat n3 boleh berzikir sama yea :-)

Mamamya said...

t'tanya2 juga ke mana akak semalam.. :) alhamdulillah dah t'jawab.lia ingat akak betulkan meter kete yg rosak tu... ^____^

ikan masin buatan sendiri mesti mmg lbh sedap tp sygnya lia x pandai & baru belajar buat pekasam...

selamat menyambut ramadhan al-mubarak dr lia & keluarga semoga segala amal ibadah kita diterima olehNya..amin.

Sari Yusa Ibrahim said...

Semoga Kak Zakie & family dipermudahkan dalam menjalani ibadah. Walaupun baru seketika mengenali Kak Zakie tapi rasa bagai bertahun lamanya.

Yey!! Kita teka ikan kering tulah.. hehe

mummY daniSha said...

selamat berpose kak..sweetnye kata2 adik tu hehe

Knor said...

selamat berpuasa kak..love you..

Amie said...

Selamat berpuasa buat Kak Zakie sekeluarga... moga Ramadhan kali inimlebih bererti.

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Selamat berpuasa kak,

bagusnye ucapan adik, ada ucapan utk mama&papa..moga tercapai impian adik utk berpuasa penuh ye..

comel jerk akak gantung keychain² dekat piala tu..

maya amir said...

selamat berpuasa utk akak & family:)

teratak hati said...

Salam ramadhan kak..tk phm akak komen yg together2 kat skudai tu..siapa kak?klu yg kak ayu call tu,sy keluar ngn hb n baby je masa tu..:)

Norzie hany said...

Selamat berpuasa untuk kak Zakie sekeluarga.

Aishah Jahirah said...

slmt menyambut ramadhan kak...slh slp saya mohon maaf...;)
sedapnya ikan kering...jauh tu dtg....

-Sara- said...

sweetnya anak2 akak..selamat berpuasa kak :)

mama ju, said...

salam sejahtera

SELAMAT BERPUASA. Hebat budak2 tu kan, puasa pun ada kad.

Jumpa lagi.

Zie said...

meriahnya lauk sis, anak2 mengucapkan ramadhan, emm nak latih anak zie dina berpuasa, agak2 boleh ke tak? thun pertama untuk dia mula berpuasa

Saya Disini said...

selamat berpuasa

Salmiza said...

Bestnya dpt hadiah...
Salam ramadhan kak...:)

:: Mrs.Eady :: said...

Selamat berpuasa kak..

Tentang Kita said...

selamat berpuasa kakzakie....semoga ramadhan kali ini lebih bermakna buat kita

Qhaifa Nur said...

murah rezeki Kakzakie...
salam ramadhan buat Kakzakie sekeluarga.....

redza said...

selmt menyambut ramadhan buat akak sekeluarga

Syira said...

salam..

tak pernah saya makan lauk banyak mcm ni dpn mata... mmg meriah gila..hehe


salam ramadhan, semoga ramadhan kali ini akan memberi seribu rahmat kepada kita semua :)

maaf di pinta andai ada tersalah bicara.

izan mama mia said...

alahai..kiutnya memo dr anak-anak tu..tak sabar tgg mia besar...

Nini D.. said...

Salam Ramadhan Al-Mubarak kak...
moga kene rasa ikan kering tu di tekak akak sekeluarga :)

efa nur said...

bestnye... :)
selamat menyambut bulan ramadhan yg mulia.. selamat berpuasa untuk akak sekeluarga :)

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

Selamat berpuasa kak...comelnyer kad ucapan..

Kella said...

salam ramadhan untuk kak zakie sekeluarga.. moga moga kita berjaya mengharunginya dengan penuh kesabaran... =)

Aien Alien said...

Salam Ramadhan...selamat berpuasa buat kakak dan keluarga... :D

Eye_nee said...

Assalamualaikum Kakzakie..

banyak betul juadah mkn malam tu...lauk2 sedap2 pulak tu..

Selamat menyambut Ramadhan kakzakie..mohon maaf keterlanjuran kata2 saya dlm menulis apa jua yg tertera dibloq saya mahu pun dlm komentar yg saya titipkan di bloq kak...

ieja amieja said...

assalam kak..
jawapannya mudah dicari
dah dpt teka sedari tadi
ikan masin tu lah pemberian nini
semoga ukhwah kalian kekal abadi..

salam kemaafan dr ieja andai ada terasa hati atas komen2 yg diberi

dwaty said...

maaf dari saya juga kak... tengok ucapan adik... saya terigat masa saya kecik2 dulu... baru belajar puasa... hehehe

selamat berpuasa buat akk dan seluruh keluarga...

Masya said...

selamat berpuasa ....
saya pun mohon maaf aidai ade salah kata sepanjang komen ...

izla said...

kak zakie,
selamat menjalani ibadah puasa jugak :)
maaf silap salah dehh..

Rapunzeel Cikilolo said...

comelnye kad ucapan adik

Kesuma Angsana said...

salam Kakzakie, selamat berpuasa dari KA dn mohon maaf jua andai ade keterlajuran kata dn bahasa ye

ieda said...

salam ramadhan al mubarak kakakkk ..
semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan penuh keberkatan tahun ini .. insyaallahh ;)

sedapp ikan masin kalau buat sendiri kak .. untung akk ada org ingatkan akk .. makan nasi panas2 , makan saja macam tuu pun dah sedap kak ;)

Aju Mohit said...

Selamat menyambut Ramadhan AlMubarak buat kak zakie sekeluarga!!!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam k.zakie.selamat menyambut bulan ramadhan dan selamat berpuasa juga kak sekluarga..;D
Anak llaki atie br balik bercuti arini & balik semula ke asrama pada ahadnya.
Lewat pula baliknya...

kasihibu said...

selamat menyambut ramadhan kakzakie dan keluarga semoga ramadhan kali ini lebih bermakna dan lebih di berkati. Amin....

sis intan said...

selamat berpuasa, kak zakie...semoga segalanya berjalan dgn lancar :)

Kasih Salina said...

selamat berpuasa juga buat akak sekeluarga..semoga ramadhan ini lebih bermakna buat kita semua..

Haryati Hamzah said...

selamat berpuasa jugak, semoga puasa ni mendapat lbh banyak keberkatan...amin

Tihara said...

selamat berpuasa kak, sedap nampaknay jaudah tu..bulan puasa sure terliur :)

rATu kEBaYA said...

selamat berpuasa kak...

Suraya Baharun said...

selamat berpose kak...sedap nampak lauk pauk tu...

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

selamat berpuasaaaaaaa dari mak dara ye

Munnafendy said...

hehe...comel je adik buat ucapan utk mama n papa.

selamat bpuasa utk akak n family :)

mama maman aka yana said...

selamat berpuasa kakzakie.. minta maaf jika mama ada menyingung hati dan perasaan kakzakie sepanjang kita kenal nih yer...:)

Daddy Ziyyad said...

wah, ikan masin tu di pos juga..hehehe...

selamat menyambut ramadan ya kak..:)

Bazilah (^0^) said...

selamat berpuasa kak :) best2 hidangan tu, mesti sedap :)

Hanis Azla said...

Alhamdulillah.. rezeki2 dari teman yg baik hati.. Salam ramadhan buat kak zakie dan keluarga.. Selamat berpuasa kak..

Rinna said...

Meriahnyaa juadah utk disajikan sekeluarga.. sedap2 plak tuh..

Selamat berpose utk akak sekeluarga.. yer.. :)

BERT said...

fuhhh meriah...!! makanan pun meriah!! selamat berpuasa ye kak zie:: semoga ramdhan kali ni membawa seribu rahmat buat akak sekeluarga...

eMMe said...

Selamat berpuasa buat Kak Zakie n famili...

Jgn lupe terawih dah mula malam ni

InsyaAllah kite dpt tunaikan sepanjang Ramadhan ini...

s a r said...

assalamualaikum.

selamat berpuasa kak zakie and family :)

p/s- lama sangat tak ke mari. ;)

nur said...

Salam kakzakie..
NUR juga ambil kesempatan nak mengucapkan selamat berpuasa untuk akak sekeluarga serta rakan pembaca di sini,,,

Adylia Qarissa said...

selamat berpuasa kak. yang ikan kering tu memang sedap. nyummm nyummm

Fatin Mraz said...

salam ramadhan kak zakie...

LadyBird said...

slmt mnymbt rmdhn al-mubarak.. ldy mhn keampunan dr hujung rmbt ke hujung kuku kaki.. smg rmdhn kli ini jauh lbh baik dr sblm2nyer.. ameeenn..

Papa Mifz said...

Murah rezeki akak sekeluarga..

Selamat berpuaso yer kak :-)

Sufia Mahzan said...

Selamat berpuasa Kak!

Adik umur berapa ye? Murid saya Tahun 3 atau 4 memang rajin buat kad. Ade saje perkara yg mereka nak wish. Tapi saya suka :)

pena rozie said...

selamat menyambut bulan ramadan & selamat berpuase...

ROZILA said...

Salam Kakzakie,

mesti sedap ikan masin tu?

selamat berpuasa
mohon kemaafan

Marya Yusof said...

As salam Cik Puan Hajah Zakie,

What a sweet sweet name...senang nak ingat :))

Happy Ramadhan! Wishing you a blessed month of Ramadhan... Jom kutip2 pahala sempena bulan yg mulia ni kak! Insya'ALLAH...

Sejuk hati tgk kad buatan anak2 akak...

terpegun jap tgk hidangan yg banyak tu... Rajin betul akak masak :))

Ikan masin buatan sendiri tu nampak pun dh tau ranggup! Ngup ngap ngup ngap! :))

Kami dah start posa arini kak... eh, ade ke yg tanya...hehehe ;))

aizamia3 said...

Moga Ramadhan kali ni membawa lebih kebahagiaan buat akak sekeluarga.. ;)

Cik Laure Weng said...

Salam Ramadhan...=)

Kakzakie said...

Alhamdulillah kita sudah mula bertadarus dan terawih malam tadi. Hari ini kakak rasa kebanyakkannya bercuti sama seperti kakak. Selpas dhula, tadarus dah boleh mengadap lappy/pc. Kkaak guna pc sebab anak-anak ada di rumah mereka guna lappy.

Terima kasih kakak ucapkan kepada semuanya:-

Aine Ainun, Sherwieyna Muzzawer, inazamri, kakacik, ros-reeza, ainnoraini, ummiarissa, CikPuanHalia, Cik Puan Ira, Yus, ainhany, Ros, are_linayu, Pokok Manggis Depan Rumah, Mamamya, Sari Yusa, Mummy Danisha, Knor, Amie, Sweetmama@Eija, maya amir, Teratak Hati, Norzie hany, Aishah Jahirah, Sara, Mama Ju, Zie, saya disini, Salmiza, Mrs Eady, Tentang Kita, Qhaifa Nur, redza, Syira, izan mama mia, Nini D (KAMI SEKELUARGA SUKA IKAN MASIN APA LAGI BILA TAHU INI BUATAN SINDIRI LAIN RASANYA BILA MENIKMATINYA NINI), efa Nur, Lizz@mummycute, Kella, Aien Alien, Eye-Nee, ieja amieja, dwaty, Masya, izla, Repunzeel Cikilolo, Kesuma Angsana, ieda, Aju Mohit, azatiesayang, Kasihibu, sis intan, Kasih Salina, Haryati Hamzah, Tihara, Ratu Kebaya, Suraya Baharun, Adza Irdawati, Munnafendy, mama maman aka yana, Daddy Ziyyad, Bazilah, Hanis Azla, Rinna, Bert, emme, Sar, Nur, Adylia Qarissa, Fatin Marz, LadyBird, Papa Mifz, Sufia Mahzan, Pena rozie, Marya Yusof (Malaysia pun start puasa hari ini Marya dan rata-rata di sini bercuti), aizamia3 dan Cik Lauren Weng (terima kasih sudi menjejak di blog kakak).

Sekali lagi buat semuanya yg sedang menjalankan ibadah puasa selamat berpuasa. Kepada yg bercuti selamat beramal juga.

Terima kasih sekali lagi.

Ann Ishak said...

salam ramadhan kak dari saya dan suami

Nur-nba said...

Sedapnya bila melihat juadah enak dan lazat tu.. Kalau Nur datang rumah akak, nanti Kak Zakie masak sedap2 ye.. ;) Seronoknya dapat hadiah dari rakan blogger..

Lia said...

Salam Ramadhan Al-Mubarak utk akak sekeluarga :)

amirah said...

skrng ikan kering pun naik kurier..huhu

Hidayah Bach said...

akak..dayah baca entry nih baru hari nih... :)
tapi tgk gmbr makanan akak yg nmpk sgt menyelerakan itu..
huhu..tergoda..

oh..dayah sedang poser..

hihi...

IntaNBerliaN said...

alhamdulillah.. bagus adik ada azam camtu :-)

ct rahani said...

salam ramadhan ye kak.. sori terlambat nak wish.. kekangan masa kat opis skrg.. huhu..

nampak sedap ikan kering tu kak.. :)
semoga adik dpt pose penuh yer.. amin..