Friday, November 9, 2012

Adik rombongan dengan beg bonuslink

Singgah di shell bertujuan mahu mengisi tangki kereta yang sudah susut, tetapi mata pula menyorot beberapa jenis barang yang boleh ditebus dari Bonuslink. Sementara en hubby mengisi minyak aku ke kaunter pembayaran melihat point yang aku ada dan barang yang boleh ditebus. Mengikut kehendak adik barang yang dipilih mestilah beg sandang dan botol air. Payung, bekas makanan dan sebagainya telah banyak di rumah. Ikutlah kehendak adik.


Tebus -  Beribu-ribu point hanya untuk mendapatkan ini. Baki point tinggal 720 kalau tidak silap aku.

Pertama kali guna - Adik yang memilih, adik juga yang menggunakannya. Bawa pergi rombongan sekolah ke Tanjung Piai bersama ustaz-ustazah pada hari Sabtu dan Ahad yang lepas.

Jam 6:45 pagi - Taat kata ustaz semua telah berada di perkarangan sekolah seawal pagi tetapi semua kakitangan sekolah tidak ada. Papa tunggu adik sehingga naik bas kerana mama pada hari Sabtu bekerja, terpaksa tinggalkan adik dengan papa.

Beg adik - Inilah dia beg adik yang dibawa untuk pergi rombongan. Beg besar ada baju, persalinan sukan, telekung, selipar, kasut sukan, setokin dan  toiletaries. Beg sandang penuh dengan makanan dan peralatan menulis, kamera dan telefon bimbit.
Balik pada hari Ahad - Kelakar juga bila pergi Tanjung Piai pun ada sijil.  Sekarang apa juga kegiatan mesti ada sijil sebagai bukti penyertaan tidak seperti masa aku dulu.

~~ Zaman aku sekolah rendah dulu tidak merasa rombongan sekolah. Dapat membeli buku dan duit jajan untuk ke sekolah sudah terlebih dari bersyukur.~~


70 comments:

~ yus ~ said...

tulah pergi rombongan pun ada sijil kan kak. Tapi oklah, kenangan tu menandakan kita pernah ke sana.

Yus penah bawa anak2 ke Tg Piai sekali, seronok juga....:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam kak zakie...semangat Adik ya..dpt bag baru!
Betul tu kak...skrg apa saja xtvt murid2,pasti dpt sijil.Kita dulu klu ada anugerah kecemerlangan..klu jd pengawas/pengawas perpustakaan,br dpt sijil..tu pon dah bangga sgt!hihihi

Kunang-Kunang said...

Sala, kakzakie.

Seronok anak-anak sekarangkan. Apa dihajat hampir kesemua tertunai.

Sharifah Nadzarah said...

btul tu kak..skrg semua dah lain...mesti ada sijil...bestkan??? sy pun ingat nak tgoklah point bonuslink sy..hehehe

Ibu Lala said...

amboiii..sakan adik berjalan ye dengan beg baru tu..

HeNRieTTa JoSe said...

haah...anak anak sekarang beruntung....semua ada sijil...pra skulah pown ada graduasi...
pss...chantek begnya akk...

Aishah Jahirah said...

bonuslink saya xpenah tebus apa pun lagi...teringin jugak tgk beg tu..
zaman saya dah merasa rombongan sekolah...:)

:: Mrs.Eady :: said...

same la..zaman dulu tak dpt nak ikut rombongan nie..

Kakcik Nur said...

Masa di sekolah menengah, kakcik pernah ikut rombongan ke Pulau Pinang. Tak silap kakcik, masa itu bayarannya cuma RM5 (Kakcik bersekolah di Kuala Kangsar). Tak ingat berapa ringgit yang kakcik bawa, tapi yang pasti mak sediakan bekal nasi dengan sambal tumis ikan bilis juga telur rebus saja.

Sufia Mahzan said...

Yelah kak, sekarang ni semuanya nak kena ada bukti (sijil). Sbb tu hadiah kecemerlangan skrg pun dpt sijil. Dulu, time saya sekolah dapat buku cerita..syok!

Saya pun belum pernah tebus Bonuslink. Rajin juga saya usha website Bonuslink tu tapi yang berkenan belum cukup point lg..hehe

Izan Ishak said...

seronoknya adik dpt beg baru. terus bawak pegi rombongan ye.

*izan ni nama je dok johor, tapi tanjung piai pun blm sampai lagi kak zakie..

Rai Ourkizuna said...

saya pun suka kumpul2 point ni.. cantik jugak begnya kak..

NM02 said...

saya pun byk beg bonuslink

terbaru towel ngan tuperware... tak guna lagi

Deru Ombak said...

Salam pagi Jumaat kakak.
Singgah nak hantar adik Pegi rombongan dengan beg baru. :)

sahromnasrudin said...

assalamualaikum...semoga tuan belog sihat walafiat disamping keluarga tersayang..

redza said...

sijil tu simpan elok2 adik...20 tahun akan datang bila tgk balik sijil tu mesti gelak sorang2

nur anis said...

bestnya rombongan....

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waahhhh...pergi rombongan je..dah bleh dapat sijil... hehe

kenangan tu....

hainom OKje said...

Dialah yg rasmikan eh kakzakie....

Sekarang ni kalau rombongan memang perkara wajib kat sekolah!

Qhaifa Nur said...

begitu juga aiman seronok dpt pergi rombongan...siap dpt sijil lagi bestnya...

ieda said...

aah bukan mainn semangat adik dpt beg baru .. nak pergi ikut rombongan pula tu ;)

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Salam, Kakzakie.. itulah untungnya budak sekarang, semua aktiviti ada bukti, hehehe.

Saya dulu Tingkatan satu baru merasa pergi rombongan, huhu

eMMe said...

Salam Jumaat Kak Zakie! syok dpt gi rombongan... mase Me belajar dulu, mak Me tak bagi gi rombongan... uhuhuhu.. tapi, kalo Me nak gi, Me gi sesenyap..Me nakal dulu.. sebab dulu, belajar jauh, tak dok skali dgn mak, langkah panjang la, hahaha!
adik2, jgn ikut cara auntie eMMe ya!

♥nrina♥ said...

bestnye g rombongan..klu sy ni..sy ikut jugak hahaha...

botol tu pun sy pernah redeem tapi dah jahanam... tau2 jelah budak lelaki...

Nazayiena said...

Seronoknya adik pegi rombongan sklh.
Iyalah Kakzakie semua aktiviti ada dibagi sijil skrg nie.

Lya Colours said...

teringat masa skolah rendah, rombongan p a famosa sokmo. haha

ieja amieja said...

berbaloi jg la kan beg sandang tuh ..dpt jg adk melaram dgn beg tuh..baru semalam dpt statement b.link ni..x tau lg brg apa nak redeem..

Kasih Salina said...

salam kak..seronoknya adik dapat ikut rombongan..saya masa sekolah dulu2 camni juga suka ikut rombongan tapi mak selalunya tak bagi nak ikut..risau katanya..

SumeSakan said...

wahhh untungnya...ni time nak tebus setelah sekian lama guna...dia leh cakap...kad bonus link nih x aktiff...erkk habis tuh yg dok scan sblum nih beribu2 lemon x de lak diorang detect...sedih x de rezeki kan...?

rohayu osman said...

chantek beg tue... dah lame tak tebus reward... nak kumpul byk2 lagi.. hehe

munna said...

bonuslink munna dah tak aktif skrg ni.....

fiza said...

Happy adik dpt bag baru. Jaman skolah saya dulu rombongan gi muzium negara jer.

Rapunzeel Cikilolo said...

g lawatan pun ada sijil eh. kalo tak takley kire koko...

Zaitun said...

Seingat kak Zai pun masa sekolah rendah tak pernah ada rombongan tapi bila sekolah menengah baru ada tapi tak ada sijil macam sekarang.

-Sara- said...

ooh pegi rombongan pon dpt sijil ek..mesti banyak sijil adik kan..hehe

mama maman aka yana said...

bdk2 zaman skrg lebih untung dibandingkan zaman kita kann kak..:)

Ujie said...

oh..g tmn negara tg. piai ya?

point tu kalau lupa boleh expired, rugi..

Daddy Ziyyad said...

hehehe..betul juga tu kak zakie, macam kelakar juga pergi Tg Piai dapat sijil jugak! hahaha...tapi zaman sekarang ni, zaman kompetetif...sijil2 tu lah antara yg naik kan point kalau nak masuk sekolah asrama

adyna said...

seronok adik dapat g rombongan ..

:)

Acik Erna said...

assalam kakzakie..sama la kita..tak merasa nak pi rombongan,,

QueeN TerataI said...

salam kak.. anak2 zaman skrg mmg semuanya serba untung... sya dulu pun x rasa nk g rombongan ni kak.. x mampu... :)

anitadiana said...

salam kak..bagus juga lah kan boleh tebus barang..dan adik boleh gunakan...menarik juga..

Kesuma Angsana said...

seronoklah adik tu

Ratu Hatiku said...

Dah lama x guna bonus link kad..
Bestnya dpt ikut rombongan skolah kan..dan paling best dpt sijil lagi :D

@lfidah @dim said...

best adik dapat ikut pi rombongan..:D

BERT said...

wahhh skg ni pegi rmbngn pun dpt sjil... x mcm dlu kn maner ade hihi

Cikgu Ma said...

lama dh tak join rombongan ni kak...skolah men. dulu langsung x..bukan x nak, tapi ayah x cukup bajet ^_^

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

yayy! sy pun ada sijil tg piai..kwn sy yg jaga tmpt tu..encik khalid nama dia..mgkin dia juga yg entertain budak-budak rombongan ni ms kat sana


first time sy pi rombongan ms darjah 6..pi kl..tu pon susah sgt nk dpt pelepasan dari abah..mujur ada mak membantu hehe

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kakzakie...
best la adik.. gi rombongan.. dapat sijil lak tu.. semua tu aset utk masa depan.. kan..

mummy alisha said...

byk nyer point akak.. sy slalu tebus baucer parkson rm10 sahaja.. hehe...

Citarasa Rinduan said...

ayu dulu aktif..

tebus tak pernah dpt hadiah.. tu y majukkkk

heheh

m.u.l.a.n said...

seronok tgk anak2 pi trip dgn sekolah ni kan..

Myra Jay said...

Bila ada sijil ni baru IbuBapa percaya kot yang anak2 memang sampai ke sana dan tidak melencong ;D

Knor said...

tanjung piai mcm pernah dgr..apa istimewa tempat tu kak..

sijil tu lebih baik kak..kenangan bila besar nnti..

shameel Iskandar said...

Salam kak zakie.

Tak pernah lagi sy sampai ke tg piai. zaman dah berubah, anak2 sekolah skrg ada2 mcm2 program lawatan dan kunjungan.. zaman saya dulu tak merasa semua ini. Paling hebatpun perkhemahan pengakap di padang sekolah..

ellynadyra said...

aik rombongan pun dpt sijil?

Nur-nba said...

Wah dapat sijil juga ye.. Teringin zaman sekolah dulu melawat Zoo Melaka dan Taman Buaya.. :)

ummiross said...

Salam Kakzakie..

Pandai adik pilih beg, cantik dan ceria. Bagus juga kalau aktiviti dapat sijil kan..

fieda said...

ooo..dapat sijil juga ye..

Ainn Hazwany said...

hahaa comel gila bawak beg tu :)

Kakzakie said...

Sebenarnya rombongan pihak sekolah bukan setakat ke Tg Piai saja tetapi merangkumi melawat zoo negar, dewan undangan negeri (adik berlagak jadi ADUN), muzeum nenas dan banyak lagi. Bayaran termasuk makan dan penginapan hanya RM 95/- setiap murid.

Terima kasih kakak ucapkan buat semua yg sudi memberi komen: -

Yus, azatiesayang, Kunang-Kunang, Sharifah nadzarah, Ibu Lala, Henrietta Jose, Aishah Jahirah, Mrs Eady, Kakcik Nur (dulu nak cari 5 ringgit pun tak mudah kan kakcik), Sufia Mahzan, Izan Ishak, Rai Ourkizuna, NM02, Deru Ombak, Sahromnasrudin, redza, nur anis, CMA @ CikMoonAdnan, hainom OKje, Qhaifa Nur, ieda, Seri Kandi TJ, Emme, nrina, Nazayiena, Lya Colours, ieja amieja, Kasih Salina, SumeSakan (oh... apasal boleh jadi macam itu), rohayu osman, munna, Fiza, Rapunzeel Cikilolo, Zaitun (samalah kakak pun dah sek menengah baru dapat pergi), Sara, mama maman aka yana, Ujie, Daddy Ziyyad, adyna, Acik Erna, Queen Teratal, anitadaiana, Kesuma Angsana, Ratu Hatiku, Alfidah Adim, Bert, Cikgu Ma, Rina Avail (oh ye ke...), JassNani, Mummy Alisha, Citarasa Rinduan (kakak satu minggu 2x isi minyak kereta Ayu sebulan lebih 5 ratus itu yg sayang tak guna bonuslink ni), mulan, Myra Jay, Knor (dia tip of southern M'sia tau Nor, ada taman ular, tempat bakau ke 2 terbesar di dunia, ada resort ada pantai ada banyak monyet juga hihi..., Shameel Iskandar (smalah kakak pun begitu), Ellynadyra, Nur-nba, Ummiross, fieda dan Ainn Hazwany.

Buat semua terima kasih sekali lagi. Kepada yg belum pergi bolehlah datang. Kampung kakak sebenarnya juga amat dekat dengan Tg Piai ini tau. Tapi kakak setahun sekali pun susah utk jejak sini.

Huda said...

Saya pun nak bawak anak2 ke tanjung piai ni la, maybe cutisekolah ni kot, pegi yang dekat2 je..

TiranaAduka said...

nak tebuk gaklah bertahun tak cek.

Haryati Faizal said...

cantik beg tu... tak penah tebus pun point bonuslink...

IntaNBerliaN said...

untung jugak dapat tebus beg ni... blh adik guna :-)

Ann Ishak said...

saya tak pernah lagi redeem point dalam bonuslink tu, tah berapa sangatlah pointnya huhuhu

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

happy la adik dpt bag baru..untung juga kan

aizamia3 said...

ai tak tebus2 lagi bonuslink ni..l ntah bila nak tebus agaknya.. :(

betuller kak.. jauh beza dulu dengan sekarang.. tapi sekiranya mendatangkan kebaikan saya lepaskan.. tapi ai tetap ikut dari belakang.. hahaha..

mama aini said...

wah bergayanya adik dgn bag baru..cantik kan KZ bag tu..sama comil dgn adik..teringat mama gi rombongan waktu sekolah dulu..he2x..

Kakzakie said...

Terima kasih juga buat: -

Huda, Tirana Aduka, Haryati Faizal, IntanBerlain, Ann Ishak, Waniey's aka IbuQalief, aizamia3 dan mama aini.

Kalau kakak 2 tahun sekali kakak akan tebus/redeem sebab dah tak boleh tunggu (jenis tak sabar hihi...)

Terima kasih semuanya sekali lagi:)