Wednesday, November 28, 2012

Dua biji makan sendiri; pisang kaki nama diberi




82 comments:

Kakcik Nur said...

Sedap tu. :)

Ibu Lala said...

bawak bekal ke tu kak. say tak suka buah ni. tekak tak leh nak terima la..

Lya Colours said...

lama tak makan. hihi

Sharifah Nadzarah said...

KAK..buah ape ni..sy tak penah makan lah..rasanya mcmane..

Yaya Azura said...

pernah tengok kat pasaraya tapi tak pernah beli..tak tau macam mana rasanya

~ yus ~ said...

susah nak jumpa kat sini, pernah makan sekali je dulu, tu pun SRD beli dari Medan...

Puan Ira said...

xpenah makan buah nie..

nur anis said...

saya selalu nampak buah ni..tapi tak pernah makan..apa rasanya ye?

Fariz Reza [FR] said...

macam buah tomato je ? o.O

from:-

Fariz Reza Dot Com

Norhaizan hakim said...

Bau buah ni wangi walaupun ada kaki pada namanya..tapi saya tak berapa suka..di hospital,pesakit cina selalu bagi saya buah ni.

Myra Jay said...

1st time tengok pisang kaki ni...

Knor said...

sedap tak kak buah pisang kaki ni..boleh buat kek pisang kaki tak..?

ummuaidan said...

salam kak..
buah pisang ker? macam terung bulat jer nampak..sedap yer rsnya...tak pernah nampak lak lagi...

azi said...

kalau manis, sedap sangat buah ni...:)

p/s..hairan mengapa dipanggil pisang kaki ye...tak nampak macam pisang pun...he..he..

❤Kamsiah❤ said...

saya biasa makan yg dah dikeringkan ja...

Hanis Azla said...

salam kak zakie..

pernah nampak buah ni.. tapi tak pernah makan..

Rai Ourkizuna said...

saya first time kenal buah ni masa belajar dulu..kat jepun dipanggil kaki... agaknya nama pisang kaki tu adapt dari nama jepun tu kot.. sedapp

Daddy Ziyyad said...

buah ni sedap...
cuma amat amat jarang dimakan

Cikgu Ma said...

saya memang x penah makan kak...pegang dan tengok jerr...

~Beb~ said...

byk kali nk try, x try2 lgik..

Rapunzeel Cikilolo said...

sebenarnye tak pernah makan pisang kaki. tengok je pernah. sedap ke?

ummiross said...

Salam Kakzakie..
Sedap juga ni, tapi jarang jumpa buah ni.

♥nrina♥ said...

Dah lupa lak rasanya camna...tak biasa pun makan buah ni hehe.. pisang tu tau ler..kaki pun tau tapi pisang kaki tak tau hihihihi...

Eye_nee said...

Pernah tgk..pernah makan..entah berapa thn yg lalu...sampai dah lupa rasanya.....

Suraya Baharun said...

dah lama tak makan buah ni...

are_lin@yu said...

mcm tomato,manggis..srius ayu xpnh try lg..huhu

Mamamya said...

lia x penah makan buah ni kak...

Cinta Misteri said...

Baru jep makan aritu ada org bg

BERT said...

erkk buah ape ni? pisang kaki...? sy tak pnh mkn buah ni...

Qhaifa Nur said...

hr tu adik ipar Nur pergi cameron...
byk beli pisang kaki ni..tak teringin pula nak makan...tgk Kakzakie punya rasa ruginya tak makan he..he..

faraherda.razalan said...

Sy tak suke persimmon. Entah. Tak kena tekak. Huhuhuhu....

Kasih Salina said...

salam kak..tak pernah makan lagi buah tu..nak makan macam mana tu kak..

Cho Zila said...

lama tak makan pisang kakini...

anitaare said...

sy suka buah ni..tp susah nk dpat

Leeza Eelza said...

jarang makan buah ni sbb jarang dapat jumpa:)

Si Matatajam said...

M baru pernah makan sekali..my SIL yg perkenalkan kat M buah ni..

munna said...

munna pun suka buah pisang kaki ni....

L said...

xpenah dgr. tak penah mkn.. huuu.. taktaula kalau termakan secara tak sedar .. =P

Maria Menado~ said...

1st time saya makan, kawan belikan kat tesco.. baru tahu wujudnya pisang kaki. hehe~

Ujie said...

Nama je pisang..tapi rasa dia tak mcm pisang pun kan..ntah mana asalnya.

izan mama mia said...

saya ada kenangan best tentang pisang kaki ini,..pak mertua saya siap kupas bagi kat saya sebab nak bagi saya rasa..saya tak mo sbb xpernah makan lgpun namanya tak best..siap apak dah sua ke mulut..saya makan juga...sedap laaa...sebab pak mertua tolong kupas..sua depan mulut..ehe...sayang pak mertua..hihihihi...

JunAina said...

Buah pisang kaki ni kalau belah Perak depa panggil cerepu (rasanya betol dah ejaan dia tu).

Ratu Hatiku said...

X selalu dapat makan buah nie.. susah nk dpt..

Cikli said...

Ingatkan buah cuppu (kecupu)

IntaNBerliaN said...

sedap ni kak, krup krap bila makan.. hihi

Makcik Mun Rabab said...

hmmm... Mun x pernah makan...

mama ju, said...

salam,
Minggu lepas byk pisang kaki di rumah tapi tak ingat nak ambek gambar.Buah tu kalau ada yg kupas kulit dan belah2 barulah sedap makan!

Jadi diaorang nak jumpa KZ dan Sdr Mat Gebu!Wah femes nampak..

Ummi Iman said...

Tak pernah beli tp pernah rasa.. ;)

syiela said...

kurang minat buah ni kak... rakan bagi ke

Kella said...

saya suka buah nih!! =)

Kesuma Angsana said...

sedap ni! baru je beli hari ni hehehe

nabilah_2908 said...

sedapnya..sy suka buah ni... seringgit sebiji...pernah jumpa dua rnggit lebih tuk sebiji..huhu.. :)

mummy alisha said...

sy tak penah makan... hehe...:)

Rinna said...

Suka makan pisang kaki nie yg keras2 sikit tak suka bila lembik....:)

fiza said...

Sedap ni kak. Dah lama saya tak makan buah nih.

norhidana miswan said...

buah ni bermusim kn kak, mahal boleh tahan... tp kalu mkn sebelum msk... tak sedap...

makchaq said...

Kalau yang dah betui2 masak sedap..kalau tak kelat2 sikit kan..

Anak2 dara kakzakie makin Ayu.. tapi adik paling makchaq suka tengok.. comel2 gaya dia..

ANIM said...

kena tunggu betul2 masak baru lalu masuk tekak!

aanie said...

pisang kaki? tp xde rupa pisang....hehe...

TiranaAduka said...

salam bakyuku
Pisang sikel.......hehehe...

Dolan....sore sore...ayem rasa ne hsti....nurqaliseh wes mendan apik.....syukur kku bakyu....

Papa Mifz said...

PM tak pernah makan lagi buah nih....

Sherwieyna Muzzawer said...

buah ni memang sedapppppp!

Aliesha Kirana said...

hehee sedap, tak manis sgt. hehe

Acik Erna said...

assalam kakzakie..acik klau 2 biji rasa tak cukup he he

ieda said...

sedap2 ...saya pun suke
dulu suami sukeee
hantu !
skrg bertukar ke delima pula kak huhuh

Jna marcello said...

1st time Na tgk pisang kaki ni kak... Lebih kurang buah delima jee kan???

eita said...

sedap..
pernah makan sekali masa tahun baru cina...

khairul said...

sedap ker kak buah ni...tak pernah makan...

eira eixora said...

sy pernah makan tp sekali. tu pun kwn bagi. sekrang dah tak jumpa lgi.

Kakzakie said...

Kakak rasa kalau di JB tidak susah untuk mendapatkan buah ini. Buah ini juga macam apel, oren dan sebagainya yg sentiasa ada dijual di kedai/gerai buah. Cuma bila banyak harganya lebih murah.

Terima kasih buat semua:-

Kakcik (keluarga kakak pun suka kakcik), Ibu Lala, Lya Colours, Sharifah Nadzarah, Yaya Azura, Yus, Puan Ira, nur anis, Fariz Reza, Norhaizan Hakim, Myra Jay, ummuaidan, Knor (hihi... bukan macam pisang Nor tapi macam buah plum), azi, Kamsiah, Hanis Azla, Rai Oukizuna (oh ye ke Rai... kakak dari kecik dah panggil pisang kaki), Daddy Ziyyad, Cikgu Ma, Beb, Rapunzeel Cikilolo, Ummiross, nrina, Eye_nee, Suraya Baharun, Are_linayu, Mamamya, CintaMisteri, Bert, Qhaifa Nur, faraherda.razalan, Kasih Salina, Cho Zila, anitaare, Leeza Eelza, munna, Si Matatajam, L, Maria Menado, Ujie (ye Ujie tak ada rasa pisang), izan mama mia, JunAina, Ratu Hatiku, Cikli (nama lain kakak tak tahulah Cikli), InataNberlian, Makcik Mun Rabab, Mama ju (Kakak makan dgn kulit terus kak ju. Kakak tak tahu dapat pergi ke tak sebab kakak kerja hari itu), Ummi Iman, Syiela, Kella, Kesuma Angsana, nabila_2908 (sekarang tengah murah dik. 10 ringgit boleh dapat 14 biji tau), Mummy alisha, Rinna (samalah macam kakak suka yg keras), Fiza, norhidana miswan, Makchaq (kakak pula tak suka yg masak sangat), Anim, aanie, Tirana Aduka, Papa Mifz, Sherwieyna Muzzawer (samalah kita suka kan), Alisha Kirana, Acik Erna(Betullah acik), ieda, Jna Marcello, eita, Khairul, eira eixora.

Terima kasih buat semua. Hari ini kakak buat N3 rentetan buah ini ye:)

Mimie said...

apa rasa pisang kaki nih kak

HeNRieTTa JoSe said...

Huhuhu....rindu bonda.....hmmm...rietta nk kuar la ptg nie...p cr buah nie...sabtu nk blk jmpa bonda.......

Masya said...

seyes sy tak pernah makan...

Hnahdy said...

ni ka pisang.. erm.. hana ingat sejenis buah sayuran mcm tomato. adoi..mmg xpernah makan la.. nak try beli sbiji.. sedap x?

mamyharraz said...

sy suka pisang kaki ni.tp jarang makan sebab mahal..hehe sbb makan tak cukup sebiji..nak berbiji-biji baru puas makan :)

HeNRieTTa JoSe said...

Ps....btl tu akk, smentelah lg, tnhnya bkn milik kite, tuan tnh dah xde,ank ank jual....sedey tgk semua dh hbis d trah...ktanya nk bina rumah cos mewah, manala org kg mmpu nk bli harga hmpir 1 juta ringgit seunit....

Izan Ishak said...

izan suka yg keras2... sedapnya!

aizamia3 said...

lama sangat tak beli.. ntah kenapa.. mungkin bukan sebab buah feveret..

gadisBunga™ said...

saya terlepas entri ni. semalam sibuk sikit. tapi pelik juga sebab ramai yang tak gemar ye? saya suka sebab rasanya manis wangi wangi. :D

hainom OKje said...

Rasa dia mcm mana eh kakzakie tak pernah Cuba!

Kakzakie said...

Sekali lagi kaka nyatakan buah ini manis dan sedap kalau ikut tekak kakak.

Terima kasih juga: -

Mimie, Henrieta Jose, Masya, Hnahdy, mamyharraz, Izan Ishak, aizamia3, gadisBunga (kakak pun macam terperanjat juga GB sebab kakak makan dari kakak belum kecik lagi) dan hainomOKje.

Kalau di pasaraya basah kakak rasa belum pernah buah ini tak ada. Cubalah pada yg belum pernah merasa.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

Pisang kaki...sedap