Monday, November 19, 2012

Selesakan perjalanan

Setiap hari berjalan di atas jalanraya bila tiba masanya kena juga bawa untuk diservice. Kita pun bila penat perlukan masa untuk dimanjakan. Inikan pula yang membantu aku pergi-balik setiap hari ke tempat kerja. Tempat lain jarang digunakan. Pergi pasar malam, hantar adik tuisyen dan pergi ke rakaman di RTM adalah bawa dia. Biasanya kalau aku tidak bekerja dia pun tinggal saja di rumah.

Mula - Uncle ini sampai baring-baring di bawah kereta. Aku ngeri tapi dia ada skill. Minyak hubby yang pilih. Filter pun baru kali pertama tukar sejak setahun lebih menggunakannya.

Bengkel uncle - Walau buruk bengkel dia lengkap. Sebenarnya hubby suka ke sini sebab sudah lama kenal dan bayaran dikenakan pun jauh lebih murah. Kalau tolong sikit-sikit biasa dia tidak kenakan bayaran. Aku rasa dia untung banyak sebab ramai warga Singapore yang suka ke sini.
~~ Perjalanan di atas dunia menggunakan kenderaan tiba masa selalu diperiksa. Moga aku punya masa untuk selalu service dan pastikan 'perjalanan' menuju dunia yang kekal abadi lebih lancar lagi hendaknya.~~

85 comments:

Kakcik Nur said...

Entah bagaimanalah perjalanan kita ke sana nanti...

@YUNID@TI said...

insyaAllahh...

Sharifah Nadzarah said...

mudah2han kedua2 perjalanan lancar..

ummuaidan said...

itulah yg sewajranya kan..bukan hanya guna jer...tanpa memikirkan conditionnya...

aizamia3 said...

lama atau baru tetap memerlukan penjagaan.. ;)

ANIM said...

kak, "Tanyalah Ustaz" pagi tadi tentang khusnul khatimah.."jadilah orang baik, sentiasa takutkan Allah".. kdg2 kita lupa hari pembalasan semakin menghampiri, bukannya semakin menjauh. takutnya...

Acik Erna said...

In syaa allah kakzakie..semoga perjalanan kita ke'sana'lancar

m.u.l.a.n said...

moga perjalanan & destinasi kita sentiasa dalam iman & Islam yg teguh..

fiza said...

Amin...insya'allah.

makchaq said...

Tengok entri kakzakie ni baru teringat kereta makchaq pun patutnya dah kena hantaq service, sebelum cuti dulu dah dapat reminder dari bengkel, tapi tak hantaq terlupa....

Betul kata kakzakie entah ok ke tidak kita ni yg sedang dalam perjalanan ke sana

Setiap entri kakzakie memang penuh bermakna.. terima kasih..

faraherda.razalan said...

Harimau kumbang sy pun tgu masa je tu....

nur anis said...

kalau dapat bengkel yang bagus, memang akan setia ke sana je..

cheqna said...

mrblack cheqna baru je selesai dimanja..dah ada dalam draft..belum publish je lagi =)

Cho Zila said...

mmg kalau dah selesatu kita tak kisah tmpat tu burukker apa kan.. tu sebab servis kena baik orang akan datang balikkan...

Masya said...

INSYALLAH MOGA PERJALANAN KEJALAN ALLAH JUGA DIPERMUDAHKAN..

IntaNBerliaN said...

In Shaa ALLAH... sama2lah kita lncarkan perjalanan kita yg kekal abadi

Cikgu Ma said...

hati pun kena servis kan kak...

Lya Colours said...

gaji next month dah kene bawak service. huhu

ibuintan said...

itulah yg sentiasa kita doa dan harapkan... moga perjalanan akhir kita mudah dan lancar juga


Suraya Baharun said...

insyaAllah..

Knor said...

kena servis bila dah mula bunyi sana..bunyi sini..selalunya suami yg peka..

ada satu tempat bengkel ni..bangsa cina..baik sgt,murah..kerja kualiti..dia buat apa yg rosak aje..kalau tak perlu ganti tak payah ganti..sgt jujur..ramai org hantar kereta kat dia..

sgt baik dgn suami...semoga dia di beri hidayah utk minat Islam

azi said...

Insyaallah kakak...semoga "perjalanan" kita semua "kesana" dipermudahkan olehNya..

Rai Ourkizuna said...

insya allah kak..

suami saya pun baru je tukar minyak enjin..

Hanis Azla said...

salam kak..

semoga setiap perjalanan kita sentiasa diberkati olehnya..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

in sha Allah.... smga perjalanan kita lancar dan diberkati olehNya

Ratu Hatiku said...

Amin..Insya Allah

mama ju, said...

Salam sejahtera,
hehe semalam nama KZ pun diaorang sebut2, diaorang cadang nak ke rumah sdr Mat Gebu!

mummy alisha said...

insyaallah ada jalannya...

ct rahani said...

baca entry akak nih tingat kete sy yg satu pun belum hantar servis.. dh smpai masa jugak tuh...

InsyaAllah kak semoga perjalanan kiter ke 'sana' dipermudahkan Allah.. Amin.. :)

Eye_nee said...

baru 3 hari lepas en suami bawa "dia" utk diservice....semoga perjalanan menggunakan "dia" bertambah lancar....

wisata bakti alam said...

kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

gadisBunga™ said...

macam mana kereta kene servis. macam tu jugak la kita kan?

tapi kete saya pun dah sampai time kene servis dah tuh!

Ujie said...

perjalanan menuju akhirat, selalu kita terlupa jaga2 sbb tak nampak.

kalau dah jumpa bengkel keta yg serasi ni, mmg sng hati.

Qhaifa Nur said...

mcm kete Nur jarang berjalan, servis pun kurang jugalah....

perjalanan ke sana sentiasa kita cari dan terus mencari dibekalkan dgn segala amalan kebaikan, insya allah...

Izan Ishak said...

kereta en hubby dulu pernah dibaiki tanpa apa2 caj. sgt baik tokey kedai tu... kalau kat tmpt lain sah2 kena 'ketuk'.

ye kak zakie... nak kena check sentiasa amalan sendiri utk menuju negeri yg lebih abadi.

ieda said...

hal2 kereta nie kadang2 kena ambil tahu jugak kan kak ..
tapi bila dia meragam .. huhu nangis sbb kena banyak kuar duit huhuh

PinkUmmi said...

sebelum memulakan perjalanan jauh memg kena servis kereta dulu....

-Sara- said...

Insyaallah semoga dipermudahkan perjalanan di sana nanti..

izan mama mia said...

jom sevis sempena tahun baru nih..

Murni Alfathunnisa said...

bab2 servis ni memang lah tak pandai. belajar dari kesilapan, sekarang saya hantar kereta utk servis terus ke pusat servis bertauliah. perempuan senang kena tipu.

perjalanan ke sana entah la macammmana...bekalannya selalu kita lupa..

syiela said...

tak kira baru @ lama perlu penjagaan.. saya tak pandai bab2 ni kak.. en.hb yg uruskan semua :)

Daddy Ziyyad said...

Betul tu kakzakie...saya suka ke bengkel yang saya dah biasa...sebab kita tahu hati budi owner dia macam mana...byk bengkel ni suka menipu kita suruh tukar parts yang tak perlu

anitadiana said...

insyaAllah kak ....
semoga dipermudahkan kedua-duanya perjalanan lancar..

LiYa HaNiF :: said...

kalau liya kan kak.. tau bawa je.. bab2 kete nak kene service ni semua dok suh daddy qalesya uruskan... :)

Papa Mifz said...

PM sejak berpindah ni terpaksa la mencari bengkel yang baru..

Aju Mohit said...

suka sangat kalau pergi bengkel yg dapat servis yang baik macam ni kan kak, kalau khidmatnya baik kita pon tak berkira utk membayar, yelah kak, moga perjalanan kita ke sana juga dipermudahkan

redza said...

semoga perjalanan kita semua lancar sama ada atas dunia hari ini mahu pun di hari esok

ummiross said...

Salam Kakzakie..

Sama2 kita doakan agar 'perjalanan' kita ke sana lancar dan penuh dengan rahmat kasih sayang Allah jua..

mummY daniSha said...

kalau dah jumpe bengkel yg dipercayai memang ke situ jelakan..

Kesuma Angsana said...

betullah tu, kalau dah tau mana bengkel yg bagus dn x cekik darah, mmg setia lah kita kesitu kalau kereta bermasalahkan !

JaSSNaNi said...

sama ngan nani.. takot sbnarnya nak ke bengkel yg tak penah pegi.. baru2 ni asben bawakan kete nani gi bengkel.. dah kena plak.. skali dia kata ni tak leh.. tu tak leh.. toyota nak pakai ni je.. abis tu yg dia promote tu haper.. aleh2 kena dekat rm500.. amikk.. lenkali kena gi bengkel yg biasa pegi je..

Hazmin said...

Betul tu kak,semoga perjalanan kita ke sana juga lancar. Sperti kereta, kita pun perlu diservis baru la lancar untuk ke sana kan.

aanie said...

kete sy pun dah sampai masa nak service...byk la RM keluar nanti....sb kete pun dah lama...byk nak kena tukar....huhu..

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

insyaalah kak...moga perjalanan kita dipermudahkan olehnyer...amin..

Azian Elias said...

saya rasa saya takut menempuh perjalan itu sebab bekalannya senipis kulit bawang.. mudah2an ALLAH memberi kesempatan kepasa saya.. INSYALLAH...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

ye kan kakzakie, perjalanan kita keSANA masih banyak yang perlu diserbis (T___T) moga kita tergolong dalam golongan yang diredhai Allah hendaknya...

لين Si Pipi Merah said...

amiin..jazakillah khair kak sentiasa mengingatkan. :)

Myra Jay said...

Kalau kita dah biasa dengan seseorang pomen, memang akan selalu la berurusan dengan dia kan..

rengga andani said...

Pagi sobat..
Waw nice post..
Yang post sebelum nya juga bagus tapi ini lebih baik dari yang lalu..:)
terus berkarya ya..
Haha..:D
oh ya mampir juga ya ke my blog..:)
http://www.rengga-tikus.blogspot.com

Remy hazza said...

keta pun macam manusia juga...... perlu dijaga..... tak jaga ...mulalah meragam......

Sherwieyna Muzzawer said...

semoga perjalanan akak selamat hendaknyaaaa

eMMe said...

aa'ah la.. uncle ni bagus, check kereta sesape saje tak kira kaum, detail sungguh!

Rinna said...

Kereta pun perlu diservis cam manusia jugak.. bila dah bersih, cantik.. sume dah tukar.. lancar je laa perjalanan kan.. tanpa ada masalah kan kak.. :)

Ema Blog said...

INSYAALLAH kak... itu nombor plate kete akak yer...hehehe

oh yer, akak dah pakai PB ke?

man said...

Kena bawa bekalan 'di sana'

lyza said...

Semoga kita sama2 berada dalam rahmatNya dan sentiasa berada dalam keredhaanNYa....

izzah said...

Amin...mudah2an Allah prmudahkn prjlnn kita kw sana nnti yek k zakie..moga kita sentiasa service diri kita sbb kita ni kna diservice tiap hari:-)

LYAfrina said...

kereta mmg perlu selalu servis ikut time y dh ditetapkan..


insyallah.. smoga pjalanan ktke sana dipermudahkan

aby said...

kretonay kak koyo tek bojo ku, tp bontot tay seng pendek. mau isuk mbayar kay roadtax.
aku ngawe reply seko Cameron highland.. teko nunggang moto ..

psl perjalanan kesana tu ..
jalan lurus terbentang dihadapan kita . menfaatkan perjalan kita sebaik mungkin ..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

Keta cukup time kna servis....wani xtau bab ni sbb hsbnd yg urus

Semoga perjalanan kita kesana berjalan lancar

NoorVictory said...

Suka dengan ayat last.

Huhu~ kita pun mesti servis selalu supaya perjalanan kat sana nanti selesa kan kak.

Eh jap nak tanya, akak buat apa ulang alik gi RTM? Huhu

BERT said...

bukan takat kereta je kene servis kita pun kene 'servis' jugak untuk mudahkan 'perjalanan' kitaa kan kak

zila norazila said...

entah bgaimana pjalanan kita kak..zila pun nk kena service keta jgk nie..dh sminggu terdelay kak:)

Kakzakie said...

Setiap kita mengimpikan perjalanan yg selesa. Mengharap juga perjalanan menemui Allah yg Esa bertamabh-tambah lagi hendaknya.

Terima kasih tidak terhingga buat: -

Kakcik Nur, Ayunidati, Sharifah Nadzarah, ummuaidan, aizamia3, Anim, Acik Erna, mulan, Fiza, makchaq, faraherda.razalan, nur anis, cheqna, Cho Zila, Masya, IntaNBerlian, Cikgu ma, Lya Colours, ibuIntan, Suraya Baharun, Knor, azi, Rai Ourkizuna, hanis Azla, CMA @CikMoon Adnan, Ratu Hatiku, mama ju, Mama Alisha, ct rahani, Eye_nee, Wisata bakti alam, gadisBunga, Ujie, Qhaifa Nur, Izan Ishak, ieda, PinkUmmi, Sara, izan mama mia, Murni Alfathunnisa, Syiela, Daddy Ziyyad, anitadiana, Liya Hanif, Papa Mifz, Aju Mohit, redza, Ummiross, Mummy Danisha, Kesuma Angsana, JassNani, Hazmin, aanie, Lizz@mummycute, Azian Elias, eeiyss, Lin Si Pipi Merah, Myra Jay, Rengga anggani, Remy hazza, Sherwieyna Muzzawer, Emme, Rinna, Ema Blog, Man, Lyza, izzah, Lyafrina, aby, Waniey IbuQalief, Noor Victory (adik ada rakaman di RTM)Bert dan zila norazila.

Terima kasih sekali lagi buat semuanya:)

Mummy Akmar said...

Mudah mudahan...selamat kehendakNya..

Nak mintak tolong Kak Zakie dan reader yang lain tolong support Mummy menang hadiah iPhone 5 Gadget Impian

1. Klik Entri Contest iPhone 5 Gadget Impian

2. Klik butang G+ (Google Plus)

3. Jangan lupa follow blog Mummy!

Mintak sangat jasa baik korang.

Thanks

maya amir said...
This comment has been removed by the author.
maya amir said...

insya Allah kak zakie.. moga perjalanan kite ke sana diberkati Allah SWT..

uncle ni kat mana kak? senai?

sis intan said...

salam kakzakie, melancong ke mana cuti sekolah kali ni? :)

hainom OKje said...

Sangat setuju... sudah cukupkah service yg kita lakukan didunia ini sebagai persediaan kita untuk ke destinasi terakhir nanti

QasehnyaRania said...

mudah2an lancar juga.amin ;D

Kasih Salina said...

betol tu kak..yang bawa kita berjalan ke hulu ke hilir ni kena jaga betol2..

TiranaAduka said...

insya-allah bakyu ,tak dugak ke..

Kakzakie said...

Tidak lupa terima kasih kakak juga buat: -

Mummy Akmar ( undi dah buat dan lama dah follow), maya amir (a'ah dekat je dgn rumah kakak), sis intan (tak ada perancangan pun), hainomOKje, KasihnyaRania, Kasih Salina dan TiranaAduka.

Moga semua perjalanan kita dipermudahkan. Terima kasih sekali lagi.

Nora Karim said...

betul... kenderaan pun perlu dimanjakan...

Aishah Jahirah said...

ssh kak nak cari bengkel yg xcekik darah....suka ati je letak harga kdg2 tu...dah jumpa yg oke mmg stick la jd loyal customer..