Tuesday, November 20, 2012

Hujan pagi mengubah arah kami

Pagi selepas siap Dhuha kami semua bersiap. Niat asal mahu berbelanja di Kipmart tetapi memandangkan teringin bersarapan dengan mee rebus di Hutan Bandar, Larkin niat ke Kipmart bertukar ke Pasar Larkin. 

Hujan - Sedang bersarapan hujan turun dengan lebatnya. Selesai bersarapan sementara menanti hujan teduh adik main juraian air yang turun dari bumbung.

Membeli/memilih - Semua yang dalam bungkusan itu kami punya. Biasa ikan bilis hubby yang memilih tetapi bawang/kentang dan lain-lain aku yang memilih. Bawang besar, kecil, putih semua lengkap. Asam keping, asam jawa, kentang, cili kering, kacang tanah, kunyit,halia,  ikanmasin, ikan bilis, garam, perencah, rempah dsb semua kami beli.

Banyak - Kedai ini salah satu milik orang Melayu dan menjadi pilihan kami untuk berbelanja di sini.

Ikan masin - Hubby membeli ikan sepat dua ekor, ikan kurau sikit dan ikan parang yang selalu buat goreng kailan atau kangkung dua hiris.

Hubby - Insan yang prihatin, pengasih dan bertanggung-jawab dalam keluarga kami. Kesian dalam gerimis itu hubby menghantar dulu semuanya masuk ke dalam kereta kerana anak-anak dan isteri masih mahu berjimpa-jimba mencari entah apa lagi di tingkat atas.
~~ Tiga plastik (nampak dua) terjinjing kelihatan sedikit, tetapi itulah kegunaan kami untuk tempoh lebihkurang sebulan. Nilai usah dikata kerana kelihatan sedikit tetapi hampir sama dengan nilai sebulan rumah yang kami sewakan.~~


84 comments:

Mayang ABDUL RAZAK said...

bestnyer kak.. holiday......

Lya Colours said...

barang2 sekarang semua mahal kak

Acik Erna said...

betul kakzakie..haraga barang basah dan kering sekarang ni susah nak cakap..semuanyadah naik harga

Rai Ourkizuna said...

sekali je kot saya pernah pegi pasar larkin ni..nama je orang johor.. hehehe..

Cho Zila said...

memang sekarangni kalau bawak 100 tak nampakper pun.. ikan bilis, ikan masin semuanyer naik...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

barang sekarang begitulah kan kak zakie (^___^)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

tima kasih atas doa ye kak zakie.. moga semua kita berbahagia hingga ke syurga.. insyaALLAH (^___^) AMIN amin

Huda said...

seronok eh kak pergi shopping barang dapur ni, hehe..biasa cam gitulah cik abang akan letak dulu barang kat keta, mak ngan anak nak berjimba lagi, hehe

JaSSNaNi said...

macam tu la suami kan.. kalau nak istri dan anak2 senang.. dia sanggup meredah hujan.. janji anak istri selamat.. :) pengorbanan tu..

Kakcik Nur said...

Kalau kakcik ke tempat barang kering yang barang2nya 'cantik' macam tu, mesti kakcik pun teruja nak membeli. :)

ummuaidan said...

salam kak...bila akak citer psl hubby akak..samalah ngan kiter nyer pun..kalau bab2 bersusah..susahkan dirinya dulu dr anak bini..
mahal brg kat mesia yer..kalau cost of living orng2 sini ade $200 sebln pun dah cukup utk idup sederhana(tak yah bayar keta & umah)

Aisy Nasiha said...

Tiga tahun penah duduk di johor tak pernah saya ke pasar larkin.. Meriah rupanya..

Dylla Abas said...

tengok ikan bilis tu teringat sambal goreng ikan bilis mak la..sedapnya :)

hainom OKje said...

Yelah kan Kakzakie, nampak je sikit bendanya tapi nilainya besau...

Nape tak snap aje orang yg tgh berjimba kat tingkat atas tu... teringin OKje nak kenal...hu..hu..

Kesuma Angsana said...

begitulah selalu en hubby, apapun apsti utamakan anak2 ! terbaik ni kak

redza said...

ikan masin tu pun sudah mampu membuka selera

Knor said...

Suami prihatin macam tulah..

saya dgn suami pun mcm tu..selalu berebut2 i tolong you..you tolong i..

loving habis.

Saya Disini said...

wah..bnyk borong..

ciK LyndaWawa said...

beznya holiday....=]

Call me Betty..... said...

bestnyer membeli..insyaallah kalo dpt ke sana sure akan pegi...

rATu kEBaYA said...

suka membeli dan memilih.. hehehe...

kalau cuti sekolah.. barang makan bertambah 2 kali ganda kan kak..

hananhadila said...

sikitnyee bekalan untok sebulan , sebab famili hanan besar , mesti x ckup tuu

hananhadila said...

sikitnyee bekalan untok sebulan , sebab famili hanan besar , mesti x ckup tuu

NM02 said...

ai love ikan sepat!

izzah said...

harga barang makin mahal...memang kalau gi pasar bwk rm50 memang xcukup la...dunia hari ni...

Sharifah Nadzarah said...

wah..pas ni leh masak sedap2...kita nak dtg makan..k..hehehe

norhidana said...

heheheh mcm sikit je brg2 akak utk sebulan, kalu dana mau dh sampaikan laki bini bwk tak ckup tgn hehehhe...

dana suke ikan masin tp jarang goreng sbb tkt drh tinggi,... ter fobia masa peknen dulu

eMMe said...

ape pun nilainye kak, hope rezeki melimpah ruah dari Allah swt...
hasil titik peluh kita kan kak...

Kak Zakie, tak leh janji tau bile dpt update blog pas bersalin, coz my husband mane tau main blog2 ni.. hehehe.. kalo kak zakie ade FB, InsyaAllah, nnt add FB Me ye kak
ID: Emmi Adnan
okey kak! thx, akak selalu kasi nasihat dan kata kata semangat kat saya.. love u kak Zakie!!!

Suraya Baharun said...

amboi kak...banyak nye shopping..

QasehnyaRania said...

rindunya kat larkin..huhu

mornink akak:D

QasehnyaRania said...

selalu akak pergi kipmart mana?
masai atau kat tiram tu ?

:: Mrs.Eady :: said...

ikan masin kegemaranku!!

cheqna said...

ikan masin makan dengan nasi panas2..uh,,sedapnyer..

Munnafendy said...

kak zakie, mlm td sy dan suami pg giant bli brg umah skit. ckit je, sbun basuh, bosy pray,ubat gigi, susu anmum,ayamas n bnda remeh2 total rm154.++

termenung kjp lah....nilai duit tu kecik sgt dh skrg

Tina Othman said...

soping brg dapur mmg lah sangat costly kan, semua pun mahal2 belaka la ni

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

nampak je mcm sikit..tapi bila membayar... besar nilainya sekarang..huhuhu

fiza said...

HArga barang skang kak, mahal melampau. Barangnya sikit jer.

wahida said...

mmg kak...beli brg rumah pun dah cecah rm300 kalau saya kak...kengkadang lajak sampai rm500...huhu...

aanie said...

barang2 dapur skrg mmg mahal kan kakak....sy bajet 200 sbln pun kadang2 x cukup...padahal mkn 3 org je...

Masya said...

BELANJA BARANG DAPUR MEMANG MAHALKAN SEKARANG, TP XPELAH.. MASAK DIRUMAHKAN LBH BERKAT...

Ujie said...

psr larkin mmg meriah.

nilai duit makin kecik, belanja sikit pun dah guna duit byk. kdg2 siap kira sekali lagi sbb tak percaya.

azi said...

Kakak..
harga barangan sekarang ni memang mahal..RM50.00 tu kalau kepasar boleh beli ayam dengan daging ajakan..

ANIM said...

walaupun harga barangan dapur naik, kita tetap membeli. dah itu keperluan utama kan kak. kalau barangan lain naik...bolehlah kita tolak tepi..

amirah said...

yela kak, nmpk mcm takde byk sgt pun brg yg kita beli tp harganyaaa...pengsan!

Ratu Hatiku said...

Sedapnya kakak tengok ikan masin tu :D

Fai CeritaCinta said...

fai yg duduk pasir gudang pun kadang2 lbh suka g pasar larkin dri kipmart masai.. agaknye sbb dh selalu sgt ke sana kot. hehe (>___<)

~Beb~ said...

Syiokk nye shopping.

JunAina said...

Aina beli barang2 kering sebulan sekali jugak kak, barang2 basah ikut keperluan.

Suami penyayang, suami bertanggungjawab idaman hati setiap wanita...:)

nn lylyn said...

borong jgn xborong kak ^^

Mimie_Zatun said...

masak untuk family sangat seronok..

Zie said...

bestnya dapat gi melancong ngan family

Daddy Ziyyad said...

saya kalau balik JB, mesti gi hutan bandar tu kak zakie...suka makan lontong kering kat situ...hihihih

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

waa sekali sekala beli barang dapur gini mesti best...teruja tengok ikan masin tu...mesti sedap tu...

izan mama mia said...

terpesona tgk ikan masin..haha

Kasih Salina said...

salam kak..membeli belah kat mana nih..semuanya ada kat situ yer..cukup lengkap..senang kalo dapat beli semua barang dapur kat satu tempat jer..

BERT said...

jgn kn kat bandar.. kt kg pun brg mhl kak... sy suke ikn msin srpt.. fav tu!

Aju Mohit said...

suami dan ayah ini org paling kuat dalam family, sanggup berkorban utk org tersyg. kak

nak mintak tolong klik Button Google +1 di entry ni http://www.ajumohit.com/contest-ga/iphone-5-gadget-impian.html

tq in advance!!

Qhaifa Nur said...

geram Nur tgk ikan bilisnya..cantik2...
skrg berbelanja tak macam dulu..macm2 boleh dpt...skrg tidak

Mohamadazhan.com said...

salam kak, syoknya dapat jalan2 beli barang ni...tgk barang dan lihat kehidupan manusia.

tgk ingat masin teringat pesan seorang ust utk kongsi dgn semua, kalau beli ikan masin pastikan yang diasinkan tu telah dibuang bahagian perut, najis semua tu. Kalau tak buang perut sebelum asinkan, ikan yang digaul masin tu turut jadi najis, haram di makan. Ikan kecil macam ikan bilis dimaafkan =)

Lia said...

wahh bestnya byk ikan2 kering blh shopping.. :)

Nur-nba said...

Banyak beli barang dapur tu.. Lama tak makan ikan kering.. Hari cuaca panas terik..2-3 hari kena bertugas di sek.. Esok paper Sains SPM, cikgunya yg terlebih cuak@takut dari anak murid..Jaga diri ye kak. Masak sedap2 tau untuk keluarga akak yg tersayang..♥♥

Aien Alien said...

Kakak...dulu saya kecik2 ikut arwah nenek pergi pasar bawa 5O sekeping kiri kanan nenek bawa barang (dalam bakul plastik)terasa banyak!


sekarang pergi pasar dengan mak bawa 50 sekeping...alahai sebelah tangan je barangnya. terasa sikit!


akan datang ntah macam manalah kalau2 saya bawak anak pergi pasar dengan 50 sekeping pula...mungkinkah barang tanpa plastik?? hehehe.

Nazayiena said...

Betul tu kakZakie,skrg klu belanja barang dapur berlipat kali ganda berbanding dulu.

ct rahani said...

lama x ke pasar larkin ni kak.. sy lak klu soping senang ke maslee @ econsave sbb dekat sgt dgn rumah.. klu lauk2 basah lak kt pasar borong pandan @ smart.. :)

Haryati Faizal said...

sedapnye ikan masin sepat tu...kak zakie

Tihara said...

as salam

bestnye pasar ni, saya ingatkan kat terengganu tadi:)

ibuintan said...

bahan asas wajib beli tu kan kakzakie.. kat pilah ni pun harga barang melampau mahalnya, kena berjimat cermat dan beli yang perlu saja

LYAfrina said...

harga sekarang mmg x mcm dulu.. semuanya berlipat kali ganda..

TiranaAduka said...

salam bakyu ku
Seronoknya gi pasar....


Tak enteni kok orak mampir2.rupa ne sibuk yo..alah alah bakyuku...
Ketok ei..akeh post nang kene .urung ku komen..monggo arek ku nulis kie.

Kak yon said...

banyaknya zakie berbelanja untuk keperluan sebulan.barang dah mahal sekarang ni kan.rm 50 dah macam rm10 jer..buat beli jajan..

maya amir said...

lama saya tak gi pasar larkin kak sejak ade kipmart..heheh..

eh kak.. dah dpt air zam2?

Zana Ariana said...

Ikan masin Mmg pembuka selera kan kak..buat msk ngan kailan tu pun sodap.hubby Mmg mcm tu biasanya rela pg hntar barang kekereta dulu..alhamdulillah.bertanggungjwb.:)

Cikli said...

1. Bilis tu favourite saya.
2. Berjimba-jimba tu apa?

Kakzakie said...

Keperluan harian mahu tak mahu kita kena beli. Apa yg kakak harap moga selepas PRU adalah perubahan yg lebih baik.

Terima kasih buat semua yg memberikan komen N3 kakak ini: -

Mayang Abd Razak (ni bukan makan angin tapi shopping hihi...), Lya Colours, Acik erna, Rai Ourkizuna, Cho zila, eeiyss, Huda, JassNani, Kakcik Nur, ummuaidan (kakak teringin nak ke Fiji), Aisy Nasiha, Dylla Abas, hainomOKje, Kesuma Angsana, redza, Knor, saya disini, Cik Lyndawawa, call me Betty, Ratu Kebaya, hananhadila, NM02, izzah, Sharifah Nadzarah, norhidana, Emme (kakak dah tak aktifkan FB lagi Me), Suraya Baharun, kasihnyaRanida, Mrs Eady, cheqna, Munnafendy, Tina Othman, CMA @CikMoonAdnan, Fiza, aanie, wahida, Masya, Ujie, Azi, Anim, amirah, Ratu Hatiku, Fai CeritaCinta, Beb, JunAina, nn Lylyn, Mimie Zatun, Zie, Lizz@mummycute, Daddy Ziyyad (kakak makan mee rebus ZZ), izan mama mia, Kasih Salina, Bert, Aju Mohit, Qhaifa Nur, Mohamadazhan (betul sebeb itu kena pilih), Lia, Nur_nba, Aien Alien, nazayiena, ct rahani, Haryati Faizal, Tihara, ibuintan, Lyafrina, TiranaAduka (angger akeh seng bw kene kakak kelalen arek mampir omah TA), Kak Yon, maya amir (hari ini kakak buat N3 - semalam dapatnya thanks dear) dan Zana Ariana.

Buat semuanya terima kasih yg tidak terhingga dari kakak.

Kakzakie said...

@ Cikli: Hihi... berjimba-jimba macam riang-rialah kononnya cikli. Heee... malu pulak kakak (tutup muka ni).

Sherwieyna Muzzawer said...

seronoknyaaaa akak pergi holidayyyy!

nabilah_2908 said...

biasa lalu je kat hutan bandar tu...ajak ayah masuk dia tak nak..huhu..

teringan nak tengok apa ada kat dalam tu... :)

ummiross said...

Salam Kakzakie..

Yelah Kakzakie, sekarang kalau pergi pasar, rasa dah banyak duit keluar, tapi barang yang dapat sikit je kan..
Terharu..begitulah suami kan, selalu mendahulukan kita dan anak2.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

mmg brg skang ni mahal semuanya kak...kalau 50 pun cpt jer habis sampai kdg2 xsedor habis beli apa hehe...wani xpenah sampai larkin lg

ieda said...

huhuhu seronok tgk longgokan ikan bilis tuu
disini ikan bilis mahal kak
bukan ikan sahaja .. semua lah
barang dah semakin mahal .. cuma kita x perasan
rm 50 x rasa apa2 huhu

Ann Ishak said...

geram betul tengok ikan masin tu...cantik2 belaka

Yaya Azura said...

kankung 2 hiris ? hehe
tu lah sekarang..mahal sangat harga barang keperluan..tak nak beli mmg kena beli..

Nora Karim said...

dari gambar tu.. nampak ikan bilisnya cantik betul... kat melaka ni susah nak jumpa ikan bilis yang cantik... :(

Aishah Jahirah said...

harga brg makin naik sekarang ni...tp dah keperluan beli juga sbb nak makan kan...:)