Saturday, November 10, 2012

Cuti sekolah bermula, cuti ke dapur pun bermula

Mengikut kehendak adik ke Steamboat Melayu lagi. Sekadar mengalas perut sebab aku malas mahu bersilat di dapur. Harga pun tidak mahal. Orang dewasa RM 17/- dan kanak-kanak RM10/-. Makanlah banyak mana pun boleh.

Baru mula - bbq di tepi dan steamboat di tengahnya

Adik - mesti tidak tinggal makan dengan beehoon. Aku lebih suka sayur kangkung, broccoli, cauliflower, kacang bendi semuanya fresh belaka.

Dua pemisah - Pilihan kami sebelah kuah sup dan sebelah tomyam. En hubby aku suka ketam dan udang. Yasmien suka ayam dan daging tapi Nurienne suka fishcake, fishball dan sayuran.

Habis - Hubby kata jangan tunjuk yang membuat orang mengidam kesian nanti en suami mereka kena mencari hingga ke Johor Bahru. Kalau yang tinggal dekat tidak mengapa. Jadi tunjuk yang sudah habis sajalah.

Banyak - Sebahagian bahan mentahnya yang sempat dicaptured
~~ Sekolah sudah bercuti. Aku pun jadi malas untuk ke dapur sebab lepas maghrib sudah boleh bawa anak-anak keluar makan di luar. Makan apa saja yang terlintas.~~


58 comments:

nabilah_2908 said...

ada buka cawangan di Melaka tak..? huhu..

kt sini...bnyk kedai cina..yg halal pun..tu la kat Johny's seoul garden..

Huda said...

Kat jb ni kat mana kak? Saya tak jauh kalau nak ke jb, hehe..macam menarik jer..

redza said...

sedapnya!!!!alhamdulillah

Sharifah Nadzarah said...

wah sedapnyeeee....

TiranaAduka said...

salam bakyu.
Coti yo ngayah.ramei nang ngumah.meriah.

Mampir setu isuk bakyu

umialya said...

sib baik tak ngidam...

Nizam.Ariff said...

dari dulu mama ajak makan gaya macam tu, tapi aku masih berfikir... berbaloikah...

Aju Mohit said...

sedapnya kak, seb bek tak ngidam, cume terliur je hehehe

maya amir said...

kat mana ni kak? mcm nak try lah..:) btw, maya still tak terima email nama penuh, alamat & no phone akak.. nanti akak bagi lagi sekali ye (msapphire7@gmail.com) & akak cc jugak ke akaun my hsbnd boleh? fauzi227@yahoo.com .. just in case tak sampai kat gmail:) tq kak...

Zaitun said...

kalau nak makan steamboat kak Zai suka ke Restoren Nelayan tapi anak2 suka ke Secret Garden.

anitaare said...

wow! seronoklah anak2 akak dpt mkn kat luar hari2 cuti sekolah ni..duit ada oklah kan kak :)

ieja amieja said...

ank2 baru request nak mkn steamboat kat johnny's..nmpk gaya postpone dulu lah lepas iman baik nnt sbb isnin ni dah nak khatan..mlm nnt plk nak ke bagan lalang..btw steamboat kat PD ada kat mana2..x ssh nak klu teringin

mama_saly said...

bestnya steamboat tu..!
^__^

izan mama mia said...

huhuhu...nak juga...

Tihara said...

as salam kak

best jugak makan macam ni..puas makan :)

Nurina Izzati said...

nampak sedap!

Puan Kutu said...

bagusnya suami akak,memahami betul pasal org mengidam.hehe

Aisy Nasiha said...

bestnya makan stimbot...
anak2 bercuti mama pun lebih lega kan? ada banyak masa nak melayan diorang dan masa lebih flexible sikit...

Cikgu Ma said...

waahh..cuti skolah dapur pun cuti...hehehe..best la..

Amie said...

Masing-masing ada pilihan hati ye... bestnya kalau dapat joint sama!

Pia said...

"salam kak..lama tak komen kt sini..akak sihat ker..harap macam tu lah yer..apa tah lg di musim2 cuti ni nak kena layan kerenah ank2 pulak..best lah saya kalau hari2 dpt mkn kt luar..dpt lah berehat dr memasak.."

Knor said...

mkn apa saja yg terlintas ye kak...bestnya...:)

mama ju, said...

Salam sejahtera KZ

Ada DUIT SEMUA BOLEHKAN kz!

Haryati Faizal said...

bagus betul husband akak ye...siap pesan jan buh gamba makanan yg sedap2...takut yg mengidam kena pi carik kat sana kikiki...

YATZAKIE said...

wah bestnya kak..ni katne ye?mcm nak g je..hehe..murah pon murah...

Ibu Lala said...

Tak pernak makan steamboat kak. Sedap ke? Sesekali cuti memasak apa salahnye kan. Nak gak rasa maknan kat luar tu.

Rapunzeel Cikilolo said...

ini yg area taman sri gombak ke?

hehe, mcm seakan-akan la :)

ahmad humairi said...

teringat stemboat kat johny....makan sekeluarga....lebih seratus ringgit...haaaiiihhh...xpe anak yang belanja!

Lia said...

wahh murah ye.. nmpk sedap tu.. yum yum... :)

IntaNBerliaN said...

saye dh start nak mengidam dlm pantang lak ni kak.. hihii..

ni yg pas hbs pantang nak ajak hubby g mkn steamboat ni.. :-)

Ann Ishak said...

ala akak dah buat saya mengidam ni, dah lama betul tak pekena steamboat grill gini.

Temuk said...

Kakzakie
Botberwap (+ gril lagi!) tentulah menyeronokkan diri & dapur (yang juga dapat cuti) di rumah. Caragaya santapan ini pula tu, makan sampai letih. Dan bayaran tak payah tambah. Poket + dompet pun ikut seronok.

Semoga kakzakie sihat & gembira bersama semua ahli keluarga sepanjang musim cuti ini.

sal said...

sedapnya..
menyelerakan

cheqna said...

cheqna datang keje pun dengan senang hati pagi ni.....ak sibuk ngan bebudak g sekolah =)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sedap kak...mcm nak makan lg jer steamboat ni hihihi

Call me Betty..... said...

yum yum...mcm sedap jerk....

محمد رازيق said...

wah, sedapnya kak. kat bangi tak de cawangan? hehe. maksudnya skang cuti ke dapur dah mula yo kak? hehe. bestnya. btw tq singgah blog aritu kak. mai-mai jemput bc: http://mrazqi88.blogspot.com/2012/11/terjemah.html

Mummy Akmar said...

bestnya makan steamboat n bbq dgn famili

aizamia3 said...

betuller kak.. takut ada yang teringin.. ah.. sudah.. camane nak buat.. ;)

LYAfrina said...

wow..banyak pilihan ni..leh mkn puas2

nurazzah8 said...

best nya kak! kat JB kat mana nih? InsyaAllah lain kali saya balik Johor boleh lah pergi makan kat sini ...

mama aini said...

assalam KZ..masa utk bersama ank2 adalah diwaktu cuti sekolah @ semester.. :) seronok kan makan2 kat luar dgn anak2..

ckLah @xiiinam said...

Dapur ckLah pun mula dicutikan...serentak dengan bermulanya cuti sekolah...

:-)

Kakzakie said...

Makan bersama anak-anak terasa lebih sedap berbanding makan tanpa mereka. Kakak tidak kisah apa saja pilihan anak ikut saja, janji perut boleh di isi sudah.

Terima kasih pada semua teman: -

nabila_2908 (rasa kakak ini satu saja sebab dia bukan francias), Huda (dekat Bandar Putera Kulai Huda - tepi jalan sebelum masuk ke IOI Mall), redza, Sharifah Nadzarah, Tirana Aduka, umialya, Nizam Arif, Aju Mohit, maya amir (syukur dah setel kan), Zaitun, anitadiana, ieja amieja, mama_saly, izan mama mia, Tihara, Nurina Izzati, Puan Kutu (dah 3 kali isterinya mengandung tahulah dia hihi...), Aisy Nasiha, CIkgu Ma, Amie, Pia, Knor, mama ju (kami pergi tempat yg termampu aje kak ju), Ibu Lala, Rapunzeel Cikilolo, ahamd humairi (kakak lama lagi nak tunggu anak belanja cikgu), Lia, IntaNBerlian, Ann Ishak, Temuk (bukan boleh makan banyak pun cikgu), Sal, cheqna, Waniey'w aka IbuQalief, Call me Betty, Mohd Raziq, Mummy Akmar, aizamia3, Lyafrina, nurazzah8 (di Bandar Putera Kulai tepi jalan menuju ke IOI Mall azzah), mama aini dan ckLah@xiiinam (samalah kita hihi...).

Buat semua terima kasih sekali lagi.

TiranaAduka said...

salam bakyu
mampir isuk dino senin....

pertama kalinya tirana aduka menunjukkan diri di alam maya ini sis...

harap sis sudi mampir...hehehhehehe...
ojo kelalen mampir yo..

PinkUmmi said...

alahai sedapnye..meleleh air liur tgk

HeNRieTTa JoSe said...

Bestnye steamboat.....tpi rietta kurang gemar proses meat....lebih suka ayam, daging,seafood ngn sayur fresh....

Psss...btl tu akak...sebagian dr tugas....shoppping....insyALLAH jika sempat akan ke sogo....utk buah tangan org di kmpung....

ct rahani said...

sedapnya kak.. tp sy masih x berani nak bawak 2 hero kecik yg super ligat tuh kak.. kang abis terbakar kedai orang kan.. hahaha.. paling selamat bawak diorang makan steamboat kat dataran tuh.. leh diorang berlari2 kt padang sana.. hahaha..

Myra Jay said...

Sedapnya tengok..... :)

Kesuma Angsana said...

wah murah tu ! berbaloi sgt

Masya said...

steamboot.. wahh bestnya...

ANIM said...

tak sangka ada steambot murah kat jb. frankly speaking kak, setiap kali ke jb, saya cukup "takut" nak makan..takut mahal...heeee

Ema Blog said...

murah steamboat tu..kalau KL paling koman pun RM 28 satu kepala

Rinna said...

Bestnyaa.. suka jgk makan steambot ngan bbq cam nie.. kat kl nie jarang yang ada melayu punya.. laa..

Kasih Salina said...

tu dia kak..ber steamboat sakan yer..sedap..sedapt tu..

Yaya Azura said...

bestnya steamboat!
makan apa saje yg terlintas..tapi saya kan kak selalu blur nak makan ape.kami memang pergi kedai yang sama dengan menu yang sama.hihi.

Nora Karim said...

uish... seronok makan steamboat ramai2 ni...

♥ sitifarhana ♥ said...

wah sedapnye steambot..lama sgt tak makannn..hukhukk