Friday, November 16, 2012

Kenduri tahlil tahun baru

Kenduri doa selamat di rumah Kak Long aku di Kota Tinggi. Bersempena juga keselamatan anak ke dua yang berhijrah di Qatar, anak ke tiga selamat dari kemalangan jalanraya walaupun habis hancur semua kereta dan anak bongsu melanjutkan pelajaran di USM, Pulau Pinang.

Pelengkap - Taugeh, tauhu, limau kasturi, telur, cili hiris dan daun sup

Mee - Menu hari itu sekadar mee rebus sahaja. Eh... baru sedar yang kuah mee rebusnya tidak ada gambar.

Kuih - Donut dan karipap pun ada juga

Kuih lagi - Puding walnut dan sponge pandan

Jemaah - Para hadirin membaca tahlil dan yaasin. Lihat di tengah-tengah anak saudara aku yang sindrom down (lelaki). Tidak boleh diambil masuk ke dalam. Tapi dia tidak mengganggu duduk diam sehingga majlis berakhir. Suci tanpa dosa anak ini. Inilah satu-satunya dalam keluarga kami yang menjadi teladan kenapa bapak tidak benarkan cucunya duduk di dalam walker tanpa penjagaan.

Jamuan ringan - Alhamdulillah selesai moga ibadah diterima Allah.
~~ Mencari kebaikan di celah-celah kebaikan yang banyak kadang-kala ada juga yang tersungkur.~~

81 comments:

Acik Erna said...

Alhamdulillah kakzakie..hidangan pun sedap2 tu

Sharifah Nadzarah said...

alhamdulillah...moga majlis diberkati & dan sgala doa di makbulkan...
sedap nampak menu2 tu kak...

Knor said...

ALHAMDULILLAH..BIJAK2 ANAK2NYA..

TAHNIAH SEMUA..

HIDANGANAN PUN MPUN SEDAP2..

PAGI2 SAYA DTANG SINI..MAKNANYA FREE SGTLAH NI..:)

JaSSNaNi said...

alhamdullillah.. anak ke3 selamat dari kemalangan.. 2 kali baca statement tu.. allah maha mengetahui.. dia yg aturkan segalanya.. syukur ke hadrat ilahi.. :)
sedap makan makan..

Tentang Kita said...

alhamdulillah...semoga hidup kita diberkati dunia dan akhirat

Rai Ourkizuna said...

alhamdulillah..nasib baik tak apa2 anak akak..ngeri saya bila baca cakap kemalangan ni..

Huda said...

Sedapnya makanan tu..kenapa kak, anak sedara akak yang sindrom down tu jatuh walker ke kak?

nadz said...

Alhamdulillah, semuga semuanya sejahtera dari berkat doa. tengom mee rebus teringin pulak dah..nak kena buat ni.

Ujie said...

semoga selamat semuanya..dunia akhirat.

mendalam maksud ayat terakhir akak..apa tafsirannya?

@YUNID@TI said...

semoga majlis diberkati.... hidangan yang menyelerakan....

Masya said...

moga akak sekeluarga sentiasa dilindungi...

:: Mrs.Eady :: said...

alhamdulillah~

Kakcik Nur said...

Syukur atas kurniaan Ilahi. :)

norhidana said...

salam maal hijrah kak...

zmn skrg anak2 sindrom down atau yg oku tak lg disimpan, dikurung mcm zmn dulu2...

redza said...

alhamdulillah

~ yus ~ said...

alhamdulillah, lamanya tak makan mee rebus.

Lya Colours said...

alhamdulillah ramai tetamu ye kak

mama ju, said...

Alhamdulillah. Wah Ramai!
Hehe moga ada fulus kita dpt membahagiakan org lain...
InsyaAllah ada conference Palestine minggu ni di PWTC, harap kak dpt hadir.Memang teringin nak hadir.

ummuaidan said...

Alhamdulillah kak diatas keselamatan & kejayaan anak2.. kuih muih yg begitu sedap..rs macam 'mengapa aku tak pegi jugak yer"..hehehe

TiranaAduka said...

salam bakyu...

Seronok dan meriah sambuatan kenduri yang di jalankan....
semoga bertambah rezeki bakyu dan di paringgi waras sak akehhanne..

* kabare bakyu...? gasik teko .....BW....

Ibu Lala said...

alhamdulillah kak dah selesai sumenye. makanan tu meh la hantar sikit..

Ema Blog said...

Alhamdulillah kak..ramai tetamunya..tahniah untuk anak bongsu yg dapat melanjutkan pelajaran ke USM

Ratu Hatiku said...

Alhamdulillah....segala yg di rancang berjalan lancar ya kakak. Semoga keluarga kakak sentiasa dilindungi Allah dan diberkati..Amin.

gadisBunga™ said...

sungguh meriah dengan makanan!!!

aanie said...

sedapnya makanan tu.....

sy penah baca entri kakak psl walker tu...sy pun x berani bg adam naik walker...

anitadiana said...

syukur ...alhamdulilah...sedapnya menunya kak...

ainhany said...

salam 2 muharram,

kecuh air lioq ceq..sedapnya menu tu. Ada lagi ke???
(Amin...inysALLAH mudahan segala doa dan hajat diperkenankan ilahi )

Terima kasih ALLAH yng masih mmberi kesempatan buat kita mnyambut 1434H dan meraikannnya.

rATu kEBaYA said...

makanan meriah kak...

mummy alisha said...

alhamdulillah.. apatah lagi dapat berkumpul dengan keluarga memang sangat seronok...

Hidayah said...

alhamdulillah..

:)

makanan pun nampak sedap..

JunAina said...

Alhamdulillah...semoga semuanya selamat dan berjaya. Doa semua mengiringi mereka.

PinkUmmi said...

SALAM KAK...

sedap2nye makanan.....

Aju Mohit said...

kenduri sebegini akan sentiasa mengingatkan apa yg kita lupe ye kak

Amie said...

Alhamdulillah... majlis sebegini juga turut mengeratkan hubungan silaturrahim sesama kita!

sis intan said...

Alhamdullillah kak, sekali-sekala kita perlu buat majlis sebegini.

Daddy Ziyyad said...

anak saudara kak zakie yg Down Synd tu pernah terjatuh dari walker ke?

Mummy Akmar said...

Alhamdullilah. Semoga semuanya selamat. Menu makanan semua menyelerakan

Blog Qashmere
Style Me Gorgeous By Qashmere For All & Plus Size Fashion

Take Care Sis

Kasih Salina said...

assalamualaikum kak..alhamdulillah, semuanya berjalan lancar ye kak..semoga semuanya dirahmati & diberkati-Nya..

sedap menu mee rebus tu..

ANIM said...

kat johor memang aktif group yassin nya kan kak...

ckLah @xiiinam said...

Salam Maal Hijrah kakak...

mutiara biru said...

As.salam kak zaki.

sy try email akak tp tak dapat. boleh email sy balik x?
ada beberapa perkara nak tanya akak.itupun kalau akak sudi..

cilo_wan[at]yahoo[dot]com

Kesuma Angsana said...

alhamdullilah, bagusnyer buat majlis2 sebegini...

BERT said...

Alhamdulillah selesai sudah.. tang makanan tu yang bestnya hehe nampak sedap smuanya :)

Rapunzeel Cikilolo said...

alhamdulillah. terselamat dari kemalangan...

Cikgu Ma said...

ramai jugak tetamu yea...makanan pun sedap nampak ^_^

Maria Menado~ said...

semoga berjalan lancar semuanya kak. =)

~aYu~ said...

kota tinggi.. makcik ayu pun ada tinggal situ. moga selamat sumenya dan dipermudahkan segala urusan.

wahida said...

insaf saya tgk anak sindrom down tu kak...

mmg dia anak yg suci tanpa dosa...

adyna said...

Alhamdulillah , ;)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Alhamdulillah atas segalanya Kakzakie..

Terkejut saya dgn kisah anak akak yg kemalangan. Moga segalanya baik2 shj.

Novelgurl said...

Alhamdulillah..sedpnya mknn! ank y suci tnpa dosa..subhanallah..

Cho Zila said...

semoga tahun yang baru ini kita hanya melakukakn kebaikan dan tidak melakukan kesilapan... Amin...

-Sara- said...

alhamdulillah..sumenye nmpak sedap! :)

Hazana Ariana said...

Moga majlis diberkati..Mmg sbnrnya terlalu banyak yg perlu disyukuri dlm hidup ini kan kak..
Sedapnya mknn..masak sndiri ke mee tu?

Mizz ErMa said...

alhamdulillah..semoga diperkenankan Ilahi..

Papa Mifz said...

meriah nyer dengan makanan...!!



Nur-nba said...

Salam. Kak Zakie, sedap tengok gambar makanan2 tu.. Pasal walker tu, Nur kurang faham.. Kenapa ye? Boleh akak ceritakan sikit, apa yg terjadi..

Moga majlis kenduri ini mendapat keberkatan. Syukurlah anak saudara akak terselamat daripada kemalangan tu.. dan tahniah buat anak kak Long akak yang lanjutkan pelajaran ke USM tu..

Pasal belanja tu.. InsyaAllah kalau ada kesempatan kita jumpa Nur belanja akak makan sedap2.. Tapi kalau menu yg sama dalam blog tu, tak dapat la sebab tempat makan tu jauh kat Subang.. hehe :)

ieda said...

alhamdulillah kakak ..
dah berginjak setahun kita kan ..
semoga tahun baru yg mendatang akan membawa kerahmatan yg besar kpd akk sekeluarga .. ;)

Cinta Misteri said...

Salam maal hijrah..
Alhamdulillah..

tunz said...

salam maal hijrah...

dhiashahida said...

semoga terkabul semua hajat..aminn..insyaallah...:) ingtkan yg ijo tu kek chiffon..bwu nk mnta..;)

rengga andani said...

Malem sobat..
Waw nice post..
Yang post sebelum nya juga bagus tapi ini lebih baik dari yang lalu..:)
terus berkarya ya..
Haha..:D
oh ya mampir juga ya ke my blog..:)
www.rengga-tikus.blogspot.com

dya bunga said...

alhamdulillah

aby said...

salam KZ ..
semoga hajat kita semasa doa selamat termakbul ..

azieazah said...

AAmiinnn segala doa...

zila norazila said...

alhamdulillah kak..hidangan sedap..wahh dapat berpindah ke qatar ke kak..suami zila 3 tahun kerja disana tahun nie baru dapat keja kt malaysia..

♥nrina♥ said...

alhamdulillah asalkan semuanya berjalan lancar.. lauk kenduri ler yg paling best sbb free hehehehe...

izan mama mia said...

moga diberi keberkatan atas semua tujuan itu...amin

~~zana@pb~~ said...

kakzakie, maaf zana tak dpt lawat blog beberapa hari lepas n taktau cerita. Moga keluarga kz semua di lindungiNya ye dan tahniah utk anak yg belajar jauh tu.

yaqut hulaif said...

Salam maaal hijrah, moga Allah jaga, moga Allah redha.

Berselera ja tengok semua juadah tu, huhu.

Salmiza said...

rezeki...sedap2 nmpk semua...

Kakzakie said...

Ujian Allah beri tetapi kasih dan nikmatNya yg tidak terhingga juga kita nikmati. Syukur alhamdulillah.

Terima kasih kakak ucapkan pada semua yang menitipkan komen: -

Acik Erna, Sharifah nadzarah, Knor, Jassnani, Tentang Kita, Rai Ourkizuna (masa tu dlm kereta dia ada cash RM17K Rai nasib tak hilang), Huda, nadz, Ujie, Ayunidati, Mrs Eady, Kakcik Nur, norhidana, Yus, Lya Colours, mama ju, ummuaidan, Tirana Aduka (gasik pasal teko kerjo pun gasik dhalan orak jem), Ibu Lala, Ema Blog, Ratu Hatiku, gadisBunga, aanie (betul kakak pernah buat N3 tentang anak saudara kakak ini aanie), anitadiana, ainhany (walau dah habis kalau Cu Ain dtg kakak boleh buatkan), Ratu Kebaya, Mummy Alisha, Hidayah, JunAina, Pink Ummi, Aju Mohit, Amie, sis intan, Daddy Ziyyad (masa baby dia terjatuh dari walker bergolek 3 mata tangga dapur, ada blood clod dlm otak, selepas operation jadi punca dia terus begitu doc.), Mummy Akmar, Kasih Salina, Anim, ckLah@xiiinam, mutiara biru (baca komen kakak diblog), Kesuma Angsana, Bert, Rapunzeel Cikilolo, Cikgu Ma, Maria Menado, Ayu, wahida, adyna, Miss Mirror akak Sam, Novelgurl, Cho Zila, Sara, Hazana Ariana, Mizz Erma, Papa Mifz, Nur_nba (dah dekat tapi susah nak bersua kan Nur), ieda, Cinta Misteri, tunz, dhiashahida, rengga andani, dya bunga, aby, azieazah, zila norazila, nrina, izan mama mia, zana@pb (kakak maklum sebab zana sekarang di semenanjung kan) dan yaqut hulaif.

Terima kasih pada semua.

Kakzakie said...

@ Salmiza: Terima kasih juga:)

Puan Kutu said...

Alhamdulillah..majlis berjalan lancar..nasib takde gambar mee kuah tu,klu tak mmg meleleh air liur sy tgok..:)

Puan Kutu said...

Alhamdulillah..majlis berjalan lancar..nasib takde gambar mee kuah tu,klu tak mmg meleleh air liur sy tgok..:)

Ainn Hazwany said...

alhamdulillah ! Sedap betul menu :)

Hazmin said...

Alhamdulillah... Semoga semuanya selamat kak.. Menu pun nampak sedap tu... :)

Kakzakie said...

Begitulah majlis berlalu sudah.

Terima kasih juga buat: -

Puan Kutu, Ainn Hazwany dan Hazmin.

IntaNBerliaN said...

byknya mkanan... sedap2 plak tu...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

Alhamdulillah...semoga semuanya diberkati

Si Matatajam said...

Alhamdulillah semoga Allah memberkati majlis tu..Meriahnya Juadah..

Balas Kunjungan dan follow sini..keep in touch..