Tuesday, January 22, 2013

Hanya untuk yang bergelar makcik

Samalam di pejabat ada surat dari SOCSO (dalam bahasa Inggeris) atau PERKESO (dalam bahasa Melayu). Ada juga tersenarai ahli yang layak untuk diberikan voucher percuma tersebut. Tidak tahulah pula kalau  voucher ini diberi kerana PRU yang kian hampir atau sememangnya mereka yang menginjak usia 40 tahun akan diberi percuma.

Surat dari SOCSO - Kalau usia masih muda tidak adalah peluang untuk mendapat percuma macam makcik ini. Tunggu hingga sesuai masa bergelar makcik baru boleh dapat. Aku sudah bergelar makcik sebab itu dapat surat ini.

Mamogram - Ini dia voucher yang diberikan khas buat mereka yang seangkatan dengan aku. Ada klinik panel yang dilantik. Silalah ke laman web SOCSO untuk mendapatkan keterangan lanjut.

~~ Mamogram aku buat 2-3 tahun sekali. Tetapi kalau pep-smear biasa aku buat setiap tahun. Voucher ini belum diguna lagi dan masih belum memilih lagi klinik yang mana satu akan aku tuju. Johor Bahru ada banyak klinik yang disenaraikan.~~

94 comments:

Falsya said...

alaaaaa..falsya xdpt pun...ehhh, hehehee..

Cho Zila said...

oooo ... ada yerk... tak tahuler pulak...

Mia Kassim said...

Tak pernah pulak dpt apa2 dr perkeso...huhu

❤Kamsiah❤ said...

kesian saya surirumah hehe..

ummuaidan said...

Ingatkan vaucher bagi duit kakk zakie...rupanya untuk pemeriksaan kesihatan...pep-smear th kala boleh taknaklah buat..mmg tidak menyelesakan..

Pn.bayu said...

hurm..bagus juga voucher seumpama ni..

-Sara- said...

oklah tu kak dpt voucher, hehe..

sara penah wat pep smear skali jee..ermmm

Aziela said...

Saya dah lamaaaaa tak buat pap-smear. Mammogram pun tak pernah buat. Kawan2 kata sakit. Cuma buat medical check-up detail jer setiap tahun.

mama maman aka yana said...

kot2 time sy jadi makcik.. dah takde la yg free2 nih.. hehe

pB said...

Mamogram baru bulan 12 tahun lepas buat.
Pap Smear untuk 2013 belum buat lagi ....

HeNRieTTa JoSe said...

Kena mohon ke akk? Mak rietta sebelum kwen dulu pernah kerja...layak ker dpt sokso tu...skank dh 56 thn.....

zulaikha megat said...

baru teringat dah lama tak buat pap smear...memogram pun tak pernah buat..ingat dah kena buat sebab tahun ni dah masuk umor 40...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

untungnya orang yang bergelar makcik ni.... ;-))))))

Acik Erna said...

assalam kakzakie..acik lama dah tak buat

Ujie said...

Baguskan..free gitu.
Tak kisahla sbb nk PRU atau tak, sbb mmg bagus dan betul. Kalau yg baucer smartphone tu..kategori tak berapa bagus dan tak berapa betul. :)

Gombug said...

Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...

Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
Baca selanjutnya...



Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...



Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini. Baca selanjutnya...



Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...

suri solehah said...

kena guna kat klinik panel je ye...suri tak penah lagi buat pap smear tu kak...n psst:mamogram pun tak tahu ujian utk apa huhu..jap lg kena google ni...

Cikgu Ma said...

tu la kan..kdg2 rasa mcm trick PRU jer..hehe...tp terima jerr la kalo dh dorang bagi tu..


***motto wife to be sajerr kak, sbg doa..rasa dh tua sangat x kawen2 lgi ni..calon ada, bertunang jer belum...

Eye_nee said...

bagus la ada voucher begini kakzakie..boleh buat pemeriksaan...

Daddy Ziyyad said...

Bila kita kata ianya GULA GULA PRU, ada pihak sentap, marah...Tapi mmg ia GULA GULA pun kan KakZakie...:)

Kalau tak kerana PRU dah dekat, jangan mimpi lah nak dapat itu dan ini..Itulah realiti politik di Malaysia...kena berketuk, baru dapat..Dan pencetus ketuknya, ialah bila nak PRU..

Apa apa pun, gunakan 'kemudahan' yg diberikan ini sebaiknya..Org beri, kita gunakan..betul tak kak? Lagipun, itu lah sebahagian dari duit kita( baca: cukai)

adarnadzmie said...

kebetulan hari ni saya nak buat ujian pap smear di klinik... hrp2 tak de apa2...:)

Ibu Lala said...

Wahhh untung la..

QueeN TerataI said...

untung tu kak... lgpun pemeriksaan kesihatan mmg perlukan...

JunAina said...

Hari tu memang diumumkan dalam belanjawankan tentang saringan kesihatan ni.

rosniza said...

Wah..bagus tu kak.Dapat voucher free lagi.Mencegah lebih baik dari mengubati.

Ratu Hatiku said...

bagusnya kan... oklah tu percuma bkn selalu dpt... saya belum lagi hihihi

Kniedaz said...

orang dah bagi kak...pi buat je la ^_^

Warna Warni Kehidupan said...

oh.. saya belum makcik lagi hehehe.. tapi oke la kan dapat free..

Qhaifa Nur said...

voucher check kesihatan Kakzakie..bagusnya sekarang, banyak yang rakyat dapat....

orang dah beri kita ambillah kan Kakzakie..rezeki..rezeki

yan's cottage said...

bagus nie....kak untuk warga makcik2 senang nak pereksa kesihatan....

hajar said...

en. suami pun ada dpt mgu lps.... katanye terase sgt lak dah masuk era 40an nih... hehe

aby said...

Salam kz,
Utk pacik2 orak enek ke.!

elly nadyra said...

dah free pun kak, pi ajelah, lantak la gula2 ke apa...kesihatan diutamakan!

ieda immi said...

saya pun x pernah dpt .. ekek sbb lom bergelar makcik koot huhu ;)

apa2 punn dpt lah di manfaatkan nyee kak akak ;)

Rai Ourkizuna said...

bestnya..bagus la..bila da berumur ni kena rajin buat check up supaya apa apa penyakit boleh dikesan awal..

izan mama mia said...

ooo..br tau ..laa kak

aTieYusof Family said...

Ada plak voucher kan Kak?? tak tau pun..hehe:)
klu sy buat pap smear kt klinik luar je.. hospital lambat..! :)

Qaseh Suhaida said...

sy belum buat lagi kedua-dua test tu hu huu...takut he hee...

klinik LPPKN ada buat checkup secara percuma jugak..

Fiza Rahman said...

Biasalah tu kak, nak PRU nih kan. Macam² lah hadiah utk rakyat ☺☺

Pap smear...ntah bilalah nak buat nih.

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hanya utk mereka yg berumur 40 tahun ke atas je dapat voucher tu kan....

ct rahani said...

Alhamdulillah.. rezeki tu kak.. :)

Nini D.. said...

rezeki ni kak...jangan lupa pegi buat tau :)

Kesuma Angsana said...

kalau dah dapat tu baik digunakan dgn sebaiknyer kan kak !

redza said...

biasalah kak, PRU dah dekat..macam2 habuan utk rakyat..tp dah org bagi ambil jelah

are_lin@yu said...

baru ku tahu..bgus jgk kan..blh cek free..hehe

Pokok Manggis Depan Rumah said...

best dapat ini akak.. semoga boleh buat pemeriksaan nanti.

hainom OKje said...

ha..ha,... OKje ni kira makcik jugaklah ek...makcik pun makcik lah...

untuk government aje ke KZ...

KesumaMaruku SueQistina said...

singgah baca & follow untie

nea lopah said...

Rezeki jgn d tolak yer..hahahaha

kasih Salina said...

saya tak pernah buat pep smear kak..sebab malu & malas..risau tu ada la..

Munnafendy said...

patut la sy blum dpt..hehe

hainom OKje said...

KZ.... nak mintak tolong komen Entri Okje yg pasal Dilema wanita tu boleh??? saja nak tgk pandangan KZ pulak!

BERT said...

kne bgatau smua makcik2 yg sya kenal ni.. tak tau plak dapat voucher camni

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

member kat ofis ni ader jugak pergi cek ni memang untuk usia atas 40 kan kak...

syiela said...

tu la hari tu masa voucher ni sampai kat opis tertanya2 juga nape la saya tak dapat tapi rupanya mengikut umur...

ros_reeza said...

baguslah kan dapat voucer. boleh ringankan beban..

Qashmere said...

Baguslah bole buat pemeriksaan camni. Tapi risau jugak kalau dah check result dia disebaliknya. Moga-moga taklah untuk Kak Zakie...

Saya ni paranoid sikit..huhuhu

Wak Gelas™ said...

wak pon xdpt voucher socso nii.,Uhuuu

Rozita said...

Rugi kalau tak guna nih..Orang kerja gomen memang tak dapat ek ?

Rapunzeel Cikilolo said...

umur berape boleh apply ni eh??

ummiross said...

Hehe..ummi pun makcik juga ni Kakzakie, kalau dapat pemeriksaan free kan best juga.

ummiross said...

Hehe..ummi pun makcik juga ni Kakzakie, kalau dapat pemeriksaan free kan best juga.

adza irdawati said...

sangat bagus.. semoga semua mendapat manfaatnya insyaallah

sudipVSsenduk said...

kenapa saya pun dapat voucher ni sedangkan umur baru nak masuk 17 tahun... Oh no!

faraherda.razalan said...

Kak, kena mohon ke voucher ni?

teratak hati said...

Bagus la..sy ms lepas check up lepas bersalin dulu diorang bg tarihk tuk dtg biat pap smear..tp tk g pun sbb takut..haha..ngeri la ms tu br lg lepas trauma bersalin..tp mmg sakit ke kak? Tk tau la camane rasanya..

ANIM said...

Pap smear pun saya dah buat..mamogram tu tak pernah wat...setakat ni,tak ada pulak dapat apa-apa kakzakie. Saya pun dah layak dpt title makcik nih...

Ummi Iman said...

Makcik muda lagi tu.. bagus selalu buat check up. Boleh tahu awal2 jika ada masalah. Belum pernah buat mamogram

the malay male said...

harus lah digunakan....

hainom OKje said...

Tq KZ atas pandangan itu...okje pun mmg berfikiran begitu dan dah bg tau pun kt hubby....nasib dia faham ... Nak tak fhm macamana dia pun smpi rmh pukul 9.30 mlm KZ...Rasa mcm tk adillah bg okje kan.....kecuali bergilir!

Sori KZ terpaksa berfikir tuk OKje pulak....Bukan apa cuma nk tya pandangan org lain mcmana...Mmg sgt delima....

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak..
huhu..cma pun x dpt lagi... mungkin nect year gamaknye..
mamogram cma x penah buat lagi.. tp pap smear setahun sekali...huhuhuh...

Rinna said...

Wahh baguslah..dpt voucher leh buat pemeriksaan percuma..

LYAfrina said...

skarang mcm2 bantuan y kerajaan wujudkan,haruslah ambik pluang ni kan...

Mat Gebu said...

Kalau "pakcik" memang tak dapat, kan kak?..hehehe...

KY said...

ooo...jadi kena jadi mak cik lalu dulu heeee..tak apalah Alhamdulillah...dah dapat

salam dr KY

Cheq Kaq said...

Staff cheqkaq kat sini dua org yg dpt..

dya bunga said...

mama dya xdpt pun..huhu

Papa Mifz said...

oh utk makcik2 jer yer...hehe

rohayu osman said...

Alhamdulilah.. rezki org bekerja.. lau yg jadi suri rumah tak merasa.. hehehe..

zila norazila said...

yer ke kak utk makcik2 jew..he hee..zila tunggu jgk kot2 sampai kt opis ..

Kakzakie said...

Untuk kakitangan awam tidaklah kakak tahu tetapi kalau syarikat swasta yang punya staff berumur dari 40 tahun ke atas pasti memperolehi voucher ini. Pekerja di bawah 40 tahun tidak dapat ye:) Begitu juga pekerja lelaki juga terkecuali manalah ada mamogram utk lelaki kan hihi... Voucher ini juga tidak perlu memohon kerana pihak SOCSO telah ada list pencarum yg layak.

Buat semua terima kasih kakak ucapkan.

Falsya, Cho Zila, Mia Kassim, Kamsiah, ummuaidan, Sara, Pn Bayu, Aziela (kena buat Ziela - jgn malu ramai doktor perempuan sekarang ni - pilih aje), mama maman, pB, Henrietta Jose, Zulaikha Megat, Seri Kandi Tanah Jauhar, Acik Erna, Ujie, Gombug (would be much appreciated if you do not use this coloumn for your sales advertising), Suri Solehah (pap smear utk virginal tapi mammogram ini utk buah dada Suri - ada macam alat leper dan diletak atas breast kita lalu di tekan sedikit - result akan keluar lalu monitor - doktor akan jelaskan kriterianya - kakak sebelum ini ke specialist KPJ) , Cikgu Ma, Eye_nee, Daddy Ziyyad (betullah kakak tetap akan guna cuba kena buat appointment dulu dgn penel yg kakak akan pilih), adarnadzmie, Queen Teratal, Ibu Lala, JunAina, rosniza, Ratu hatiku, Kniedaz, Warna Warni Kehidupan, Qhaifa Nur, yan's cottage, hajar (lelaki dapat utk test apa ye hajar), aby, ieda mimi (kena tunggu 40 tahun baru dapat ieda), elly nadyra, Rai Ourkizuna, izan mama mia, Atie Yusof, Qaseh Suhaida, Fiza Rahman (cari masa buat Fiza), CMA @ CikMoon Adnan (betul tu), ct rahani, Nini D, Kesuma Angsana, are_linayu, redza, Pokok Manggis DR, hainom Okje (kakak kerja swasta hainom so kakitangan kerajaan kakak tak tahu), KesumaMuruku SueQistina (ok auntie dah follow juga), nea lopah, Kasih Salina, Munnafendy, Bert, Leez@haslizalizz, Syiela, ros_reeza, Qashmere, Wak Gelas, Rozita, Rapunzeel Cikilolo (tak perlu apply tapi boleh laise dgn socso), ummiross, adza irdawati, sudipVSsenduk (hihi... sah tak boleh dapat kalau baru 17 tahun), faraherda.razalah (tak perlu mohon fara sebab socso dah ada senarai tarikh lahir pencarumnya), Teratak Hati, Anim (kerja kerajaan kakak tak tahu procedurenya), Ummi Iman, The Malay Male (yes definitely kakak will use the voucher),♥ Cmª shIemª ♥, Lyafrina, Mat Gebu, Rinna, Cheq Kaq, KY, dya bunga, Papa Mifz, Rohayu Osman (lagipun ayu belum cukup umur dik) dan zila norazila (kena tunggu umur 40 tahun dulu zila).

Buat semua terima kasih sekali lagi. Kalau dapat kita guna mana yg tak dapat bermakna belum cukup umur 40 tahun:)

gadisBunga™ said...

akak baru 40tahun ke? hihihi~

muda lagi rupanya....ngeeee~

tenku butang said...

dh singgah n follow.. =)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah untung la kakak :-)

munna said...

bila baca akak citer pasal pap smear... baru teringat munna tak buat pun utk thn 2012 lagi.... asyik lupa je.... program saringan ni baru thn ni je di perkenalkan kan kak

TiranaAduka said...

salam bakyu...
lah kok podo baucernya...walah walah bakyu...iki....
wes lungo urung......
rong lepas batir ku entok baucer Program saringan kesihatan (PERKESO)iki...njalok ngeter key nang klinik seng jikok bahagian tentang pemeriksaan saringan iki...

wek batir ku la bakyu...aku iki igik nom la...huhuhuhuhu...
batiri dek ei lunggo..melas orak ono seng ngowo...adoh pak lungo...
tak teri mau...isuk


p/s yang pastinya TA ni wong lanang la bakyu ku wahai kak zakie...walah walah.......!!!!!

Maria Menado~ said...

oh ya.. wow.. best2 ni. akak g cek cepat kak. hehe..

Puan Kutu said...

bagus ni utk pantau keadaan kesihatan.sy belum makcik lg..hehe

Deqla manjew said...

Tgu jd makcik br boleh follow..hihi..eh tp kan dah ade ank buah...kena pggl mkck gak yer?? hahaha

Nastyna said...

better than nothing kan, saya tak lama lagi boleh la dapat jugak ni hihi.

mamawana said...

Mamawana pun dpt dpt voucher ni sebab udah sweet 40..terlebey sudaaa... heeee

aizamia3 said...

baik cegah dari merawat.. ;)

intanfirdaus247 said...

ohhh.mak mertua intan ada gak dapat ni..hehe

Sukma Haron said...

saya pergi next week kat doktor perempuan islam, takkan nak cari doktor non muslim...