Thursday, January 17, 2013

Masih aku ingat lagi - Kisah 1

Masih aku ingat lagi. Kalau sekarang tahap sekolah rendah dipanggil tahun satu,dua hinggalah tahun 6. Zaman aku dulu di panggil darjah. Dari darjah satu hingga darjah enam kami satu kelas. Amir nama paling top di kelas. Dia terkenal kerana setiap kali cikgu suruh membaca mesti menangis. Matematik kalau belajar campur bolehlah dijawabnya tetapi bila bab tolak, bahagi dan darab memang salah semua. Setiap kali terlihat saja kelibat ambulan masuk kawasan sekolah pasti akan lari balik. Pernah beg sekolah pun dia tinggal di dalam kelas. Walaupun kedatangan ambulan sebenarnya untuk  memberi berus gigi dan ubat gigi percuma tetapi dia tidak kisah. Pada anggapan dia tetap satu, bila jururawat datang mesti ada injection. Sehingga pernah sekali kerana tidak sempat meloloskan diri dia telah memanjat pokok rambutan di sebelah surau. Kedudukan surau dan sekolah kami sebelah-menyebelah. Apa yang membuat kecoh bila dia tidak pandai turun. Akibatnya cikgu terpaksa memanjat pokok yang sama dan mendukung dia turun ke bawah.

~~ Anak-anak jangan ketawa tapi inilah kisah dulu-dulu yang sukar buat makcik lupakan dan ada kalanya buat makcik tersenyum sendirian.~~

101 comments:

Mak Wardah said...

Sayang betul tak ada recorder kalau tak boleh simpan buat kenangan

Mia Kassim said...

Saya pun kak... takut bila ada nurse datang....mesti kompem kena jarum ni....

mama maman aka yana said...

manis kenangan lalu.. :)

:: Mrs.Eady :: said...

hehehe..kenangan manis!

Ena's Palace said...

kak macam ada persamaam ngan saya je tuh!...hahahaha

~ yus ~ said...

kenangan manis tu ya kak. Jumpa lagi tak dengan Amir tu?

❤Kamsiah❤ said...

kak..saya tergelak sorg2 baca kisah lucu ni...sangat2 lucu...

pB said...

kenangan manis yang seronok bila dikenang


agaknya di mana Amir tu sekarang nyer ?

ummuaidan said...

Salam kakak...
hehehe klakar betul yer cerita si Amir nie..agaknya skrang nie dh jd apa dia yer..zaman persekolahan mmg byk kenangan manis...

NM02 said...

saya pun masih sempat digelar darjah.

akak masih berhubung dengan amir?

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

tetiba jer teringat kenangan masa sekolah rendah.. 2 org kwn lelaki.. lagaknya bagai gangster...tapi bila nurse datang sekolah utk inject BCG... mereka ber2 yg lari sekolah...
hilang macho dorang time tu...

Pn.bayu said...

akak... tak boleh tahan..nak ketawa juga... itulah namanya memori manis kan kakzakie, ish entri ni membawa saya ke zaman kanak-kanak pulak....

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...
This comment has been removed by the author.
Nini D.. said...

btol kak...bila2 ingat2 balik sumer kenangan tu,pasti kita senyum sorang2 :)

aTieYusof Family said...

hehehe...lawak plak cerita akak ni..kenangan manis tu kan kak?..alam persekolahan yg indah..:)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Memang kelakar, tapi betul la kak memang ada budak yang macam tu..tak boleh nengok nurse mesti gelabah semacam sebab tau ada injection.

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...
This comment has been removed by the author.
Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Salam Kakzakie,

Kak ani masih ingat masa sekolah rendah dulu. Kalau nampak kenderaan hospital masuk perkarang sekolah, hati dah kejut. Apa lagi kalau ada gigi yang rosak, maklumlah masa tu masih ada gigi susu. Mesti ke cabut.

Kalau tahu dia orang nak datang mesti tak sekolah hari tu akaknya, tapi selalunya kita tak tau.

Bab injection pun sama.

Temuk said...

Assalam, kakzakie
Lucu betul karakter Amir rakan kakzakie tu, hehehe. Kalau sekolah dikelilingi sawah, pokok apalah agaknya yang dia boleh panjat? Entah-entah meja Guru Besar?

Acik Erna said...

assalam kakzakie..teringat jugak zaman acik sekolah dulu..penakut jugak..tapi dok nyorok dalam tandas kalau ada misi datang he he

Fiza Rahman said...

Tersengih² saya membacanya kak. Apa cerita Amir tu skang kak.

Saya dulu pon takut bila nurse dtg skolah. Sbb takut nak kena cabut gigi.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

tahu tak sy pun takut kalau tengok van KSM masuk kaw sek tapi lagi takut nak panjat pokok atau cabut sekolah. Baik duduk diam2 smpi nama dipanggil, kui kui

Suraya Baharun said...

kenangan yang sangat manis untuk dikenang...hehehehe...

suri solehah said...

hehehe,,nak ketawa jugak kak..agak2 nya amir tu dah kerja apa sekarang,,entah2 doktor ye kak,,hehe

Remy hazza said...

sampai camtu sekali dia punya fobia..... memang buat remy tersenyum pagi2 nie.... tapi teringat kat satu kawan remy.... bila break jer..dia pi belakang pintu menyorok..... rupa2nya dia pi isap puting...he3

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

kenangan masa sek tu kak hehehe

JunAina said...

Kenangan yang tak boleh dilupakan ye Kak Zakie.

kalau dulu nampak nurse ada satu kawan ni terus terkencing dalam seluar...hehehee...

amirah said...

kak, kalau ingat kenangan zaman dulu amie pun tergelak sendiri sebab pernah juga lari mcm org kena histeria sebab tkmau kena cucuk BCG..hehe..apala agaknya keadaan amir skrng ni kak?

Warna Warni Kehidupan said...

terkenang ke masa dulu.. haha.. kita pun takut gak ngan doktor tapi buat2 berani hihi

Edy Fee said...

Begpon tinggl.huhu trauma btul tu ngan jarum...lwak

Edy Fee said...

Begpon tinggl.huhu trauma btul tu ngan jarum...lwak

Edy Fee said...

Begpon tinggl.huhu trauma btul tu ngan jarum...lwak

Edy Fee said...

Mcm mana la amir skrg.hahahahaha beg pon smp tinggl..traume btul ngzn jzrum.lawak

ieda said...

YELAH KAK ... amir skrg dah baik kan .. tapi nama amir memang sinonim di sekolah even di sek anak2 saya ;)

Eye_nee said...

Kenagan mengusik jiwa...tetap utuh dalam memori kan kakzakie...

eira eixora said...

kakak, amir tu dah kat mn skrg. kalau dia baca mesti dia pn senyum sorang2

Ratu Hatiku said...

Hehehe....tp byk2 kenangan, zaman sekolah la yg paling best kan kakak :D

Dkna Abza said...

dkna pon teringat zaman dkna sekolah rendah dulu.. darjah jugak akak ...

zie marziah said...

hahaha kelakar..agaknya si amir tu buat apa la sekarang ni ye?

are_lin@yu said...

sweet kan cerita2 dlu..zmn skrg pnjat bngunan plk..hihi

Qhaifa Nur said...

apa dah jadi dgn amir skrg Kakzakie...Nur selalu dgr citer MIL perihal kisah anak2nya masa kecil...semua buat cucu-cucnya kini...

nik ros said...

kelakar la kak. sampai mcmm tu sekali dia takut ambulan yea..hehe

nabilah_2908 said...

fobia betul si Amir tu ye..

apa la agaknya kisah Si Amir sekarang ni.. :)

Knor said...

mmg kak, nor pun takut juga..

Ema Blog said...

sungguh kuat ingatan akak...yea, kak ema dulu pun panggil darjah..

Aien Alien said...

punya la takut. masa saya sekolah rendah untuk injection pun ada juga kawan2 macam ni. takut sangat...menyorok bagai, tapi kena juga. hehe

munna said...

kenangan zaman sekolah mmg indah dan yg lucu pun ada kan kak.....

Aziela said...

Salam kak... Saya teringin nak tahu apa jadi dengan Amir tu sekarang. Dia pun mesti gelak besar kalau teringat kan.

dya bunga said...

rasanya kalau amir tu baca entry ni mesti dia tergelak kan..hihi

MaMa Rey said...

mesti Amir gelak bila baca ni.hehe..
cian dia takut kena injec..

Hazmin said...

Kenangan masa sekolah memang sangat indah untuk dikenangkan semula.

aanie said...

org2 mcm ni la yg selalu org ingat kan kakak....

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...kenangan semasa sekolah ni mmg seronokkan...:)

QasehnyaRania said...

as-salam akak:D

memang rindu pon :D
akak,
meh sini cik su nak jawab pertanyaan bb dekat header tu siapa :D

http://lobaksusue.blogspot.com/2013/01/selamat-hari-lahir-darwisya.html

hainom OKje said...

KZ... agaknya kita sebaya kot...he..he...
Sebab zaman OKje memang panggil darjah.. dan yang best tu siap dapat set berus gigi dan cawan sekali.....seronoknya...
Lagi seronok bila van Milo dtg sekolah....Dapatlah minum MILO free...time tu mmg suka sebab kat rumah memang jarang minum MILO.... kalau minum pun bila dapat free hamper masa Raya Cina...hu..hu... sian kan...

gadisBunga™ said...

hahaha!! amir tu kat mana sekarang? kompem dia dah pandai turun pokok yang dia panjat kan?

intanfirdaus247 said...

salam kak zakie..intan tergelak baca entry nih..hehe..
memang kenanagn zaman sekolah rendah best kan..ingat lagi perpustakaan bergerak, air milo sejuk datang dengan van milo..macam2 lagi..indah

elly nadyra said...

kak, saya dah tak leh senyum2, saya gelak dekah2 dah nih wakkakakakkakaa

maszmadi said...

hihi, masz dulu waktu sekolah agama kat johor (sebelum masuk waktu belajar) sanggup lalu lubang pagar sekolah sebab nak kutip biji saga kat luar pagar nak wat kira2 matematik kebangsaan... hehe best

LiYa HaNiF :: said...

hehehe tersengih2 sy membacanya kak.. apa jadi kat amir tu sekarang ni kak ^_~

Fadilah Aziz said...

hihi, panjat pandai tapi turun x pandai...comel...

Daddy Ziyyad said...

Hihihi..akak tahu tak apa jadi pada Amir sekarang?

azieazah said...

Masa baca, terus nak tanya sama mcm soklan Daddy Ziyyad tu. Di mana Amir tu sekarang?

Rai Ourkizuna said...

apa terjadi pada amir tu kak? kadang2 org takut doktor bila besar dia jadi doktor.. hhaha..

~Beb~ said...

Assalam kakZ,

sy kat skolah dlu lgi2 skolah rendah, tak de apa yg sy takot. smua sy suke. sbb sy kaki buli kot. bdn besar! nak2 dpt adiah2 tuh... syampu lah. pad lah. berus gg tu lagi la

zila norazila said...

h ehhee..tp amir skrg byk jgk yg dh berjaya kn kak..dulu mmg camtue..tgk ambulance cukup fobia..mmag paling tkut kene enjek..h ehhe

norhidana miswan said...

zaman sekolah rendah adalah masa paling indah dlm hidup kite, dana dulu masa sekolah rendah pun ada sorang kwn camtu... tp dia perempuan, tiap kali nampak van kesihatan dia dh risau, time dpt imunisasi ke doc gg dtg dia msti sembunyi dlm toilet... masa bcg darjah 6 doc dokong amik dia dlm toilet sbb dia takmo jln hheheheh...

boni kacak said...

macam mana lah agaknya Amir sekarang kan?? adakah masih macam dulu lagi??hehehehe

BERT said...

mst klu amir baca kisah ni segan2 bile teringt kisah slm dia hihi..

redza said...

amir tak menangis ke kak atas pokok tu

MOKCIK AZWA said...

Salam..kenangan masa lalu memang mengusik jiwa kan kak hehehe..

ada kawan sekolah Azwa dulu sanggup berdiri atas kerusi daripada membaca sajak dalam bahasa Inggeris..

Kesuma Angsana said...

mmg suka baca cerita dulu2 kak!

Nastyna said...

hahaha kenangan tu sumer.

Cikgu Ma said...

zaman saya dulu pon masih panggil darjah ...sekarang mmg sebut tahun

**kak, saya tak ada tunang pon..hehe...entry lepas tu, sjerr buat jawapan gtu kt org yg nak berkenalan tu... =)

Ann Ishak said...

selain akak, mesti cikgu yang terpaksa dukung amir turun dari pokok tu pun masih ingat cerita ni lagi.

Zaitun said...

Apalah agaknya khabar Amir...kalau dia baca tentu senyum sendirian hahaha...

MystoryPic said...

hahaha.... betul la kak, saya zaman sekolah rendah dulu pun kalau tengok jer ambulan masuk sekolah, terus kecut perut...tak suka kalau misi datang sekolah

MystoryPic said...
This comment has been removed by the author.
ANIM said...

kakzakie..kadang2 kita bukan teringatkan seseorang tetapi teringatkan kenangan bersamanya....

Aishah Jahirah said...

saya dulu ada srg kawan lelaki yg takut kena injek gak....siap nangis...hehee kita yg pompuan pn xnangiskan...semua tu kenangankan...:)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Saya pulak Kak Zakie.. masa kecik2 tak takut injection.. sbb beramai2, semangat pun lebih. Tapi makin tua2 (especially masa prengnant dulu2), rasa kecut perut tiap kali nk kena inject atau ambik darah.

hana hadi said...

hehe hana dulu sempat lagi darjah. pastu masuk tukar tahun.

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

akak memang best bila ingat2 balik time darjah satu macam2 ragam ader yang lari balik umah nangis,terkencing dalam kelas...

saya pun sama kalo nampak kete ambulan dan2 rase kecut perut...hehe..

akak ni link blog lizz yang baru..http://haslizalizz.com/

ibuintan said...

skarang pun masih ada budak yg takut bila nampak nurse datang ke sekolah..

yang peliknya tu, yg sy perasan budak lelaki lebih penakut dr budak perempuan ... budak perempuan jarang2 menangis bila kena suntik tp budak lelaki ada yg melolong

zulaikha megat said...

bila baca nih..tiba2 saya teringat seorang budak lelaki sekelas saya yg namanya hamzah,selalu datang sekolah dengan telinga bernanah,nanah nya meleleh hingga ke pipi dan berwarna hijau...eeeeee...

Nur-nba said...

Teringat juga masa darjah 1 dulu, ada rakan Nur pernah terbuang air besar dalam seluar.. Kesian betul..

aby said...

Terlalu lamea tinggal darjah 1... Kelalen la crita2 dh satu tu

aby said...

Bnyk plak speling error

Papa Mifz said...

agak2 dia takut lagi tak jumpa jururawat sekarang nih...hehe

L said...

lawaklah amir tuh.. hehe.agak2 sekarang ada xlagi org cm amir? huhu

~~zana@pb~~ said...

Hehe...orgnya ada lagi tak kakzakie? hensem tak? kalau citer kat anak2 dia mesti gelak guling2 punya.

Kakzakie said...

Amir sebenarnya duduk di sebelah kg kakak dan setahu kakak dia tidak sekolah lagi selepas tingkatan 3. Kakak pula selepas tingkatan 3 sudah tidak tinggal lagi di kg jadi tak tahu dah cerita kawan kakak ini. Juga tidak tahu di mana dia sekarang.

Terima kasih buat semua.

Mak wardah, Mia Kassim, Mama maman aka yana, Mrs Eady, Ena's Palace, Yus, Kamsiah, pB, NM02, ummuaidan, CMA @ CikMoonAdnan, Pn Bayu, Nini D, atie yusog, Mak Long akak Kunang-Kunang, Temuk, Acik Erna, Seri Kandi Tanah Jauhar, Fiza Rahnam, Suraya Baharun, Remy Hazza, Suri Solehah, Waniey's aka IbuQalief, JunAina, amirah, Warna Warni Kehidupan, Edy Fee, ieda, Eye_nee, eira eixora, Ratu Hatiku, Dkna Abza, zie marziah, Are_linayu, Qhaifa Nur, nik ros, nabila_2908, Knor, Emaa Blog, Aien Alien, Munna, Aziela, dya Bunga, Mama Rey, Hazmin, aanie, Mas Zull, Qasehnya Rania, hainom OKje, gadisBunga, intanfirdaus247, elly nadyra, maszmadi, Liya Hanif, Fadilah Aziz, Daddy Ziyyad, Azieazah, Rai Ourkizuna, Beb, zila norazila, norhidana, boni kacak, Bert, redza, Mokcik Azwa, Kesuma Ansana, Nastyna, Cikgu Ma, Ann Ishak, MyStoryPic, Zaitun, Anim, Aishah Jahirah, Miss Mirror, hana hadi, Lizz@haslizalizz, ibuintan (betul cikgu selalu yg menangis budak lelaki), zulaikha megat, Nur_nba, aby, Papa Mifz, L dan Zana@pb.

Sekadar mengimbau masa dulu. Terima kasih sekali lagi buat semua:)

Myra Jay said...

Hheeee, dulu memang budak2 takut dengan Doktor dan seangkatannya..

Lawak bila baca tapi itulah realitinya kan..

Ibu Lala said...

hi hi hi..macam macam..

ros_reeza said...

kenangan lama.. tetap bersemadi di ingatan :) best entry ni kak :)

Haryati Faizal said...

hihihi...mcm2 ye...kak

Cheq Kaq said...

Hahaha..lawak laa bace citer akak..tp betol2 menggamit memori..sekolah rendah best sgt..sbb kebanyakan perkara 'first time' buat..

pha is said...

banyak kenangan masa kat sekolah rendah dulu... hehe

Falsya said...

hahahahhahaha..rasenye semua org pun takut kut..falsya penah smp xnak gie sekolah..hahahha

Riedaffya ibrahim said...

teringat zaman sekolah ye kakk...

aizamia3 said...

bila kakzakie buat entry ni teringat zaman sekolah rendah dulu.. rindu...