Saturday, January 26, 2013

Penjara diri

Empat perkara yang sering memenjarakan peribadi diri untuk berjaya:-

Penjara kebencian - buang sifat benci kerana tidak semua yang kita lakukan juga disukai orang lain. Benci untuk perkara yang buruk tidak termasuk dalam isu ini.

Penjara ketamakkan - hapuskan ia dari bersarang dalam diri kerana terlalu banyak sudah nikmat yang Allah berikan tanpa rasa syukur. Kalau boleh berkongsi agar boleh dimanafaatkan.

Penjara kedengkian - kenalah buang jauh-jauh perasaan buruk ini bersawang terus. Apa yang didengkikan sebenarnya akan menjeruk perasaan sendiri.

Penjara kebodohan - sentiasa berusaha untuk menjadi lebih baik. Menjadi bodoh bukan bererti akan mendapat simpati tetapi ada kala membuat diri kita tidak disukai.


~~ Sungguhlah..... Berkata tidak semudah melaksanakan, menulis tidak semudah untuk mengaplikasikan~~



54 comments:

ANIM said...

betul kakzakie..saya kena tambah satu lagi kak, penjara kejahilan. dah tua2 ni..banyak perkara baru belajar, banyak perkara yg kena betulkan

ummuaidan said...

Betul kata kak zakie tuh..bkan senang nak kuar dr penjara2 itu kecuali melalui istiqamah dan keinsafan diri

rohayu osman said...

betul tue kak.... In Sha Allah memberi manfaat...

Aisy Nasiha said...

Betul kata akak..tahu,tp utk aplikasikannya ada masanya payah.. Semoga akan sentiasa ada peringatan demi peringatan utk kitaa jadi umat yg lebih baaik.

Rapunzeel Cikilolo said...

betul... manusia tak pernah lari dari ini...

nea lopah said...

sedih dgn sikap sesetengah manusia yg penuh hasad dengki. tak bole tgk org lebih dari mereka.

nik ros said...

btol tu kak.mintak jauh la kita dari semua ni kan.

Acik Erna said...

assalam kakzakie..acik tertarik dengan apa yang kakzakie kongsikan disini.terima kasih kakzakie

Remy hazza said...

betul kak...keluarkan kita dari penjara .....

mama_saly said...

semua betul kakak... yg ptamanya 'penjara kedengkian'.. yg ini satu2nya memang tetap adakn.. moga2 kt tdk tgolong dlm 'penjara' itu...:)

Penjejak Mimpi said...

Setuju sgt2 maka marilah kita berusaha utk keluar dari kurungan penjara2 tersebut...

Fadilah Aziz said...

Moga kita tidak terkurung di penjara tersebut...sentiasa cuba membersihkan hati insyaAllah

Aien Alien said...

betul tu Kakak. semua ni yang memenjara diri kita. susah nak lepas tapi tak mustahil kan. boleh punya...kita cuba, tak mencuba satu kegagalan paling besar :D

azi said...

kakzakie..
info yang amat berguna kakak...:)

Kasih Salina said...

semoga kita bebas dari penjara2 tu semua ye kak..

Novelgurl said...

Tapi menulis lebih berkesan pada hati. =)

Mat Gebu said...

Bagus entri akak, izinkan saya share di wall mukabuku yea....terima kasih...

Puan Kutu said...

jauhkanlah kita semua dr ke empat2 penjara ini..ameen...:)

aby said...

Nak pnjara nafsu. Klu tngjk aksesori moto besar nafsu membeli tiba2 datang.
Iki dino neng JB karo anak bojoh

the malay male said...

bersederhana adalah ubat mujarab untuk segala penyakit hati.

eira eixora said...

terima kasih kakak atas peringatan. moga kita semua tidak lalai dengan kehidupan duniawi ini

norh said...

macam mana saya nak lepaskan diri ni? errkkk

gadisBunga™ said...

betul kak! Saya pun baru belajar benda ni dalam seminar dr azizan hari ni.

Benda2 negatif tu cuma akan jadi penghalang kejayaan je.. ;)

KesumaMaruku SueQistina said...

Moga dijauhi... Amin~

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

betol tu kak..nk keluar dari penjara semua tu kena istiqomah banyak2

sal said...

sama2lah kita yee...menulis di ruangan blog bermakna memberi ruang pd diri dan rakan2 untuk membaca dan mempelajari sesuatu yg bermanfaat. .terima kasih berkongsi..sharing is caring..

azieazah said...

Ada pula pepatah berkata, janji dibuat untuk dimungkiri. Hehehe

Mohd Pk said...

singgah tambah ilmu&salam kenal

kasihibu said...

perkongsian ilmu yang menarik, sya selalu ingatkan hati supaya sentiasa bersikap positif supaya aura positif tu akan bergabung pada orang orang yang berada di sekeliling kita

intanfirdaus247 said...

Salam kak zakie...perkongsian ilmu yg sungguh baik untuk kita renungkan dan perbaiki diri...

KY said...

setuju ngan akk, InysaAllah...sama2 kita perbaiki diri menjadi yang lebih baik

Ummi Iman said...

Sentiasa belajar lawan yg tak baik dalam diri..

Qashmere said...

Saya ada masalah kebencian yang sedang di kikis keluar dalam hati dan jiwa saya. Benci pada bekas suami.

Haha Wah..statement terang terangan. yes itulah saya tengah fight ni. Bila berdoa tu, dulu selalu juga suruh Allah balas perbuatan dia tapi kini saya berdoa "berilah aku memaafkan mereka-mereka ni" tapi alhamdulillah memang berkesan. Sikit-sikit dendam dan benci tu hilang............TIPS ni..

Munnafendy said...

kekadang kita sndri yg memenjarakan diri sndri kan..hurmm...tengs kak zakie..

amirah said...

kalau penjara kebencian dan dendam tu boleh buatkan hidup dalam keadaan yang resah..kalau dpt memaafkan adalah benda yg terindah

aTieYusof Family said...

TQ sharing kak..
masih banyak yg perlu di perbaiki dlm diri ini...

Kancil 8349 said...

terima kasih dengan info nie..

Kuazue Mohd said...

as salam... cik azue datang vertandang...betui2 uru semua memenjarakan kita...by the way..dtg ni nak menjemput tuan umah join my GA..meh la..semoga ukhwah berpanjangan..
http://kuazue.blogspot.com/2013/01/kome-nak-tak-my-2013-1-give-away.html?m=1

Nora Karim said...

betul tu setuju sangat...

zana fahmi said...

huhu...kakzana taknak di penjara janji!!

Papa Mifz said...

terima kasih atas nasihat itu kak...:)

Haryati Faizal said...

betul tu kak kadang2 disebabkan dengki bley buat macam2 kan?

محمد رازيق said...

nice nasihat kak. sy setuju. kdg2 pajara2 ni melemahkan kita untuk meningkatkan diri. cuma terkadang tu, masalah ini menguasai. huhu

Syira Qahira said...

salam..

betul tu kak, agak sukar tapi mesti ubah kan :)

hainom OKje said...

KZ....terima kasih atas perkongsian....benar ..menulis itu mudah, mengaplikasikan itu payah....tp sekurang kurangnya sharing itu caringkan KZ...

♥ ROS ♥ said...

hmm mmg susahkan tp kuar dari penjara ini buat allah makin sayang pada kita..insyaallah :)

Kakzakie said...

Setiap kita punya harapan tidak mahu terpenjadar seperti ini. Kalau boleh mahu yg terbaik dalam menjalani kehidupan. Namun ada kalanya tanpa sedar kita terpenjara. Bersama kita cuba lari dari ruang-lingkup semua yg cuba memenjarakan diri kita.

Terima kasih semua: -

Anim (betul Anim - kejahilan/bodoh boleh membuat kita terpenjara juga), ummuaidan, Rohayu Osman, Aish nasiha, Rapunzeel Cikilolo, nea lopah,nik ros, Acik Erna, Remy hazza, mama_saly, Penjejak Mimpi, Fadilah Aziz, Aien Alien, azi, Kasih Salina, NovelGurl, Mat Gebu, Puan Kutu, aby, the malay male, eira eixora, norh, gadisBunga, KM SueQistina, waniey aka IbuQalieg, Sal, azieazah, Mohd pk, kasibibu, intanfirdaus247, KY, ummi iman. Qashmere (kakak tahu Akmar amat tabah dah telah melalui banyak liku - syabas dik), Munnafendy, amirah, atie yusof, Kancil 8349, Kuazue Mohd (terima kasih sudi bertandang ke sini - akan kakak cuba), Nora karim, zana fahmi, Papa Mifz, Haryati faizal, Mohd. Raziq, Syira Qahira, hainom OKje dan Ros.

Terima kasih semua semoga kita terus isitqamah mencari yg terbaik agar diri tidak terpenjara tanpa kita sedari.

che mid said...

Salam, kena banyak solat taubat ni.. supaya perasaan tak elok terkikis sedikit demi sedikit..

Ibu Lala said...

Salam kak...

Fiza Rahman said...

Mekasih atas peringatan kak. Cuma saya tak boleh nak buang penjara kebencian yg ada pada diri saya nih. Kebencian saya pada seseorang.

ros_reeza said...

terima kasih kak perkongsian ini.. minta dielakkan..

Mas Zull said...

assalamualaikum kakzakie...betul2 tu suka ngan n3 ni...:)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak zie..
erkk..huhuh..mcm kene kt btg hidung cma je ni.. huhu....
ckp senang..tp nk meng'aplikasi'kannya...?


tq for sharing :)

wan nurul hezrina abd halim said...

tq kak ingatan untuk diri sendiri juga=)