Monday, January 21, 2013

Tempat makan pilihan terakhir

Petang itu aku hanya sediakan beehoon goreng dan sambal sotong. Memandangkan lewat petang masing-masing masih kenyang tidaklah aku masak lagi. Tapi bila selesai anak-anak yang mengaji balik, perut kami semua terasa mahu makan sesuatu dan tidak tahu apa yang diingini. Keluarlah kami mencari tempat mengisi perut. Berada di dalam perut kereta barulah adik bersuara memberi cadangan untuk makan di Secret Recipe.
Kek - Biasalah sebelum apa yang diminta tiba kek-kek ini akan tiba dulu di meja makan. Air Cappucino papa saja yang adik captured. Lain-lain air tidak menarik minat dia agaknya itu yang dia tidak capture.
Makanan - Ada laksa mee, Curry Mee, Baked cheese fish dan Thai seafood speghetti. Meatball soup papa tidak ada di dalam gambar. ini.

~~ Bila semakin kurang ahli dalam rumah semangat memasak semakin merudum. Apa lagi bila esoknya adalah hari cuti. Makan di luar terasa lebih senang sebab selepas makan, bayar dan balik.~~

84 comments:

Acik Erna said...

assalam kakzakie..memang betul tu..bila ahli keluarga didalam rumah tak ramai yang aDa..memang semangat memasak pun berkurangan

Lya Colours said...

saya skrg tinggal sorang je kat rumah kak. hari2 tapau. tak berasap dapur huhu

kasih Salina said...

salam kak..selepas makan, bayar dan balik, hihi..itu yg bestnya kan kak..tak payah basuh pinggan mangkuk dah..

inazamri said...

sedap ke thai seafood kt situ kak?

Ujie said...

kalau kat SR ni, saya dan suami suka g minum ptg. Beli kek, free white/black coffee.

azi said...

salam kakak..
nampak sedap semua makanan yang diorder tu...terliur saya pagi-pagi ni...dah lama betul saya dan keluarga tak ke situ..dah lupa dah macamana rasa bihun tomyam dan daging kebab dia...:)

Falsya said...

falsya suke makan kek je kat situ..tp bile tgk makanan akak upload nmpk mcm sedap plak...hehe

BERT said...

aah... klu tak ramai mst rasa nak mkan luar je.. klu rmai2 msak pon syok tgk org mkan.. ape pon.. sdpnye! lama tak mkan SR dah huhu

Kakcik Nur said...

Mee kari SR ini rupanya tak sama rasanya di tempat yang berlainan. Kakcik makan mee kari SR yang sedap di KK, tapi bila balik KL dan cuba makan, lain rupa dan rasanya...

Kniedaz said...

sekali sekala makan di luar takpe kak..kalau selalu rabak poket..hehe..tapi memang betul..kalau ramai takde kat rumah mood memasak pun ke laut

ummuaidan said...

hmmm ...sedap tuh kdg2 kalau kat secrect recipe..suka tomyam dia...
kalau kedai atau restauran berdekatan mmg senang makan kat luar, bolehlah berehat2 sikit kan...

Mia Kassim said...

Betul tu kak...semakin sikit org di rumah semakin malas nak masak....mee kari di sr mmg terbaek....hehe

Yaya Azura said...

pagi2 tengok makanan best!..menggoda jiwa..saya pun semalam berdating dgn anak di SR..

zulaikha megat said...

betul tu kak zakie..sya yang tinggal tiga beranak ni masak nasi satu pot pun susah nak habis..sayang nasi asyik terbuang saja...dah jemu nak buat nasi goreng..

elly nadyra said...

samalah saya sis, semangat memasak memang hancus abis, brapa bulan dapur tu tak berasap akakakkakaka tapi dah few times pi secret recipe kat area klang valley ni, masakan menu derang tak sesedap dulu, tak tau la nape.....kalau pi pun anak2 je yg suka makan choc mud cake....saya dah tak lalu sangat, selalu layan latte aje kat sini!

nik ros said...

amboi kak.sedapnya makanan. fevret nik la kalau pi secret recipes ni.mknan kat sana sedap2

Sharifah Nadzarah said...

Wah..nampak sedap..sy lom penah makan kat SR kak..cuma rajin beli kek je kat situ...nnti nak try lah..coz kat mount austin dah ada SR..dekat sikit nak gi..hehehe

amirah said...

bila masak kena mengemas lagi tu kak...penat lak tu. kdng memang amie x masak pun. makan 2 orang, makan pun x byk..

Eye_nee said...

Kalau ikutkan hati saya yg memang kureng sikit masak memasak ni..mmg hati tu teringin makan kat luar jer..tambah2 bila balik kerja bdan dah penat..tp en suami tak berapa suka nak mkn diluar ni...walaupun hanya berlaukan bilis goreng sambal asal dirumah dia tak kisah...

intanfirdaus247 said...

Betul tu kak zakie…bila x ada orang atau sikit , smgt nak masak pon berkurang…intan ni kurang minat dengan kek..makan sepotong kecil ok la..hehe..tp spaghetti laju je intan makan..hehe

Kesuma Angsana said...

he he he sesekali xpelah kak. But weekend for KA biasalah dgn melayan kehendak tekak & selera anak2 so nk x nak terpaksalah masak hehehe

Aziela said...

Saya suka memasak kat rumah walaupun tak pandai masak, tapi selalunya masa sangat terhad. Tapi bila makan di luar, balik rumah pun nak kena siapkan hidangan juga. Koman2 pun kudapan dan air seteko.

Qhaifa Nur said...

sekarang SR jadi pilihan...menunya sentiasa bertambah...sedapnya Kakzakie..makan kek sudah semestinya kan..

lieyalatif said...

ALAMAK KAK...terus rase terliur ni...dah lame tak makan sr nieh....tgk pic akak terus rase teringin huhuhuu....

betul tu kak, bile kat rumah tak ramai, lagi senang mkn luar kan....sesekali okey lah...

lieyalatif said...

ALAMAK KAK...terus rase terliur ni...dah lame tak makan sr nieh....tgk pic akak terus rase teringin huhuhuu....

betul tu kak, bile kat rumah tak ramai, lagi senang mkn luar kan....sesekali okey lah...

LiYa HaNiF :: said...

hamboi kak zakie.. bestnya menu2 semua tue... kalau qalesya nampak ni sure dia kata "adeq pun nak ibu" hehe

Munnafendy said...

lamanya tak pergi SR>.last pergi kalau xsilap sy msa bday sy bln 7 tahun lepas...

are_lin@yu said...

sedapnya..terliur tgk ;)

makchaq said...

Makchaq sekarang anak2 lagi rajin masak.. makcnya tompang makan..

zila norazila said...

btl tue kak zakie..klu x ramai yg nk makan smngat nk masak pun hilang..klu zila pun sama..makan dan byr..x yh fikir kemas2 lg..h ehheeh

mama maman aka yana said...

sedap tp lama dah tak gi SR.. hehehe.. lepas kes boikot tuh le.. :)

che mid said...

Che Mid pulak dah semakin tembam sekarang ni, sebab Farah duduk rumah je lepas SPM, jadi gang ke dapur dah bertambah.. jadi jap jap lapooo...

Fiza Rahman said...

Sedapnya kek tu kak. Dah lama tak mkn kat SR.

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Wah sedapnya akak makan kat SR.. makan ramai-ramai dengan keluarga memang seronok.. :-)

faraherda.razalan said...

Sy tak bape suke SR sbb portion kecik. Tak sesuai dgn tangki sy yg bsr. Hahahahaha!

Kak, mak sy pun mcm tu. Makin berusia, makin tak larat. Keje lagi pulak tu. Umah ade 3 beranak je. Nak msk, penat sendiri sbb bkn mkn byk mana pun. Mmmm...

Daddy Ziyyad said...

Mee kari kat SR mmg saya suka!

Rai Ourkizuna said...

dah dua org post gambar kek SR.. terliur! hahaha...

norh said...

baru makan choc indulgence semalam :)

mummY daniSha said...

bestnye kek!

HeNRieTTa JoSe said...

dh lamer plak xmam mee curry SR....hari Jumaat nie boleh la berkunjung ke sana...hari lain tidak cukup masa...SR agak jauh...

Warna Warni Kehidupan said...

sy teringin nak choc indulgence...yummy..

MOKCIK AZWA said...

Adoi kakzakie..terus azwa terliur nak makan resepi rahsia tengok gambar2 makanan tu..

JunAina said...

Aina dalam keadaan sekarang ni mood makan tak ada apatah lgi mood masak. Paling2 bagi duit kat ana & tulis je senarai makan soh dia gi kedai beli. Kalau boleh nak tido je sepanjang hari.

-Sara- said...

sekali sekala makan kek mmg best kan kak :)

Qaseh Suhaida said...

suka mkn kek secret recipe sgt2 sedap...

ros_reeza said...

selalu gi SR makan kek ngan popia dia je.. jarang order yang lain-lain.. mee kari tu sedap tak ?.. teringin pulak nak rasa..

Ratu Hatiku said...

kalau mkn kat sini suka mkn fish&chip :D

NM02 said...

uuwaa!!!!!!

rindu SR!

HeNRieTTa JoSe said...

psss.....nay...they are too expensive...actually we were looking for other things...came across the shop...and we decide to observe the bikes....

ANIM said...

yang bestkan kakzakie, tak payah kemas meja, tak payah basuh pinggan dan kemas dapur...(pada sayalah yg takde bibik ni) hee....

adarnadzmie said...

sedap2 nyer menu kt SR ni... buat hati ni nak layan tekak di SR jugak...hehe

Ema Blog said...

akak sekeluarga mmg suka SR erkh..ema ajak suami..tp suami tak minat..hehehe

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak azie..
hihi..mkn ni.klu ramai2 lg berselerakan..tp cma kat cn sorang2 pundah berselera tgk menu2 tu.. nyum...
alhamdulillah :)

ct rahani said...

sedapnya kek SR kak.. :)

Cheq Kaq said...

sedap nye kak..kalo masuk SR..memang semua nye pon best..kecuali kek durian..(sbb cheqkaq tak suke durian..kikik)

aby said...

Teringat masa anak kedua tnggu result spm dulu, kerja kt SR juga.

sudipVSsenduk said...

biasa pi sini makan kek & lasagna je, tak tau pulak mi kari dia sedap

Cikgu Ma said...

sedapnya makanan.....kt tempat saya menyewa ni, jauh sangat dari bandar...makan ala kadar jerr...

Queenie said...

saya masuk SR cuma utk makan kek jer hehe

ibuintan said...

kek SR suka sangat..

betullah kakzakie... rasa ralit sangat nak masak spesel bila salah sorang anak tak ada di rumah, masak pun kekadang jd malas jugak

Puan Kutu said...

betul tu masak pun kadang2 stg juga mood malasnya.jln penyelesaian mkn kt luar la kan..:)

gadisBunga™ said...

saya hari hari makan luar kak. hahaha!!

Riedaffya ibrahim said...

salam kak..bape ari x kesini...sy pon da lama ke secrect recipe...busy aje skrg..

LYAfrina said...

bestnyer mkn kt SR..
sesekali blh la kesni. klo selalu mau pokai gak..tp asya hampir setiap minggu mesti nk kek indulgence..

Rapunzeel Cikilolo said...

saya dulu pun masa tinggal bertiga dengan mak dan ayah...

kami makan luar je. sebab kakak semua duduk asrama.

TiranaAduka said...

salam bakyu
Kabare?
Tirana aduka lujeng nang keney.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

sy sgt seronok bila makan, bayar & balik.. hehehe.. takyah basuh pinggan periuk belanga sume!!

boni kacak said...

wah..secret recipe..terbaik :)

azieazah said...

Kerana saya bukan peminat kek, tiap kali pegi SR saya hanya akan carik Macaroni Prawn Cheese jer.

RedRose said...

I love secret recipe. Wut I love da most is their wide range of delicious cheesecake!
memang tak boleh tengok...nanti rambang mata.
Everything pun I nak.
And I do agree with you.
kalau kita masak tapi xde yg nak makan or tak meriah org yg nak menjamu tu...mmg hilang feel nak masak.
so, dine out is a very good option lah. hehe

Kakzakie said...

Sebenarnya juga kakak tidak pandi memasak yg sedap-sedap seperti isteri/ibu yg lain. Sebab itu bila teringin makan yg lain terpaksalah kami keluar. Utk membaking kek indulgence atau curry mee style SR jauh sekali boleh menjadi.

Terima kasih semua yg memberikan komen di sini: -

Acik Erna, Lya Colours, kasih Salina, inazamri, Ujie, azi, Falsya, Bert, Kakcik Nur (betullah kakcik lain outlet lain rasanya), Kniedaz, ummuaidan, Mia Kassim, Yaya Azura, Zulaikha Megat, elly nadyra, nik ros, Sharifah Nadzarah, amirah, Eye_nee, intanfirdaus247, Kesuma Angsana, Aziela (kira rajinlah Ziela), Qhaifa Nur, Lieyalatif, Liya Hanif, Munnafendy, are_linayu, makchaq, zila norazila, mama maman aka yana, Che Mid (ada geng masak dan makan ye CM), Fiza Rahman, Pokok Manggis DR, Faraherda. razalan, Daddy Ziyyad, Rai Ourkizuna, norh, Henrietta Jose, Mummy Danisha, Warna Warni Kehidupan, Mokcik Azwa, JunAina, Sara, Qaseh Suhaida, Ros_reeza, Ratu Hatiku, NM02, Anim (betul tu kakak setuju betul), adarnadzmie, Ema Blog, ♥ Cmª shIemª ♥, ct rahani, cheq kaq, aby, SudipvsSenduk, Cikgu ma, Queenie, ibuintan, Puan Kutu, gadisBuna, Riedaffya ibrahim, Lyafrina, Rapunzeel Cikilolo, TiranaAduka, Seri kandi Tanah Jauhar (itu yg paling senang Seri hihi...), boni kacak dan azieazah (kakak suka indulgence aje).

Buat semua terima kasih sekali lagi.

Kakzakie said...

Terma kasih juga buat:

@ Redrose: exactly as what you said but the only thing sometime to go out pun malas juga nak besiap:)

norhidana miswan said...

lamanyer tak mkn kt SR, dana paling suke ngn cheese kek yg ada kt SR sume nyer sedap2, kalu diet mmg abis hancus diet la...

@lfidah @dim said...

adoi kak..sy pun kadang lebih suka makan di luar, lepas mkn byr dan blk.bila kat rumah time semangat kerajinan ada barulah boleh masak.kalau hari bekerja masak simple jea.wah sedapnya kek.dah lama tak makan kek SR.laksa dia pun menarik.dapat gaji blh pi makan..:D

izan mama mia said...

sedap

hainom OKje said...

Betul tu tekak ni kadang-kadang mintak masuk makanan lainkan KZ he..he..

apa salahnya tukar selera sekali-sekali!

ummiross said...

Alamak, kek dan cappucino, peberet ummi juga tu.

teratak hati said...

Mkn luar senang ye..tp klu secret resepy tk brapa minat la..kek sekali sekala boleh la..mknan lain tu tk minat..

hana hadi said...

kalau masak pun nanti xhabis.

Kakzakie said...

Tidak lupa terima kasih juga buat:-

norhidana miswan, Alfidah Adim, izan mama mia, hainok OKje, ummiross, Teratak Hati dan hana hadi.

Terima kasih sekali lagi:)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

SR bestnyerrr..kek tu xmenahan wani tgk

Maria Menado~ said...

betul. xpayah kemas, basuh bagai.. tapi duit kena ada la. hehe.

♥ ROS ♥ said...

Aduhh teringin plak..ros ni kkdg mai time malas mkn luar jgak..hahhah

aizamia3 said...

rasa tak seronok bila tak cukup ahli..
macam ai.. terasa sebab en. suami kerap outstation.. :(